Συνεργασία “γίγαντες” υπέρ του υδρογόνου!

Οι κορυφαίες εταιρείες της αυτοκινητοβιομηχανίας θα συνεργαστούν για την προώθηση του υδρογόνου ως καυσίμου για μελλοντικά φορτηγά με μειωμένες εκπομπές σε όλη την Ευρώπη.

Παγκόσμιοι γίγαντες αυτοκινήτων και όχι μόνο, όπως Ντάιμλερ Φορτηγό AG, Iveco, OMV, Κέλυφος και Volvo Ομάδα, ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστούν για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την προώθηση της μαζικής παραγωγής και διανομής υδρογονοκίνητων φορτηγών και συστημάτων μεταφοράς με βάση καύσιμα.
Με βάση αυτό που ανακοινώνουν οι παραπάνω εταιρείες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία “Η2 Επιταχύνω»(Ο2ΕΝΑ), το υδρογόνο είναι το βασικό καύσιμο για τη βιώσιμη μετατροπή της αυτοκινητοβιομηχανίας σε βιομηχανία βαρέων επαγγελματικών οχημάτων στο μέλλον με μηδενικές εκπομπές.
Οι δράσεις που σχεδιάστηκαν μέσω της πρωτοβουλίας «H2 Accelerate» περιλαμβάνουν τη δημιουργία μονάδων παραγωγής υδρογόνου με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ένα διευρυμένο δίκτυο σταθμών ανεφοδιασμού για οχήματα με αυτόν τον τύπο καυσίμου (σε υγρή ή αέρια μορφή) και φυσικά την παραγωγή οχημάτων με σύστημα μετάδοσης. κίνησης κυψελών καυσίμου. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα βασίζονται στον συντονισμό των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσουν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας, προκειμένου να συμβάλουν από την πλευρά τους, στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου των μηδενικών εκπομπών για τον τομέα των μεταφορών στην ΕΕ έως το 2050.
Σε 1ο φάση εφαρμογής του προγράμματος “Ο2ΕΝΑΕκτιμάται ότι εκατοντάδες νέα υδρογονοκίνητα φορτηγά θα παραχθούν έως το 2025, τα οποία θα υιοθετηθούν από στόλους οχημάτων μεγάλων εταιρειών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να εντοπίσουν κατάλληλες τοποθεσίες για την επέκταση του δικτύου παροχής υδρογόνου οχημάτων.
Η 2ο φάση του προγράμματος “Ο2ΕΝΑ(2025 – 2030) προβλέπει την αύξηση του ρυθμού παραγωγής των υδρογονοκίνητων φορτηγών προκειμένου να υπερβεί τις προθεσμίες που αναφέρονται στα 10.000 οχήματα, καθώς και τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου, στους κύριους άξονες μεταφοράς της ευρύτερης επικράτειας της ΕΕ. .
Στις σχετικές δηλώσεις τους, οι επικεφαλής των εταιρειών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα δήλωσαν τα εξής:
Χελιδόνι Λούντστεντ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Volvo Ομάδα:

«Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς και είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στις αποφάσεις της Συμφωνίας του Παρισιού για την εξάλειψη των εκπομπών ρύπων στις μεταφορές. Στο μέλλον, ο κόσμος θα απομακρυνθεί από έναν συνδυασμό ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρίες, οχημάτων με σύστημα καύσιμακύτταρα και οχήματα με καύσιμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε κάποιο βαθμό. Η πρωτοβουλία “Ο2ΕΝΑΕίναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία του κόσμου στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε».
Ελισάβετ Μπρίντον, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Νέων Συνεργειών Κέλυφος:

«Το στοίχημα είναι ξεκάθαρο. Με τη σημαντική αύξηση της παραγωγής υδρογονοκίνητων φορτηγών, είναι επιτακτική ανάγκη να μπορούμε να τα προσφέρουμε στους πελάτες μας με αντίστοιχο ή χαμηλότερο συνολικό κόστος ιδιοκτησίας και χρήσης, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα συμβατικά / πετρελαιοκίνητα οχήματα. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες μας πρέπει να έχουν πρόσβαση σε οχήματα μηδενικών εκπομπών με αντίστοιχους χρόνους ανεφοδιασμού, αυτονομία και κόστος ανά χιλιόμετρο που διανύουμε, σε σύγκριση με τα συμβατικά οχήματα. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται ένα σαφές νομικό πλαίσιο και πολιτικές σχετικά με τα οχήματα, το δίκτυο εφοδιασμού τους και κίνητρα για τους πελάτες.».
Μάρτιν Νταμ, Πρόεδρος του ΔΣ του Daimler Trucks AG και μέλος του ΔΣ του Daimler AG:

«Οι εταιρείες που συμμετέχουν στο Ο2ΕΝΑ συμφωνούν ότι τα υδρογονοκίνητα φορτηγά είναι ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη των εκπομπών από τις μελλοντικές μεταφορές. Αυτή η άνευ προηγουμένου συνεργασία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την προώθηση του σωστού πλαισίου και των συνθηκών που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη υδρογονοκίνητων φορτηγών, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει κίνητρο για τους πολιτικούς, τον ανταγωνισμό και την κοινωνία γενικότερα.».
Angelika Zartl – Click, OMV SVP HSSE & Νέες ενεργειακές λύσεις:

«Το πρόγραμμα Ο2ΕΝΑ είναι μια πρωτοποριακή κίνηση και το OMV συμβάλλει σημαντικά σε αυτό. Προκειμένου να επιτευχθούν οι καθορισμένοι στόχοι για το κλίμα, χρειαζόμαστε όλες τις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών και το υδρογόνο, καθώς το καύσιμο αποτελεί σημαντική επιλογή για τις φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές του μέλλοντος.».
Γκρίριτ Μαρξ, Πρόεδρος Εμπορικών & Ειδικών Οχημάτων CNH Βιομηχανικός (ο γονέας του Iveco Φορτηγά):

«Η ευρεία υιοθέτηση της τεχνολογίας καύσιμακύτταρα και υδρογόνο ως καύσιμο για βαρύςκαθήκον Η μεταφορά απαιτεί φυσικά την κατάλληλη υποδομή. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε νέα, σταθερά προγράμματα για να παρουσιάσουμε στους αερομεταφορείς και στον υπόλοιπο κλάδο ότι αυτή η λύση είναι οικονομικά και λειτουργικά βιώσιμη. Το καινοτόμο πρόγραμμα Ο2ΕΝΑ δημιουργήστε τις απαραίτητες συνθήκες για να συμβεί αυτό και επιταχύνετε την επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα στις μεταφορές».

Source