Επιστροφή στο μέλλον: Η Αθήνα καλωσορίζει κινηματογραφικούς κινηματογράφους

ΣΤΙΣ Η.Π.Α. Η ιδέα του drive-in σχεδιάστηκε πριν από περίπου 90 χρόνια. Σε μια χώρα με αμέτρητες απέραντες εκτάσεις, το σχέδιο ήταν να χρησιμοποιηθούν μεγάλοι ανοιχτοί χώροι όπου ο θεατής θα μπορούσε να εισέλθει και να βγει από το αυτοκίνητό του χωρίς να χάσει τίποτα από την απόλαυση μιας ταινίας στη μεγάλη οθόνη.

Η πραγματική επιτυχία της ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50, όταν έγινε αναπόσπαστο μέρος της καλοκαιρινής εκδρομής των νέων, καθώς συνδύαζε ουσιαστικά τη ρομαντική ημερομηνία με την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα που προσφέρει το αυτοκίνητο. Με την πάροδο των ετών, ο εμπορικός κινηματογράφος έχει μετακινηθεί σε εμπορικά κέντρα και μεγάλο μέρος της κίνησης έχει γίνει είτε ρετρό μνήμη είτε σχετίζεται με σεξ, ό, τι συνέβαινε στην οθόνη, σε αυτοκίνητο ή και τα δύο.

Το συναντήσαμε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’70. Αλλά σε μια χώρα γεμάτη καλοκαιρινούς κινηματογράφους, με πλήθος που συρρέουν όλο το καλοκαίρι, οι οδηγοί περιορίστηκαν νωρίς ως προορισμός που πρέπει να δείτε για ερωτικές ταινίες και μυστικές ημερομηνίες για το σύντομο χρονικό διάστημα που κράτησαν.

Συναντηθήκαμε στην Ελλάδα αργότερα, στη δεκαετία του ’70. Αλλά σε μια χώρα γεμάτη καλοκαιρινούς κινηματογράφους, με πλήθη να συρρέουν όλο το καλοκαίρι, οι οδηγοί περιορίστηκαν νωρίς ως προορισμός που πρέπει να δείτε για ερωτικές ταινίες και μυστικές ημερομηνίες για μικρές χρονικές περιόδους, με τεράστιες οθόνες σε πεδία όπως Αυτό. στο δρόμο προς τη Μαλακάσα, για να τους θυμίσουμε την ύπαρξή τους μέχρι σήμερα.

Έως ότου τα κοροναϊκά και τα μέτρα ασφαλείας ξαφνικά οδήγησαν στην ευημερία των αμερικανικών οδηγών, οι μοναδικοί κινηματογράφοι που λειτουργούν σήμερα στις ΗΠΑ, φέρνοντας στη χώρα μας μια συνήθεια του παρελθόντος που ταιριάζει με την κοινωνική απόσταση του μέλλοντος.

Πριν από λίγες ημέρες, μια μυστηριώδης σελίδα εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο με τίτλο ATHENS DRIVE-IN, η οποία μετράει μέχρι τα μεσάνυχτα της 1ης Ιουνίου και προσφέρει ένα πεδίο όπου μπορεί κανείς να εγγραφεί στο ενημερωτικό δελτίο. Οι υπεύθυνοι της σελίδας μας είπαν ότι θα ανακοινώσουν πολύ νωρίτερα και ότι η εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο θα έχει πρακτικό αντίκτυπο, καθώς όσοι εγγραφούν θα έχουν πρόσβαση στα πρώτα εισιτήρια που θα είναι διαθέσιμα στο κοινό, καθώς και τη δυνατότητα αγοράς πακέτων VIP.

Σχεδόν την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος της Γλυφάδας, κ. Γιώργος Παπανικολάου, δημοσίευσε στα κοινωνικά μέσα τις πυρετώδεις προετοιμασίες του Drive-in Festival στην καταπράσινη περιοχή του Golf Glyfada. Σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε μαζί του, δήλωσε ότι η ιδέα προέκυψε στην προσπάθεια προσαρμογής των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι ο δήμος στα νέα δεδομένα και την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη και ήσυχη περιοχή πρασίνου που υπάρχει στο η περιοχή.

“Θα φιλοξενήσουμε προβολές ταινιών, νέων και κλασικών, καθώς και θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Συμφωνούμε να ανακοινώσουμε σύντομα ολόκληρο το πρόγραμμα. Οι εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν για το κοινό ξανά φέτος και, αντί για εισιτήριο, εμείς θα συλλέξει τρόφιμα και φάρμακα για τις κοινωνικές μας δομές. Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να κάνουμε κάτι τέτοιο σε έναν εντελώς ανοιχτό χώρο, γιατί θα λειτουργούσε εις βάρος οποιασδήποτε παράστασης. Το γκολφ δίνει τη δυνατότητα ελέγχου και ο χώρος που θα έχουμε θα δώσει τη δυνατότητα άνετης εισόδου και εξόδου σε 180-200 αυτοκίνητα. Ταυτόχρονα, δημιουργούμε έναν ιστότοπο από τον οποίο οι άνθρωποι θα πάρουν το δωρεάν εισιτήριό τους στο διαδίκτυο, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν συμφόρηση. Θα ξεκινήσουμε τον Ιούνιο, με σκοπό να στην αρχή μια εκδήλωση με κλασικά αυτοκίνητα στην περιοχή “είπε ο κ. Παπανικολάου.

Μαζί με αυτές τις δύο απόπειρες, οι προβολές drive-in θα συμπεριληφθούν στις δραστηριότητες του 10ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθηνών, το οποίο διοργανώνεται επί του παρόντος και σύντομα θα ανακοινώσει το πρόγραμμα με τις αγαπημένες κλασικές ταινίες που παρουσιάζει κάθε καλοκαίρι.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε στο LiFO

.Source