Δοκιμάζουμε το Toyota Yaris 1,5 125 PS

Έχοντας κατακτήσει τις διαδοχικές κορυφές πωλήσεων, το Toyota Yaris ήταν πάντα ένα πολύ σημαντικό μοντέλο για την ελληνική αγορά. Από την πρώτη παρουσίαση το 1999 έως σήμερα, όταν φτάσαμε με επιτυχία στην 4η γενιά, αυτό είναι το αδιαμφισβήτητο best seller στο supermini.

Στο εύρος των εκδόσεων του νέου Yaris υπάρχει ένας πιο «σκληρός», για όσους επιμένουν να μιλάνε … ατμοσφαιρικά. Ο λόγος για το Toyota Yaris 1.5 με 125 ίππους, το οποίο στην περίπτωση της δοκιμής μας συνδυάστηκε με 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο το οποίο, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, κάνει τη διαφορά ουσιαστικά και ψυχολογικά.

Διαβάστε περισσότερα: Οδηγούμε το νέο Toyota Yaris Hybrid

Toyota Yaris 1,5 125 ps

Πιάνοντας τα μάτια

Δεδομένης της μεγάλης επιτυχίας του Yaris, η Toyota διασφαλίζει ότι κάθε γενιά φέρνει κάτι ξεχωριστό. Σε αυτήν την περίπτωση, οι τεχνολογίες αιχμής υπάρχουν, αλλά είναι η εμφάνιση που κάνει τη διαφορά. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες σχεδόν τις κινήσεις μας, παρατηρήσαμε τα μάτια των περαστικών να επικεντρώνονται στο Yaris. Προφανώς το δίχρωμο σώμα έπαιξε ρόλο, αλλά το κύριο σημείο της διαφοράς είναι η σιλουέτα του ιαπωνικού σούπερ μίνι. Το “big small”, πηγή έμπνευσης για τον Σωτήρη Κόβο για το σχεδιασμό του πρώτου και απόλυτα επιτυχημένου Yaris, επέστρεψε.

Με αυτόν τον τρόπο, η Toyota πάει πάλι ενάντια στη ροή, καθώς σε αντίθεση με την τρέχουσα τάση της κατηγορίας Β για την παραγωγή μεγαλύτερων αυτοκινήτων, η 4η γενιά Yaris είναι ελαφρώς μικρότερη από την άμεση προηγούμενη. Η αναμενόμενη εμφάνιση του Toyota Yaris Cross, που θα είναι η ανυψωμένη αδερφή του μικρού ιαπωνικού hatchback, έπαιξε επίσης ρόλο σε αυτό. Η 4η γενιά Yaris, με βάση τη νέα πλατφόρμα TNGA GA-B, είναι ελαφρώς μικρότερη από το μήκος του προκατόχου της (3.940 mm), ενώ το μεταξόνιο έχει αυξηθεί κατά 50 mm (2.450 mm).

Toyota Yaris 1,5 125 ps

Όσον αφορά την εμφάνιση, το νέο Yaris φτάνει στο επίπεδο του «hardcore», με το σχεδιασμό των προφυλακτήρων, των φουσκωμένων φτερών και της μεγάλης μάσκας, για να σχηματίσει μια πολύ καθαρή δυναμική εικόνα. Φυσικά, η διαμόρφωση του εμπρός και πίσω έχει ένα μερίδιο σε αυτό, τα οποία έχουν μειωθεί κατά 10 και 45 mm αντίστοιχα, καθιστώντας το μικρό ιαπωνικό hatchback ακόμα πιο ελκυστικό από οπουδήποτε το κοιτάς, γεγονός που μας αρέσει ιδιαίτερα. Η τεχνολογία LED στα φωτιστικά, δίνει μια άλλη πινελιά εκσυγχρονισμού στο αυτοκίνητο.

Νέα δεδομένα μέσα

Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η νέα πλατφόρμα, σε συνδυασμό με την αύξηση του μεταξόνιου, αλλά και το μεγαλύτερο κατά πλάτος 50 mm (1.745 mm), συνέβαλαν στη μικρή αύξηση του χώρου των επιβατών. Η μόνη ένσταση μπορεί να αφορά το διαμέρισμα επιβατών, το οποίο έχει περιοριστεί ελαφρώς από τη νέα κεντρική σήραγγα.

Toyota Yaris 1,5 125 ps

Από τότε και στο εξής, η ανανέωση του εσωτερικού είναι εμφανής με την πρώτη ματιά, με το νέο ταμπλό, που συνδυάζει μαλακότερα και σκληρότερα υλικά, στο επίκεντρο. Η “ψηφιακή διακόσμηση” του ταμπλό είναι πρακτική, ενώ η οθόνη αφής 8 ιντσών είναι εύχρηστη, συμβατή με σύγχρονα συστήματα συνδεσιμότητας όπως το Android Auto ή το Apple Car Play. Σημειώστε ότι το σύστημα ενεργοποιείται με φωνητική εντολή.

Συνολικά, η καμπίνα του Yaris είναι εργονομική, γεγονός που συμβάλλει στους πολλούς χώρους για μικρά αντικείμενα, με το ράφι ακριβώς κάτω από την κύρια οθόνη αφής να είναι η αγαπημένη μας … κομψότητα. Η χωρητικότητα αποσκευών των 286 λίτρων, χωρίς να είναι η μεγαλύτερη στην κατηγορία, αρκεί, ενώ η μείωση του ανοίγματος της αντίστοιχης πίσω πόρτας, δεν γίνεται απαρατήρητη.

Toyota Yaris 1,5 125 ps

Συστήματα ασφαλείας

Το Toyota Yaris είναι εξοπλισμένο με διάφορα τεχνολογικά συστήματα. Ως μέρος του Toyota Safety Sense, διαθέτει κάμερα και ραντάρ, που επιτρέπουν τη λειτουργία περισσότερων συστημάτων. Αυτά περιλαμβάνουν Intelligent Adaptive Cruise Control, LDA (σύστημα προειδοποίησης αναχώρησης λωρίδας), σύστημα αποφυγής σύγκρουσης πεζών και ποδηλατών, αισθητήρες φωτός και βροχής και Hill Assist Control.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο Yaris γίνεται το πρώτο αυτοκίνητο της B-Class που διαθέτει μπροστινό κεντρικό αερόσακο. Επιπλέον, το μικρό ιαπωνικό hatchback έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά του, έχοντας λάβει 5 αστέρια από τον οργανισμό Euro NCAP.

Toyota Yaris 1,5 125 ps

Καθαρή ατμόσφαιρα

Οι υβριδικές εκδόσεις της εταιρείας μπορεί να διακριθούν για την «περιβαλλοντική» απόδοσή τους, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, ο μεσαίος τίτλος αναφέρεται στον κινητήρα Yaris 1,5 λίτρων που οδηγήσαμε. Με 125 ίππους στις 6600 σ.α.λ. και ροπή 153 Nm μεταξύ 4800-5000 σ.α.λ., αυτό το Yaris ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Η κάρτα ατού στο έργο για να γίνει πιο κεντρική για τον οδηγό, είναι το 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο (διατίθεται επίσης με CVT). Η κλιμάκωσή του είναι τόσο σύντομη όσο χρειάζεται, έτσι ώστε σε συνδυασμό με το κούμπωμα που θυμίζει παλαιότερα αθλητικά μοντέλα, δίνει στον οδηγό την ώθηση να απολαύσει την οδήγηση.

Στο δρόμο, μπορείτε να δείτε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η νέα πλατφόρμα TNGA GA-B. Η θέση οδήγησης είναι 21 mm χαμηλότερη και 60 mm χαμηλότερη από την προηγούμενη Yaris, ενώ το τιμόνι είναι 77 mm πιο πίσω. Χάρη στα μεγαλύτερα κομμάτια, το αυτοκίνητο πιέζει σωστά στο δρόμο, επισημαίνοντας την ακαμψία του σκελετού, το οποίο έχει αυξήσει την ακαμψία κατά 37%, ενώ τα φρένα αντέχουν στις περιστάσεις.

Toyota Yaris 1,5 125 ps

Εάν ο ρυθμός ανεβεί, το Yaris αποκρίνεται, καθώς εκτός από την καλή απόκριση του κινητήρα σε όλο το εύρος των στροφών, οι τάσεις αντιστροφής και οι κλίσεις του αμαξώματος θα είναι μικρές και δεν θα τρομάξουν τον οδηγό. Σε αυτό, η αποτελεσματική ρύθμιση της ανάρτησης (μπροστινός / ημι-εύκαμπτος πίσω άξονας γόνατων McPherson) παίζει βασικό ρόλο. Το τελευταίο, το οποίο είναι 80% πιο άκαμπτο από το προηγούμενο Yaris, συνδυάζεται με μαλακότερα ελατήρια, ένα στοιχείο που διατηρεί την άνεση σε υψηλά επίπεδα.

Όσο για τον ήχο του 3-κύλινδρου κινητήρα, το Yaris δεν είναι καθόλου αθόρυβο, ωστόσο δεν θα γίνει ενοχλητικό, ενώ θα προδιαθέσει ανάλογα τον οδηγό. Το αυτοκίνητο είναι εύκολο να οδηγηθεί σε κάθε περίπτωση (ελάχιστη ακτίνα στροφής 5,2 μέτρα) είτε μέσα στην πόλη είτε έξω. Εάν αυξηθεί η χιλιομετρική απόσταση, οι συνεπείς πληροφορίες διεύθυνσης στον οδηγό θα χάσουν μέρος της αμεσότητάς τους, αλλά αυτός είναι ένας μικρός συμβιβασμός για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ του αστικού και του πιο επικεντρωμένου στον οδηγό χαρακτήρα του Yaris, ο οποίος τελικά δεν είναι ενοχλητικός.

Toyota Yaris 1,5 125 ps

Παρά τον καθαρό σπορ χαρακτήρα, η κατανάλωση όχι μόνο δεν έφτασε στα ύψη, αλλά παρέμεινε εύκολα στα 6,7 λίτρα / 100 χλμ., Ενώ αν το αναζητούσαμε, θα μπορούσε εύκολα να φτάσει κάτω από 6,5 λίτρα / 100 χλμ.

Το Toyota Yaris προσφέρεται στις εκδόσεις εξοπλισμού Active, Active Plus, Style, Chic και Premiere, με δυνατότητα επιλογής και δύο χρωμάτων, από το Style. Η τιμή του Toyota Yaris 1.5 με χειροκίνητο κιβώτιο, ξεκινά από 15.550 ευρώ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Toyota Yaris 1,5 125 ps

Προδιαγραφές

ΚΥΒΙΣΜΟΣ: 1.490 ml ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ: 3 ΜΕΓ. ΕΞΟΥΣΙΑ: 125 hp / 6.600 σ.α.λ. ΜΕΓ. ΡΟΠΗ: 153 Nm / 4.800-5.000 σ.α.λ. ΚΙΝΗΣΗ: Στους μπροστινούς τροχούς ΚΟΥΤΙ: Μηχανικός 6 ταχυτήτων ΕΜΠΡΟΣΘΗΚΗ / ΠΙΣΩ ΑΝΑΣΤΟΛΗ: Τύπος Macpherson / Ημι-εύκαμπτος άξονας ΤΡΟΧΟΙ: 195-55R16 ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ.: 3,940Χ1,745×1,500 mm. ΡΟΔΑ: 2.560 mm ΚΑΠΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 286 λίτρα 0-100 χλμ / ώρα: 9 δλ. ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 180 χλμ / ώρα ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΔΟΚΙΜΗΣ: 6,7 λίτρα / 100 χλμ. ΕΚΠΟΜΠΗ CO2: 115 g / χλμ ΤΙΜΗ ΔΟΚΙΜΗΣ: 17.910 ευρώ

Source