Δοκιμή κίνησης: Honda Civic 1.5 VTEC Turbo CVT 2020

Όλα τα τελευταία Civic έχουν νόημα. Μεταξύ άλλων, για την ιδιαίτερη αισθητική τους. Η τελευταία γενιά, η δέκατη, όμως, πάνω απ ‘όλα ξεχώριζε για την ουσία της.

Πατώντας σε μια ολοκαίνουργια πλατφόρμα γέννησε ένα από τα μεγαλύτερα μοντέλα της κατηγορίας, το οποίο έφτασε στην κορυφή με τον πλήρη χαρακτήρα του. Χωρίς πραγματική ανάγκη, η Honda ανακοίνωσε πρόσφατα μια σειρά μικρών αλλαγών που σχετίζονται με νέους προφυλακτήρες και ορισμένες λεπτομέρειες καμπίνας.

Τελειώνει
Για παράδειγμα με την οθόνη αφής του infotainment, του οποίου η εργονομία είχε επικριθεί για την απουσία φυσικών κλειδιών. Που υπάρχουν τώρα, καθιστώντας τον συνολικό χειρισμό πιο διαισθητικό και σίγουρα πιο εύκολο στη χρήση κατά την οδήγηση.

Τώρα υπάρχει ένα ξεχωριστό κουμπί για το κύριο μενού, ένα για πλοήγηση, ένα για το τηλέφωνο και ένα για το ηχοσύστημα, το οποίο μπορείτε εύκολα να βρείτε στα τυφλά. Το χειριστήριο από τα κουμπιά στο τιμόνι παραμένει αμετάβλητο, δηλαδή, σωστά σχεδιασμένο, με λογική που κατανοείτε εύκολα. Οι δυνατότητες συνδεσιμότητας είναι αυτές που χρειάζονται οι σύγχρονοι χρήστες, όπως το Android Auto και το Apple CarPlay.

Honda Civic 1.5 VTEC Turbo CVT 2020

Πέρα από αυτό δεν μπορείτε να βρείτε πολλές ακόμη διαφορές, απλώς και μόνο επειδή δεν υπάρχουν. Οι αναβαθμισμένες επενδύσεις που ανέφερε η Honda θα είναι ελάχιστα αντιληπτές, ωστόσο θα καταλάβετε μια βελτίωση στο φινίρισμα και την εφαρμογή των επιφανειών στα πιο κρυμμένα μέρη.

Όπου δεν υπάρχει αλλαγή είναι η πρακτικότητα και η ευρυχωρία που και οι δύο παραμένουν στο ανώτερο επίπεδο. Με άλλα λόγια, εξαργυρώνουν το μεγάλο μεταξόνιο των 2.697 mm, φιλοξενώντας άνετα τέσσερις μεγάλους ενήλικες. Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι περισσότερο από επαρκείς και καλά σχεδιασμένοι, ενώ για τις αποσκευές υπάρχουν διαθέσιμα 420 lt που φορτώνονται εύκολα από το μεγάλο άνοιγμα και το εύκαμπτο ράφι-ράφι προσθέτει ευελιξία στη φόρτωση των αποσκευών.

Αυτό που δεν θα λέγαμε όχι είναι, αφενός, ένα εφεδρικό αντί για κιτ επισκευής ελαστικών, από την άλλη πλευρά, λίγο περισσότεροι γάντζοι για τσάντες. Εκτός από αυτό, δύσκολα μπορείτε να κατηγορήσετε ένα μειονέκτημα στην καμπίνα του Civic, το οποίο δείχνει απόλυτη προσοχή στη λεπτομέρεια, από τον τρόπο τοποθέτησης των διακοπτών, έως τον τρόπο λειτουργίας τους.

Νικήτρια ομάδα
Η Honda δεν έχει αλλάξει τίποτα όταν πρόκειται για μηχανικά ανταλλακτικά. Το 1.500 hp VTEC Turbo με μεταβλητό χρονισμό και εμβάπτιση βαλβίδας εξακολουθεί να προσφέρει 182 PS, με χαμηλή ροπή και όρεξη για περιστροφή έως και 6.000 σ.α.λ.

Η ισχύς είναι ίδια με τη μη αυτόματη έκδοση, αλλά παραδίδεται στις 6.000 σ.α.λ. αντί των 5.500 σ.α.λ. Και η μέγιστη ροπή έχει μειωθεί στα 220 Nm μεταξύ 1.700-5.500 σ.α.λ. αντί 240 Nm μεταξύ 1.900-5.000 σ.α.λ. Αυτές οι τροποποιήσεις έγιναν για να ταιριάζουν καλύτερα με τα χαρακτηριστικά απόδοσης με το κιβώτιο CVT που παραμένει ένα από τα καλύτερα στην αγορά.

Καταφέρνει να διατηρήσει την ταχύτητα του κινητήρα σε αρκετά χαμηλό επίπεδο, χωρίς την αίσθηση του πατινάζ που συνήθως συνοδεύει τα κιβώτια ταχυτήτων αυτής της φιλοσοφίας. Αντ ‘αυτού, παρέχει άμεση πρόσβαση στην επιτάχυνση κάθε φορά που πατάτε τον επιταχυντή βαθύτερα, ειδικά σε σπορ λειτουργία. Για γρήγορη οδήγηση υπάρχει επίσης η δυνατότητα χειροκίνητης λειτουργίας με επτά εικονικές αναλογίες, κυρίως για καλύτερο έλεγχο και για αποτελεσματικότερη χρήση του φρένου με τον κινητήρα.

Περιττό να πούμε, στην καθημερινή ζωή, η λειτουργία του είναι βελούδινη και εξασφαλίζει ευχάριστη ευκολία, χωρίς να κοστίζει πολύ καύσιμο σε σύγκριση με το χειροκίνητο 6-ταχύτητας. Κατά μέσο όρο μετρήσαμε 8,4 lt / 100 km αντί για 8,1.

Κάτι που μπορείτε εύκολα να συμβιβαστείτε αν λάβετε υπόψη την ησυχία του ταξιδιού που συνεπάγεται το πολύ μεγάλο βήμα που μπορεί να κάνει το CVT. Εάν υπάρχει ένα πράγμα που μπορείτε να παραπονεθείτε για λίγο ενώ οδηγείτε το Civic, είναι ο αισθητός θόρυβος κύλισης, ειδικά όταν ο δρόμος είναι τραχύς.

Δεν υπάρχουν παράπονα σχετικά με την απόδοση, καθώς 0-100 km / h στα 8,7 “, 80-110 km / h στα 4,0” και 110-140 km / h στα 5,5 “είναι σίγουρες οι τιμές μέσα στο πλαίσιο. Και σαφώς, ακόμη πιο συμβατό με την ασφαλή προσπέραση και την εμφάνιση ενός εξαιρετικά ικανού πλαισίου.

Honda Civic 1.5 VTEC Turbo CVT 2020

Με χαμηλό κέντρο βάρους, μεγάλο ίχνος στο δρόμο και εξαιρετικά άμεσο και ακριβές μπροστινό σύστημα – με κρεμάστρα μεταβλητής αναλογίας, συχνά εντυπωσιάζεστε από τις δυνατότητες του Civic. Μπορείτε να το μεταφέρετε πολλές φορές στη σειρά, χωρίς να αισθάνεστε τον ιδρώτα του πλαισίου και χωρίς να επηρεάζεται η τροχιά από τις ατέλειες της ασφάλτου. Ακόμα και κατά το φρενάρισμα με τους τροχούς στριμμένους, τα μπροστινά γόνατα και το πίσω σύστημα πολλαπλών συνδέσμων αναλύουν λεπτομερώς τις δυνάμεις που τις αναπτύσσουν και τις διαχειρίζονται σωστά, συνδυάζοντας πολύ υψηλή πρόσφυση με απόλυτη ικανοποιητική άνεση.

Στην πραγματικότητα, για όποιον θέλει κάτι περισσότερο με σπορ έννοια, υπάρχει επίσης η δυνατότητα επιλογής κατά παραγγελία της σκληρής ρύθμισης των ηλεκτρονικά ελεγχόμενων αμορτισέρ, γεγονός που περιορίζει περαιτέρω την κλίση του αμαξώματος. Βεβαίως, η άνεση μειώνεται επίσης σημαντικά, ωστόσο είναι μια παράμετρος που ορισμένοι θα βρουν ενδιαφέρον.

Πληρώνετε πολλά, παίρνετε πολλά
Το Civic 1.5 VTEC Turbo CVT κοστίζει τώρα 31.350 € (δείτε όλες τις λεπτομέρειες για την ανανεωμένη σειρά Civic εδώ). Με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι η ανανέωση έχει αυξήσει σημαντικά την τιμή της, ωστόσο υπάρχει μια υποσημείωση ότι είναι τώρα διαθέσιμη σε επίπεδο εξοπλισμού Sport Plus αντί για το Sport.

Σε ένα ήδη ακριβό μοντέλο αυτό φαίνεται σαν μια λογική επιλογή, ειδικά δεδομένου ότι τίποτα δεν λείπει. Διατίθεται στάνταρ με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ, πακέτο αεροδυναμικής σπορ, Honda Connect με σύστημα πλοήγησης, σουίτα βοήθειας οδηγού που υποδέχεται ουσιαστικά ημιαυτόνομη οδήγηση, ακόμη και ηλιοροφή.

Εάν η τιμή δεν είναι αποτρεπτική, όλα τα παραπάνω απλώς υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση του Civic ως κορυφαίας αξίας και μικρής οικογενειακής τιμής δεν έχει αλλάξει καθόλου με την ανανέωση. •

Τι λέει το DRIVE
Χωρίς την ουσιαστική αλλαγή της ανανέωσης, το Civic παραμένει ακριβό στην τιμή αλλά και μια μικρή οικογενειακή αξία, κορυφαία με κριτήρια οδήγησης και οικογένειας.
Τιμή Από 31.350 € (χειροκίνητο Sport 28.070 €)
Τεχνολογία 1.498 cc, i4, 16v, 2 VET, άμεσος ψεκασμός, turbo, μεταβλητός χρονισμός και πρόχειρη βαλβίδα, 182 PS / 6.000 rpm, 220 Nm / 1.700-5.500 rpm, συνεχώς μεταβλητό κιβώτιο ταχυτήτων
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 χλμ / ώρα 8,7 “
0-160 km / h 22,2 “
0-400 μ 16,4 “@ 140,6 χλμ / ώρα
0-1.000 μ 29,8 “@ 177 χλμ / ώρα
60-160 χλμ / ώρα 17,9 “
50-80 χλμ / ώρα 3.1 “
80-110 χλμ / ώρα 4.0 “
110-140 χλμ / ώρα 5.5 “
Φρένα 100-0 km / h 40,1 μ
Μέγιστη ταχύτητα 200 χλμ / ώρα
Μέση κατανάλωση 8,4 lt / 100 χλμ
Εκπομπές CO2 137 g / χλμ
Διαστάσεις 4.518 x 1.799 x 1.434 mm
Χώρου αποσκευών 420 λίτρα
Βάρος 1.320 κιλά
DRIVE μετρήσεις με το κιβώτιο ταχυτήτων σε αυτόματη λειτουργία

Φωτογραφίες: Θανάσης Κουτσογιάννης

Source