Χριστούγεννα – πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί σχετικά με την οδήγηση τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και πόσοι επιβάτες επιτρέπονται.

Όλοι οι επιβάτες πρέπει να αιτιολογήσουν την αναχώρησή τους με το απαραίτητο SMS στο 13033 ή με τα σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα που παρέχονται. Ο οδηγός και ένα άλλο άτομο επιτρέπονται στα ιδιωτικά αυτοκίνητα και τα ταξί. Αυτός ο περιορισμός δεν ισχύει για οικογένειες με ανήλικα παιδιά. Ένα άλλο άτομο μπορεί να μπει στο αυτοκίνητο, σε περίπτωση που χρειάζεται βοήθεια για να μετακινήσει τον δεύτερο επιβάτη. Επιτρέπονται έως και δύο άτομα εκτός από τον οδηγό στις διπλές καμπίνες. Το ίδιο ισχύει για οχήματα μικτής χρήσης και οχήματα τύπου van. Το όριο επιβατών μπορεί να ξεπεραστεί μόνο εάν είναι ανήλικα παιδιά των οποίων η διαμονή στο σπίτι υπό την επίβλεψη ενηλίκων δεν είναι δυνατή. Η λειτουργία οχημάτων εξυπηρέτησης επιβατών, τα οποία είναι ενεργά για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την εργασία, επιτρέπεται μόνο με επίδειξη του πιστοποιητικού του εργοδότη και της αντίστοιχης κάρτας κίνησης. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τη διαδρομή του οχήματος, υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτονται το πολύ το 50% των διαθέσιμων θέσεων.

Στα επιβατικά αυτοκίνητα, η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική εάν μόνο ο οδηγός οδηγεί σε αυτήν, εάν οι επιβάτες είναι σύζυγοι ή συγκατοίκους, καθώς και εάν είναι συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού. Εάν ο επιβάτης δεν φορά μάσκα, δεν του επιτρέπεται να εισέλθει στα μέσα μεταφοράς. “Ειδικά την παραμονή των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στην αστυνομία θα δοθεί διευκρινιστική οδηγία ότι εάν κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης διαπιστωθεί ότι έως τέσσερα άτομα οδηγούν σε ένα αυτοκίνητο – μέλη της ίδιας οικογένειας – αυτό δεν θα συνιστά παραβίαση ή πρόστιμο », εξήγησε. ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για τη μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, που αφορούν δημόσιους επιβάτες, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία KTEL ή KTEL SA, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητοδρόμων άγονης γραμμής, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία της πόλης περιοδεία ανοιχτού ή κλειστού τύπου, ιδιωτικά λεωφορεία, καθώς και λεωφορεία που υπάγονται στη δικαιοδοσία της OASA SA και OASTH SA, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ στον οδηγό του οχήματος ή στους επιβάτες, ανάλογα με την περίπτωση. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς εξασφαλίζουν επαρκή κυκλοφορία, με μέγιστη χωρητικότητα 65%.

Source