WRC: Δοκιμές στην Ελλάδα για το Toyota Gazoo Racing (+ βίντεο)

Η προετοιμασία για το Τουρκικό Ράλι στο ελληνικό έδαφος έχει γίνει συνήθεια για τις ομάδες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι, με την Toyota να επισκέπτεται τη χώρα μας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Λίγες μέρες πριν από την επανάληψη του WRC με το Εσθονικό Ράλι στις 4-6 Σεπτεμβρίου, η Toyota Gazoo Racing ήταν στη χώρα μας για να προετοιμαστεί για τον επόμενο αγώνα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, το οποίο είναι το Τουρκικό Ράλι στις 18-20 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθώντας μια δοκιμασμένη συνταγή, η ομάδα της Toyota επέλεξε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τις ειδικές διαδρομές της Κεντρικής Ελλάδας, η μορφολογία της οποίας είναι αρκετά παρόμοια με εκείνη του Τουρκικού Ράλλυ. Αυτό δεν είναι πρωτοφανές, καθώς φέτος είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που οι εργοστασιακές ομάδες επιλέγουν τη χώρα μας για δοκιμή, το λεγόμενο PET (Pre Event Testing), πριν από τον τουρκικό αγώνα. Η αρχή έγινε το 2018, όταν η M-Sport Ford βρισκόταν στην Ελλάδα για αυτόν τον σκοπό, ενώ πέρυσι τόσο η Toyota Gazoo Racing όσο και η Citroen Racing βρίσκονταν στις ειδικές διαδρομές της Κεντρικής Ελλάδας.

Sebastien Ogier

Ήμασταν στο Kaloskopi, όπου ο Sebastien Ogier έλεγχε

Για άλλη μια φορά, η οργάνωση του έργου ανέλαβε ο Λόρης Μελετόπουλος, κορυφαίος συν-οδηγός του ελληνικού ράλι με το ψευδώνυμο “EL EM”, μαζί με την έμπειρη ομάδα του. Η καλή συνεργασία που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, η επιθυμία της Toyota να αναπτύξει το Yaris WRC σε σκληρό έδαφος συγκεντρώνει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα, αλλά και το γεγονός ότι ειδικά φέτος, λόγω του κοροναϊού, πραγματοποιούνται δοκιμές εκτός της ευρωπαϊκής επικράτειας, όπως στην περίπτωση του Δεν επιτρέπεται η Τουρκία, συνέβαλαν σε αυτήν την ιδιαίτερα ευχάριστη … επίσκεψη.Sebastien Ogier EL EM

Ο Sebastien Ogier μιλά με την EL EM, στο περιθώριο του τεστ

Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις των φετινών κανονισμών, στο πλαίσιο της μείωσης του κόστους, κάθε οδηγός έχει το δικαίωμα σε μονοήμερες δοκιμές πριν από τον αντίστοιχο αγώνα. Ως αποτέλεσμα, οι δοκιμές της Toyota διήρκεσαν συνολικά τρεις ημέρες, ξεκινώντας την Τρίτη 25 Αυγούστου. Ο πρώτος οδηγός που βρέθηκε στη χώρα μας ήταν ο Sebastien Ogier, ο οποίος είχε επίσης τη μικρή περιπέτεια που, όπως διευκρίνισε ο επιβάτης του στο ελικόπτερο, ο Scott Martin, είχε μεγαλύτερη έκταση από το πραγματικό γεγονός. Ο 6ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Γαλλίας δοκίμασε το Toyota Yaris WRC στο Καλοσκόπι, πριν ο Elfyn Evans ανέλαβε το τιμόνι την Τετάρτη 26 Αυγούστου στις Καρούτες. Ο επίλογος των τριών ημερών γράφεται σήμερα, Πέμπτη 27 Αυγούστου, με την Kalle Rovanpera στη Regina.

Toyota Yaris WRC

Οι συνθήκες που έχουν αναπτυχθεί με τον κοραναϊό μπορεί να μην επέτρεψαν το γεγονός να συμβεί τα προηγούμενα χρόνια, όταν σε ορισμένες περιπτώσεις ο αριθμός των θεατών έμοιαζε με έναν κανονικό αγώνα, αλλά δεν χάσαμε την ευκαιρία να είμαστε στο Καλοσκόπι για να παρακολουθήσουμε τις δοκιμές. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η οργάνωση της ομάδας του Loris Meletopoulos ήταν στα γνωστά υψηλά επίπεδα και τίποτα δεν έμεινε στη μοίρα της, όπως ταιριάζει σε ένα γεγονός αυτού του επιπέδου.

Sebastien Ogier-Benjamin Veillas

Ο συνοδηγός του Ogier στη δοκιμή ήταν ο συμπατριώτης του Benjamin Veillas

Ο Sebastien Ogier οδήγησε το Toyota Yaris WRC σε μια διαδρομή 3,7 χιλιομέτρων, με τον συμπατριώτη Benjamin Veillas, συν-οδηγό του Eric Camilli και μέλος του “Gravel Crew” του Ogier στη δεξιά πλευρά, στους αγώνες ασφάλτου. Ο λόγος ήταν ότι η Julien Ingrassia έμεινε στην Εσθονία, για να προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορούσε για τον επερχόμενο αγώνα, ο οποίος θα μετρήσει για πρώτη φορά στο WRC. Προφανώς, όταν αναφερόμαστε στον 6-Παγκόσμιο Πρωταθλητή Ράλλυ, το επίπεδο οδήγησης και το θέαμα που προσφέρει, δεν υπόκεινται σε κρίση και, φυσικά, κριτική. Το υπέροχο ορεινό τοπίο της Φθιώτιδας και ο ήχος από τον κινητήρα του, ζωγραφισμένα στα “χρώματα του πολέμου” Yaris WRC, συνθέτουν έναν μαγικό συνδυασμό, ο οποίος είναι ασύγκριτος για τους φίλους του αγώνα.

Toyota Yaris WRC

Η διαδικασία μπορεί να είναι διασκεδαστική για όσους βρίσκονται στο περίπτερο, αλλά όχι για το πλήρωμα και τους μηχανικούς της Toyota. Έχοντας αντιμετωπίσει δυσκολίες στο δύο πρόσφατο Τουρκικό Ράλι, παρά το 1-2 το 2018 με τους νικητές τους Tanak-Jarveoja, η ομάδα του Tommi Makinen προσπαθεί να βρει τις ιδανικές ρυθμίσεις, ειδικά όσον αφορά τις αναστολές. Όπως αποκάλυψε ο τεχνικός διευθυντής της Toyota Gazoo Racing WRT, Tom Fowler, η βασική δυσκολία έγκειται στην απόδοση του Yaris WRC όταν το σώμα φτάνει πιο μακριά από το έδαφος, κάτι που απαιτείται σε σκληρούς αγώνες χώματος όπως το Τουρκικό Ράλι ή, στο παρελθόν , είναι δική μας Ακρόπολη.

Toyota Yaris WRC

Έτσι, οι οδηγοί με τους μηχανικούς τους, επικεντρώθηκαν στην εύρεση των ιδανικών ρυθμίσεων για την ανάρτηση, η οποία φυσικά σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο WRC όπου οι λεπτομέρειες παίζουν σημαντικό ρόλο, επηρεάζει την απόδοση άλλων σημείων όπως κινητήρας, κιβώτιο ταχυτήτων ή διαφορικό. Επιπλέον, η απόδοση και η φθορά των ελαστικών παίζουν σημαντικό ρόλο και, κατά συνέπεια, η συλλογή δεδομένων σε αυτόν τον τομέα είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Περιοχή δοκιμής

Πώς πήγαν οι δοκιμές για τον Sebastien Ogier και πού εστίασε κατά την προετοιμασία του Τουρκικού Ράλλυ; Υπομονή, όπως τις επόμενες μέρες θα διαβάσετε στον ιστότοπό μας, μια αποκλειστική συνέντευξη του Γάλλου 6-φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή, ο οποίος μας είπε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Επίσης, εκτός από τη συνέντευξη του Ogier, σύντομα θα διαβάσετε δύο ακόμη συνεντεύξεις, οι οποίες για διαφορετικούς λόγους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μέχρι τότε, μείνετε συντονισμένοι …

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Σύντομο βίντεο από τις δοκιμές του Sebastien Ogier με το Toyota Yaris WRC

Source