Green End 1,9 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων θα πληρώσουν!

Από 1ο Ο Ιανουάριος 2021 θα αυξήσει την τιμή πώλησης του ντίζελ για την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς με αυξήσουν σε τιμή του ντίζελ θα το κάνουμε φέτος Νέος χρόνος καθώς Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέβαλε σχετικό νομοθετικό κανονισμό στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον οποίο επιβάλλεται Πράσινη χρέωση 0,03 ευρώ ανά λίτρο ντίζελ!

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική τροπολογία: “Εγκρίνεται – με ισχύ από 1 Ιανουαρίου 2021Πράσινο τέλος στην κατανάλωση ντίζελ (ντίζελ) ίσο με 0,03 ευρώ / λίτρο, όπως και αντικίνητρο της επιλογής του ρύπος του καύσιμα για χρήση από το μεταφορά. Τα έσοδα θα κατευθύνονται – μεταξύ άλλων – για να τα ενισχύσουν Έργα ΑΠΕ και αύξηση του ποσοστού του ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας, προωθώντας εξηλεκτρισμός. Με Υπουργική Απόφαση, το ποσό θα διανέμεται κάθε χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες. “

ο Πράσινο τέλος προορίζονται για την υποστήριξη πράσινων ενεργειών που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών (υποστήριξη για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων, εξοικονόμηση ενέργειας κ.λπ.). Ταυτόχρονα αυτό το μέτρο που είναι μια μορφή “Ειδικός φόρος άνθρακα»(Ειδικός φόρος άνθρακαεφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες της ΕΕ και αναμένεται να υποστηρίξει μόνιμα τις πράσινες δράσεις κατά 100 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Το Green End αναμένεται να έχει αντίκτυπο 1,9 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων εκ των οποίων το 65% είναι περίπου φορτηγά και λεωφορεία και το υπόλοιπο ποσοστό σε αυτοκίνητα και Ταξί.

Αντιδράσεις

Οι οδικοί μεταφορείς εξέφρασαν την αγανάκτησή τους στο πρόσθετο Green Fee που εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής στο ντίζελ Υπουργείο Περιβάλλοντος. ο Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ένωση Εμπορευματικών Μεταφορών (PSCHEM) έστειλε μια επιστολή στον Υπουργείο Περιβάλλοντος, με κοινοποίηση προς Υπουργείο Μεταφορών, εκφράζοντας την αντίθεσή του, θεωρώντας ότι θα πλήξει τα ήδη μειωμένα έσοδα και την εργασία των οδικών μεταφορέων.

Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες φορτηγών τονίζουν ότι αυτή η αύξηση είναι θλιβερή και υπερβολικά άδικη, καθώς επιβάλλεται κυρίως σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας.

Το γράμμα του ΠΣΧΕΜ σε Υπουργός Περιβάλλοντος δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι: «Το υποκατάστημα των ιδιοκτητών ΦΠΑ. αποδεκτή με μεγάλη αγανάκτηση την πρόθεσή σας να αυξήσετε τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο ντίζελ κατά 0,03 ευρώ ανά λίτρο όπως και επιβολή πράσινου τέλους για την αντιμετώπιση του ειδικού ελλείμματος λογαριασμού ΑΠΕ.

τη συγκεκριμένη Πράσινο τέλος θα επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές ντίζελ, αλλά περισσότερα από αυτά μεταφορικές εταιρείες Φ .Δ.Χ . με 37,20 ευρώ ανά 1.000 λίτρα κατανάλωση (0,03 x 1.000 = 30 x 24% ΦΠΑ = 7,20 συνολικά 37,20 ευρώ). Αυτή η αύξηση είναι επιπλέον του υφιστάμενου υπερβολικά υψηλού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο που είναι 410,00 + ΦΠΑ. 98,40 = 508,40 ευρώ. Η συνολική χρέωση εάν επιβάλλεται και πράσινη χρέωση 37,20 ευρώ, θα φτάσει 545,60 ευρώ ανά 1.000 λίτρα κατανάλωση. Πιστεύουμε ότι υπό τις συνθήκες που έχουν αναπτυχθεί εν μέσω κρίσης υγείας και οικονομικής, αυτή η αύξηση είναι θλιβερή και εξωφρενικά άδικη, καθώς επιβάλλεται κυρίως σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας.

“Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να αυξήσετε το ποσό που αναμένεται να εισπράξετε αντί να το επιβάλλετε σε οικονομικά μειονεκτούντα άτομα, να αυξήσετε τη συνεισφορά πολλών δικαιούχων προμηθευτών, έτσι ώστε να μπορείτε να καλύψετε πλήρως το ποσό.”

Η αντίδρασή της ήταν άμεση Ελληνική Ομοσπονδία Αντιπροσώπων Βενζίνης (OBE) εναντίον του Πράσινο τέλος στο ντίζελ, επισημαίνοντας ότι: “Μας κάνει να νιώθουμε τιμωρημένοι από τους καταναλωτές, διάφοροι επαγγελματίες αυτή η ευκολία του αυθαίρετη φορολογία και τέλη σε καύσιμα “Για οποιαδήποτε ασθένεια” της οικονομίας και των χρεών του κράτους. Είναι καιρός η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι αυτός ο τομέας δεν μπορεί να είναι μια εύκολη λύση σε κάθε έλλειμμα σε διάφορους τομείς της οικονομίας. ο καύσιμα έχουν λάβει από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης μια απίστευτη φορολογική επιβάρυνση στο όνομα του χρέους και της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αυτό το βάρος δεν έχει μειωθεί, αντιθέτως διαπιστώνουμε ότι η τάση της εύκολης συνεχίζεται είσπραξη κρατικών εσόδων με διάφορες χρεώσεις.

Το φαινομενικά μικρό τέλος για αυτόν Τομέας ΑΠΕ δεν μπορεί να δικαιολογήσει την πολιτική χρέωσης καυσίμων. Ούτε η επίκληση του περιβάλλοντος το δικαιολογεί. Καταναλωτές, ιδιοκτήτες βενζινάδικων και ειδικά οι επαγγελματικές βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ντίζελ όπως π.χ. φορτηγά, τεχνικά έργα, αγρότες, επεξεργασία κ.λπ. δεν μπορεί καν να αυξήσει τον τρέχοντα φόρο καυσίμων. Η έξοδος από την πανδημία covid19 θα μας βρει όλους υπερχρεωμένους. Δεν είναι δυνατόν σε τέτοιες στιγμές η κυβέρνηση να προγραμματίσει χρεώσεις οποιουδήποτε είδους. “

Στόλος οχημάτων ντίζελ

Αυτοκίνητα (IX και ταξί): 650.000

Φορτηγά: 1.2 εκατομμύρια

Λεωφορεία: 26.300

Χρέωση IX από την περιβαλλοντική χρέωση στις Ντίζελ

ΙΧ που ταξιδεύει 15.000 χλμ ετησίως, η χρέωση ανέρχεται σε 27,9 ευρώ

Ταξί που ταξιδεύει 100.000 χλμ ετησίως, η χρέωση ανέρχεται σε 186 ευρώ.

Λεωφορείο που ταξιδεύει 100.000 χλμ ετησίως, η χρέωση ανέρχεται σε 1.860 ευρώ.

Φορτηγό που ταξιδεύει 500.000 χλμ ετησίως, η χρέωση ανέρχεται σε 9.300 ευρώ

Διαβάστε επίσης:

Τα «αγκάθια» της… Μικροκινητικότητας!

Πότε επιστρέφονται οι δασμοί στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα;

Δήλωση ακίνητης περιουσίας: Πρόστιμο 30.000 € και κατάργηση διπλώματος για 3 χρόνια

Source