15 από τα μοντέλα μας κυματίζουν ένα μαντήλι το 2020

Οι λόγοι για τους οποίους ελαφρύνθηκαν οι λίστες εταιρειών από αυτά τα 15 αυτοκίνητα είναι διάφοροι: Εμπορική αποτυχία, τέλος ζωής χωρίς αντικατάσταση, επιθυμία βελτιστοποίησης της γκάμας, κατηγορία που έφυγε εντελώς από τη μόδα… Όλοι άφησαν το «κοσμικό» χωρίς προοπτική άμεσης συνέχειας.

Audi A3 Cabriolet
Audi A3 Cabriolet
Η νέα γενιά Audi A3 θα συνεχίσει την καριέρα του ισχυρού μοντέλου Ingolstadt σε δύο εκδόσεις αμαξώματος: Sportback και Sedan. Το Cabriolet είναι το δεύτερο μοντέλο της σειράς που περνάει το κρεβάτι Prokroustis, μετά την κατάργηση του τρίθυρου μοντέλου. Το πρώτο μας άφησε, καθώς τα τρίθυρα hatchbacks έφυγαν από τη μόδα. Το A3 Cabriolet και το εξειδικευμένο γερμανικό compact εύρος έχουν αφαιρεθεί για να κατευθύνουν τους οικονομικούς και άλλους πόρους που καταναλώθηκαν για τη διαμονή του σε ηλεκτρικά μοντέλα και SUV.

Μπέντλεϊ Μουλσάν
Μπέντλεϊ Μουλσάν

Τον Ιούνιο, η Bentley διέκοψε την παραγωγή του μεγαλύτερου sedan της, της Mulsanne. Μέχρι τότε, είχαν κατασκευαστεί συνολικά 7.300 τεμάχια της δεύτερης γενιάς του βρετανικού πολυτελούς αυτοκινήτου που έκανε το ντεμπούτο του το 2009. .

BMW i8
BMW i8

Επίσης τον Ιούνιο του 2020, τα τελευταία δείγματα i8 έμειναν πίσω από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου BMW στη Λειψία. Συνολικά, πάνω από 20.000 υβρίδια πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του μοντέλου. Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι ακόμα και μετά από επτά χρόνια στην αγορά, αυτή η BMW διατηρεί ακόμα τον αέρα του φουτουριστικού πρωτότυπου. Ένα χαρακτηριστικό που συμβάλλει σημαντικά στην εξάλειψη του μελλοντικού κλασικού. Η ναυαρχίδα της σειράς “i” θα αναληφθεί από το ηλεκτρικό SUV του Μονάχου, iNext.

Citroën C4 Κάκτος
Citroën C4 Κάκτος

Το 2014, η Citroën θεώρησε να κυκλοφορήσει ένα μοντέλο που κατά την άποψή του θα γίνει επιτυχία. Λάθος εκτίμηση! Το C4 Cactus μπορεί να μην ήταν πλήρης αποτυχία, βοηθώντας επίσης την εθνική αγορά, αλλά στο τέλος η πελατειακή βάση μπερδεύτηκε. Βλέπετε, βρισκόταν μπροστά σε ένα μοντέλο με μπερδεμένη, τετραπλή θέση, η οποία με το ένα πόδι μπήκε ανάμεσα στα συμπαγή και τα supermini και με το άλλο στα hatchbacks και SUV. Έτσι, ο Κάκτος υπέφερε από τολμηρές επιλογές στυλ και έννοιας και μια πολιτική τιμολόγησης που δεν ήταν τόσο ελκυστική όσο η μη συμβατική σιλουέτα του.

Dacia Logan MCV
Dacia Logan MCV

Αν και υπάρχει ένα νέο Logan, η τρίτη γενιά του δεν θα κάνει καριέρα στην Ελλάδα, επομένως, δεν θα υπάρχει σταθμός MCV. Ένα μοντέλο που, ωστόσο, δεν θα ανανεωθεί ακόμη και στις αγορές όπου είναι διαθέσιμο. Η Dacia θα βασιστεί σύντομα σε ένα νέο οικογενειακό μοντέλο, το οποίο θα αντικαταστήσει το Lodgy, στα τέλη του 2021.

DS 3
DS 3

Τα τελευταία μέρη του DS 3 έφτασαν στη γραμμή παραγωγής στις αρχές του 2020. Ήταν το πρώτο μοντέλο στην κορυφαία γκάμα της Citroën που έγινε ανεξάρτητη μάρκα το 2014. Ήταν επίσης το DS με τις καλύτερες πωλήσεις, με περισσότερες από 400.000 πωλήσεις στα περιουσιακά του στοιχεία. Από το 2019, η πλέον ανεξάρτητη εταιρεία, αντ ‘αυτού, προτείνει ένα μικρό 5-θυρο SUV, το DS 3 Crossback.

Ferrari GTC4 Lusso
Ferrari GTC4 Lusso

Η ιστορία ξεκίνησε με το FF το 2011 που σηματοδότησε την πρώτη τετρακίνητη Ferrari. Στη συνέχεια, το ιταλικό φρένο πυροβολισμού, με την ευκαιρία ενός ισχυρού επανασχεδιασμού, εξελίχθηκε το ’16 στο GTC4 Lusso. Κρατώντας τον ρόλο της οικογένειας Ferrari, το GTC4 Lusso θα αντικατασταθεί έμμεσα από ένα SUV το 2022. Αναγκαστικά και οι θεοί είναι πεπεισμένοι…

Infiniti Q30
Infiniti Q30

Το Infiniti έχει εξαφανιστεί από πολλές ευρωπαϊκές αγορές φέτος (στην Ελλάδα από το 2012). Από τότε που ξεκίνησε την καριέρα της στην Ευρώπη το 2008, οι πωλήσεις του πολυτελούς βραχίονα της Nissan δεν είχαν ποτέ ανεβεί στα ύψη, φτάνοντας στο αποκορύφωμά του το 2016, όπου για 13.700 πωλήσεις οι οκτώ χιλιάδες ήταν Q30 και QX30. Φέτος, οι τελικοί τίτλοι που ανακοινώθηκαν τελικά μειώθηκαν και για το υπόλοιπο Q30. Ένα αυτοκίνητο σχεδιασμένο για την Ευρώπη που ήταν ουσιαστικά μια Mercedes-Benz A-Class με ένα άλλο κέλυφος.

Kia Optima
Kia Optima

Στην Ευρώπη, η τετράθυρη οικογένεια μαζικής παραγωγής δεν είναι πλέον δημοφιλής. Μόνο επώνυμες μάρκες premium εξακολουθούν να κάνουν αριθμούς σε αυτήν την κατηγορία. Η Kia, λοιπόν, έριξε την πετσέτα, αποφασίζοντας να μην ξεκινήσει μια νέα γενιά Optima στην ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, οι Κορεάτες, αναμένοντας το ισχυρό ρεύμα των βαγονιών στην Παλιά Ήπειρο, ενεργοποιήθηκαν με το Kia Optima SW.

Peugeot iOn
Peugeot iOn

Με ξεκάθαρο προβάδισμα στο e-208, η Peugeot είχε πετάξει στην αγορά EV από το 2010 με το iOn, ένα οβάλ μίνι που ήταν ουσιαστικά Mitsubishi i MiEV με άλλες μάρκες. Με μια μικρή μπαταρία 16 kWh, η πραγματική της εμβέλεια ήταν μόλις 100 km, αλλά επαρκής για καθημερινή αστική χρήση.

Renault Αλάσκα
Renault Αλάσκα

Η αγορά παραλαβής έχει πολλούς μνηστήρες. Όμως όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην κατηγορία έτρωγαν τα πρόσωπά τους: FIAT, Mercedes-Benz και Renault. Το Alaskan, ένα Nissan Navara με αλλαγμένο πρόσωπο, παρέμεινε στην εθνική λίστα της Renault και σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές για λιγότερο από τρία χρόνια. Η άφιξη του 5θέσιου Alaskan δεν άλλαξε την τύχη του μοντέλου, με τους πελάτες να προτιμούν το πρωτότυπο από το αντίγραφο.

SEAT Αλάμπρα
SEAT Αλάμπρα

Η δεύτερη γενιά της Αλάμπρα αντιστάθηκε για δέκα χρόνια. Τελικά κατέληξε να αποσυρθεί, χωρίς να αντικατασταθεί. Αυτό που δεν προκαλεί έκπληξη, είναι ένα άλλο θύμα της μόδας SUV! Για τους αρχηγούς της οικογένειας, η SEAT προτείνει τώρα το Tarraco, με σαφή προσανατολισμό σε οποιοδήποτε έδαφος, αλλά και λιγότερο ευρύχωρο. Ο γονέας Sharan εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στη λίστα Volkswagen σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα.

Subaru BRZ
Subaru BRZ

Η Subaru μόλις κυκλοφόρησε τη δεύτερη γενιά BRZ, αλλά δεν θα πουληθεί στην Ευρώπη. Αυτό είναι λοιπόν το τέλος αυτού του μικρού τετρακύλινδρου coupe πίσω τροχού με 200 άλογα. Η Toyota δεσμεύεται να καλύψει το κενό στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης με το GT 86, αλλά όχι στην Ελλάδα.

Suzuki Baleno
Suzuki Baleno

Το Suzuki Baleno είναι το τελευταίο μοντέλο στην αλφαβητική εγγραφή των μοντέλων που συγκλόνισαν το μαντήλι μας το 2020. Και για πολλούς μια ευκαιρία να μάθουν την εφήμερη ύπαρξή του – κυκλοφόρησε το 2016. Με αυτό από την ευρωπαϊκή αγορά ολοκληρώσαμε το μικρό Celerio.

Source