Το πρόσθετο υβριδικό νέο Skoda Octavia iV – Οι τιμές είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα

Η Kosmocar-Skoda ανακοινώνει την κυκλοφορία του νέου plug-in υβριδικού Octavia iV, σε εκδόσεις 204 και 245 ίππων, στην Ελλάδα.

Το νέο Skoda Octavia iV είναι το δεύτερο plug-in υβριδικό μοντέλο της οικογένειας iV, μετά το Superb iV, και διατίθεται σε όχι μία αλλά δύο παραλλαγές ισχύος, τόσο στην “απλή” όσο και στην έκδοση RS. Και οι δύο παρέχουν ηλεκτρική εμβέλεια έως και 60 km στον κύκλο WLTP, κινούνται καθαρά ηλεκτρικά και με μηδενικές εκπομπές.

Το Octavia iV έχει 204 ίππους (150 kW) και μέγιστη ροπή 350 Nm, με την τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου να έχει ρυθμιστεί στα 220 km / h και την τυπική επιτάχυνση από το σταμάτημα στα πρώτα 100 km / h που διαρκεί 7,7, ενώ το περισσότερο Η σπορ έκδοση RS iV παράγει 245 ίππους (180 kW) και μέγιστη ροπή 400 Nm. Στη λειτουργία Sport, η οποία επιτρέπει στον οδηγό να κάνει πλήρη χρήση της ισχύος του αυτοκινήτου, το Octavia RS iV, και στις δύο εκδόσεις Grand Coupe και Sports Wagon, επιταχύνει από 0-100 km / h σε μόλις 7,3 δευτερόλεπτα, με τελική ταχύτητα 225 km / η. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη έκδοση με βενζινοκινητήρα δύο λίτρων, η επιτάχυνση των 80-120 km / h είναι 2,2 δευτερόλεπτα ταχύτερη στην έκδοση RS iV.

Skoda Octavia iV

Και οι δύο εκδόσεις τροφοδοτούνται από μια οικογένεια TSI 1,4 λίτρων βενζινοκινητήρα 150 hp (110 kW) και έναν ηλεκτροκινητήρα 85 kW, των οποίων οι λειτουργίες ελέγχονται ηλεκτρονικά. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, το κιβώτιο ταχυτήτων DSG και ο ηλεκτροκινητήρας συνδέονται σε έναν κοινό άξονα. Το κιβώτιο είναι ένας τριπλός τριπλός συμπλέκτης με τους συμπλέκτες σε ένα λουτρό λαδιού, ενώ η λειτουργία ελέγχεται από την τεχνολογία shift-by-wire. Ο τρίτος συμπλέκτης χρησιμοποιείται για την απεμπλοκή του θερμικού κινητήρα από τον ηλεκτρικό κατά τη διάρκεια καθαρά ηλεκτρικής κίνησης. Ο ηλεκτρικός κινητήρας είναι ένας τριφασικός, μόνιμος μαγνήτης, με τυπική απόδοση 94%. Το ειδικό, ξεχωριστό λογισμικό στις δύο εκδόσεις είναι αυτό που παρέχει διαφορετικά επίπεδα ισχύος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο υβριδικές εκδόσεις έχουν μια πλήρως ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση 4 συνδέσμων (ένας διαμήκης πίσω βραχίονας και τρεις εγκάρσιοι σύνδεσμοι), με το τιμόνι Progressive Steering και την ειδικά προσαρμοσμένη σπορ ανάρτηση, η οποία είναι χαρακτηριστική της σειράς RS , ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό. Ταυτόχρονα, όπως και στο Octavia iV, η απόσταση από το έδαφος είναι 143 mm.

Skoda Octavia iV

Και οι δύο εκδόσεις διαθέτουν μπαταρίες ιόντων λιθίου υψηλής τάσης 37 Ah με ονομαστική χωρητικότητα αποθήκευσης ισχύος 13 kWh. Στην ηλεκτρική λειτουργία οδήγησης με ταχύτητες έως και 50 km / h, η γεννήτρια θορύβου E κάτω από τη δεξιά μπροστινή πτέρυγα παράγει έναν συγκεκριμένο ήχο, έτσι ώστε το αυτοκίνητο να μπορεί να γίνει αντιληπτό από πεζούς και ποδηλάτες. Συνολικά, CO2 μόνο περίπου 30 g / km, πράγμα που σημαίνει ότι το αυτοκίνητο πληροί ήδη τις απαιτήσεις για το μελλοντικό πρότυπο εκπομπών Euro 6d. Ταυτόχρονα, αυτό συνεπάγεται μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, αλλά και μειωμένο τέλος εγγραφής.

Η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί εύκολα χρησιμοποιώντας μια τυπική οικιακή πρίζα ή ένα Wallbox. Σε μια υποδοχή 230 V, χρειάζονται 3 ώρες 45 λεπτά για να επαναφορτιστεί από μια άδεια στο 80% και 5 ώρες στο 100%. Όταν χρησιμοποιείτε Wallbox 3,6 kW, διαρκεί 2 ώρες 33 λεπτά ή 3 ώρες 33 λεπτά αντίστοιχα. Η θύρα φόρτισης βρίσκεται πίσω από ένα καπάκι στην μπροστινή πτέρυγα στην πλευρά του οδηγού, το οποίο ανοίγει με το πάτημα ενός κουμπιού στο πλαίσιο της πόρτας. Το τυπικό κόστος φόρτισης είναι περίπου 2 €. Εκτός από την μπαταρία έλξης, και τα δύο Octavia iV διαθέτουν την κλασική μπαταρία 12 V, η οποία τροφοδοτεί τα συστήματα χαμηλής τάσης του αυτοκινήτου.

Skoda Octavia iV

Γνωστά από άλλα μοντέλα Skoda, το Driving Mode Select, τα Octavia iV και RS iV διαθέτουν λειτουργίες Eco, Normal, Sport και Individual, καθώς και την επιλογή Comfort αν το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με Dynamic Chassis Control (DCC). Επιτρέπει ρυθμίσεις στο τιμόνι ή τον κινητήρα και τον έλεγχο κιβωτίου ταχυτήτων. Ταυτόχρονα, είναι δυνατή η επιλογή μεταξύ ηλεκτρικής (Ε) και υβριδικής (Υβριδικής) λειτουργίας στην οθόνη που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα.

Στην ηλεκτρική λειτουργία E, τα Octavia iV και RS iV τροφοδοτούνται αποκλειστικά από τον ηλεκτροκινητήρα, καθιστώντας αυτή τη ρύθμιση ιδανική για οδήγηση στην πόλη. Εάν η μπαταρία είναι αρκετά φορτισμένη και η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 10 ° C, το όχημα ξεκινά μόνο ηλεκτρικά. Για τεχνικούς λόγους, αυτή η λειτουργία δεν είναι διαθέσιμη σε θερμοκρασίες κάτω των -10 ° C. Χρησιμοποιώντας μόνο ηλεκτρική κίνηση, η μέγιστη ισχύς είναι 85 kW, ενώ η τελική ταχύτητα σε αυτή τη λειτουργία είναι 140 km / h.

Skoda Octavia RS iV

Σε υβριδική λειτουργία, η μονάδα ελέγχου αξιολογεί συνεχώς την τρέχουσα κατάσταση οδήγησης και η αλληλεπίδραση μεταξύ του βενζινοκινητήρα και του ηλεκτροκινητήρα ρυθμίζεται αυτόματα. Είτε αλληλοσυμπληρώνονται όταν χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα, είτε τα ηλεκτρονικά ενεργοποιούν μόνο ένα από αυτά. Η υβριδική λειτουργία προσφέρει επίσης την επιλογή φόρτισης της μπαταρίας μέσω ανάκτησης ενέργειας ή του κινητήρα. Εάν δεν έχει επιλεγεί το πλαίσιο “Αυτόματο” στην κύρια οθόνη, το πρόγραμμα οδήγησης μπορεί να ρυθμίσει το επιθυμητό επίπεδο μπαταρίας. Εάν η τρέχουσα φόρτιση είναι χαμηλότερη από την καθορισμένη, το όχημα θα φορτίσει την μπαταρία χρησιμοποιώντας τον βενζινοκινητήρα και θα ανακτήσει ενέργεια από το φρενάρισμα. Εάν το τρέχον φορτίο είναι υψηλότερο από το καθορισμένο, η ενέργεια χρησιμοποιείται μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο και στη συνέχεια να διατηρηθεί. Εάν έχει επιλεγεί το “Αυτόματο”, το σύστημα φόρτισης είναι πλήρως αυτόνομο. Αυτό σημαίνει ότι η μονάδα ελέγχου αποφασίζει με βάση την τρέχουσα κατάσταση οδήγησης πότε θα αντλήσει ενέργεια από την μπαταρία και πότε θα την επαναφορτίσει χρησιμοποιώντας ανακτημένη ενέργεια. Σε υβριδική λειτουργία, υπάρχει έξοδος 150 hp ανά πάσα στιγμή. Η μέγιστη ισχύς εξόδου 204 hp για το Octavia iV και 245 hp για το RS iV, είναι διαθέσιμη όταν το γκάζι είναι πλήρως πατημένο (kickdown) ή έχει επιλεγεί η λειτουργία Sport.

Skoda Octavia RS iV

Χρησιμοποιώντας τη λειτουργία έξυπνης αναγνώρισης σήματος κυκλοφορίας και επεξεργάζοντας δεδομένα που παρέχονται από κάμερες ραντάρ και αισθητήρες, το αυτοκίνητο μπορεί συνεχώς να καθορίσει το βέλτιστο επίπεδο ανάκτησης για τη δεδομένη κατάσταση. Εκτός από την αυτόματη ρύθμιση στην κανονική λειτουργία οδήγησης (D), δύο άλλα επίπεδα μπορούν να επιλεγούν χειροκίνητα μέσω της κεντρικής οθόνης: ένα πολύ χαμηλό επίπεδο ανάκτησης, το οποίο επιτρέπει στο όχημα να κυλήσει με τον κινητήρα εκτός λειτουργίας και ένα επίπεδο που συνεπάγεται υψηλότερη επιβράδυνση , 1,2 m / sec2.

Το έξυπνο Predictive Efficiency Assist συνδυάζει την ανάκτηση ενέργειας του φρένου και το Eco Assist, τα οποία μπορούν να απενεργοποιηθούν αν θέλετε. Ακόμα και στην τυπική έκδοση του νέου Octavia, το Eco Assist διαθέτει αποτελεσματικές συμβουλές οδήγησης στο Virtual Cockpit. Η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των δύο συστημάτων υποβοήθησης σημαίνει ότι το αυτοκίνητο ειδοποιεί τον οδηγό του εγκαίρως όταν πλησιάζει, για παράδειγμα, έναν κυκλικό κόμβο ή ένα όριο ταχύτητας.

Skoda Octavia RS iV

Όπως και η εξίσου ισχυρή έκδοση RS με βενζινοκινητήρα 2.0 TSI, το RS iV είναι εξοπλισμένο με αεριζόμενους δίσκους 340 × 30 mm. στον μπροστινό άξονα και 310 × 22 mm. Τέλος, όσον αφορά τον χώρο αποσκευών, αυτό είναι 450 λίτρα για την έκδοση Grand Coupé και 490 λίτρα για το Sports Wagon.

Το Octavia iV διατίθεται με το αμάξωμα Grand Coupe, αρχικά στην έκδοση 204 ίππων και στα επίπεδα περιποίησης Ambition and Style, ειδικά προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις ενός plug-in υβριδικού αυτοκινήτου. Η έκδοση RS με 245 hp θα ακολουθήσει σύντομα. Ειδικά για την κυκλοφορία και για να καταστήσει την αγορά ενός τέτοιου «πράσινου» μοντέλου πιο προσιτή, προσφέρεται μια επιπλέον έκπτωση 3.000 ευρώ, με την προτεινόμενη τιμή λιανικής να ξεκινά από 31.900 €. Ειδικά για επαγγελματίες οδηγούς (ταξί), η επιδότηση από το πρόγραμμα “I move Electric” καθώς και ένα επιπλέον οικολογικό μπόνους που προσφέρεται από την Kosmocar-Skoda, κάνουν το Octavia iV μια ενδιαφέρουσα επιλογή, με τιμές που ξεκινούν από 24.247 €. Αναλυτικά, οι προτεινόμενες τιμές είναι οι εξής:

ΕΚΔΟΧΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ

ΤΙΜΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ

ΤΙΜΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

με έκπτωση

προτεινόμενη τιμή

για επαγγελματίες (ταξί) με επιδότηση “I move Electric” και δώρο

OCTAVIA GRAND COUPE iV

ΠΡΟΣΟΧΗ 1.4 Plug-in Hybrid 204 PS

34.900 €

31.900 €

24.247 €

STYLE 1.4 Plug-in Hybrid 204 PS

36.900 €

33.900 €

25.826 €

Source