Το κίνητρο για επιστροφές ανταμείβεται στην Ελλάδα – Σαρώνει στην Ευρώπη του κοροναϊού

Ένας κινηματογράφος “drive in” ανοίγει στην Αθήνα μετά από δεκαετίες

Μια τεράστια οθόνη, μια ταινία και πολλά αυτοκίνητα σταθμευμένα στο ύπαιθρο, κάτω από τον έναστρο ουρανό. Η πανδημία του κορωνοϊός φαίνεται να επέστρεψε το “μπήγωΣτη ζωή μας και σε λίγες μέρες, η Αθήνα θα έχει, μετά από δεκαετίες, τον πρώτο της «κινηματογράφο αυτοκινήτου».

Τις τελευταίες ώρες, μια σελίδα που ονομάζεται “Αθήνα Drive-In“Έκανε την εμφάνισή του στο διαδίκτυο με αντίστροφη μέτρηση που μετράει έως και 18 ημέρες (έως την 1η Ιουνίου, μια ημέρα που, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, θα επιτρέπεται η λειτουργία θερινών κινηματογράφων) και ρωτά αν”Θέλετε να είστε ο πρώτος που θα ζήσετε το Athens Drive In Cinema;». Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει, όπως η ακριβής τοποθεσία, ωστόσο μετά την ανακοίνωση των ειδήσεων, όλοι προσβλέπουν σε αυτή τη νοσταλγική και ταυτόχρονα ασφαλή εναλλακτική προοπτική.

Η ιστορία του “drive in”

Η πρώτη ταινία “drive in” στην ιστορία πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1933 στο New Jersey.. Όλα ξεκίνησαν όταν ο πωλητής αυτοκινήτων Richard Hollingshead Ήθελε να ευχαριστήσει τη μητέρα του, η οποία ήταν αρκετά παχιά και δεν μπορούσε να καθίσει άνετα στα κλασικά σινεμά.

Έτσι σκέφτηκε να δημιουργήσει έναν κινηματογράφο στο δρόμο μπροστά από το σπίτι του. Έβαλε έναν προβολέα στην κουκούλα του αυτοκινήτου του, έδεσε τα άκρα ενός λευκού υφάσματος στους κορμούς δύο δέντρων και έντυσε μουσικά την προσπάθειά του μέσω ενός ραδιοφώνου που έβαλε πίσω από την «οθόνη». Το εισιτήριο ήταν 25 σεντς ανά αυτοκίνητο και δεν ξεπέρασε ποτέ ένα δολάριο ανά εταιρεία. Η ιδέα έγινε αμέσως δημοφιλής και εκατοντάδες κινηματογράφοι “drive in” άρχισαν να εμφανίζονται σε ολόκληρη τη χώρα. Το πρώτο σύνθημα ήταν “ολόκληρη η οικογένεια είναι ευπρόσδεκτη, ανεξάρτητα από το πόσο ζωντανά είναι τα παιδιά σας”.

Η μόδα ήρθε λίγα χρόνια αργότερα στην Ελλάδα, κυρίως στη δεκαετία 1975 – 1985, αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία. Εκείνη την εποχή, τα αυτοκίνητα στη χώρα μας ήταν αρκετά ακριβά και όταν η αγορά αυτοκινήτων έγινε πιο προσιτή, το “drive in” ήταν ήδη κλειστό. Εκτός από την Αθήνα, υπήρχαν κινηματογράφοι “drive in” σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Κρήτη, Λάρισα, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Ελευσίνα και Νάουσα. Ένα πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο των LA Times αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμα περίπου 300 κινηματογράφοι στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα και ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν δει τα εισιτήριά τους να διπλασιάζονται. Η έκθεση περιέχει, μεταξύ άλλων, δηλώσεις πελατών ότι αισθάνομαι ανακουφισμένος”, έχοντας τουλάχιστον αυτήν την επιλογή για έξοδο που θεωρούν πολύ πιο ασφαλή από οποιαδήποτε άλλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

ap_7510290138_1.jpg
Το σύνθημα του πρώτου “drive in” ήταν “ολόκληρη η οικογένεια είναι ευπρόσδεκτη, ανεξάρτητα από το πόσο ζωντανά τα παιδιά σας”

Γιατί το “drive in” άρχισε να θεωρείται ανήθικο

Στη δεκαετία του 50 και του 60, το “drive in” έφτασε στο αποκορύφωμά του. Το μεγαλύτερο ήταν το “All Weather Drive In” στη Νέα Υόρκη, το οποίο μπορούσε να χωρέσει 2.500 αυτοκίνητα, είχε το δικό του εστιατόριο και παιδική χαρά.. Αυτός ο ιδιαίτερος τρόπος διασκέδασης έγινε μέρος του αμερικανικού πολιτισμού. Οι έφηβοι εκείνης της εποχής, στην πραγματικότητα, βρήκαν μια ταινία ως την ιδανική ημερομηνία, καθώς εκείνα τα χρόνια ήταν δύσκολο για ένα νεαρό ζευγάρι να έχει τον δικό του προσωπικό χώρο και εκεί προστατεύονταν από τα μάτια όλων.

0d2a6b526d8dbc8767de4c4a7a4cbe3d.png
Οι έφηβοι εκείνης της εποχής, στην πραγματικότητα, βρήκαν μια ταινία ως την ιδανική ημερομηνία

Ωστόσο, με την έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης, ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε δραματικά. Οι επιχειρηματίες μπορούν να διατηρήσουν, αλλά και να αυξήσουν την πελατειακή τους βάση άρχισε να δείχνει πορνό και αισθησιακές ταινίες. Μια κίνηση που τελικά έφερε αρνητικά αποτελέσματα, καθώς το “drive in” άρχισε να θεωρείται ανήθικο και έτσι έφτασε στην τελική τους πτώση. Στην πραγματικότητα, τους δόθηκε το ψευδώνυμο “Λάτρεις του πάθους».

Η Ευρώπη αναβιώνει τη μόδα του “drive in” λόγω του coronavirus

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε, κυρίως μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, όλο και περισσότερες εικόνες από το “drive in” για να ξαναζήσουμε τις ένδοξες μέρες τους σε όλο τον κόσμο, μαζεύοντας δεκάδες ή και εκατοντάδες αυτοκίνητα. Στην Αμερική άνοιξαν ξανά με προληπτικά μέτρα, ενώ τώρα πετούν και στην Ευρώπη. Στην Κολωνία της Γερμανίας, για παράδειγμα, έχουν ήδη ανοίξει πενήντα τέτοιοι χώροι και τα εισιτήρια για τις ταινίες που προβάλλονται εξαντλούνται αμέσως.

f4af485457438f5251c7c8f52823e6dd.jpg
Οι κινηματογράφοι “Drive in” με προληπτικά μέτρα έχουν ανοίξει ξανά στην Αμερική, ενώ τώρα πετούν επίσης στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα, ο τραγουδιστής ποπ-ροκ Mants Langer Ανέβηκε στη σκηνή που εγκατέστησε σε ένα πάρκινγκ στην πόλη Ώρχους της Δανίας και οι θεατές είχαν την ευκαιρία να τον ακούσουν από το αυτοκίνητό τους. Η σκηνή ήταν πλήρως εξοπλισμένη με συστήματα ήχου και ελαφρούς ρυθμούς που «έκλεψαν» τις εντυπώσεις. Ο τραγουδιστής δήλωσε ότι “είναι ωραίο να συνδεθείτε με το κοινό σας ακόμα κι αν σας παρακολουθεί από το αυτοκίνητο”. Οι δανικές αρχές μίλησαν για “μια πλήρως ελεγχόμενη συναυλία, με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και χωρίς κίνδυνο. Οι παρευρισκόμενοι είχαν φύγει από τον χώρο μισή ώρα μετά το τέλος της συναυλίας”.

Ταυτόχρονα, στην Κοπεγχάγη εκτός από τους λάτρεις της μουσικής και Οι πιστοί Ευαγγελιστές χρησιμοποίησαν τη μόδα του “drive in” για να παρακολουθήσουν την υπηρεσία. Στην πραγματικότητα, όποτε ήθελαν να αλληλεπιδράσουν με τον ιερέα, πίεζαν τα κέρατα ή κούνησαν τους υαλοκαθαριστήρες.

Τα παραδείγματα της Γερμανίας και της Δανίας άρχισαν να εφαρμόζονται από άλλες χώρες. Το αεροδρόμιο του Βίλνιους, πρωτεύουσα της Εσθονίας, έχει μετατραπεί σε μια τεράστια αίθουσα κινηματογράφου, κάνοντας έτσι δημιουργική χρήση του αδρανούς χώρου, καθώς οι πτήσεις έχουν απαγορευτεί λόγω της παγκόσμιας πανδημίας. Η πρώτη ταινία που προβλήθηκε ήταν το “The Parasites” του Bong Joon Ho, που κέρδισε το Όσκαρ φέτος. Τα εκατόν πενήντα αυτοκίνητα που έσπευσαν για έλεγχο ήταν σε απόσταση δύο μέτρων και ο επιτρεπόμενος αριθμός επιβατών ήταν δύο άτομα ανά αυτοκίνητο.

ap_20120683096639_1.jpg
Το αεροδρόμιο του Βίλνιους στην Εσθονία μετατράπηκε σε κινηματογράφο (πνευματικά δικαιώματα: AP Photo / Mindaugas Kulbis)

.Source