Η κυκλοφορία στο δεύτερο κλείδωμα αυξήθηκε κατά 37,5%

Το κλείδωμα φαίνεται να είχε μικρή επίδραση στο φορτίο κυκλοφορίας στους αυτοκινητόδρομους της Αττικής. Σε σύγκριση με το φορτίο κίνησης πριν από ένα χρόνο, η μείωση που καταγράφηκε ανέρχεται μόνο στο 15,4%.

Τα σχετικά συμπεράσματα προκύπτουν από στατιστικά στοιχεία που συνέταξε η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Διεύθυνσης Μητροπολιτικής Διαχείρισης Υποδομών (DIDIMY). Η κυκλοφορία των οχημάτων μειώθηκε πολύ κατά το πρώτο κλείδωμα, ενώ συνολικά η μεγαλύτερη μείωση φαίνεται να καταγράφεται σε κύριες λεωφόρους, όπως το Panepistimiou, το Mesogeion και το Syggrou. Συνολικά, οι αρτηρίες με το υψηλότερο φορτίο είναι Λεωφόρος Κηφισού, Λεωφόρος Ποσειδώνος, Βασιλίσσης Σοφίας και Κηφισίας. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2ου κλειδώματος η κίνηση σημείωσε αύξηση 37,5% σε σύγκριση με εκείνη του 1ου κλειδώματος. Επίσης σε σχέση με το 2ο κλείδωμα έχει καταγραφεί ότι σε σύγκριση με το 2019 η κίνηση μειώθηκε μόνο κατά 15,4%. Σε μια παρόμοια σύγκριση για το 1ο κλείδωμα φαίνεται ότι τον Μάρτιο του 2020 η κίνηση στην Αττική ήταν 49,5% μικρότερη από ό, τι τον Μάρτιο του 2019.

Οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω του Περιφερειακού Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά την πρόληψη και την προστασία πανδημιών. Στην πραγματικότητα, όλο αυτό το διάστημα, λόγω των ειδικών απαιτήσεων που προέκυψαν από την πανδημία, το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας (KDK) της Περιφέρειας Αττικής ανέπτυξε πρόσθετες δραστηριότητες προκειμένου να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή μέτρων πρόληψης κατά του Covid19.

Όπως φαίνεται από την ειδική παρουσίαση μετά από μια στατιστική ανάλυση των δεδομένων κίνησης που έχουν ληφθεί για περιόδους με κλείδωμα και χωρίς (Μάρτιος και Δεκέμβριος 2019/2020) για 12 κύριες αρτηρίες της Αττικής (Διαφάνειες 2 και 3), παρατηρούμε τα εξής: Κυκλοφορία κατά τη διάρκεια του 2ου κλειδώματος φαίνεται να έχει αυξηθεί κατά 37,5% σε σύγκριση με εκείνο του 1ου κλειδώματος. Αυτό οφείλεται στη διαφοροποίηση των περιοριστικών μέτρων στη δεύτερη φάση. Στο 2ο κλείδωμα όπως έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής, η κίνηση μειώθηκε κατά 15,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (Δεκέμβριος 2019) όταν δεν είχαμε ακόμη το ζήτημα της πανδημίας. Η αντίστοιχη σύγκριση για το 1ο κλείδωμα έδειξε ότι το Μάρτιο του 2020 η κίνηση στην Αττική ήταν 49,5% χαμηλότερη από εκείνη του Μαρτίου 2019. Επίσης ενδιαφέρον είναι τα ποσοστά μείωσης ή αύξησης της κίνησης ανάλογα με τη χρονική περίοδο. Τυπικά παραδείγματα είναι το Panepistimiou (77,3% μείωση), το Patision-Alexandra (μόνο 3,8% -9,8% μείωση) Mesogeion-Syggrou (έως 59,8% μείωση). Επίσης, από τα δεδομένα φαίνεται ότι οι τέσσερις πιο πολυσύχναστοι δρόμοι είναι η Λεωφόρος Κηφισού που έχει το μεγαλύτερο ημερήσιο φορτίο, ακολουθούμενη από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και τέλος τη Λεωφόρο Κηφισίας. Το KDK λειτουργεί σε 24ωρη βάση και παρακολουθεί με την κυκλοφορία την κίνηση στις κύριες αρτηρίες, ενώ οι ειδικοί στις μεταφορές ετοιμάζουν νέες μελέτες για τη βελτίωση των σημάτων κυκλοφορίας σε διάφορους κόμβους προκειμένου να επιλύσουν τα προβλήματα κυκλοφορίας στους κύριους δρόμους της στους κύριους δρόμους. Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Αττικής

Source