Ο κάποτε ισχυρός άντρας του Ομίλου VW φέρεται να έδειξε έντονο ενδιαφέρον το 2013 για να αγοράσει την Tesla.
Ο Ferdinand Piech, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών τον Αύγουστο του 2019, ήταν ο υπεύθυνος, αλλά και ο κύριος αρχιτέκτονας, πίσω από τη δημιουργία του πιο ισχυρού ομίλου εταιρειών στον μαγικό κόσμο των αυτοκινήτων.
Το 1993, η Piech προήχθη σε πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της VW σε μια εποχή που η γερμανική εταιρεία αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα. Η Piech ήταν ο άνθρωπος που ανέπτυξε την τεχνολογία αρθρωτού δαπέδου για λογαριασμό της μητρικής εταιρείας του ομίλου VW, η οποία αργότερα εφαρμόστηκε σε όλες τις μάρκες του ομίλου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του μαζί του, ο εγγονός του Ferdinand Porsche εξασκούσε μια εξαιρετικά επιθετική τακτική, ενσωματώνοντας σταδιακά τους Skoda, Bentley, Bugatti και Lamborghini – και τέλος την Porsche, το 2012.
Το “επεκτατικό” σχέδιο του Ferdinand Piech για την οικοδόμηση μιας ακόμη ισχυρότερης αυτοκρατορίας δεν φαίνεται να έχει σταματήσει, καθώς ένα χρόνο αργότερα αναφέρεται ότι ο ισχυρός άντρας του Ομίλου VW, σύμφωνα με δημοσιεύματα στη γερμανική έκδοση του Business Insider αλλά και την ηλεκτρονική του έκδοση Διαχειριστής περιοδικών, διέταξε την ομάδα να διερευνήσει την πιθανότητα αγοράς της Tesla.
“Αγορά της εταιρείας για μένα”, φέρεται να διατάχθηκε από τον Ferdinand Piech.
Η απόφαση ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2013, όταν η Piech οδήγησε για πρώτη φορά το τότε νέο μοντέλο S στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη βοήθεια του επίσημου εκπροσώπου της Porsche στο Μπέβερλι Χιλς. Σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο, ο Piech ήταν τόσο εντυπωσιασμένος με το ηλεκτρικό sedan της Tesla που έδωσε αμέσως την παραγγελία.
Ωστόσο, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της VW, Martin Winterkorn, καθώς και ο Ulrich Hackenberg, δεν έδειξαν τόσο ενθουσιασμό. Ωστόσο, το σχέδιο του ισχυρού άνδρα της VW λέγεται ότι έχει προχωρήσει, με την Piech να καλεί αρκετούς τραπεζίτες για να προετοιμάσει μια πρόταση εξαγοράς της αμερικανικής εταιρείας. Ωστόσο, το αφεντικό του Tesla το απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Το καλοκαίρι του 2013, η Tesla είχε κεφαλαιοποίηση αγοράς όχι μεγαλύτερη από 16 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σήμερα, επτά χρόνια αργότερα, είναι μόλις κάτω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια.