Δοκιμάζουμε το Fiat 500 Hybrid

Από τη στιγμή που αναβίωσε το 2007, μέχρι σήμερα, το Fiat 500 είναι ένας ενδεικτικός εκπρόσωπος του τρόπου ζωής και ένας κεντρικός πυλώνας στην πολιτική της ιταλικής μάρκας. Ως αποτέλεσμα, δεν ήταν τυχαίο ότι η Fiat Chrysler Automobiles (FCA) επέλεξε να χρίσει το 500 – μαζί με το Panda – με το χρίσιμο μιας νέας, ήπιας υβριδικής τεχνολογίας, ξεκινώντας την πορεία της μάρκας στην ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι, οι Ιταλοί υποβάλλουν μια πρόταση που ενσωματώνει τη σύγχρονη τεχνολογία από την άποψη του οικολογικού αποτυπώματος, προσφέροντας ταυτόχρονα εύκολα ταξίδια στην πόλη χάρη σε ένα μικρό και ευέλικτο σώμα, το οποίο έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του για δεκαετίες. Από την πλευρά μας, συναντήσαμε το Fiat 500 Hybrid στην “κλειστή” τρίθυρη έκδοση – υπάρχει επίσης στο Cabrio- με τη νέα και κορυφαία από άποψη εξοπλισμού, “Launch Edition”.

Fiat 500 Hybrid

Η λειτουργία του ήπιου υβριδικού συστήματος του Fiat 500 Hybrid βασίζεται στο συνδυασμό ενός 3-κυλίνδρου βενζινοκινητήρα 999 cc Firefly με έναν βενζινοκινητήρα 12V BSG (Belt-intergrated Starter Generator), ο οποίος τροφοδοτείται από μια μπαταρία λιθίου . Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Fiat, η νέα έκδοση με τον κινητήρα 1000 ίππων, επιτυγχάνει μείωση κατανάλωσης και εκπομπών κατά 20%, σε σύγκριση με τον άμεσο προκάτοχό του, ο οποίος ήταν εξοπλισμένος μόνο με κινητήρα εσωτερικής καύσης 1,2 λίτρων, 69 ίππους.

Fiat 500 Hybrid

Έμφαση δόθηκε στη μείωση βάρους, οπότε χάρη στη φροντίδα των μηχανικών της Fiat, ο συνεχώς μεταβαλλόμενος κινητήρας χρονισμού, κατασκευασμένος από κράμα αλουμινίου, ζυγίζει μόλις 77 κιλά. Από τότε και στο εξής, το σύστημα BSG είναι τοποθετημένο στον κινητήρα, ενώ οδηγείται από τον ίδιο ιμάντα που είναι «υπεύθυνος» για την κίνηση των περιφερειακών συστημάτων του αυτοκινήτου. Η ενέργεια που προκύπτει από το φρενάρισμα αποθηκεύεται στη μπαταρία λιθίου με χωρητικότητα 11 Ah (ώρες αμπέρ). Αυτή η ενέργεια τροφοδοτείται στη συνέχεια με μέγιστη ισχύ 3.600 W είτε στη διαδικασία επιτάχυνσης είτε στην επανεκκίνηση μετά την ενεργοποίηση του Start & Stop. Μέσω αυτής της τεχνολογίας και εάν ο οδηγός θέσει “νεκρό” στο 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης σβήνει ακόμη και όταν οδηγεί με ταχύτητα 30 km / h. Εφ ‘όσον ο κινητήρας είναι ουσιαστικά “σβηστός” και το Fiat 500 Hybrid λειτουργεί χωρίς κατανάλωση καυσίμου, η μπαταρία διασφαλίζει αδιάλειπτη παροχή ισχύος στα υπόλοιπα συστήματα.

Fiat 500 Hybrid

Όσον αφορά την εμφάνιση, το Fiat 500 Hybrid είναι παρόμοιο με το συμβατικό αδερφικό της τεχνολογίας. Η διαφορά του βρίσκεται στο λογότυπο “Hybrid” στο πίσω μέρος, καθώς και στο ειδικό “H” στις μεσαίες στήλες, που, σύμφωνα με τους Ιταλούς, σχεδιάστηκε για να συμβολίζει την αυγή μιας νέας εποχής. Ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο του αυτοκινήτου “μας” είναι το ειδικό χρώμα Dew Green, το οποίο συνοδεύει την “Έκδοση εκκίνησης” του μοντέλου. Ο οικολογικός προσανατολισμός της Fiat γίνεται αισθητός και στο 500 Hybrid, όπου υιοθετείται για πρώτη φορά ταπετσαρία από το “Seaqual Yarn”. Ο λόγος για συνθετικό ύφασμα από πλαστικά που συλλέγονται από τη θάλασσα, ενώ συνδυάζεται με ίνες φυσικής προέλευσης και άλλα ανακυκλωμένα υλικά. Τα παραπάνω, αποκαλύπτουν τις «πράσινες» προθέσεις της Fiat. Αλλά πώς μεταμορφώνονται στην πράξη;

Fiat 500 Hybrid

Πρώτον, το σύνολο παράγει 70 ίππους στις 6.000 σ.α.λ., ενώ έχει ροπή 92 Nm στις 3.500 σ.α.λ. Όπως φαίνεται από την απόδοσή του (0-100 σε 13,8 “και τελική ταχύτητα 167 km / h), είναι προφανές ότι στόχος του δεν είναι να εξυπηρετήσει αθλητικές ανάγκες, αλλά το άνετο και … κομψό ταξίδι μέσα στην πόλη . Άλλωστε, παρά τις περιστασιακές αρωματικές εκδόσεις … Abarth, το Fiat 500 έχει διαμορφώσει τον χαρακτήρα των μικρών αυτοκινήτων της πόλης με την πάροδο του χρόνου. Οι μικρές διαστάσεις (μήκος 3.571 μέτρα, μεταξόνιο 2,3 μέτρα) μειώνουν τον «πονοκέφαλο» της αναζήτησης θέσεων στάθμευσης, ειδικά σε στενές περιοχές του αστικού υφάσματος. Φυσικά, είναι προφανές ότι επηρεάζουν επίσης τους χώρους εντός των 500, καθώς για την κίνηση εντός της πόλης, θα εξυπηρετούνται 4 επιβάτες, ιδανικά μεσαίας … διαστάσεων. Στον ανοιχτό δρόμο, είναι δεδομένο ότι ο οδηγός καλείται να μην ξεχάσει τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου, οι ρυθμίσεις του οποίου σε κάθε περιοχή (ανάρτηση, τιμόνι), υποστηρίζουν την αστική του προσωπικότητα και όχι σπορ εξερευνήσεις.

Fiat 500 Hybrid

Ο κωδικός “Hybrid”, εκτός από την ίδια την τεχνολογία, προσφέρει άμεση επίδραση στην απόδοση των 500, όσον αφορά την κατανάλωση και τις εκπομπές. Πράγματι, το σύστημα ανάκτησης ενέργειας και η λειτουργία του ηλεκτρικού κινητήρα, συμβάλλουν στην επίτευξη χαμηλότερης κατανάλωσης, η οποία με βάση τις εργοστασιακές μετρήσεις περιορίζεται σε 3,9 λίτρα / 100 χλμ. Σε μικτή διαδρομή και 4,7 λίτρα / 100 χλμ., Μέσα στην πόλη. Στην περίπτωση της δοκιμής μας, αυτές οι τιμές δεν ήταν εύκολο να επιτευχθούν, ωστόσο η μέση κατανάλωση 5,3 λίτρων / 100 χλμ, σε συνδυασμό με τα 6 λίτρα / 100 χλμ στην πόλη, δεν παύουν να είναι μια καλή “απόδοση” . Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι από τη χρήση του υβριδικού συστήματος, το “κέρδος” ενέργειας που προέκυψε, ήταν 2,6 kWh, με τις κινήσεις να πραγματοποιούνται κυρίως στην πόλη. Εκτός από το 6-τάχυτο κιβώτιο, το Fiat’s Stop & Start βοηθά επίσης, η λειτουργία του οποίου είναι πολύ διακριτική, χωρίς περιττούς θορύβους ή δονήσεις που θα μπορούσαν να κουράσουν τον οδηγό. Επιπλέον, το Fiat 500 Hybrid επιτυγχάνει εκπομπές 88 γραμμαρίων CO2 / km, κάτι που στη χώρα μας συνεπάγεται, εκτός από το καθαρά περιβαλλοντικό, και τη μη καταβολή των οδικών φόρων.

Fiat 500 Hybrid

Όσον αφορά τον εξοπλισμό, το Fiat 500 Hybrid “Launch Edition” είναι πολύ πλούσιο. Ο έλεγχος και η λειτουργία του ηχοσυστήματος και της συνδεσιμότητας γίνονται μέσω μιας οθόνης αφής 7 ιντσών, ενώ η σταθερή γυάλινη οροφή συμβαδίζει με τον τρόπο ζωής του μικρού ιταλικού αυτοκινήτου. Επιπλέον, το ταμπλό διαθέτει έγχρωμη οθόνη TFT 7 ιντσών, μέσω της οποίας ο οδηγός ελέγχει ανά πάσα στιγμή τη ροή ενέργειας του υβριδικού συστήματος του αυτοκινήτου. Επιπλέον, το αυτοκίνητο που οδηγήσαμε είχε αισθητήρες φωτός βροχής και πίσω αισθητήρες στάθμευσης.

Fiat 500 Hybrid

Συμπερασματικά, είναι προφανές ότι μέσα στην πόλη, το Fiat 500 βρίσκεται στο στοιχείο του. Το υβριδικό σύστημα λειτουργεί ευεργετικά, καθώς εκτός από τη μείωση των τιμών κατανάλωσης και των εκπομπών, επηρεάζει διακριτικά την κίνηση του αυτοκινήτου, χωρίς να ενοχλεί τον οδηγό. Ως αποτέλεσμα, με το Fiat 500 Hybrid, η Fiat Chrysler Automobiles προσφέρει μια σύγχρονη πρόταση – η οποία είναι ο πρόδρομος της καθαρά ηλεκτρικής τεχνολογίας 500 – που γίνεται όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινής μας ζωής, συνδυάζοντας ταυτόχρονα στυλ και ξεχωριστή προσωπικότητα. ανήκει για δεκαετίες, το μικρό ιταλικό αυτοκίνητο.

Η τιμή του Fiat 500 Hybrid ξεκινά από 12.800 ευρώ, ενώ η έκδοση Launch που οδηγήσαμε έχει τιμή 15.800 ευρώ. Σημειώνεται ότι το Fiat 500 Hybrid διατίθεται στην ελληνική αγορά με 5ετή εργοστασιακή εγγύηση και πενταετή οδική βοήθεια, ενώ όλες οι εκδόσεις του προσφέρονται με ενέργεια προώθησης 1.000 ευρώ σε σχέση με τον προτεινόμενο τιμοκατάλογο λιανικής .

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Fiat 500 Hybrid

Προδιαγραφές

Κυβισμός> 999 ml Μέγιστη. Ισχύς> 70 hp / 6.000 σ.α.λ. Μέγιστη ροπή > 92 Nm / 3.500 σ.α.λ. Κίνηση> Στους μπροστινούς τροχούς Κιβώτιο ταχυτήτων Εγχειρίδιο 6 ταχυτήτων Εμπρός / πίσω ανάρτηση> Γόνατα MacPherson / ημι-εύκαμπτος άξονας Χώρος αποσκευών> 185 λίτρα Βάρος> 940 κιλά 0-100 km / h> 13,8 dl. Τελική ταχύτητα> 167 χλμ / ώρα Μέση κατανάλωση δοκιμής> 5,3 l / 100 χλμ. Εκπομπές CO2 88 g / χλμ Τιμή έκδοσης δοκιμής> 15.800 ευρώ

Source