60 χρόνια κινηματογράφου στο Γερμανία Society & Culture DW

Στις 31 Μαρτίου 1960, ο πρώτος κινηματογραφικός κινηματογράφος της Γερμανίας άνοιξε στα περίχωρα της Φρανκφούρτης στο Μάιν στο ενζένμπουργκ. Αυτοί οι κινηματογράφοι ήταν ουσιαστικά ένας τεράστιος εξωτερικός χώρος στάθμευσης, όπου οι θεατές παρακολούθησαν την ταινία από τα αυτοκίνητά τους, η οποία προβλήθηκε σε μια τεράστια οθόνη, ακούγοντας διαλόγους και μουσική μέσω ειδικών ηχείων, τα οποία τοποθετήθηκαν σε κάθε όχημα.

Τα εγκαίνια του πρώτου κινηματογράφου της Γερμανίας πραγματοποιήθηκαν με τη διάσημη ταινία “The King and I” με πρωταγωνιστές τους Jules Briner και Deborah Kerr. Μέσα σε πέντε μήνες, ο κινηματογράφος είχε «κόψει» 250.000 εισιτήρια. 60 χρόνια μετά το άνοιγμα του κινηματογράφου εκτός Φρανκφούρτης. Λόγω της κρίσης του κοροναϊού, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες του αναγκάστηκαν να το κλείσουν, αλλά και να ακυρώσουν το μεγάλο, για σήμερα, προγραμματισμένο πάρτι γενεθλίων. Ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου Haiko Nes σχεδίαζε να προβάλλει συνολικά έξι ταινίες, μία από κάθε δεκαετία της κινηματογραφικής ζωής. Ας ελπίσουμε να γιορτάσουμε τα γενέθλια λίγο αργότερα, λέει ο Haiko Des με μια δόση απογοήτευσης.

Απολαμβάνετε μια ταινία στο σπίτι….

“Βρίσκεστε στο σινεμά αλλά φαίνεται ότι βρίσκεστε στο σαλόνι σας”, λέει ο Haios Nes

Ερωτηθείς γιατί εξακολουθεί να προσελκύει πολλούς θεατές να οδηγούν σε κινηματογράφους, οι Γερμανοί απαντούν: «Βρίσκεστε στον κινηματογράφο, αλλά απολαμβάνετε τη δουλειά στον δικό σας ιδιωτικό χώρο, σαν να βρισκόσασταν στο σαλόνι σας». ο σκύλος σας μαζί σας και καπνίστε χωρίς να ενοχληθείτε χαράζοντας τον δίπλα σας στην τσάντα με τις μάρκες ή το ποπ κορν “.

Ο Ernst Snyder, 81 ετών, από τον Μάιντς, είναι υπεύθυνος για τον κινηματογραφικό κινηματογράφο του New Zeenburg για πολλά χρόνια, και λέει ότι όταν η ταινία έκοπτε μερικές φορές ή έβγαινε η εξουσία, οι θεατές θα άρχιζαν να διαδηλώνουν. Ο θόρυβος από σχεδόν 1.000 αυτοκίνητα που μπορούσαν να χωρέσουν στο ύπαιθρο ήταν εκκωφαντικός, θυμάται ο Ernst Snyder.

Οι κινηματογραφικοί κινηματογράφοι μειώνονται

Σήμερα ο ένας κινηματογράφος που οδηγεί στο κλείσιμο μετά τον άλλο

Σήμερα ο ένας κινηματογράφος που οδηγεί στο κλείσιμο μετά τον άλλο

Το 2019 είχαν απομείνει 18 κινηματογραφικοί κινηματογράφοι στη Γερμανία. Η τάση είναι, δυστυχώς, προς τα κάτω. Πριν από δεκαπέντε χρόνια ήταν ακόμα στα 40 τους. Και δεν είναι μόνο η τηλεόραση, τα βίντεο και σχετικά πρόσφατα το Διαδίκτυο που έχουν κάνει τη ζωή δύσκολη για τους ιδιοκτήτες τέτοιων κινηματογράφων. Είναι επίσης η εισαγωγή της θερινής ώρας το 1980, λέει ο Haiko Des και εξηγεί ότι επειδή στη Γερμανία γίνεται σκοτεινό αργά το καλοκαίρι, οι παραστάσεις ξεκίνησαν στις 10 το νωρίτερο.

Ο πρώτος κινηματογραφικός κινηματογράφος στον κόσμο δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 1933 στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϋ των ΗΠΑ με το διαφημιστικό σύνθημα “Όλοι και η γκαλερί του”. Χρειάστηκαν 33 χρόνια για να ξεκινήσει η προβολή του κινηματογράφου στο Nei στοzenburg. Οι πρώτοι πελάτες το 1960 ήταν στρατεύματα των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην περιοχή γύρω από τη Φρανκφούρτη. Στην πραγματικότητα, εκείνη την εποχή, θυμάται ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου, τα μπιφτέκια σερβίρονται στους θεατές πολύ πριν ανοίξουν τα πρώτα McDonald’s στη Γερμανία.

Χώρος συνάντησης για τους λάτρεις

Οι πρώτοι προστάτες κινηματογράφων στη Γερμανία ήταν κυρίως Αμερικανοί στρατιώτες.  Εδώ μπορείτε να αγοράσετε burgers πολύ πριν από τα MacDonald's

Οι πρώτοι προστάτες κινηματογράφων στη Γερμανία ήταν κυρίως Αμερικανοί στρατιώτες. Εδώ μπορείτε να αγοράσετε burgers πολύ πριν από τα MacDonald’s

Μέσα σε λίγα χρόνια, οι κινηματογραφικοί κινηματογράφοι είχαν εξαπλωθεί σε όλη τη Γερμανία, λέει ο πρώην επικεφαλής της προβολής. “Πουθενά δεν θα μπορούσε μια ολόκληρη οικογένεια να παρακολουθήσει μια ταινία τόσο φθηνά όσο σε αυτούς τους κινηματογράφους”, λέει ο Ernst Snyder. Επιπλέον, οι οδηγοί ήταν πολύ δημοφιλείς για ζευγάρια, συνεχίζει ο 81χρονος. “Μην ξεχνάτε ότι εκείνη την εποχή η κοινωνία ήταν συντηρητική και ένα ζευγάρι ερωτευμένο δεν είχε άλλη επιλογή από το να βρεθεί αλλού.”

Δεν ήταν μερικές φορές, λέει ο σεναριογράφος, ότι αναγκάσαμε να κυνηγήσουμε τα αυτοκίνητα των ζευγαριών μετά την ταινία. Η ταινία τελείωσε, τους φώναξα “είτε θα πας σπίτι είτε στους θάμνους”. Αλλά έχουμε επίσης βιώσει συγκινητικές στιγμές εδώ, όπως προτάσεις γάμου, καταλήγει ο Ernst Snyder.

Geni Tobien (dpa)

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

.Source