Google Drive ή OneDrive: Τι επιλέγω και γιατί;

Google Drive ή OneDrive; Σίγουρα έχετε διαβάσει τις προειδοποιήσεις μας για το τι μπορεί να συμβεί εάν δεν διατηρήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας. Εάν όχι, σας συνιστούμε να διατηρείτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας για πολλούς διαφορετικούς λόγους.

Αλλά ακόμη και αν αναγνωρίζετε την ανάγκη για τακτικά αντίγραφα ασφαλείας και σκεφτείτε πού να το κάνετε. Στην ακόλουθη ανάρτηση θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε δύο από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες αποθήκευσης cloud.

Google Drive ή OneDrive: Ορίστε το Cloud

Το cloud storage είναι ένα μοντέλο αποθήκευσης δεδομένων δικτύου όπου τα δεδομένα αποθηκεύονται σε απομακρυσμένους ιστότοπους. Τα δεδομένα αποθηκεύονται σε μεγάλα κέντρα δεδομένων και ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω μιας διεπαφής Ιστού. Τα δεδομένα μπορούν να εξαπλωθούν σε περισσότερους από έναν διακομιστές.
Βικιπαίδεια

Παρακάτω θα δούμε το Google Drive και το Microsoft OneDrive, δύο από τις μεγαλύτερες διαθέσιμες υπηρεσίες σήμερα.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο Google DriveGoogle Drive

Χωρητικότητα

Η δωρεάν έκδοση του Google Drive προσφέρει έως και 15 GB αποθηκευτικού χώρου, αλλά αυτός ο χώρος είναι κοινόχρηστος με άλλες υπηρεσίες της εταιρείας, όπως το Gmail, το Google Photos και τα Έγγραφα Google.

Απεριόριστες φωτογραφίες

Αυτό που είναι αρκετά ελκυστικό στο Google Storage Cloud είναι ότι ο χώρος που καταλαμβάνουν οι φωτογραφίες σας δεν υπολογίζεται στο όριο των 15 GB, αρκεί να τις ανεβάσετε μέσω του Google Photos και να επιλέξετε Υψηλή ποιότητα αντί για Πρωτότυπη ποιότητα.

Έγγραφα Google

Το Google Drive λειτουργεί επίσης απευθείας με τα Έγγραφα Google, πράγμα που σημαίνει ότι τα έγγραφα, τα υπολογιστικά φύλλα και οι παρουσιάσεις σας που είναι αποθηκευμένα στο Google Drive μπορούν να μετατραπούν σε μορφές Εγγράφων Google και να προβληθούν ή να επεξεργαστούν στον ιστό.

Τιμολόγηση

Εάν χρειάζεστε περισσότερο από 15 GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου, τότε η Google θα σας χρεώνει 2 $ το μήνα για 100 GB και 10 $ το μήνα για χώρο έως 1 TB.

Για επιπλέον 10 TB η εταιρεία χρεώνει 100 $ το μήνα. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι ο παραπάνω χώρος αποθήκευσης είναι ένας δίσκος που διατηρείται από την Google και είναι προσβάσιμος από οπουδήποτε.

Προβλήματα απορρήτου

Ίσως ένας από τους λόγους που πρέπει να αποφύγετε το Google Drive είναι η ανησυχία σχετικά με το τι κάνει η Google με τα δεδομένα σας. Δεν είναι μυστικό ότι η Google αναλύει όλα τα δεδομένα που μπορεί να έχει για να δημιουργήσει προφίλ τελικών χρηστών και να μεγιστοποιήσει τα διαφημιστικά της έσοδα. Φυσικά δεν θα είστε η εξαίρεση. Η μόνη επιλογή σας σε αυτό το θέμα είναι να χρησιμοποιήσετε μια άλλη υπηρεσία.

Πότε να επιλέξετε το Google Drive;

Εάν έχετε πολλές φωτογραφίες και δεν σας πειράζει ότι ο χώρος αποθήκευσης θα γίνει σε μη αυθεντική ποιότητα.
Εάν χρειάζεστε όσο το δυνατόν φθηνότερο και όσο περισσότερο αποθηκευτικό χώρο
Εάν χρησιμοποιείτε τα Έγγραφα Google ως την κύρια εφαρμογή του Office
Εάν δεν ανησυχείτε για το απόρρητό σας και τη συμπεριφορά παρακολούθησης της Google

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο OneDrive

Χωρητικότητα

Η δωρεάν έκδοση του OneDrive προσφέρει 5 GB αποθηκευτικού χώρου που μπορεί να επεκταθεί μόλις φέρετε έναν φίλο στην υπηρεσία. Κάθε φορά που ένας φίλος δημιουργεί έναν νέο λογαριασμό OneDrive χρησιμοποιώντας τον κωδικό πρόσβασης που τους στείλατε, και οι δύο λαμβάνετε επιπλέον 0,5 GB. Μπορείτε να λάβετε έως και 10 GB με αυτόν τον τρόπο.

Ενσωμάτωση του OneNote

Εάν χρησιμοποιείτε το OneDrive και το OneNote με τον ίδιο λογαριασμό Microsoft, τότε και οι δύο εφαρμογές μοιράζονται το ίδιο όριο αποθήκευσης, εκτός αν χρησιμοποιείτε την πληρωμένη έκδοση του OneNote και αποθηκεύετε τις σημειώσεις σας εκτός σύνδεσης.

Αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη γιατί οι φορητοί υπολογιστές OneNote (OneNote Notebooks) μπορούν να καταλάβουν πολύ χώρο εάν τους φορτώσετε με εικόνες, βίντεο κλιπ, συνημμένα κ.λπ.

Ενσωμάτωση στο Online Office

Τα έγγραφα του Office που είναι αποθηκευμένα στο OneDrive μπορούν να ανοίξουν, να επεξεργαστούν και να μοιραστούν με τη δωρεάν ηλεκτρονική σουίτα Microsoft: Word Online, Excel Online και PowerPoint Online. Τα Notebooks του OneNote είναι επίσης προσβάσιμα μέσω του OneNote Online.

Εάν εργάζεστε μόνος σας, τότε δεν έχει σημασία καθώς μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ του Office Online και των Εγγράφων Google σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Αλλά αν χρησιμοποιείτε τακτικά μορφές DOCX, XLSX ή PPTX (στο σχολείο ή στην εργασία), τότε θα είστε καλύτερα με το OneDrive και το Office Online.

Προηγμένες δυνατότητες

Το OneDrive έχει δύο σημαντικά χαρακτηριστικά:

Ιστορικό αρχείων: Κάθε αρχείο που είναι αποθηκευμένο στο OneDrive, είτε είναι αρχείο του Office είτε όχι, καταγράφει όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει τις τελευταίες 30 ημέρες. Έτσι μπορείτε να επαναφέρετε τις αλλαγές σε οποιοδήποτε από αυτά τα αρχεία ανά πάσα στιγμή.
Αρχεία κατ ‘απαίτηση: Αντί να διατηρείτε δύο αντίγραφα κάθε αρχείου, ένα στον υπολογιστή σας και ένα σε διακομιστές OneDrive – μπορείτε να επισημάνετε τα αρχεία με “μόνο Διαδίκτυο”. Αυτό θα τα διατηρήσει σε διακομιστές OneDrive και όχι στον υπολογιστή σας.

Η Google διαθέτει επίσης μια υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και συγχρονισμού που προσφέρει κάτι παρόμοιο με το Microsoft Files On-Demand, αλλά δεν ανταγωνίζεται το Ιστορικό αρχείων, το οποίο είναι αναμφισβήτητα μια πολύ χρήσιμη λειτουργία.

Τιμολόγηση

Για να προσθέσετε επιπλέον χώρο στο OneDrive που χρησιμοποιείτε ή θα χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να το κάνετε για 2 $ το μήνα για 50 GB ή 7 $ το μήνα (ή 70 $ το χρόνο) για το Office 365 Personal με συνολική χωρητικότητα 1 TB Word, Excel, Εφαρμογές PowerPoint και Outlook.

Πότε να επιλέξετε το OneDrive;

Εάν χρησιμοποιείτε τακτικά το Microsoft Office.
Εάν χρησιμοποιείτε το OneNote και θέλετε να αποθηκεύσετε άλλα δεδομένα στην ίδια υπηρεσία
Χρειάζεστε τη δυνατότητα Ιστορικό αρχείων
Εμπιστεύεστε τη Microsoft περισσότερο από την Google

Άλλοι τρόποι δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των Windows

Όποια υπηρεσία κι αν επιλέξετε, είναι και οι δύο από τις πιο αξιόπιστες (όσον αφορά την ασφάλεια) διαθέσιμες.

Ωστόσο, εάν έχετε λόγους να μην τους εμπιστευτείτε ή σας αρέσει η ιδέα αποθήκευσης δεδομένων στο cloud, μπορείτε πάντα να αποθηκεύσετε τα αντίγραφα ασφαλείας σας σε μια εξωτερική μονάδα δεδομένων ή σε μια υβριδική εξωτερική συσκευή NAS (από αποθηκευμένο σε δίκτυο).

Source