Δώστε στο i.lektra – το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό σκούτερ

Είναι ηλεκτρικό και 100% ελληνικό. Αν όλα πάνε καλά, το πρώτο σκούτερ που θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά θα βγει στους δρόμους το επόμενο καλοκαίρι.

Μέχρι τότε, οι δημιουργοί του θα έχουν βρει το όνομά του. Το ψάχνουν ακόμα. Η εταιρεία ονομάζεται Give, το έργο ονομάζεται i.lektra, αλλά για το ίδιο το σκούτερ βρισκόμαστε ακόμα στη φάση αναζήτησης, λέει ο Ηλίας Νασσιόπουλος, συνιδρυτής της εταιρείας Give, η οποία έδωσε σάρκα και αίμα στο αρχικό δίτροχο , μαζί με τον Λευτέρη Κόζα, τον Αστέρη Αποστολίδη και τον Σεμπαστιάνου Mail. Για αυτό το σκούτερ, όλα ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια όταν ο Ηλίας Νιασιόπουλος επέστρεψε από την Αγγλία, όπου είχε εργαστεί για οκτώ χρόνια ως μηχανικός ανάλυσης και κατασκευής στην ομάδα Force India Formula 1 στο Prodrive και στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Nissan στην Ευρώπη, να αφιερωθεί στο όραμά του. Τι ήταν αυτό? Το Give δημιουργήθηκε με ένα όραμα ηλεκτρικής κινητικότητας και με στόχο την καινοτομία στον τομέα της αστικής κινητικότητας. Αλλά ξεκινήσαμε με υπηρεσίες σε τρίτους για να δημιουργήσουμε ένα κεφάλαιο που θα μπορούσαμε τότε να επενδύσουμε στο δικό μας όραμα, λέει.

Αυτές οι υπηρεσίες αφορούν τη μηχανική υπολογιστών, κυρίως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, και κυμαίνονται από ανάλυση αντοχής και βελτιστοποίηση έως μηχανική ρευστών, αεροδυναμική και ηλεκτρομαγνητική ανάλυση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ελληνική εταιρεία συνεργάζεται με μια κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, το English Prodrive και άλλα μικρότερα. Αλλά πώς κατάφεραν να διασχίσουν τα σύνορα; Χρειάζεται πολύ κυνήγι. Αλλά φυσικά μια μικρή τύχη απαντάται από τον Ηλία Νασσιόπουλο.

Η ιδέα για το σκούτερ υπάρχει από την αρχή της εταιρείας, μαζί με την πιο μεγαλοπρεπή ιδέα, όπως λέει, για την παραγωγή οχημάτων στην Ελλάδα. Ο σχεδιασμός ξεκίνησε το 2017, ενώ το μηχανικό μέρος ολοκληρώθηκε το 2019. Και τώρα; Έχουμε τα πρωτότυπα έτοιμα, κάνουμε δοκιμές στο πάρκο Δημόκριτος και ο στόχος τώρα είναι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία πιστοποίησης και μετά να πάμε στη γραμμή συναρμολόγησης. Είναι ένα δύσκολο στάδιο, και οικονομικά, αλλά είμαστε αισιόδοξες απαντήσεις.


Πηγή: www.thetoc.gr


Source