5 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την Porsche 959 Paris-Dakar (+ βίντεο)

Με αφορμή το φετινό Ράλι Ντακάρ, η Porsche μας φέρνει πίσω στο παρελθόν, υπενθυμίζοντας τα αγωνιστικά επιτεύγματα και τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του 959 Paris-Dakar.

Στη δεκαετία του 1980, το Ράλι Ντακάρ άρχισε να αλλάζει χαρακτήρα – τόσο γεωγραφικά όσο και τεχνολογικά. Σήμερα μια αναβαθμισμένη έκδοση του σύγχρονου Porsche 911 μπορεί να μην είναι σε θέση να κερδίσει τον παγκοσμίου φήμης αγώνα ράλι-επιδρομής, ωστόσο το 1984 ο Rene Metge το έκανε. Αδύνατο. Το επόμενο έτος, ωστόσο, ολόκληρο το έργο δεν ήταν επιτυχές και τα τρία αντίγραφα του αρχικού 953 – ένα αυτοκίνητο ράλι που χρησιμοποίησε το “αμάξωμα” 959 σε συνδυασμό με τον κινητήρα 911 Carrera – έφυγε από τον αγώνα λόγω μηχανικών προβλημάτων και ατυχημάτων. .

Το 1986, η Porsche ανέβασε ξανά τα μανίκια της και έφερε όλες τις αναβαθμίσεις του “πολιτικού” 959 στο πρωτότυπο αγώνων, συμπεριλαμβανομένου του κινητήρα 2,85 λίτρων με turbo turbo με 400 ίππους για την περίσταση, αλλά και το “ενεργό” σύστημα τετρακίνησης που είχαν τέσσερις τρόπους λειτουργίας (Traction, Ice, Automatic 1 & 2) που ελέγχονται μέσω του κατάλληλου λογισμικού. Αυτός ο συνδυασμός χαρακτηριστικών έδωσε στην Porsche και τη Rene Metge / Jacky Ickx το “1-2”, αλλά και την 6η θέση με επικεφαλής τον μηχανικό Unger Kussmaul.

Παρακολουθήστε το σχετικό αφιέρωμα βίντεο παρακάτω:

Source