Οι υπογραφές για το ELVO έπεσαν – Ποιο είναι το ποσοστό του κράτους

Συμμετέχει έως και 21% ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ΕΛΒΟ 2020 και σήμερα, 22 Δεκεμβρίου, η σχετική συμφωνία υπεγράφη από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στο δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου να συμμετέχει με ποσοστό έως και 21% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας “ΕΛΒΟ 2020“, Δήλωσε ότι:” Η συμφωνία μεταξύ του υπεγράφη σήμερα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, εκπροσωπούμενος από τον Υπουργό Οικονομικών, και του πλειοδότης της προσφοράς, σχετικά με το δικαίωμά του ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ για να συμμετάσχετε ποσοστό έως 21% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας «ΕΛΒΟ 2020“. Ο συγκεκριμένος όρος του διαγωνισμού δόθηκε λόγω του πεδίου δραστηριότητάς του ΕΛΒΟ. Μια εταιρεία με μακρά ιστορία, η οποία βρίσκεται σε ειδική εκκαθάριση, από 2014 μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν, χωρίς αποτέλεσμα, δύο δημόσιες προσφορές, ένα τον Απρίλιο του 2017 και ένα τον Αύγουστο του 2018, και ένα διαγωνισμό, με ελεύθερες συναλλαγές, το οποίο ακυρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2019.

Αυτόν Μάρτιος 2020, ο εκκαθαριστής προχώρησε πάλι σε δημόσια πρόσκληση για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, με ελεύθερη διαπραγμάτευση. Μέσω αυτής της διαδικασίας, ο εν λόγω πλειοδότης εμφανίστηκε.

Μετά από έξι χρόνια παλινδρόμησης και αναποτελεσματικών διαδικασιών, το ΕΛΒΟ μπορεί τώρα να είναι ένας μοχλός ανάπτυξης για ελληνική οικονομία και ιδίως για Βόρεια Ελλάδα, υποστήριξη της τοπικής κοινότητας, δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας. Ο Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται, με μέθοδο, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, για την ανασυγκρότηση, σε καλή βάση, των δομών της αμυντικής βιομηχανίας “.

Ποιος είναι ο νέος κάτοχος;

Ο Κοινοπραξία SK Group και το Πλάζαν Ισραηλινά συμφέροντα προηγήθηκε του διαγωνισμού για την απόκτησή του ΕΛΒΟ με την απόκτηση Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων όπως υποβλήθηκε, η κυρίαρχη πρόταση εξαγοράς καθοδηγείται από τους Διευθύνοντες Συμβούλους Samy Katsav (SK Group) και Dani Ziv (Plasan), οι οποίοι θα ελέγχουν από κοινού το 79% του νέου ELVO.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας Αριστείδης Γλίνης πιθανότατα θα είναι το επικεφαλής διαχείριση της ελληνικής εταιρείας και μόλις εγκριθεί η πρόταση, οι επενδυτές θα αναλάβουν να σχηματίσουν τη νέα εταιρεία εντός 3 μηνών.

Ένας κύριος στόχος του Ισραηλινή επιχειρηματίας είναι να αποκτήσουν τα προϊόντα τους ευρωπαϊκός και “Διαβατήριο” του ΝΑΤΟ για εξαγωγή με μεγαλύτερη επιτυχία στη διεθνή αγορά.

Οι νέες κατηγορίες οχημάτων που θα κατασκευαστούν από νέο ELVO σύμφωνα με τις πληροφορίες θα είναι τρεις και θα περιλαμβάνει στρατιωτικά οχήματα, οχήματα ειδικού τύπου και μηχανοκίνητα οχήματα. Ωστόσο, μπορεί να περιλαμβάνονται και άλλα προϊόντα όπως φορητός εξοπλισμός, πρόσθετα συστήματα θωράκισης οχημάτων και ηλεκτρο-οπτικός εξοπλισμός.

Αυτό είναι πολύ πιθανό ως το Samy Katsav ελέγχους μέσω της ομάδας Ομάδα Samy εταιρείες Ισραηλινοί όπλα Ινδοί (IWI), Meprolight Ltd., Ναυπηγεία του Ισραήλ Ltd. και Οπτικό Uni-Scope.

Ο Ισραηλινός Πλάσαν ήδη κατασκευάζει δύο οχήματα Φύλακας και SandCat.

Το Guarder είναι ένα τεθωρακισμένο λεωφορείο για αστυνομικές κατασταλτικές δυνάμεις, το οποίο βασίζεται στο γερμανικό πλαίσιο ΜΑΝ SE (4X4) χωρητικότητας 25 ανδρών. ο SandCat, είναι ένα θωρακισμένο όχημα χωρητικότητας τεσσάρων ή πέντε ανδρών, το οποίο βασίζεται στο πλαίσιο των αμερικανικών πολιτικών φορτηγών. Ford F-350 και F-550.

Τα οχήματα είναι θωρακισμένος με σύνθετη θωράκιση που συνδυάζει στρώματα από μέταλλο, πλαστικό και κεραμικό υλικό, καθώς και κενά αέρα. Ο μεγαλύτερος πελάτης φαίνεται να είναι η μεξικανική αστυνομία με 125 μονάδες, ακολουθούμενη από χώρες όπως το Καζακστάν, η Κολομβία και η Νιγηρία με 25-30 μονάδες η καθεμία.

Αυτά τα οχήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ αλλά και από αυτόν ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ειδικά τώρα που έχει ανακοινωθεί η αντικατάσταση 10.000 οχήματα Mercedes και Steyr. Στην πραγματικότητα, εάν η νέα εταιρεία κερδίσει τη σύμβαση για την αντικατάστασή τους, το εισόδημά της νέο ELVO θα είναι παχύ για τουλάχιστον ένα δεκαετία.

Τα περιουσιακά στοιχεία

Ο ΕΛΒΟ ιδρύθηκε το 1976 ως Stagier Hellas SA, για την παραγωγή και διανομή φορτηγών, γεωργικών ελκυστήρων και σταθερών κινητήρων. Τα προϊόντα συγκεντρώθηκαν με μια μικρή ελληνική συμμετοχή που σταδιακά αυξανόταν.

Ο Stagier Hellas συνέλεξε επίσης το Κορυφή “Λεωνίδας” του ES. Το 1986 ο Αυστριακός Steyr αποσύρθηκε και το μερίδιό του αναλήφθηκε από το ελληνικό κράτος. Από τότε η εταιρεία ονομάστηκε ΕΛΒΟ. Το 2000 το 43% της εταιρείας και της διοίκησης ήρθε Μυτιληναίος, που έφυγε το 2010. Το 2014 το ΕΛΒΟ τέθηκε σε εκκαθάριση.

Τα περιουσιακά στοιχεία που διεκδικεί η κοινοπραξία είναι τρία οικόπεδα με έκταση άνω των 270.000 τ.μ. σε Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου, κτιριακές εγκαταστάσεις σε Βιομηχανική ζώνη Σίνδου, εξοπλισμός και δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, όπως το σήμα και ο διακριτικός τίτλος “ΕΛΒΟΚαι οποιαδήποτε άλλα δικαιώματα βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τεχνογνωσία, σχέδια, άδειες πληροφορικής και διπλώματα ευρεσιτεχνίας που μπορεί να έχει χορηγήσει η εταιρεία.

Φωτογραφίες: Eurokinisi

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα νέα τέλη κυκλοφορίας-Τι αλλάζει από το 2021

Αποκάλυψη: Σύμφωνα με τον ΚΤΕΟ έχουμε τον καλύτερο στόλο αυτοκινήτων και ταξί!

Το πρόβλημα με τις κάρτες ελέγχου εξάτμισης λύθηκε

Source