Δοκιμάζουμε το Citroen C3 Aircross 1.2 Puretech 130 EAT6

Το Citroen C3 Aircross υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά μοντέλα της μάρκας τα τελευταία χρόνια, ως “μικρό” αντιπρόσωπό του στα SUV. Επιθυμώντας να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του στην κατηγορία, το γαλλικό μοντέλο συνδυάζει για πρώτη φορά την πιο ισχυρή έκδοση του 3κύλινδρου βενζινοκινητήρα 1.2 Puretech με 130 ίππους, με αυτόματο κιβώτιο EAT6, σε ένα “πακέτο” που στοιχηματίζει το ελκυστικό κόστος απόκτησης.

Εσωτερική εικόνα

Ο «ψηλός» αδελφός του Citroen C3, ξεχώρισε από την αρχή καθώς η εξωτερική του εμφάνιση ταιριάζει απόλυτα με τον ανανεωμένο, δυναμικό χαρακτήρα της γαλλικής εταιρείας. Οι μεγάλες δυνατότητες εξατομίκευσης, όπως προσφέρεται σε πολλές επιλογές χρωμάτων και δίχρωμο σώμα, ήταν από την αρχή μεταξύ των στοιχείων που προσέλκυσαν το κοινό. Ταυτόχρονα, η απόσταση 178 mm από το έδαφος και τις ράβδους οροφής, προσφέρει την αναμενόμενη “δυναμική” εικόνα SUV.

Citroen C3 Airocross 130 EAT6 Εσωτερικό

Πηγαίνοντας στην ενδοχώρα, οι Γάλλοι στοχεύουν στην ευρυχωρία, που στην πράξη επιτεύχθηκε. Η καμπίνα μπορεί να φιλοξενήσει 5 επιβάτες χωρίς παραχωρήσεις, ενώ στο μπροστινό μέρος, ο χώρος για το κεφάλι του οδηγού και του συνοδηγού είναι περισσότερο από επαρκής. Το κάθισμα του οδηγού είναι πρακτικό, προσφέροντας καλή ορατότητα στο δρόμο, ενώ τα καθίσματα όλων των επιβατών είναι πολύ άνετα. Ταυτόχρονα, η λειτουργία της οθόνης αφής 7 ιντσών, η οποία ελέγχει τα συστήματα ήχου, συνδεσιμότητας και κλιματισμού, είναι εύκολη. Λόγω του μινιμαλιστικού σχεδιασμού, τα κουμπιά έχουν μειωθεί, με το άμεσο αποτέλεσμα της ανάγκης για μια επιπλέον κίνηση για την ενεργοποίηση του κλιματισμού μέσω της οθόνης, η αποφυγή της οποίας θα ήταν ευπρόσδεκτη. Σε μια προσπάθεια επίτευξης μέγιστου χώρου, έγιναν παραχωρήσεις στις λεπτομέρειες της καμπίνας, όπως ο χώρος στη βάση της κεντρικής κονσόλας ή τα ντουλάπια, που είναι μικρότερου μεγέθους σε σύγκριση με άλλα μοντέλα της κατηγορίας.

Citroen C3 Airocross 130 EAT6 - Μπότα

Ωστόσο, η πρακτικότητα και η χωρητικότητα αποσκευών του Citroen C3 Aircross βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, με απτά παραδείγματα συρόμενων πίσω καθισμάτων – από 1/3 και 2 / 3- που εξυπηρετούν ειδικά σε περίπτωση εκδρομών, καθώς και τις απολύτως ικανοποιητικές αποσκευές χωρητικότητα, που είναι 410 λίτρα και φτάνει τα 1.289 λίτρα εάν τα καθίσματα πέσουν εντελώς. Όσον αφορά το σύστημα ψυχαγωγίας, η σύνδεση με ένα smartphone είναι απλή και χρήσιμη, ενώ το αυτοκίνητο έχει επίσης τη δυνατότητα ασύρματης φόρτισης ενός κινητού τηλεφώνου.

Citroen C3 Aircross 130 EAT6

Ο συνδυασμός μετάδοσης κινητήρα

Ο 3κύλινδρος και απολύτως επιτυχημένος βενζινοκινητήρας 1.2 Puretech του Groupe PSA σε έκδοση 130 ίππων, καθώς και το αυτόματο κιβώτιο EAT6 είναι γνωστοί, ωστόσο συνδυάζονται για πρώτη φορά κάτω από την … οροφή του Citroen C3 Aircross. Στην πραγματικότητα, ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας έχει λάβει τις επεξεργασίες Γάλλων μηχανικών, προκειμένου να συμμορφωθεί με τα πιο πρόσφατα πρότυπα Euro 6.3, για τη μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών.

Citroen C3 Aircross 130 EAT6

Η οδήγηση του Citroen C3 Aircross, η ποιότητα του κινητήρα στην έκδοση 130 ίππων, η οποία αποδίδει ροπή 230 Nm από 1.750 σ.α.λ., βρίσκεται στα γνωστά υψηλά επίπεδα που έχουμε συνηθίσει. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η ζωντάνια, καθώς χάρη στην παρουσία ενός turbo, το σύνολο “αρπάζει” πατώντας το γκάζι από τις 2.000 σ.α.λ. Από την άλλη πλευρά, οι αλλαγές ταχυτήτων στο αυτόματο κιβώτιο 6 ταχυτήτων είναι ομαλές, ενώ η σχετικά μεγάλη κλίμακα έχει επιλεγεί με βάση την άνεση και όχι την απόλυτη απόδοση (0-100 στα 10,3 dl., Κορυφαία ταχύτητα 195 km / h). Η λειτουργία του κιβωτίου ταχυτήτων είναι αντίστοιχα ομαλή εάν ο οδηγός επιλέξει τη χειροκίνητη ρύθμιση, καθώς η απόκριση στις αλλαγές ταχυτήτων είναι άμεση. Συνοπτικά, η λειτουργία του συνδυασμού μετάδοσης κινητήρα, που ήταν στο επίκεντρο της δοκιμής μας, είναι αρμονική, καθώς το σετ έχει ανά πάσα στιγμή την κατάλληλη αναλογία και την απαιτούμενη ροπή, για οδήγηση σε υψηλότερες ταχύτητες, όπως στην περίπτωση εθνική ή περιφερειακή, καθώς και μικρότερη, εντός της πόλης.

Citroen C3 Aircross 130 EAT6

Επικεντρωθείτε στην άνεση

Από τα πρώτα μέτρα συνύπαρξης με το Citroen C3 Aircross, είναι προφανές ότι οι επιλογές των ανθρώπων της γαλλικής μάρκας έγιναν με βάση την άνεση. Σε αυτό το πλαίσιο, στην ανάρτηση έχουν υιοθετηθεί απαλές ρυθμίσεις, γεγονός που συνεπάγεται κάποιες επιπλέον κλίσεις στο αμάξωμα, ενώ το τιμόνι είναι ελαφρύ, αλλά αν τα χιλιόμετρα στον πάγκο ανεβαίνουν, δεν προσφέρει απόλυτη αμεσότητα. Τα παραπάνω, ουδόλως αναιρούν την εμπιστοσύνη που αισθάνεται ο οδηγός πίσω από το τιμόνι του C3 Aircross, ωστόσο είναι ενδεικτικά του χαρακτήρα του αυτοκινήτου, μειώνοντας κάθε διάθεση για πιο κομψή οδήγηση.

Citroen C3 Aircross 130 EAT6

Εάν στην άσφαλτο τα περιθώρια της διασκέδασης φαίνονται μειωμένα, το ίδιο δεν συμβαίνει για το έδαφος, χάρη στο σύστημα Grip Control. Ο λόγος για το γνωστό προηγμένο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, το οποίο ελέγχεται από έναν περιστροφικό διακόπτη στην κεντρική κονσόλα, κάτω από την οθόνη αφής. Μέσω αυτού, ο οδηγός επιλέγει ρυθμίσεις για κίνηση σε χιόνι, λάσπη, άμμο, κανονικό δρόμο, ενώ μπορεί επίσης να απενεργοποιήσει το ESP για ταχύτητες έως και 50 km / h.

Πράγματι, το Grip Control σε συνδυασμό με το Hill Descent Assist, δίνει αυτοπεποίθηση και κάνει την οδήγηση σε περιβάλλον μειωμένης πρόσφυσης διασκεδαστική και καθόλου αγχωτική για τον οδηγό, πάντα σε αναλογία. Η ισχύς του συνόλου βγαίνει ακριβώς στο δρόμο, ενώ το σύστημα διεύθυνσης φροντίζει παρέχει στον οδηγό τη σωστή αίσθηση σχετικά με την πρόσφυση και τη δυναμική κατάσταση του αμαξώματος. Η απόδοση των φρένων, που αποτελούνται από αεριζόμενους εμπρός και πίσω δίσκους, συμβάλλει επίσης στη θετική εικόνα της συνολικής συμπεριφοράς του δρόμου, ενώ οι μεγάλοι τροχοί (215-50 / R17) παίζουν το θετικό τους ρόλο στην απορρόφηση των ανωμαλιών του δρόμου. , που ειδικά στην περίπτωση της χώρας μας, είναι πολλά.

Citroen C3 Aircross 130 EAT6

Το Citroen C3 Aircross στην έκδοση Shine που οδηγήσαμε, είχε μια σειρά προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων όσον αφορά τη συνδεσιμότητα ή τη βοήθεια του οδηγού. Τα πρώτα περιλαμβάνουν τρισδιάστατα συστήματα πλοήγησης, καθώς και την κάμερα οπισθοπορείας, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην πόλη. Όσον αφορά τα τεχνολογικά συστήματα βοήθειας οδηγού, το δοκιμαστικό μας αυτοκίνητο είχε πολλά από αυτά, όπως σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, σύστημα αναγνώρισης σήματος κυκλοφορίας, έξυπνο σύστημα ρύθμισης ταχύτητας, σύστημα προειδοποίησης ανάπαυσης οδηγού κλπ

Συμπερασματικά, το 130 ίππων Citroen C3 Aircross 1.2 Puretech με αυτόματο κιβώτιο EAT6 είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση με κάθε τρόπο σε μια ανταγωνιστική κατηγορία, χάρη στα “παντού” χαρακτηριστικά του. Οι κατάλληλες εξωτερικές διαστάσεις και το άνετο εσωτερικό του πλαισιώνονται από την έκδοση που οδηγήσαμε, από τον γνωστό διαμαντένιο κινητήρα Groupe PSA έως την πιο ισχυρή έκδοση και ένα αποτελεσματικό κιβώτιο ταχυτήτων.

Η τιμή του Citroen C3 Aircross 1.2 Puretech 130 EAT6, που ορίζεται στα 22.425 ευρώ, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας, καθιστώντας την μία από τις πιο ελκυστικές προτάσεις στην αγορά, σε αυτό το επίπεδο ισχύος και με αυτόματο κιβώτιο .

Citroen C3 Aircross 130 EAT6

Προδιαγραφές

ΚΥΒΙΣΜΟΣ: 1.199 ml ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ: 3 ΜΕΓ. ΕΞΟΥΣΙΑ: 130 hp / 5.500 rpm ΜΕΓ. ΡΟΠΗ: 230 Nm / 1.750 σ.α.λ. ΚΙΝΗΣΗ: Στους μπροστινούς τροχούς ΚΟΥΤΙ: Αυτόματη 6 ταχυτήτων ΕΜΠΡΟΣΘΗΚΗ / ΠΙΣΩ ΑΝΑΣΤΟΛΗ: Στηρίγματα Macpherson / Ημι-εύκαμπτος άξονας ΤΡΟΧΟΙ: 215-50 / R17 ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ.: 4,154×1,824×1,597 mm ΡΟΔΑ: 2.604 ΚΑΠΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 410 λίτρα 0-100 χλμ / ώρα: 10,3 dl. ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 195 χλμ / ώρα ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΔΟΚΙΜΗΣ: 9 λίτρα / 100 χλμ. ΕΚΠΟΜΠΗ CO2: 114 g / χλμ ΤΙΜΗ: 22.425 ευρώ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΒΑΝΕΛΗΣ

Source