Πόσες μάρκες άλλαξε η Mazda σε 100 χρόνια;

Σε 100 χρόνια της ύπαρξής του, το Μάζντα έχει αλλάξει το λογότυπό του αρκετές φορές, ανάλογα με την εποχή και τα πρότυπα που ισχύουν. Ας δούμε παρακάτω όλα τα σήματα της ιαπωνικής μάρκας, από το 1920 έως σήμερα.

Ο Η Mazda Motor Corporation ιδρύθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1920, όταν ο Jujiro Matsuda επέστρεψε στην πατρίδα του της Χιροσίμα μετά από μια επιτυχημένη καριέρα ως μηχανικός στην Οζάκα. Το πρώτο σήμα της εταιρείας ήταν ένας κόκκινος κύκλος με μικρές οριζόντιες κόκκινες γραμμές και χαρακτηρίστηκε από τον Matsuda ότι αντικατοπτρίζει την επιθυμία του Toyo Kogyo να συνεισφέρει στον κόσμο μέσω της μηχανικής και της αποφασιστικότητας να εξελίσσεται συνεχώς.

Ο Η Mazda εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1934, όταν ξεκίνησε η παραγωγή τρίκυκλων και η εταιρεία χρειαζόταν ένα εμπορικό σήμα για να αποδεσμευτεί από εργαλεία και βαριά μηχανήματα. Το όνομα Mazda επιλέχθηκε από τον Ahura Mazda, τον θεό της αρμονίας, της νοημοσύνης και της σοφίας. Βοήθησε επίσης το όνομα της οικογένειας Matsuda, καθώς η προφορά του ήταν πολύ κοντά στο “Mazda”. Το λογότυπο ήταν μια απλή στυλιζαρισμένη έκδοση του ονόματος Mazda και τοποθετήθηκε στις πλευρικές δεξαμενές του Mazda Go και ήταν στην ολοένα αυξανόμενη γκάμα τρίκυκλων Mazda μέχρι το 1954.

Από 1936 Mazda είχε επίσης ένα νέο λογότυπο εμπνευσμένο από το έμβλημα της πόλης της Χιροσίμα. Το έμβλημα της πόλης με έδρα το Mazda αποτελούνταν από τρεις κυματιστές λευκές γραμμές σε πράσινο φόντο που αντιπροσωπεύουν τις τρεις κοίλες του Δέλτα του ποταμού Ota στη Χιροσίμα.

Το έμβλημα Mazda αποτελείται από ευθείες λευκές γραμμές που τελειώνουν με το γράμμα M στη μέση κάθε γραμμής. ο τρία “Ms” αντιστοιχούσαν στο όνομα Mazda Motor Corporation, ενώ οι μακρές πλευρικές επεκτάσεις αντιπροσωπεύουν φτερά και ευελιξία, ταχύτητα και ικανότητα να κατακτήσουν νέες κορυφές Αυτό το σύμβολο της αεροπορίας βρισκόταν στο μπροστινό μέρος πολλών από τις νεότερες εκδόσεις του Mazda Go και διήρκεσε μέχρι το 1959.Ταυτόχρονα με το σήμα πτέρυγας, η Mazda έπρεπε να χρησιμοποιήσει ένα εμπορικό σήμα, καθώς και από 1949, είχε αρχίσει να εξάγει τρίκυκλα φορτηγά στο εξωτερικό επίσης. Αυτό το απλό λογότυπο καταχωρήθηκε για πρώτη φορά στην Ταϊβάν το 1954, αντικαθιστώντας το προηγούμενο καλλιγραφικό λογότυπο Mazda, που εισήχθη το 1934 και το 1959 ήταν το λογότυπο της εταιρείας σε 21 χώρες σε όλο τον κόσμο.Ωστόσο, μέχρι το 1959, η Mazda ήταν έτοιμη για αυτό παρουσίαση του πρώτου επιβάτη της και έψαχνε για μια μάρκα που θα ταιριάζει με το κύρος μιας αυτοκινητοβιομηχανίας και που θα μπορούσε να τοποθετηθεί σωστά στο καπό Mazda R360. Το πρώτο επιβατικό αυτοκίνητο της Mazda κυκλοφόρησε το 1960 και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τους περιορισμούς της ιαπωνικής νομοθεσίας “αυτοκίνητα Kai”, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους μηχανικούς της Mazda να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό όχημα που θα εστιάζει στην αισθητική, την αξιοπιστία και την άνεση, όπως θα έκανε μόνο ένας περιμένετε από ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο, και είχε τοποθετηθεί το νέο όμορφο σήμα στην κουκούλα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την τάση της δεκαετίας του ’70 και του ’80, η Mazda άφησε στην άκρη το μονογραμμικό σήμα και για μια περίοδο που κυκλοφόρησαν μερικά από τα πιο εμβληματικά μοντέλα της, όπως το RX-7, ο 323 και 626, η μάρκα χρησιμοποίησε έναν πολύ απλό τύπο λογότυπου με έντονη γραμματοσειρά με στοιχείο σε σχήμα Ζ. Χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1997, είναι ακόμα άμεσα αναγνωρίσιμο και πολύ παρόμοιο με το εμπορικό σήμα Mazda που χρησιμοποιείται σήμερα.Η επιθυμία για ένα έμβλημα επέστρεψε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και 1991 Η Mazda παρουσίασε ένα σχήμα διαμαντιού μέσα σε έναν κύκλο, ο οποίος σχεδιάστηκε για να αντιπροσωπεύει την εικόνα των φτερών και του ήλιου σε έναν φωτεινό κύκλο.

Ωστόσο, μόλις ένα χρόνο αργότερα το λογότυπο άλλαξε στρογγυλοποιώντας τις άκρες του διαμαντιού έτσι διαφοροποιείται από μια παρόμοια μάρκα Renault, και έγινε το εμπορικό σήμα γνωστό σε πολλούς ιδιοκτήτες της Mazda, ειδικά καθώς κοσμούσε μεταγενέστερες εκδόσεις των μοντέλων MX-5 πρώτης γενιάς.

ο 1997 Η γραμματοσειρά του εμπορικού σήματος υιοθετήθηκε μαζί με το σήμα, με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα. Η γραμματοσειρά του ονόματος Mazda, που εισήχθη στη δεκαετία του 1970, έγινε μπλε για να αντιπροσωπεύει το νέο εταιρικό χρώμα της Mazda, ενώ η νέα μάρκα είχε φτερά σχήματος V που αντιπροσωπεύουν τη “ανάπτυξη” και τη “βελτίωση” στη θέση της. διαμάντι του προηγούμενου σήματος. Το σχήμα του ζεύγους των φτερών που αναφέρονται στο γράμμα Μ, σχεδιάστηκε για να αντιπροσωπεύει την επιθυμία της Mazda να επιδιώκει συνεχή βελτίωση μέσω συνεχούς ανάπτυξης με ευέλικτη σκέψη και δημιουργικότητα.

Στις αρχές του 21ου αιώνα, αυτή η μάρκα Mazda εισήχθη σε όλο τον κόσμο και 2015 έχει κυκλοφορήσει μια αναβαθμισμένη έκδοση σε ασημί και μπλε γραμματοσειρά με μεγαλύτερο βάθος, ενώ σήμερα η αναθεωρημένη ασημένια έκδοση (χρησιμοποιείται κυρίως σε μαύρο φόντο) είναι το κεντρικό θέμα της αισθητικής ταυτότητας που υπάρχει σε εταιρείες και συνεργάτες της Mazda σε όλο τον κόσμο.

ο τρέχουσα μάρκα Mazda αναγνωρίζεται παγκοσμίως και κοσμεί τα μοντέρνα μοντέλα της γκάμας, όπως το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Mazda, το ολοκαίνουργιο Mazda MX-30.

Source