Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, λέει ο Akio Toyoda

Ο ισχυρός άντρας της Toyota δήλωσε ότι η ταχεία μετάβαση στην ηλεκτρική πρόωση θα αυξήσει τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα απειλώντας ταυτόχρονα το επιχειρηματικό μοντέλο της αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως.

Ο κόσμος της αυτοκινητοβιομηχανίας κινείται σαφώς προς την ηλεκτροδότηση σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο. Αλλά είναι έτσι;

Ο Akio Toyoda, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο και ο εγγονός του ιδρυτή της μάρκας, Kiichiro Toyota, έχει έντονες αντιρρήσεις για την ταχεία ηλεκτροδότηση. Συνήθως, ο δυνατός άνθρωπος της «αυτοκρατορίας» της Toyota είπε χθες τα εξής:

“Το τρέχον επιχειρηματικό μοντέλο της αυτοκινητοβιομηχανίας θα καταρρεύσει [σε περίπτωση που η ηλεκτροκίνηση υιοθετηθεί βιαστικά]».

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο Akio Toyoda, η Ιαπωνία θα εξαντλούσε την ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το καλοκαίρι εάν όλα τα αυτοκίνητα στους δρόμους της είχαν τελειώσει. Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι η υποδομή που απαιτείται για την υποστήριξη ενός στόλου ηλεκτρικών οχημάτων 100% θα κοστίσει στη χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου μεταξύ 135 δισεκατομμύρια και 358 δισεκατομμύρια δολάρια. Και όλα αυτά δεδομένου του γεγονότος ότι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα παράγεται από ορυκτά καύσιμα, τα οποία εξ ορισμού δεν είναι η «καθαρότερη» επιλογή για το περιβάλλον.

«“Όσο περισσότερα EV κατασκευάζουμε, τόσο περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα υπάρχουν. Όταν οι πολιτικοί εκεί έξω λένε,” Ας απαλλαγούμε από όλα τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν βενζίνη “, το καταλαβαίνουν αυτό;” είπε ο Akio Toyoda με έμφαση.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα παραπάνω σχόλια έρχονται στο φως λίγες μέρες μετά την πρόταση της ιαπωνικής κυβέρνησης να απαγορεύσει έως το 2035 την πώληση αυτοκινήτων που καταναλώνουν βενζίνη ή ντίζελ.

Source