Δοκιμή κίνησης: Mitsubishi Outlander PHEV

Γνωρίζουμε τη Mitsubishi από τα αυτοκίνητα ράλι του Lancer Evo και τον κόσμο των βελτιώσεων. Το γνωρίζουμε από το Pajero 4×4, το “πολιτικό” και τα αγωνιστικά αυτοκίνητα του Ντακάρ. Αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι η ιαπωνική εταιρεία είναι ένας από τους πρωτοπόρους της ηλεκτρικής πρόωσης. Το μικρό i-MiEV ήταν η πρώτη ηλεκτρική μπαταρία που τέθηκε σε κανονική παραγωγή πριν από μια δεκαετία. Και το 2012 Outlander PHEV ήταν ένα από τα πρώτα επαναφορτιζόμενα υβριδικά μοντέλα παραγωγής και το πρώτο τέτοιο SUV.

Το τετρακίνητο υβριδικό plug-in ήταν μια τεράστια εμπορική επιτυχία, στην Ευρώπη και αλλού, κυριαρχώντας στις πωλήσεις για αρκετά χρόνια όχι μόνο των επαναφορτιζόμενων υβριδικών SUV, αλλά και όλων των μοντέλων plug-in γενικά. Το 2015 έλαβε την πρώτη του ανανέωση και η δεύτερη ακολούθησε φέτος.

Mitsubishi Outlander PHEV panning

Εξωτερικά, το 2019 Outlander PHEV έχει αλλάξει λίγο. Μόνο αν γνωρίζετε θα παρατηρήσετε τις μικρές αλλαγές στη γρίλια, τους προβολείς, τους προφυλακτήρες, τους τροχούς και, στο εσωτερικό, στα καθίσματα, τους διακόπτες και τις θύρες USB. Αλλά σε αντίθεση με τα συνηθισμένα, οι βελτιώσεις στο νέο μοντέλο είναι “κρυφές” και σημαντικές: Νέος, ισχυρότερος βενζινοκινητήρας 2,4 λίτρων, 135 PS (αντί 2,0 λίτρων, 121 PS) που λειτουργεί (και) στον κύκλο Atkinson για οικονομία. 10% πιο ισχυρή γεννήτρια. Πιο ισχυρός πίσω ηλεκτροκινητήρας 95 PS. Μεγαλύτερη μπαταρία 13,8 kWh με αυξημένη απόδοση ισχύος κατά 10%.

Επιπλέον, το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα τετρακίνησης S-AWC έχει δύο επιπλέον τρόπους λειτουργίας, Sport και Snow, η δομή του αμαξώματος είναι πιο άκαμπτη και ανθεκτική χάρη σε μια νέα μέθοδο συγκόλλησης, το τιμόνι είναι ταχύτερο, οι αναρτήσεις βελτιώνονται, τα μπροστινά φρένα είναι μεγαλύτερα και αναβαθμίζεται το λογισμικό ελέγχου πρόσφυσης.

Περίπλοκο – σε χαρτί
Το Outlander PHEV δεν είναι απλώς ένα ηλεκτρικό SUV, καθώς είναι χτισμένο σε μια ειδική, ηλεκτρική πλατφόρμα. Το σύστημα κίνησης βασίζεται σε δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, έναν στον μπροστινό και έναν στον πίσω άξονα (χωρίς μηχανική σύνδεση μεταξύ τους), και ο βενζινοκινητήρας, στις περισσότερες περιπτώσεις, λειτουργεί βοηθητικά, μετακινώντας τη γεννήτρια μπαταριών. Ο συντονισμός όλων αυτών των στοιχείων γίνεται ηλεκτρονικά, με σκοπό την ενεργειακή απόδοση, την προώθηση της ηλεκτροδότησης και τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Ωστόσο, ο οδηγός έχει επίσης την ευκαιρία να παρέμβει, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του.

Τεχνολογία συστήματος Mitsubishi Outlander PHEV

Σε καθημερινές συνθήκες (έως 135 km / h) και όταν η μπαταρία φορτίζεται, το Outlander κινείται ως ένα καθαρά ηλεκτρικό όχημα (Pure EV Mode), με τους δύο ηλεκτρικούς κινητήρες να λαμβάνουν ισχύ από την μπαταρία χωρίς να λειτουργεί ο βενζινοκινητήρας.

Όταν ζητείται άμεση επιτάχυνση ή το αυτοκίνητο αντιμετωπίζει αυξημένο φορτίο (π.χ. σε ανηφόρα) ή η μπαταρία έχει εξαντληθεί, η σειρά Hybrid Mode επιλέγεται αυτόματα – για 3 έως 10 λεπτά. Το αυτοκίνητο εξακολουθεί να είναι ηλεκτρικό, αλλά ο βενζινοκινητήρας αρχίζει επίσης να τροφοδοτεί τη γεννήτρια φόρτισης. Επιστρέψτε στη λειτουργία Pure EV το συντομότερο δυνατό.

Τέλος, με πολύ γκάζι και σε υψηλές ταχύτητες, επιλέγεται η παράλληλη υβριδική λειτουργία, όπου η κίνηση των εμπρός τροχών πραγματοποιείται από τον βενζινοκινητήρα (με τη βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα), ενώ ο πίσω άξονας συνεχίζει να κινείται από τον δεύτερο ηλεκτρικό κινητήρα. Μέρος της ροπής του βενζινοκινητήρα χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση της γεννήτριας, ενώ εδώ επίσης η επιστροφή στη λειτουργία Series Hybrid Mode και Pure EV γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερη.

Όλα αυτά γίνονται αυτόματα στο πρόγραμμα Normal, αλλά το πρόγραμμα οδήγησης μπορεί να επιλέξει τη λειτουργία EV ή τη λειτουργία SAVE για να διατηρήσει τη φόρτιση της μπαταρίας για μελλοντική ισχύ ή τη λειτουργία CHARGE για να φορτίσει την μπαταρία εν κινήσει όταν δεν χρησιμοποιείται. διαθέσιμος φορτιστής. Εκτός από αυτά, υπάρχουν επίσης τα προγράμματα Normal, Eco, Sport, Snow και Lock του τετρακίνητου συστήματος, ανάλογα με το εύρος χρήσης του αυτοκινήτου, ενώ μπορείτε επίσης να επιλέξετε το επίπεδο ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση, με 6 επιλογές (B0 έως B5) μέσω των κουπιών στο τιμόνι.

Το σύστημα ακούγεται περίπλοκο, αλλά μοιάζει με smartphone: για να εξαντλήσετε τις δυνατότητές του, πρέπει να έχετε γνώση και τριβή, αλλά ακόμη και οι πιο άσχετοι μπορούν να κάνουν τα βασικά και να κινηθούν καλά.

Αντίο βενζινάδικο;
Σε τελική ανάλυση, αξίζει τόση πολυπλοκότητα; Η απάντηση είναι ναι – υπό όρους. Και οι όροι έχουν να κάνουν με τις δυνατότητες που έχετε για τη φόρτιση της μπαταρίας και με την προθυμία σας να προσαρμόσετε τον τρόπο οδήγησης. Εάν μπορείτε να το φορτίσετε εύκολα κάθε βράδυ, μην κάνετε πολλά χιλιόμετρα κάθε μέρα και είστε πρόθυμοι να οδηγήσετε έτσι ώστε να μην χάνετε τις κιλοβατώρες σας, τότε το Outlander PHEV ελαχιστοποιεί το κόστος οδήγησης.

Θεωρητικά, μπορείτε να οδηγείτε αποκλειστικά με ηλεκτρισμό, χωρίς μια σταγόνα βενζίνης, για 89 ημέρες, προτού ο κινητήρας βενζίνης προχωρήσει μόνος του, έτσι ώστε ο ψεκασμός να μην καταστραφεί από άχρηστη. Σε μια τέτοια περίπτωση καθαρής ηλεκτρικής κίνησης και με μέση τιμή 0,2 ευρώ ανά κιλοβατώρα, το κόστος οδήγησης εκτιμάται στα 6,1 € / 100 χιλιόμετρα, σε σύγκριση με τα 10,8 € / 100 χιλιόμετρα ενός ντίζελ Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4×4 DSG και 11,6 € / 100 χιλιόμετρα ενός αυτοτροφοδοτούμενου Honda CR-V Hybrid. Θα επισημάνουμε εδώ ότι η πλήρης φόρτιση της μπαταρίας σε εγχώρια τροφοδοσία 16A απαιτεί 4,5-5 ώρες, ενώ σε μια πρίζα 10A μπορεί να διαρκέσει δύο φορές περισσότερο.

Χρέωση Mitsubishi Outlander PHEV

Η μέση κατανάλωση βενζίνης σε μικτή χρήση, όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Αλλά σε μια εβδομάδα που περιελάμβανε μετρήσεις απόδοσης και φωτογραφία, το μετρήσαμε στα 6,4 lt / 100km (εκτός από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας). Όσον αφορά την ηλεκτρική αυτονομία, η Mitsubishi ανακοινώνει 45 χλμ., Αλλά για να πλησιάσετε αυτούς τους αριθμούς, πρέπει να οδηγείτε με μεγάλη συγκράτηση και να αποφεύγετε τις υψηλές ταχύτητες και τη συνεχή χρήση κλιματισμού.

Εκλεπτυσμένη απόδοση
Η συνδυασμένη ισχύς του Outlander PHEV είναι στα 230 PS και δίνει ενδιαφέρουσα απόδοση παρά το βάρος των 1.930 kg. Το 9,5 “στα 0-100 km / h και το 30,9” στο χιλιόμετρο από ακινησία βρίσκονται στο επίπεδο ενός Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4×4 DSG 150PS, ενώ το 4.3 “στο προσπέρασμα των 80-110 km / h είναι 1 Καλύτερη απόδοση από τη Skoda. Το να πετάς το αυτοκίνητο στον επιταχυντή (π.χ. στη διασταύρωση) είναι ζωντανό και ποτέ δεν θα αισθανθείς “κρεμασμένος” με βία.

Αλλά αυτό που σας εντυπωσιάζει δεν είναι πόσο γρήγορα είναι το Outlander, αλλά πόσο εκλεπτυσμένο είναι. Στην καθημερινή οδήγηση δεν ακούτε σχεδόν τίποτα και πρέπει να επιταχύνετε εντελώς για να πραγματοποιήσετε το «CVT buzz» του βενζινοκινητήρα. Η εναλλαγή των πηγών ενέργειας γίνεται σχεδόν απαρατήρητη και ο θόρυβος από τον άνεμο και τον δρόμο παραμένει χαμηλός.

Το Outlander είναι σταθερό και άνετο στο ταξίδι, αλλά όταν στρίβει, αν και προβλέψιμο και ασφαλές, στερείται της άμεσης και ευελιξίας άλλων σύγχρονων crossover / SUV, που θυμίζει το αμερικανικό 4×4. Ειδικά η πίσω ανάρτηση δεν έχει την απόσβεση επιστροφής που θα έπρεπε, επηρεάζοντας τη συμπεριφορά, ειδικά με το φορτίο. Από τα φρένα, ωστόσο, δεν υπάρχουν παράπονα, ούτε στη δύναμη ούτε στο συναίσθημα, παρά την ανάκτηση ενέργειας (η οποία στις πιο δραστικές ρυθμίσεις της, τις αντικαθιστά σε σημαντικό βαθμό).

Δεν έχουμε παράπονα από τις εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι άνετες για 4 ή ακόμα και 5 άτομα. Η μπαταρία έχει μειώσει το χώρο αποσκευών στα 463 lt, αλλά ο κορμός παραμένει αρκετά μεγάλος και πολύ πρακτικός, με επίπεδο δάπεδο εάν διπλώνετε τα καθίσματα και μια ηλεκτρική πόρτα.

Πίνακας ελέγχου Mitsubishi Outlander PHEV
Η καμπίνα, παρόλο που είναι καλά κατασκευασμένη και πολυτελής, φαίνεται λίγο ξεπερασμένη στο σχεδιασμό και στο επίπεδο ορισμένων πλαστικών. Το ίδιο ισχύει και για το σύστημα πολυμέσων, με την οθόνη 7 ιντσών, η οποία μοιάζει λίγο με την αγορά. Αλλά διαθέτει Apple CarPlay και Android Auto, οπότε τυχόν αδυναμίες που μπορεί να καλύψει το smartphone σας.

Στη δική του θέση
Το Outlander PHEV κοστίζει 54.900 €, στην έκδοση Instyle Navi + που πραγματικά δεν διαθέτει εξοπλισμό. Πώς κρίνει κανείς αυτήν την αξία είναι θέμα φιλοσοφίας και προτεραιοτήτων. Υπάρχει μόνο ένα άλλο επαναφορτιζόμενο SUV στην ελληνική αγορά, το Volvo XC60 T8 Twin Engine 390 PS, το οποίο δεν είναι συγκρίσιμο από την άποψη της απόδοσης, αλλά είναι 7,300 € πιο ακριβό. Αν κάποιος θεωρήσει ως ανταγωνισμό τα μεσαία, 2 λίτρα ντίζελ SUV κατασκευαστών premium, είναι επίσης 3.250 – 7.000 € πιο ακριβά. Από την άλλη πλευρά, το αυτο-φορτισμένο υβριδικό Honda CR-V είναι 7.300 € φθηνότερο, και ακόμη φθηνότερο είναι το τετρακίνητο, αυτόματο, πετρελαιοκίνητο SEAT Tarraco και Skoda Kodiaq.

Ωστόσο, τέλος, ως πρακτικό SUV με χαμηλό κόστος οδήγησης και ισχυρά περιβαλλοντικά προσόντα, το Mitsubishi Outlander PHEV έχει τη θέση του στην αγορά.

Mitsubishi Outlander PHEV πίσω στροφή
Τι λέει το DRIVE
Ηλεκτρικό μηδέν εκπομπών στην πόλη, οικογένεια που ταξιδεύει στον ανοιχτό δρόμο και τετρακίνητο SUV στα βουνά, το επαναφορτιζόμενο Hybrid Outlander μπορεί και προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Δεν είναι φθηνό, αλλά υπάρχουν λίγες αντίστοιχες επιλογές.
Τιμή Από 54.900 €
Τεχνολογία 2.360 cc, i4, 16v, 2 VET, κύκλος λειτουργίας Atkinson, 135 PS / 4.500 rpm, 211 Nm / 4.500 rpm, συν δύο κινητήρες 82 PS / 137 Nm και 95 PS / 195 Nm. Αυτόματη μετάδοση «μίας σχέσης», μόνιμης τετρακίνησης.
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 χλμ / ώρα 9,5 “
0-160 km / h 24,2 “
0-400 μ 17,1 “@ 136,4 km / h
0-1.000 μ 30,9 “@ 171,0 χλμ / ώρα
60-160 χλμ / ώρα 19,3 “
50-80 χλμ / ώρα 3.0 “
80-110 χλμ / ώρα 4.3 “
110-140 χλμ / ώρα 7.1 “
Φρένα 100-0 km / h 41,0 μ
Μέγιστη ταχύτητα 170+ χλμ / ώρα
Μέση κατανάλωση 6,4 * lt / 100 χλμ
Εκπομπές CO2 46 g / χλμ
Διαστάσεις 4.695 x 1.800 x 1.710 mm
Χώρου αποσκευών 463 λίτρα
Βάρος 1.930 κιλά
Οδηγήστε μετρήσεις με το κιβώτιο ταχυτήτων σε αυτόματη λειτουργία. * Σε μικτή χρήση.

Φωτογραφίες: F. Pimba, Th. Κουτσογιάννης

Source