Skoda Auto – 125 χρόνια ιστορίας

Ο Δεκέμβριος 2020 είναι ένας πολύ σημαντικός μήνας στην ιστορία του Skoda Auto, καθώς είναι σχεδόν 125 χρόνια από την ίδρυσή του.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1895, δύο οραματιστές της εποχής και φίλοι, ο μηχανικός Vaclav Laurin και ο πωλητής βιβλίου Vaclav Klement, δημιούργησαν ένα εργαστήριο ποδηλάτων στη Mlada Boleslav, μια πόλη περίπου 70 χλμ. Από την Πράγα. Λίγα χρόνια αργότερα, εισήγαγαν μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα στην γκάμα της εταιρείας, με τα τελευταία να κυκλοφόρησαν το 1925 με το όνομα Skoda. Η ατομική κινητικότητα ήταν μια ιδέα που αναπτύχθηκε γρήγορα εκείνη την εποχή και οι δύο ιδρυτές διακρίθηκαν από το πάθος τους για ποδηλασία. Ήθελαν να προσφέρουν στους πελάτες τους προσιτά ποδήλατα, κατασκευασμένα από τα καλύτερα διαθέσιμα υλικά. Αρχικά, στο μικρό εργαστήριό τους, τρία άτομα απασχολούνταν στην παραγωγή ποδηλάτων που μπορούσαν να μετακινηθούν είτε με τα πόδια είτε με το χέρι. Η επιτυχία ήρθε πολύ γρήγορα και ένα χρόνο αργότερα, 21 εργαζόμενοι δημιούργησαν πέντε διαφορετικά μοντέλα ποδηλάτων, με το όνομα Slavia. Η γκάμα επεκτάθηκε σύντομα ώστε να περιλαμβάνει ποδήλατα για παιδιά, γυναικεία μοντέλα και ποδήλατα για δύο αναβάτες, δίτροχα με αλυσίδα ή άξονα και τρίκυκλα για τη μεταφορά αγαθών ή ανθρώπων.

Β

Στις 18 Νοεμβρίου 1899, οι Laurin και Klement παρουσίασαν στο κοινό τις δύο πρώτες μοτοσικλέτες L&K, τα μοντέλα SLAVIA A και B. Αυτή η εγκατάσταση αργότερα έγινε το διεθνές πρότυπο στην κατασκευή μοτοσικλετών και θεωρείται ιστορικό επίτευγμα από τον διαισθητικό μηχανικό Vaclav Laurin. Και αν η Λόριν είχε μια έκκληση στη μηχανική, η ραγδαία ανάπτυξη της εταιρείας οφείλεται στο όραμα του Klement και στο επιχειρηματικό ταλέντο. Κατάφερε να κερδίσει μεγάλες παραγγελίες τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και σε βιομηχανικές χώρες όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία. Ταυτόχρονα, οι εξαιρετικές ιδιότητες των μοτοσικλετών από τη Mlada Boleslav επιβεβαιώθηκαν από την επιτυχία τους σε απαιτητικούς αγώνες της εποχής. Η παρουσία αυτής της παρουσίας έγινε στον αγώνα Παρισιού-Βερολίνου το 1901, όταν ο Narcis Podsedníček ήρθε πρώτος με μεγάλη διαφορά μετά από 1.196 χιλιόμετρα, μια επιτυχία που καθιέρωσε τη φήμη της εταιρείας. Το αποκορύφωμα της εποχής της μοτοσικλέτας ήταν η νίκη ενός L&K CCR στο ανεπίσημο παγκόσμιο πρωτάθλημα μοτοσικλετών στο Dourdan, κοντά στο Παρίσι, στις 25 Ιουνίου 1905.

ΣΚΟΔΑ

Στα τέλη του 1905, η εταιρεία της Mlada Boleslav παρουσίασε το πρώτο της αυτοκίνητο: το Laurin & Klement Voiturette A. Και καθώς η γκάμα μεγάλωνε, η L&K ενίσχυσε το κύρος της με το πρώτο οκτακύλινδρο όχημα που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ευρώπη, το 1907 Type FF. Η L&K έγινε η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Αυστρία, εξάγοντας σε πολλές αγορές σε όλες τις ηπείρους, λίγο πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

μικρό

Τρεις δεκαετίες μετά την ίδρυσή του το 1925, η Laurin & Klement συγχωνεύτηκε με έναν ισχυρό στρατηγικό εταίρο, τον μηχανικό όμιλο SKODA, με έδρα το Pilsen. Αυτή η αμοιβαία επωφελής συγχώνευση έθεσε τα θεμέλια για τη συνεχή επιτυχία της εταιρείας. Από τότε, το φτερωτό βέλος στο λογότυπο της μάρκας έχει γίνει σύμβολο ταχύτητας και προόδου. Η SKODA AUTO μετέτρεψε σύντομα τη μονάδα Mlada Boleslav σε μια αποτελεσματική γραμμή παραγωγής. Η επιτυχία των παρακάτω μοντέλων, POPULAR, RAPID, FAVORIT και SUPERB, καθιέρωσε τη SKODA ως τον κορυφαίο κατασκευαστή αυτοκινήτων στην Ανατολική Ευρώπη, από το 1936.

μικρό

Μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, η εταιρεία εθνικοποιήθηκε. Η παραγωγική ικανότητα επεκτάθηκε στα εργοστάσια Kvasiny και Vrchlabí. Η παρουσίαση του θρυλικού πρώτου OCTAVIA το 1959 και του FELICIA cabrio που ακολούθησε, έδειξε το τεχνολογικό δυναμικό της μάρκας. Το 1964 κυκλοφόρησε το sedan πίσω τροχού SKODA 1000 MB, το οποίο σύντομα αναγνωρίστηκε ως ένα από τα πιο προηγμένα μοντέλα ενός λίτρου στον κόσμο. Άλλα εμβληματικά μοντέλα ήταν το σπορ coupe του 1970 SKODA 110 R και το SKODA 130 RS, ένα από τα πιο επιτυχημένα αυτοκίνητα ράλι στην κατηγορία του από το 1975, γνωστό με το ψευδώνυμο “Porsche of the East”.

μικρό

Το 1989 ήταν μια χρονιά παγκόσμιας πολιτικής αναταραχής. Το βασικό μοντέλο της μάρκας εκείνη την εποχή ήταν το SKODA FAVORIT, το οποίο παρουσιάστηκε το 1987. Σχεδιασμένο με ιταλικές γραμμές, είχε μοντέρνα διάταξη με εγκάρσια τοποθετημένη μηχανή εμπρός και εμπρός. Η SKODA προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Ομίλου Volkswagen, του μεγαλύτερου κατασκευαστή αυτοκινήτων στην Ευρώπη, και στις 16 Απριλίου 1991, η SKODA έγινε η τέταρτη μάρκα που εντάχθηκε στον Όμιλο. Η ιστορία επαναλήφθηκε και, όπως το 1925, η συμμετοχή ενός ισχυρού στρατηγικού εταίρου επέτρεψε την περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη της μάρκας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το επίπεδο ποιότητας αυξήθηκε, η SKODA επέκτεινε το χαρτοφυλάκιό της για να συμπεριλάβει μοντέλα υψηλών προδιαγραφών και, μακροπρόθεσμα, επεκτάθηκε και σε άλλα ελκυστικά τμήματα της αγοράς, όπως τα SUV.

μικρό

Με το plug-in υβριδικό SUPERB iV και το ηλεκτρικό CITIGOe iV, η SKODA εισήλθε στην εποχή της ηλεκτροκινητικότητας, το 2019. Η πρεμιέρα του 2020 του SKODA ENYAQ iV, το πρώτο μοντέλο που βασίζεται στην πλατφόρμα MEB του Ομίλου Volkswagen σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο σε αυτό το ταξίδι . Εκτός από τα τρία εργοστάσια στην Τσεχική Δημοκρατία, σήμερα το SKODA AUTO παράγει επίσης στην Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Σλοβακία και την Ουκρανία και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 αγορές παγκοσμίως. Μέσα στον Όμιλο Volkswagen, η SKODA διαχειρίζεται τις δραστηριότητες του Ομίλου και τις μάρκες του στη Ρωσία, την Ινδία και τη Βόρεια Αφρική. Σταδιακά και με ορίζοντα το 2025, το SKODA AUTO μετατρέπεται από έναν κατασκευαστή αυτοκινήτων σε μια “Simply Clever εταιρεία για τις καλύτερες λύσεις κινητικότητας”. Το όραμα των ιδρυτών, Laurin και Klement πριν από 125 χρόνια, συνεχίζεται στη νέα εποχή της αυτοκινητοβιομηχανίας. δελτίο τύπου

Source