Στην Ξάνθη το πρώτο “drive through testing” για coronavirus

Η πρώτη “δοκιμή μέσω δοκιμών” που θα λειτουργήσει ως πιλότος στην Ξάνθη, στο πλαίσιο του σχεδιασμού κατά της εξάπλωσης του κοραναϊού, επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι από τον πρόεδρο του EODY Παναγιώτη Αρκουμάνια.

Το “drive through testing” που αρχικά θα λειτουργεί για λίγες ώρες την ημέρα στο 3ο χλμ της Ξάνθης – Καβάλας αναμένεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, επιτρέποντας στους πολίτες να κάνουν δειγματοληψία αμέσως, χωρίς να βγουν από το όχημά τους.

Όπως τονίστηκε, με αυτή τη μέθοδο, δεν θα υπάρξει καθυστέρηση και αναμονή για τους πολίτες που θα εξυπηρετηθούν στα αυτοκίνητά τους, σε χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τα δύο λεπτά.

Ο κ. Αρκουμανάς βρισκόταν στην Ξάνθη, προκειμένου να δει και να συντονίσει στενά ολόκληρο το πρόγραμμα δοκιμών δειγματοληψίας που βρίσκεται σε εξέλιξη από την EODY, ενώ συμμετείχε σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην απέναντι περιοχή της Ξάνθης.

Οι κλίμακες EODY θα διεξάγουν δοκιμές καθ ‘όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος, η σκάλα EODY θα παραμείνει μόνιμα στην Ξάνθη.

Ο πρόεδρος της EODY επισκέφθηκε το KAPI όπου διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τις κινητές ομάδες του EODY και του γενικού νοσοκομείου της Ξάνθης και ενημερώθηκε από τον διοικητή του νοσοκομείου.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε την έδρα της Περιφέρειας AMTH, στην Κομοτηνή και συναντήθηκε με τον περιφερειακό κυβερνήτη Χρήστο Μέτιο, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του EODY, ανακοινώθηκαν εννέα νέες περιπτώσεις κοροναϊού στο νομό Ξάνθης. Ένα από αυτά αφορά ένα μέλος του διοικητικού προσωπικού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην πόλη της Ξάνθης.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρύτανης του DUTH, το πανεπιστημιακό ίδρυμα εκκένωσε τον συγκεκριμένο χώρο εργασίας, ενώ το προσωπικό της διοικητικής μονάδας θα απασχοληθεί με την τηλεργασία τις επόμενες μέρες, προκειμένου να πραγματοποιήσει την απαραίτητη απολύμανση των εγκαταστάσεων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εξετάσεις των μαθητών διεξάγονται εξ αποστάσεως, όπως είχε αρχικά αποφασίσει η Γερουσία, προκειμένου να διατηρηθεί η υγεία των φοιτητών, του προσωπικού του Ιδρύματος, αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Επιπλέον, σήμερα το μεσημέρι ο δήμος Ξάνθης σε μια δήλωση ευχαρίστησε όλους τους πολίτες για τη μεγάλη συμμετοχή και τη μαζική ανταπόκρισή τους στη δειγματοληψία, σημειώνοντας ότι από τις 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 313 δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πραγματοποιήθηκαν σε μαθητές και καθηγητές σχολείου 6ης τάξης, όλα βρέθηκαν αρνητικά.

Η ίδια ανακοίνωση τονίζει επίσης ότι με πρωτοβουλία του Δρ. Σπύρου Σαπούνα, Προϊσταμένου Ετοιμότητας και Ανταπόκρισης του EODY, και σε συνεργασία με την AGEAN, όλα τα δείγματα από την Ξάνθη θα σταλούν αεροπορικώς στην Αθήνα και στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. όσο το δυνατόν συντομότερα. χρόνο, τα αποτελέσματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.Source