BMW X2 xDrive25e: Σπορ και πολυ-ταλαντούχο

Η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων (είτε πρόκειται για καθαρά ηλεκτρικά οχήματα ή υβριδικά μοντέλα plug-in) μπορεί να αναπτύσσεται ραγδαία, αλλά παραμένει μικρή σε απόλυτους όρους. Φυσικά, η διαρκώς αυξανόμενη διαθεσιμότητα μοντέλων, καθώς και τα διάφορα οικονομικά κίνητρα, τα οποία, ωστόσο, αφορούν σήμερα τους εταιρικούς χρήστες, συνέβαλαν σε αυτήν την ταχεία ανάπτυξη. Παρόλα αυτά, εάν επικεντρωθούμε στην υποκατηγορία των μοντέλων plug-in (PHEV), θα παρατηρήσουμε ότι από το όχημα 1 (!) Που ταξινομήθηκε το 2014, φτάσαμε συνολικά 1.302 εγγραφές μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, ενώ αύξηση από πέρυσι είναι της τάξης του 220%. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε την ηγεσία της BMW, η οποία ξεκίνησε την πορεία ηλεκτροδότησης του φάσματος το 2014 και έχει ταξινομήσει στην εγχώρια αγορά 2.080 ηλεκτροφόρα μοντέλα (1.302 από αυτά είναι παραλλαγές PHEV). Αυτό δεν είναι τυχαίο αν θεωρήσουμε ότι η γκάμα του έχει 10 μοντέλα PHEV σε 17 διαφορετικές εκδόσεις, όλες με εκπομπές CO2 χαμηλότερες από 50 g / km.

Το νεότερο μέλος αυτής της οικογένειας δεν είναι άλλο από το X2 25e, το οποίο μοιράζεται με το X1 και το Active Tourer το plug-in υβριδικό σύστημα e-Drive της εταιρείας, για μοντέλα με εγκάρσια τοποθετημένο κινητήρα.

Η υβριδική εφαρμογή

Υβριδικό σύστημα

Το σύστημα αποτελείται από τον τρικύλινδρο στροβιλοκινητήρα 1.500hp Twinpower των 125 hp, ο οποίος οδηγεί τους μπροστινούς τροχούς μέσω αυτόματου κιβωτίου 6 ταχυτήτων, πλαισιωμένος από έναν ηλεκτροκινητήρα 95 ίππων, με συνδυασμένη απόδοση 220 hp και ροπή 385 Nm . . Η ηλεκτρική ενέργεια αποθηκεύεται σε μπαταρία μικτής χωρητικότητας 10 kWh (η ωφέλιμη χωρητικότητα περιορίζεται στα 8,8 kWh), που βρίσκεται δίπλα στη δεξαμενή 36 λίτρων, κάτω από το πίσω κάθισμα. Η ιδιαιτερότητα αυτής της συσκευής έγκειται στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με άλλους κατασκευαστές που την ενσωματώνουν στο κιβώτιο ταχυτήτων και μετακινεί τους μπροστινούς τροχούς, εδώ ο ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται πίσω, και μέσω ενός κιβωτίου ταχυτήτων μίας ταχύτητας κινείται οι πίσω τροχοί, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για μια “ηλεκτρική” τετρακίνηση, δηλαδή χωρίς μηχανική διεπαφή.

Η προσεκτική διάταξη των διαφόρων εξαρτημάτων δεν έχει σημαντικές χωρικές επιπτώσεις για τους επιβάτες, εκτός από τις αποσκευές, με χωρητικότητα αποσκευών έως 410 λίτρα. Από εκεί, πρέπει να στηριχθούμε στον πλούσιο εξοπλισμό που συνοδεύει την έκδοση Business Advanced και, εκτός από το εξωτερικό πακέτο M Sport, μέσα θα βρούμε τους ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους κάδους, τη μεγάλη οθόνη αφής 10,25 ιντσών με σύστημα πλοήγησης και όπισθεν κάμερας, οθόνη head-up, αναβαθμισμένο σύστημα ήχου και πακέτο φωτισμού περιβάλλοντος.

μηχανή

Ο ήχος της σιωπής

Όπως κάθε ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο που σέβεται τον εαυτό του, αυτό το X2 διακρίνεται για τη “ψιθυρισμένη” λειτουργία του (όσον αφορά το εσωτερικό της καμπίνας, επειδή από το εξωτερικό και σε χαμηλές ταχύτητες, όπως απαιτείται από το νόμο, εκπέμπεται ένα χαρακτηριστικό ήχο για να ειδοποιεί τους πεζούς , αν και σε κάθε περίπτωση ο οδηγός πρέπει να το έχει αυτό υπόψη). Θα ξεκινήσει σχεδόν πάντα ηλεκτρικά, ενώ το επακόλουθο εξαρτάται από τις προθέσεις του οδηγού.

Εκτός από τα γνωστά προγράμματα που αφορούν κυρίως τον βενζινοκινητήρα, ο οδηγός έχει τρεις διαθέσιμες επιλογές λειτουργίας για το υβριδικό σύστημα. Στο max eDrive δίνεται έμφαση στην ηλεκτρική κίνηση και μόνο εάν ο οδηγός πιέζει το δεξί πεντάλ πολύ σκληρά ή υπερβαίνει τα 135 km / h (το μέγιστο όριο ταχύτητας μόνο με ηλεκτρικό ρεύμα), τότε εμπλέκεται και ο θερμικός κινητήρας. Στην επιλογή auto eDrive το σύστημα επιλέγει ανάλογα με τις συνθήκες τον κατάλληλο συνδυασμό ενέργειας (με προτεραιότητα στο ηλεκτρικό, όσο πιο φορτισμένη είναι η μπαταρία) και μέγιστη ταχύτητα 90 km / h (σε υβριδική λειτουργία), όπου ανά πάσα στιγμή Ο οδηγός μπορεί να ενεργοποιήσει το “βενζίνη”. Η τρίτη επιλογή εξοικονόμησης μπαταρίας επιτρέπει στον οδηγό να εξοικονομεί ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να επιλέξει πότε θέλει να μετακινηθεί καθαρά ηλεκτρικά (όπως στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν υποχρεωτικές ζώνες ισχύος). Κατά κάποιο τρόπο, λοιπόν, το ζήτημα της κατανάλωσης δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια σταθερή τιμή. Η ηλεκτρική αυτονομία κυμαίνεται από 35 έως οριακά πάνω από 50 km, ανάλογα με το στυλ οδήγησης, οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές σε σύγκριση με ορισμένα νέα μοντέλα του διαγωνισμού που μεταφέρουν μεγαλύτερες μπαταρίες 14 έως 15 kWh.

πλευρά

Ωστόσο, όσο ο οδηγός φροντίζει για την κανονική φόρτιση της μπαταρίας, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι περίπου 2-3 ​​ευρώ ανά 100 χλμ. (Για το τιμολόγιο φόρτισης το βράδυ ή την ημέρα αντίστοιχα, μια διαδικασία που ολοκληρώνεται σε 5 ώρες το πρίζα ή 3, 2 ώρες σε κουτί τοίχου). Με έξυπνη χρήση του υβριδικού συστήματος και παρόμοιο στυλ οδήγησης, η κατανάλωση καυσίμου μπορεί να διατηρηθεί περίπου 3 έως 4 l / 100 km, ενώ ενδεικτικά η μέση τιμή που καταγράψαμε καθ ‘όλη τη διάρκεια της δοκιμής ήταν 7,4 l. / 100 χλμ

Παρά τα 1.730 κιλά που ζυγίζει το υβριδικό X2, η απόδοση δεν θα είναι ποτέ πρόβλημα για τον οδηγό. Ο 3κύλινδρος βενζινοκινητήρας 1.500hp μπορεί να είναι λίγο αργός, αλλά οι ενέσεις ώθησης από τον ηλεκτρικό κινητήρα (ακόμα και με μια φαινομενικά άδεια μπαταρία υπάρχει πάντα απόθεμα για την τροφοδοσία του) είναι άμεσες και έντονες, αλλά απόλυτα γραμμικές. Η καταλυτική συμβολή σε αυτό είναι η μεταξένια λειτουργία του κιβωτίου ταχυτήτων, η οποία μπορεί να μην έχει την κλιμάκωση των αντίστοιχων λύσεων του ανταγωνισμού (8 αναλογίες στην πλειοψηφία), αλλά η ροπή του ηλεκτρικού κινητήρα φροντίζει να καλύψει τυχόν κενά.

κιβώτιο ταχυτήτων

Δεν είναι, όπως βλέπετε, μόνο η συνδυασμένη ισχύς, αλλά και ο σπορ χαρακτήρας του X2 που μπορεί να σαγηνεύσει τον οδηγό. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο X1 που δοκιμάσαμε πρόσφατα (τεύχος 88, Σεπτέμβριος 2020), το πακέτο M Sport των X2 μας και οι τροχοί 19 ακτίνων (και οι δύο περιλαμβάνονται στην πιο πλούσια έκδοση του Business Advanced) δίνουν χώρο για πιο έντονους ρυθμούς. Αυτό οφείλεται στην έλξη που παρέχεται από την τετρακίνηση (ακόμη και με το ηλεκτρονικό “προστατευτικό” εντελώς απενεργοποιημένο), αλλά και στην επιλογή της εταιρείας να διατηρήσει την πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων, παρά τα χωρικά έξοδα. Το κέρδος δεν είναι αντίστοιχα μεγάλο στην απόσβεση, η οποία, εκτός από την παραδοσιακά σφιχτή αίσθηση, πρέπει να αντιμετωπίσει στην περίπτωση αυτή το πολύ χαμηλό προφίλ των ελαστικών. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα υβριδικά οχήματα, τα φρένα πρέπει να ρυθμιστούν (η παρουσία αεριζόμενων δίσκων και στους πίσω τροχούς) με τον τρόπο με τον οποίο παρεμβάλλεται η ανάκαμψη, κατά την κύλιση ή με απαλό φρενάρισμα.

Η οικονομική τιμή μπορεί να φαίνεται υψηλή, αλλά στην πραγματικότητα η έκδοση 25e δεν είναι καθόλου ακριβότερη από μια αντίστοιχη αυτόματη εναλλακτική λύση τετρακίνησης στη σειρά X2, ενώ εκμεταλλεύεται τα οφέλη που απευθύνονται στους εταιρικούς χρήστες. Προσθέστε σε αυτόν έναν σπορ χαρακτήρα (λείπει μόνο ένας αντίστοιχος τόνος φωνής), ο οποίος αποκαλύπτεται όταν ο οδηγός ζητά κάτι περισσότερο από την ήδη απολαυστική ηλεκτρική μονάδα και μπορείτε να καταλάβετε γιατί οι προσθήκες θα κυριαρχούν όλο και περισσότερο ._ Σ .Τ.

παύλα

ΧΡΩΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Το X2 25e ξεκινά από 46.150 ευρώ, ενώ με το πολύ πλούσιο πακέτο Business Advanced, το κόστος φτάνει τα 52.522 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η λιανική τιμή προ φόρων διατηρείται κάτω των 40.000 ευρώ, πράγμα που συνεπάγεται μηδενικό εταιρικό φόρο.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για την εμπορική υποστήριξη που προσφέρει η BMW για τα ηλεκτροκίνητα οχήματά της. Σε αυτά περιλαμβάνονται: το πρόγραμμα Electrified All Inclusive (προνομιακό επιτόκιο 5,9% και μια σειρά υπηρεσιών), το πολύ ανταγωνιστικό κόστος του wallbox 583 ευρώ, η δωρεάν χρέωση 2 ετών για πελάτες λιανικής καινούργιων αυτοκινήτων, καθώς και μια προνομιακή πρόγραμμα ενεργειακού εφοδιασμού σε συνεργασία με την εταιρεία NRG.

όπισθεν

BMW X2 xDrive25e

Προδιαγραφές

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ: 1 βενζίνη. + 1 ηλεκτροκινητήρας

ΚΟΥΒΙΣΜΟΣ: 1.598 cc.

ΠΑΡΟΧΗ ΙΣΧΥΟΣ: Άμεση έγχυση, turbo

ΜΕΓ. ΙΣΧΥΟΣ (w / w): 125 hp / 5.000 rpm.

ΜΕΓ. TORQUE (w / w): 220 Nm / 1.500 σ.α.λ.

ΜΕΓ. ΙΣΧΥΟΣ (h / k): 95 hp

ΜΕΓ. TORQUE (rpm): 165 Nm

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΙΣΧΥΟΣ: 220 hp

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ: 385 Nm

ΜΠΑΤΑΡΙΑ: 10 kWh ιόντων λιθίου

ΦΟΡΤΙΣΤΗΣ (επί του σκάφους): 3,7 kW

BOX: Αυτόματο 6 ταχυτήτων

ΜΠΡΟΣΤΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ: Γόνατα με ένα μόνο σύνδεσμο

ΠΙΣΩ ΑΝΑΣΤΟΛΗ: Πολλαπλός σύνδεσμος

ΜΠΡΟΣΤΙΑ / ΠΙΣΩ ΦΡΕΝΑ: Αεριζόμενοι δίσκοι

ΕΛΑΣΤΙΚΑ: 225/55 R17

MHK.xΠΛ.xYΨ .: 4.360×1.824×1.512 mm.

ΜΕΤΑΞΩΝΙΟ: 2.670 mm.

ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΙΣΧΥΟΣ: 147 mm.

ΑΓΟΡΑ: 410-1.290 lt.

BAPOS: 1.730 kg (άδειο)

ΔΟΧΕΙΟ: 36 lt.

0-100 km / h *: 6,8 dl.

ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 195 km / h (135 **)

ΜΕΣΟ ΓΑΤΗΣ. ΔΟΚΙΜΗ **: 7,4 l / 100 km.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ **: 35-50 χλμ.

ΕΚΠΟΜΠΗ CO2 *: 38 g / km. (WLTP)

ΤΙΜΗ: 46.150 ευρώ

* ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ

** ΚΑΘΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

Source