Δοκιμαστική μονάδα: Mazda CX-30 SkyActiv-D 116 AT

Κατά κάποιο τρόπο, η Mazda είναι το γαλαξιακό χωριό της αυτοκινητοβιομηχανίας: Μια μικρή εταιρεία που αντιστέκεται έντονα σε πολλές από τις τάσεις της εποχής. Φυσικά, δεν ξεχνά να εξελίσσεται, αλλά το κάνει με τον δικό του τρόπο, που έχει δώσει εξαιρετικά μοντέλα με την πάροδο του χρόνου.

Το CX-30 είναι ένα ολοκαίνουργιο SUV που κατατάσσεται μεταξύ των μικρότερων CX-3 και το μεγαλύτερο CX-5. Βασίζεται στην πλατφόρμα του Mazda3 ονομάζεται Skyactiv-Vehicle Architecture και για την περίσταση έχει μικρότερο μεταξόνιο 70 mm. Το συνολικό μήκος είναι 65 mm μικρότερο από 3, στα 4,4 m, το πλάτος 1,8 και το ύψος 1,54. Εξίσου ένα Nissan Qashqai με άλλα λόγια.

Εκφραστείτε ελεύθερα
Ο σχεδιασμός είναι σαφώς ισχυρό χαρτί. Είναι η τελευταία εξέλιξη στην αρχιτεκτονική KODO της Mazda και θα είναι ο οδηγός για όλα τα επερχόμενα SUV της εταιρείας. Συνδυάζει απαλές και δυνατές γραμμές με ειδικό χαρακτήρα, σε προφίλ πιο σφηνοειδές από το συνηθισμένο στα SUV. Γι ‘αυτό φαίνεται χαμηλό, σχεδόν σπορ. Βοηθά επίσης στη μυϊκή πλάτη που είναι δυναμική και με λεπτομέρειες, όπως τα λεπτά φώτα, χωρίς διαίρεση με υπερβολές.

Αν σας αρέσει το σώμα μία φορά, θα σας αρέσει η καμπίνα δέκα φορές. Σύμφωνα με το πρότυπο 3, το ταμπλό είναι εντελώς ελάχιστο και λειτουργικά εστιασμένο στον οδηγό. Σχηματισμένο στη φιλοσοφία «Ma» που σημαίνει «κενός χώρος», είναι χτισμένος με τρόπο που προάγει την επικοινωνία του αυτοκινήτου με τον οδηγό.

Mazda CX-30

Η θέση οδήγησης είναι τέλεια, με το τιμόνι ακριβώς εκεί που πρέπει να είναι και ένα άνετο κάθισμα. Υπάρχει άφθονος χώρος αποθήκευσης και το ταμπλό είναι καθαρό, τραγανό, με τρία στρογγυλά όργανα συμπεριλαμβανομένου του ψηφιακού μέσου. Η εργονομία είναι κορυφαίας ποιότητας, με φυσικά χειριστήρια για όλα όσα χρειάζεστε και εύκολο έλεγχο ψυχαγωγίας. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η αίσθηση κορυφαίας ποιότητας σε κάθε διακόπτη, που σας πείθει να δώσετε προσοχή στη λεπτομέρεια. Χωρίς υπερβολή, ακόμη και πολύ πιο ακριβά μοντέλα με την premium σφραγίδα δεν θα ήταν άδικο.

Η ποιότητα και το φινίρισμα τόσο των μαλακών πλαστικών όσο και των υπόλοιπων επενδύσεων βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο. Το μόνο πράγμα που δεν ακολουθεί είναι τα πάνελ στις πίσω πόρτες που καλύπτονται με μαύρο σκληρό πλαστικό. Όπως με όλα τα μοντέρνα Mazdas, η ευρυχωρία δεν είναι η κορυφαία κατηγορία. Ωστόσο, υπάρχει άφθονος χώρος για δύο μεγάλους ενήλικες στο πίσω κάθισμα, όπου η είσοδος και έξοδος είναι ευκολότερη από ό, τι υποδηλώνει η σχετικά χαμηλή γραμμή του αμαξώματος. Ο χώρος αποσκευών με τη σειρά του κρατάει 430 lt, τιμή περίπου του μέσου όρου για την κατηγορία των 4,5 m. Έχει κανονικό σχήμα και εύκολη φόρτωση από τη μεγάλη πόρτα με το χαμηλό κατώφλι.

ιαπωνική κουλτούρα
Για όσους θέλουν ντίζελ CX-30, η λύση είναι το Skyactive-D 1.800 ίππων που αποδίδει 116 PS στις 4.000 σ.α.λ. και 270 Nm από 1.600 έως 2.600 σ.α.λ. Η Mazda αναφέρεται συγκεκριμένα στη λειτουργία προηγμένων μπεκ πολλαπλών οπών. Αυτό που κάνουν είναι το καύσιμο ψεκασμού με τεράστια πίεση σε διαδοχικούς παλμούς όταν το έμβολο είναι κοντά ή ακριβώς πάνω από το νεκρό κέντρο της διαδρομής, έτσι ώστε η διαδικασία έκρηξης να είναι ομαλότερη και μικρότερη. Η απόλυτα ακριβής ποσότητα καυσίμου αποτρέπει ξαφνικές αλλαγές στον ρυθμό με τον οποίο η θερμότητα απελευθερώνεται από την καύση, μειώνοντας έτσι την κλασική κουδουνίστρα ντίζελ.

ΔEITE AKOMH Δοκιμαστική μονάδα: Peugeot 3008 1.5 BlueHDi 130 EAT8

Εάν όλα αυτά ακούγονται περίπλοκα, κρατήστε την ουσία: Μιλάμε για έναν εξαιρετικά πολιτισμένο κινητήρα ντίζελ που όταν λειτουργεί με σταθερό φορτίο παράγει πολύ λίγη δόνηση και θόρυβο. Το τελευταίο γίνεται αισθητό μόνο όταν πατάτε το γκάζι, χωρίς να ενοχλείτε ξανά. Όσον αφορά την απόδοση, το καλό εύρος ξεκινά από 1.500 σ.α.λ. και σπάνια συναντάτε την υστέρηση που είναι χαμηλότερη. Το κλασικό αυτόματο κιβώτιο 6 ταχυτήτων με μετατροπέα ροπής βοηθάει πολύ σε αυτό. Με τα τρέχοντα δεδομένα, η κλιμάκωσή του δεν είναι πολύ πυκνή ούτε οι αλλαγές πολύ γρήγορα. Ωστόσο, είναι ομαλή, εξασφαλίζει την απαιτούμενη ευκολία οδήγησης και λειτουργεί επιτυχώς με τον κινητήρα, δίνοντας πολύ χαμηλή κατανάλωση. Η μέση τιμή που μετρήσαμε ήταν 6,8 lt / 100 km, η οποία με λίγη προσπάθεια πέφτει στα χαμηλά 6s και μόλις ξεπερνά τα 7,5.

Από την άλλη πλευρά, με το εργοστάσιο να ανακοινώνει 0-100 km / h στα 12,6 “, αυτό το CX-30 δεν είναι για εκείνο που ζητά τη γρήγορη επιτάχυνση. Υπάρχουν εκδόσεις βενζίνης για αυτό. Ωστόσο, στο μεσαίο εύρος η αίσθηση της επιτάχυνσης είναι αρκετά έντονη και βασικά σε πιο ανοιχτό πεδίο και με υψηλή ταχύτητα καταλαβαίνετε το όριο των 116 PS έναντι 1.371 kg. Αυτό, ωστόσο, δεν μειώνει καθόλου την ικανότητά του να ταξιδεύει ομαλά, ήσυχα και με ποιοτική κύλιση.

Mazda CX-30

Είναι εξίσου ευχάριστο στην πόλη, όπου ξεχωρίζει η μεγάλη ευελιξία και η καλά ρυθμισμένη ανάρτηση με γόνατα MacPherson στον μπροστινό και ημι-εύκαμπτο πίσω άξονα. Χωρίς να είναι απαλό, απορροφά επιτυχώς τις ανωμαλίες, διατηρώντας παράλληλα τον πλήρη έλεγχο του σώματος. Το CX-30 δεν γέρνει πάρα πολύ ή βυθίζεται απότομα όταν ενεργοποιείτε τους τέσσερις δίσκους επιβράδυνσης. Το τελευταίο είναι πάντα καθησυχαστικό στην αίσθηση και με ακριβή πεντάλ.

Στις γωνίες, το μπροστινό μέρος δεν είναι ακριβώς αιχμηρό, αλλά είναι ακριβές και σταθερό, όπως και η συνολική πίεση. Η πρόσφυση είναι υψηλή, πολύ υψηλότερη από τα 116 PS. Το πίσω μέρος είναι επίσης σταθερό εκτός εάν προκαλέσετε κάτι διαφορετικό και ο έλεγχος σταθερότητας έχει ρυθμιστεί για να σας υπενθυμίσει ότι η Mazda έχει εμμονή με τις λεπτομέρειες.

Αλλά αυτή η εμμονή εξαργυρώνεται στον τιμοκατάλογο. Το βασικό ντίζελ CX-30 με χειροκίνητο κιβώτιο ξεκινά από 27.085 €, το οποίο είναι ξεκάθαρα τσιγκούνη. Και αν προσθέσετε την αυτόματη μετάδοση, πηγαίνετε στην έκδοση Plus, η οποία με τη βοήθεια του φορολογικού μας συστήματος σημαίνει αυτόματα 35.283 €. Τουλάχιστον υπάρχουν όλα όσα πρέπει να έχει ένα ακριβό σύγχρονο αυτοκίνητο για άνεση, ασφάλεια και συνδεσιμότητα.

Ωστόσο, ο απόλυτος αριθμός παραμένει υψηλός και θα περιορίσει το κοινό-στόχο ενός εξαιρετικά ικανού SUV μεσαίου μεγέθους που παίζει σε κορυφαίο επίπεδο σχεδόν σε όλες τις περιοχές και εκτιμάται καθημερινά και πολλά άλλα.

Τι λέει το DRIVE
Η αντικειμενικά υψηλή τιμή θα περιορίσει το κοινό ενός εξαιρετικά ικανού SUV μεσαίου μεγέθους που παίζει σε κορυφαίο επίπεδο σχεδόν σε όλες τις περιοχές.
Τιμή Από 27.085 € (αυτόματα 35.283 €)
Τεχνολογία Κινητήρας ντίζελ 1.759 cc, i4, 16v, 2 EEK, common-rail άμεσου ψεκασμού, turbo VGT, Performance 116 PS / 4.000 rpm, 270 Nm / 1.600-2.600 rpm
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 χλμ / ώρα 12,6 “
Μέγιστη ταχύτητα 183 χλμ / ώρα
Μέση κατανάλωση 6,8 lt / 100 km *
Εκπομπές CO2129 g / km (WLTP: 158 g / km)
Διαστάσεις 4,395 x 1,795 x 1,540 mm
Χώρου αποσκευών 430 λίτρα
Βάρος 1.371 κιλά
Μετρήσεις κατασκευαστή, * DRIVE κατανάλωση

Φωτογραφίες: Bright Pimp

Source