GP Μπαχρέιν – Κάτω από το Μικροσκόπιο: Η επιστήμη σώζει, σώζει φωτοστέφανο

Ας το πούμε τώρα: ο σεβασμός, η ευγνωμοσύνη και οι ευχαριστίες μας πρώτα στους επιστήμονες, τους μηχανικούς και τους γιατρούς, οι οποίοι με τις σπουδές τους και την αδιάκοπη δουλειά τους έφεραν σε τέτοιο σημείο την ασφάλεια στο μηχανοκίνητο αθλητισμό που ο Romain Grosjean βγήκε χθες ζωντανός από την κόλαση.

Στη συνέχεια, οι σεβασμοί μας στον οδηγό του Ιατρικού Αυτοκινήτου, τον Alan van der Merwe και τον γιατρό Dr. Ian Roberts. Και οι δύο οδηγούν στο όχημα που ακολουθεί τα αυτοκίνητα στον πρώτο γύρο, μόνο για τέτοιες περιπτώσεις. Έσπευσαν στο σημείο του ατυχήματος, σχεδόν παράλληλα με τους δικαστές (που ενήργησαν εξίσου παραδειγματικοί)

Ο Van der Merwe μίλησε για αυτές τις πρώτες στιγμές:

“Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο μεγάλη φωτιά. Έχω εδώ 12 χρόνια, δεν έχω δει ποτέ τόσο μεγάλη φωτιά σε ένα τέτοιο ατύχημα. Μας πήρε λίγο χρόνο να επεξεργαστούμε μέσα μας τι συνέβαινε.

“Είμαι βέβαιος ότι διήρκεσε για λίγα δευτερόλεπτα, αλλά έμοιαζε σαν αιώνες.” Τότε ο Romain άρχισε να βγαίνει από το αυτοκίνητο μόνος του, κάτι που είναι αξιοσημείωτο για ένα τέτοιο ατύχημα. “

Ο Δρ Roberts βγήκε, μπερδεμένος, αλλά δεν δίστασε να πάει δίπλα στις φλόγες. Και εκείνη τη στιγμή, ο Grosjean εμφανίστηκε. Οι φωτογραφίες από αυτή τη στιγμή, οι λήψεις, είναι συγκλονιστικές. Αλληγορικά, ο Γάλλος βγήκε από την κόλαση. Έτσι φαινόταν.

Μια ακολουθία γεγονότων και Grosjean που δεν λιποθυμήθηκαν

Χρειάζονται περίπου 30 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που το αυτοκίνητο παίρνει φωτιά μέχρι τη στιγμή που ο Grosjean ανεβαίνει τα εμπόδια για να ξεφύγει από τη φωτιά. Σε αυτό το μισό λεπτό, όλα τα σωστά πράγματα συμβαίνουν με την μπανιέρα (η «μπανιέρα» του πιλοτηρίου και τα πόδια του VF-20), μετά την αποκοπή από τα υπόλοιπα και παρέμειναν άθικτα.

Τότε το φωτοστέφανο έκανε τη δουλειά του σωστά. Αυτό ήταν όταν, όταν το αυτοκίνητο έσπασε το Armco στα δύο, προστάτευε το κεφάλι του Γκρόζιαν και δεν υπήρχε επανάληψη του ατυχήματος του Τζουλ Μπιάντσι το 2014 στην Ιαπωνία.

Ο Γάλλος ήταν κριτικός του φωτοστέφανου το 2017, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Τότε, ακούστηκαν οι Jean Todt, Alex Wurz (πρόεδρος της Ένωσης Οδηγών), Charlie Whiting, οι άνθρωποι που έπρεπε να ακουστούν. Το φωτοστέφανο μπήκε στα αυτοκίνητα το 2018, παρά τις αντιρρήσεις, κυρίως σε αισθητικό επίπεδο. Μόνο η ασφάλεια είναι πάνω από το όμορφο πρόσωπο, και η ευγνωμοσύνη όλων σε εκείνους που το σχεδίασαν και σε αυτούς που πίεσαν για την υιοθεσία τους, είναι δεδομένη.

Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν έχασε τη συνείδησή του αποδείχθηκε σωτήρας. Πήρε το 53G αμέσως, για κλάσματα του δευτερολέπτου. Το φωτοστέφανο έσωσε το κεφάλι του και το μονόκοκ απορρόφησε μεγάλο μέρος της σύγκρουσης. Εκτός από το γεγονός ότι είναι αθλητής υψηλού επιπέδου, είχε κάθε μέσο ασφαλείας στη διάθεσή του και ο λαιμός και το κρανίο του δεν επηρεάστηκαν, οπότε δεν λιποθυμήθηκε.

Όσο για τα δευτερεύοντα εγκαύματα, ο Grosjean πρέπει να ευχαριστήσει πάλι την FIA. Η Ομοσπονδία παρουσίασε μια νέα, πυρίμαχη στολή από αυτή τη σεζόν, η οποία, αν και βαρύτερη, προστατεύει από την πυρκαγιά για 20 δευτερόλεπτα, ενώ τα γάντια διαρκούν έως και 10 δευτερόλεπτα. Γι ‘αυτό οι πληγές στα χέρια του Γάλλου.

Απαραίτητη έρευνα

Ο Ross Brawn είπε επίσης: “Είμαι βέβαιος ότι θα διεξαχθεί εκτεταμένη έρευνα για να κατανοήσουμε τι συνέβη και να μάθουμε από αυτό.” Επειδή το να βλέπεις ένα εμπόδιο να χωρίζεται σε δύο σαν αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν θέλουμε να δούμε ξανά. “

Το θέαμα ήταν συγκλονιστικό – το φράγμα δεν έπρεπε να έχει κοπεί στα μισά. Ξεκίνησε μια συζήτηση – και δικαίως – σχετικά με το αν ο Armco πρέπει τώρα να βρίσκεται στην πίστα, ειδικά σε επίπεδο Formula 1.

Αυτό θα κριθεί από το συμπέρασμα της FIA. Η έρευνα σε αυτό το άθλημα γίνεται με προδιαγραφές αεροπορικής σύγκρουσης. Αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων, καθώς και διάφορα μέρη του αυτοκινήτου, τα οποία θα συναρμολογηθούν και οι ειδικοί, μαζί με τους μηχανικούς της ομάδας, θα ξανακοιτάξουν τι συνέβη έως ότου ο Grosjean έσπασε το φράγμα. Θα κοιτάξουν ένα προς ένα στα στάδια αυτής της σύγκρουσης και θα δουν τι πήγε στραβά.

Και όχι μόνο με τη διάτμηση του Armco, αλλά και με το γεγονός ότι υπήρξε αμέσως μια πολύ έντονη φωτιά. Όπως ήταν αναμενόμενο, θα έλεγε κανείς, από τη στιγμή που το συμβάν συνέβη στην αρχή του αγώνα, με περίπου 100 κιλά καυσίμου στη δεξαμενή. Ωστόσο, οι δεξαμενές των αυτοκινήτων F1 είναι κατασκευασμένες από Kevlar, ενώ έχουν επίσης βαλβίδες ασφαλείας ώστε να μην σπάσουν, και για να αποφευχθεί το τέλος που είδαμε χθες.

Εμπιστοσύνη στην FIA, η οποία θα πάρει το χρόνο της να κάνει ό, τι έκανε πάντα από το 1994: διεξοδική έρευνα και, στη συνέχεια, μια πρόταση και αποφάσεις για τη βελτίωση όλων των μερών που απέτυχαν ή δεν λειτούργησαν όπως αναμενόταν σε κάθε εκδήλωση. Το ίδιο συνέβη, μετά από όλα, μετά το ατύχημα του Anthoine Hubert στο Spa το ’19.

Σχετικά με την προβολή τηλεόρασης

Τα τελευταία χρόνια, η οδηγία της FOM για τους ραδιοτηλεοπτικούς διευθυντές ήταν ξεκάθαρη: καμία επανάληψη ενός ατυχήματος προτού καταστεί σαφές ότι οι εμπλεκόμενοι οδηγοί είναι ασφαλείς και δεν έχουν σοβαρούς τραυματισμούς.

Το πρώτο πλάνο που είδαμε στην παγκόσμια ροή ήταν η καρέκλα Grosjean στο Ιατρικό Αυτοκίνητο και μετά οι επαναλήψεις.

Ο Daniel Ricciardo ξεκίνησε μια επίθεση κατά της FOM σχετικά με αυτήν την απόφαση:

«Είμαι αηδιασμένος και απογοητευμένος με τη Φόρμουλα 1 που έδειξε ή επέλεξε τον τρόπο που θα εμφανιστεί η εκδήλωση, και τις επαναλήψεις μετά τις επαναλήψεις της φωτιάς, του αυτοκινήτου που κόπηκε στα δύο. Και τότε, σαν να μην ήταν αρκετό, παίξτε το ενσωματωμένο σουτ.

“Γιατί πρέπει να το δούμε αυτό; Θα επιστρέψουμε στα αυτοκίνητα σε μια ώρα. Η οικογένειά του αναγκάστηκε να το δει ξανά. Όλες οι οικογένειες. Και παίζετε με τα συναισθήματα όλων. Είναι άδικο. Δεν είναι διασκέδαση.”

Ένα σημαντικό μέρος του κοινού μοιράζεται αυτήν την άποψη. Γιατί να θέλει κανείς να δει ένα φρικτό ατύχημα ξανά και ξανά, ακόμα κι αν τελικά ήταν τόσο καλό όσο θα μπορούσε;

Το επιχείρημα από την αντίθετη πλευρά είναι ότι τέτοιες στιγμές αποδεικνύουν τα επίπεδα ασφάλειας που έχει φτάσει τώρα η F1, καθώς και τον ηρωισμό των ανθρώπων που εμπλέκονται άμεσα, των γιατρών και των δικαστών, σε μια τόσο δύσκολη, άνευ προηγουμένου κατάσταση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πρακτική της αναμονής πριν εμφανιστούν οι επαναλήψεις είναι σωστή και χρειάστηκε πολύς χρόνος για να εγκριθεί.

Ο επόμενος αγώνας είναι αυτός του Shakhir, στην ίδια τοποθεσία αλλά σε διαφορετική διάταξη, στις τρεις ημέρες 4-6 Δεκεμβρίου.

Source