Χρέωση χιλιομέτρου σε διόδια (+ vids)

Από την 1/1/2021 ξεκινά για πρώτη φορά το υβριδικό σύστημα χρέωσης χιλιομέτρων στα διόδια της Ολυμπίας Οδού

Μετά τη διαλειτουργικότητα, η χρέωση χιλιομέτρων προχωρά για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε το νέο υβριδικό σύστημα Ολυμπία Οδός. Ο κ. Καραμανλής επιβιβάστηκε ως οδηγός ενός αυτοκινήτου, στο οποίο τοποθετήθηκε ένας πομποδέκτης, στο Σημείο Εξυπηρέτησης Πελατών της Ελευσίνας, με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη, ως συνοδηγό. Στην έξοδο της Νέας Πέραμου, δεν υπάρχει μπαρ και δεν έπρεπε να σταματήσουν, αλλά μόλις άκουσαν τον ήχο αναγνώρισης του πομποδέκτη από το υβριδικό σύστημα. Στη συνέχεια έφτασαν στην έδρα της εθνικής οδού, όπου τους υποδέχτηκαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδός Α.Ε., κ. Παναγιώτης Παπανικολάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδός Λειτουργίας Α.Ε., κ. Κώστας Παπανδρέου.
Μετά την περιοδεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας, ο κ. Παπανικολάου συνδέθηκε με την ηλεκτρονική υπηρεσία του Olympia Pass και τον λογαριασμό του συγκεκριμένου πομποδέκτη, όπου επέλεξε να δει τις κινήσεις. Όπως εξήγησε στον Υπουργό και τον Στρατηγό, όταν το όχημα διήλθε από τα διόδια της Ελευσίνας, το ποσό που αντιστοιχεί στην ενότητα Ελευσίνα – Κινέτα χρεώθηκε στον λογαριασμό του (2,10 ευρώ) και όταν έφυγε από την έξοδο της Ν. Πέραμου, το το σύστημα αναγνωρίστηκε, υπολογίστηκε και πιστώθηκε στον λογαριασμό το ποσό που αντιστοιχεί στην ενότητα Ν. Πέραμος – Κινέτα (1,40 ευρώ). Έτσι, ο λογαριασμός χρεώθηκε μόνο το ποσό του ταξιδιού που έκανε το όχημα (0,70 ευρώ).
«Από τις 4 Νοεμβρίου, παρέχουμε μια λύση σε ένα φαινομενικά «μικρό», αλλά ουσιαστικά σημαντικό ζήτημα, από αυτό που αποκαλούμε καθημερινή ζωή. Οι οδηγοί μπορούν τώρα να χρησιμοποιούν έναν πομποδέκτη, τον οποίο είχαν ήδη, για να περάσουν όλα τα διόδια σε όλους αυτοκινητόδρομοι. Έχουμε καινοτομήσει, κάνοντας αυτό που πρέπει να είναι αυτονόητο: Η διαλειτουργικότητα των διοδίων έχει γίνει πραγματικότητα », δήλωσε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας:« Τώρα, ο επόμενος στόχος είναι η χρέωση χιλιομέτρων. Και το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα, στην Ολυμπία Οδός. Οι οδηγοί χρεώνονται μόνο για το τμήμα του δρόμου που χρησιμοποιούν. Αυτό θα διορθώσει μια αδικία και θα λύσει ένα ζήτημα που οι πολίτες θέτουν εδώ και χρόνια. Έχουμε δεσμευτεί για μια δίκαιη χρέωση βάσει της απόστασης και το κάνουμε. Το υβριδικό σύστημα Olympia Odos σημαίνει επίσης λιγότερες καθυστερήσεις, καθώς το όχημα δεν θα πρέπει να σταματήσει να πληρώνει διόδια. Αυτός είναι ο κοινωνικός νόμος και τώρα αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν γι ‘αυτό».

Πώς λειτουργεί το υβριδικό σύστημα της Olympia Odos

Το “Hybrid Charging System” (Hybrid ETC), ένα σύστημα φόρτισης με βάση την απόσταση που διανύθηκε, η Olympia Odos άρχισε να σχεδιάζει και στη συνέχεια να το εφαρμόζει, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της Κορίνθου – Πάτρας.
Αφορά ιδίως την ενίσχυση του υφιστάμενου συστήματος “zonal” με την εγκατάσταση του “Electronic Gates” (gantries) σε επιλεγμένες εξόδους του αυτοκινητόδρομου, έτσι ώστε οι συνδρομητές “O-pass” να χρεώνονται με βάση την απόσταση χιλιομέτρου που διανύθηκε.
Η ιδέα του βασίζεται στη λογική της χρεωστικής πίστωσης: Το όχημα που είναι εξοπλισμένο με πομποδέκτη περνά από τον μπροστινό σταθμό, πληρώνει την πλήρη τιμή της ζώνης φόρτισης και σε περίπτωση που φύγει από τον αυτοκινητόδρομο πριν από το τέλος αυτής της ζώνης, επιστρέφεται αυτόματα και πιστώθηκε στον πομποδέκτη το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσταση που δεν διανύθηκε.
Το υβριδικό σύστημα χρησιμοποιεί αισθητήρες, κάμερες και συστήματα ενδοεπικοινωνίας που είναι εγκατεστημένα στις διασταυρώσεις εισόδου και εξόδου του αυτοκινητόδρομου. Βασίζεται στη δημιουργία “Ηλεκτρονικών Πύλες” με τη θέση των συσκευών προβολής (π.χ. μεταλλικός φορέας) και των απαραίτητων τεχνικών κτιρίων E / M στους υπάρχοντες σταθμούς διοδίων. Συγκεκριμένα, για τη λειτουργία του συστήματος, εγκαταστάθηκε τεχνολογικός εξοπλισμός (αισθητήρες, κάμερες και κεραίες τεχνολογίας DSRC) στις ακόλουθες 13 ανώμαλες συνδέσεις της Ολυμπίας Οδού: Διασταύρωση Νέας Πέραμου, Πάχης, Αγ. Θεόδωρος, Λουτράκι, Επίδαυρος, Ζευγολατιό, Κιάτο, Δερβένι, Ακράτα, Καλάβρυτα, Σελιανίτικα, Δρέπανο και Μέγιον των Μεγάρων.
Το υβριδικό σύστημα απευθύνεται στους ιδιοκτήτες του πομποδέκτη Olympia Odos και λειτουργεί αποκλειστικά με τη χρήση πομποδέκτη. Οι οδηγοί που επιλέγουν να πληρώσουν σε μετρητά ή με κάρτα, συνεχίζουν αναγκαστικά να χρεώνονται με το υπάρχον “σύστημα ζωνών”. Το υβριδικό σύστημα συνδυάζει επίσης ένα κλειστό σύστημα φόρτισης με ράβδους (διατηρώντας το προηγούμενο σύστημα), με ένα σύστημα ελεύθερης κυκλοφορίας ελεύθερης ροής για απόδοση.

Μέχρι 76% χαμηλότερη χρέωση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Olympia Odos, με τη βοήθεια του τεχνολογικά προηγμένου συστήματος, προσφέρονται έως και 76% χαμηλότερες χρεώσεις στα διόδια της εθνικής οδού.
Λάβετε υπόψη ότι το σύστημα υπολογισμού διοδίων Hybrid θα ισχύει για όλους τους τύπους οχημάτων, εκτός από τα δίκυκλα. Οι συνδρομητές OLYMPIA PASS επιβατικών αυτοκινήτων και φορτηγών / φορτηγών δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια, καθώς το σύστημα θα τεθεί αυτόματα σε λειτουργία την Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021. Στο μηνιαίο λογαριασμό του Ιανουαρίου θα δουν για πρώτη φορά την εφαρμογή του νέου συστήματος, δηλαδή των επιστροφών που πιστώθηκαν στον λογαριασμό τους ανάλογα με τις διαδρομές που πραγματοποίησαν.
Για να αποκτήσετε τον πομποδέκτη OLYMPIA PASS, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν ηλεκτρονικά στον ιστότοπο www.olympiaodos.gr ή να καλέσουν στο 22960 95555 και ο πομποδέκτης θα σταλεί δωρεάν εντός 10 εργάσιμων ημερών στη διεύθυνση που θα δηλώσει.
Δείτε στα παρακάτω βίντεο της Olympia Odos, πώς λειτουργεί το σύστημα υπολογισμού διοδίων Hybrid:

Source