Δοκιμή κίνησης: Dacia Duster 1.0 TCe LPG

Το Dacia Duster δεν χρειάζεται πλέον να αποδείξει τίποτα σε κανέναν. Ήρθε από το “πουθενά” το 2010 και έκτοτε έχει κάνει μόνο φίλους, με την πρώτη γενιά να προετοιμάζει το έδαφος και η δεύτερη να επαναπροσδιορίζει την έννοια του “Value For Money” χωρίς ενοχλητικές εκπτώσεις.

Σωστή στόχευση
Η τρέχουσα γκάμα κινητήρων αποτελείται από το κλασικό ντίζελ 115 dCi των 115 PS και το 1.0 TCe των 100 PS. Για το τελευταίο, ωστόσο, υπάρχουν δύο κλάδοι: Ο πρώτος είναι η συμβατική βενζίνη ενώ ο δεύτερος, τον οποίο δοκιμάζουμε, έχει την επίσημη ονομασία ECO-G που δείχνει την ικανότητά του να καταναλώνει υγραέριο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το αυτοκίνητο αφήνει τη γραμμή παραγωγής με αυτό το σύστημα και αυτός ο κινητήρας κατασκευάστηκε από την αρχή συμβατός με το δεδομένο. Έτσι, η συζήτηση αξιοπιστίας δεν ανοίγει καν, ούτε υπάρχει διαφορά στη συντήρηση ή την εγγύηση που έχει διάρκεια 5 ετών (τρεις εργοστασιακές και δύο επεκτάσεις) ή 100.000 χλμ.

Dacia Duster

Το ρεζερβουάρ LPG διαθέτει 34 lt, είναι κατασκευασμένο από ατσάλι υψηλής αντοχής και βρίσκεται στην εφεδρική περιοχή, αφήνοντας ανέγγιχτα τα 445 lt για αποσκευές και τα 50 lt της δεξαμενής βενζίνης. Στο κύκλωμα υπάρχουν ειδικές βαλβίδες για απόλυτη ασφάλεια υπό όλες τις συνθήκες, ενώ ο βαθμός πλήρωσης είναι 80%. Το καύσιμο επιλέγεται με ένα διακόπτη στα αριστερά του τιμονιού, το οποίο δείχνει επίσης το απόθεμα υγραερίου.

Η μέγιστη ισχύς αναφέρεται χωρίς αλλαγές από την έκδοση βενζίνης, που σημαίνει 100 PS στις 5.000 rpm και 170 Nm στις 2.000 rpm. Η εκκίνηση γίνεται πάντα με βενζίνη και μόλις ο ηλεκτρονικός έλεγχος όλων των παραμέτρων δώσει το πράσινο φως, το LPG ενεργοποιείται χωρίς να το συνειδητοποιήσετε. Δεν παρατηρείτε αισθητή διαφορά στην απόχρωση του κινητήρα, ούτε στην πρόσφυση. Η απόδοση που ανακοίνωσε η Dacia δεν είναι εντυπωσιακή, με 0-100 km / h στα 13,8 “και 0-400 m στα 19,5”. Συγκριτικά, για την έκδοση βενζίνης που είναι 63 κιλά ελαφρύτερη, οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 12,5 “και 18,8”, ενώ όταν ο κινητήρας ECO-G καίει βενζίνη, η εταιρεία ανακοινώνει 14,4 “και 20”.

Λόγω των περιορισμών στην κίνηση, δεν ήταν δυνατή η μέτρηση της απόδοσης με τα δικά μας όργανα, οπότε αρκεί να πούμε ότι οι επιταχύνσεις σε κίνηση γίνονται πρόθυμα και είναι σαφώς εντός της ασφάλειας χάρη στα 170 Nm. Ωστόσο, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι αυτό που απαιτείται είναι το μέσο εύρος λειτουργίας του κινητήρα, οπότε η αποστολή σας είναι να το διατηρήσετε εκεί με τη βοήθεια ενός χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων πέντε ταχυτήτων. Η κλιμάκωση, αν και αραιή, δεν δημιουργεί ουσιαστικό πρόβλημα, μόνο θα θέλαμε έναν πιο μαλακό μοχλό. Ωστόσο, δεν στερείται ακρίβειας και γενικά το Duster είναι εύκολο στην οδήγηση όπως πάντα.

Όσον αφορά το θέμα της καθημερινής χρηστικότητας, είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι μιλάμε για ένα καύσιμο με ευρύ δίκτυο τροφοδοσίας και σχετικά γρήγορη πλήρωση, από το στόμα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε αυτό της βενζίνης.

Το βασικό σημείο, φυσικά, είναι η τεράστια εξοικονόμηση για την τσέπη. Αν και η μέση κατανάλωση υγραερίου στη δοκιμή ήταν 8,2 lt / km, δηλαδή 11% περισσότερο από τη βενζίνη, η διαφορά στην τιμή του καυσίμου είναι τόσο μεγάλη, στο τέλος σημαίνει εξοικονόμηση 43%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με κάθε κασκόλ μπορείτε να κάνετε περίπου 330 χλμ. Τα οποία με συνετή χρήση μπορούν να αυξηθούν, οπότε αν εκμεταλλευτείτε τη δεξαμενή βενζίνης μπορείτε να ξεπεράσετε τα 1.000 χλμ χωρίς να σταματήσετε.

Φιλοσοφία ξεσκονόπανο
Προφανώς η ικανότητα του Duster να καίει υγραέριο δεν έχει επηρεάσει ούτε τη συμπεριφορά του στο δρόμο ούτε την εικόνα της καμπίνας. Το πρώτο παραμένει εξαιρετικό, με άνετο κύλινδρο και δομημένο έλεγχο του αμαξώματος παρά τη μεγάλη απόσταση από το έδαφος που παραμένει στα 21 cm. Η λαβή είναι κάτι παραπάνω από καλή, ενώ δεν υπάρχει καμία καταγγελία από τα φρένα. Ο κινητήρας μπορεί να ακουστεί μόνο σε υψηλές ταχύτητες αλλά χωρίς να ενοχλεί, ενώ αν και η συνολική ηχομόνωση δεν είναι κορυφαία, τίποτα δεν θα σας ενοχλήσει ακόμη και όταν ταξιδεύετε.

Στη θέση οδήγησης δεν στερεώνετε ακριβώς, αλλά κάθεστε άνετα και το κάθισμα έχει αποδεκτή υποστήριξη ενώ η ορατότητα είναι πολύ καλή. Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους που θα καλύψουν μια οικογένεια με πολύ αξιόλογο τρόπο για αυτήν την κατηγορία τιμών. Ο οικονομικός προσανατολισμός του ξεσκονόπαρου είναι εμφανής κυρίως από τα πλαστικά, τις επενδύσεις και το φινίρισμα σε ορισμένα μέρη.

Dacia Duster

Από την άλλη πλευρά, οι επενδύσεις στα σημεία επαφής και η λειτουργία των περισσότερων διακοπτών σαφώς κολακεύουν την αξία για το χρήμα, καθώς και το γεγονός ότι ο υπολογιστής ταξιδιού εμφανίζει τις ενδείξεις τόσο για τα στοιχεία βενζίνης όσο και για υγραέριο.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του Duster 1.0 TCe LPG, ωστόσο, είναι ότι λαμβάνει θετικές κριτικές χωρίς να έχει ακούσει την τιμή του, η οποία ουσιαστικά το μεταφέρει στο επόμενο επίπεδο. Και δεν μιλάμε τόσο πολύ για το βασικό επίπεδο εξοπλισμού Ambiance 14.800 €, επειδή δεν διαθέτει στοιχεία άνεσης, όπως ηλεκτρικά παράθυρα και ρύθμιση ύψους στο τιμόνι. Στα 15.650 ευρώ, ωστόσο, υπάρχει το Sportive που παραμένει περισσότερο από δελεαστικό και περιλαμβάνει έως και σύστημα πλοήγησης, cruise control, ζάντες αλουμινίου κ.λπ.

Δεδομένου ότι είναι μόνο 600 € πιο ακριβό από τις αντίστοιχες εκδόσεις βενζίνης και αυτή η διαφορά ισορροπεί στα 15.000 km, ουσιαστικά δεν υπάρχει λόγος να μην επιλέξετε την έκδοση LPG εάν αυτό που θέλετε είναι οικονομική μεταφορά.

Δείτε όλες τις πληροφορίες σχετικά με το Dacia Duster εδώ

Τι λέει το DRIVE
Το Duster LPG προσφέρει ένα πακέτο χώρου και τιμής που κυριολεκτικά δεν έχει αντίπαλο, ενώ τώρα υποστηρίζεται από χαμηλότερο λειτουργικό κόστος από το ντίζελ.
Τιμή από 14.180 €
Τεχνολογία 999 cc βενζινοκινητήρας / κινητήρας LPG, i3, 12v, 2 VEC, μεταβλητός χρονισμός, έγχυση πολλαπλών σημείων, turbo, εμπρός κίνηση, χειροκίνητο κιβώτιο 5 ταχυτήτων
Απόδοση 100 PS / 5.000 rpm, 170 Nm / 2.000 rpm
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 χλμ / ώρα 13,8 “(με υγραέριο)
Μέγιστη ταχύτητα 172 km / h με βενζίνη / 168 km / h με υγραέριο
Μέση κατανάλωση* 7,4 lt / 100 km με βενζίνη / 8,2 lt / 100 km με υγραέριο
Εκπομπές CO2125-126 (βενζίνη) & 111-112 (LPG) g / km (WLTP: 128 g / km)
Διαστάσεις 4.341 x 1.804 x 1.693 mm
Χώρος αποσκευές 445 λίτρα
Βάρος 1.327 κιλά
Μετρήσεις κατασκευαστή, * DRIVE μετρήσεις

Φωτογραφίες: Θανάσης Κουτσογιάννης

Source