Η αρχιτεκτονική του τιμονιού του νέου Skoda Octavia

Η Skoda παρουσίασε το νέο Octavia με τιμόνι δύο ακτίνων, μια τακτική που θα υιοθετηθεί σταδιακά από όλα τα μοντέλα της, εκτός από τις εκδόσεις RS και Sportline και Monte Carlo.

Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του αυτοκινήτου, το τιμόνι χρησιμοποιήθηκε απλά για να καθοδηγήσει τον οδηγό προς την κατεύθυνση του αυτοκινήτου. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολυλειτουργικό, φιλοξενώντας έναν αριθμό χειριστηρίων και φυσικά τον αερόσακο. Το σχήμα του είναι λίγο πολύ προκαθορισμένο, συνήθως με τρεις ή τέσσερις ακτίνες, με οποιεσδήποτε παραλλαγές σχετικά με το δομικό υλικό ή την επένδυση, τη διάμετρο ή το πάχος, μερικές φορές το κάτω μέρος του χείλους, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά σε περισσότερες αθλητικές εκδόσεις , είναι ισοπεδωμένο.

SKODA_DIAKTINO ΤΡΟΧΟΣ ΦΥΛΑΞΗΣ

“Ένα από τα κίνητρά μας για ένα τιμόνι δύο ακτίνων ήταν ότι το τιμόνι είναι πιο βολικό και πρακτικό, ενώ η οριζόντια τοποθέτηση των ακτίνων συνδέεται οπτικά με τις άλλες γραμμές του εσωτερικού”, λέει ο Peter Olah, Επικεφαλής Εσωτερικού Σχεδιασμού -Αρχιτεκτονική στο Skoda Auto. “Ονειρευόμαστε ένα τιμόνι δύο ακτίνων για μεγάλο χρονικό διάστημα, και τώρα οι μηχανικοί μας έχουν δημιουργήσει μια αρκετά ισχυρή δομή για αυτό”, λέει ο Marwan Khiat, διευθυντής έργου για το εσωτερικό της νέας Οκταβίας. “Θέλαμε το κέντρο του τιμονιού να είναι όσο το δυνατόν καθαρότερο στο σχεδιασμό, τόσο για να κάνει το λογότυπο να ξεχωρίζει όσο και για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αίσθηση ακαταστασίας”, συνεχίζει ο Khiat.

SKODA_DIAKTINO ΤΡΟΧΟΣ ΦΥΛΑΞΗΣ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σχεδιαστές πέτυχαν το στόχο τους: το τιμόνι δύο ακτίνων μοιάζει να αιωρείται στο διάστημα. “Εκτός από το λογότυπο, διαθέτει συνολικά 14 κουμπιά για τον έλεγχο των λειτουργιών του αυτοκινήτου και δύο περιστροφικά χειριστήρια που μοιάζουν σχεδόν με κοσμήματα”, εξηγεί ο Khiat. Καταλήγει: «Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε επιφάνειες αφής, αλλά για εμάς είναι σημαντικό να έχουμε έλεγχο με απτή απόκριση, η οποία συμβάλλει στην εξαιρετική εργονομία του τιμονιού». Η συνολική διάταξη των διαφόρων στοιχείων και άλλων «ευρημάτων» σχεδιασμού εγγυάται ότι ο οδηγός γνωρίζει πάντα τη γωνία με την οποία γύρισε το τιμόνι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κάτω μέρος του τιμονιού έχει ένα είδος μινιμαλιστικής τρίτης δέσμης, το οποίο προσφέρει μια καθαρή αίσθηση στον οδηγό ανά πάσα στιγμή σχετικά με τη θέση του τιμονιού. Επιπλέον, αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει την προετοιμασία μιας έκδοσης του τιμονιού με κανονική τρίτη ακτίνα, η οποία προορίζεται για αθλητικά μοντέλα Skoda, δηλαδή τις εκδόσεις RS και Sportline και Monte Carlo

SKODA_DIAKTINO ΤΡΟΧΟΣ ΦΥΛΑΞΗΣ

Το νέο τιμόνι δύο ακτίνων κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην τέταρτη γενιά του Octavia, αλλά σταδιακά εγκαθίσταται και σε άλλα μοντέλα Skoda. Οι σχεδιαστές της δικαιολογημένα είναι περήφανοι για αυτό: είναι εργονομικό, έχει φρέσκια εμφάνιση και επιτρέπει μια ποικιλία παραλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης τριών ακτίνων. Χρειάστηκε η Skoda περίπου τρία χρόνια για την ανάπτυξή της. Η διαδικασία από τα πρώτα σκίτσα έως τα πρώτα φυσικά πρωτότυπα χρειάστηκε περίπου ενάμιση χρόνο, ενώ περίπου την ίδια ώρα αφιερώθηκε στις δοκιμές. Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, δημιουργήθηκαν περίπου δέκα διαφορετικές παραλλαγές, οι οποίες μελετήθηκαν για να αποκτήσουν το ιδανικό σχήμα και την ιδανική θέση των χειριστηρίων, έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα από τα δάχτυλα του οδηγού. Το νέο τιμόνι έχει ήδη ληφθεί με πολύ θετικές κριτικές από τους οδηγούς του νέου Skoda Octavia, κάτι που αντικατοπτρίζεται σε σχετικές έρευνες ικανοποίησης πελατών, στις οποίες “βαθμολογεί” μεταξύ των πιο ελκυστικών χαρακτηριστικών του νέου μοντέλου.

δελτίο τύπου

Source