Τιμωρούνται ξανά και ξανά

Diesel: Για άλλη μια φορά χιλιάδες ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων οχημάτων στοχεύονται από τις αρχές καθώς η απόφασή τους φαίνεται να πληρώνει ακριβά! Συνέχισε να διαβάζεις xristika.gr τι θα γεννηθείς

Από την 1/1/2021, ένας περιβαλλοντικός χάρτης τίθεται σε ισχύ όπου θα επιβληθεί πράσινος φόρος στην κατανάλωση ντίζελ ίσο με 0,03 ευρώ / λίτρο, ως αντικίνητρο για την επιλογή αυτού του ρυπογόνου καυσίμου για χρήση από τον τομέα των μεταφορών.

Τα έσοδα θα κατευθυνθούν – μεταξύ άλλων – για την ενίσχυση των έργων ΑΠΕ και την αύξηση του ποσοστού ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας, την προώθηση της ηλεκτροδότησης. Με υπουργική απόφαση, το ποσό διανέμεται κάθε χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναλυτικά:

Με μια τροπολογία που υποβλήθηκε στο σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός της χωρικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας», το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίζει –όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως από τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη– τα οικονομικά και διαρθρωτικά μέτρα για την υποστήριξη των ΑΠΕ που χρειάζονται νομική βοήθεια. Διευκρινίζεται ότι όλα τα άλλα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα ισχύσουν και θα ρυθμιστούν με τον κατάλληλο τρόπο.

Η ίδια τροποποίηση «ενέργεια» προβλέπει ρυθμίσεις που διευκολύνουν την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου για τη δίκαιη ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Αυτά αφορούν, αφενός, τα ειδικά αστικά σχέδια στις λεγόμενες «ζώνες αποπολιτικοποίησης», τα οποία θα καθορίσουν τις χρήσεις γης στις περιοχές όπου αναπτύσσεται η δραστηριότητα λιγνίτη της ΔΕΗ, αφετέρου με την υλοποίηση επενδύσεων ΑΠΕ στις περιοχές πεδίων λιγνίτη και μονάδων λιγνίτη της ΔΕΗ.

Τέλος, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η προσαρμογή των συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης (SCT) στην ηλεκτρική ενέργεια σύμφωνα με τα επίπεδα κατανάλωσης για εταιρείες και βιομηχανίες υψηλής και μεσαίας τάσης.

Diesel: Αποκλεισμός στα οχήματα ντίζελ!

Η κυβέρνηση θέλει να μπλοκάρει το παλιό και ρυπογόνο ντίζελ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη καθώς υπάρχει ανεξέλεγκτη κυκλοφορία αυτοκινήτων τεχνολογίας Euro 4, ίσως ακόμη και παλαιότερα.

Ο έλεγχος των οχημάτων που εισέρχονται στην Ελλάδα και είναι πετρελαιοκινητήρες κατηγορίας Euro 4 ή και νωρίτερα είναι δύσκολος, ενώ είναι εξίσου δύσκολο να εντοπιστεί. Προτεραιότητα του υπουργείου είναι ο έλεγχος αυτών των οχημάτων, η ανίχνευσή τους και η επιβολή προστίμων στους ιδιοκτήτες οι οποίοι, αν και απαγορεύεται η οδήγηση σε μεγάλες πόλεις, οδηγούν κανονικά.

Το κυβερνητικό προσωπικό εξετάζει το ενδεχόμενο διασταυρούμενου ελέγχου των δεδομένων των ιδιοκτητών παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων ντίζελ για να μάθει πολύ εύκολα που έχουν μόνιμη κατοικία στην Αθήνα και έχουν δηλώσει τα παλιά τους πετρελαιοκίνητα οχήματα στην εξοχική τους κατοικία ή δεν έχουν καν μια υπεύθυνη δήλωση για εξοχική κατοικία ότι κατοικούν στην επαρχία!

Με αυτόν τον τρόπο, η διασταύρωση των δεδομένων των ιδιοκτητών παλαιών πετρελαιοκίνητων οχημάτων γίνεται με ένα κλικ και φυσικά θα κληθούν από τις Αρχές για να επιβεβαιώσουν τόσο την ύπαρξη… διακοπές όσο και το γεγονός ότι τα παλιά αυτοκίνητα ντίζελ τους οδηγούν μόνο στο ύπαιθρο και όχι εντός απαγορευμένων ζωνών στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Μια άλλη ευπάθεια στην παράνομη κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων ντίζελ που θα πιεστούν από το κυβερνητικό προσωπικό αφορά την ασφάλιση τους. Ειδικότερα, εάν διαπιστωθεί ότι ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο που πληροί τις οδηγίες εκπομπών Euro4 ή παλαιότερα κινείται παράνομα στην Αττική ή τη Θεσσαλονίκη και εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, η ασφαλιστική του εταιρεία δεν θα αποζημιώσει τη ζημία που προκλήθηκε ή προκλήθηκε από άλλους επειδή είναι απλά απαγορεύεται η κυκλοφορία. ! Ταυτόχρονα, οι αρχές πρέπει να κληθούν να καταγράψουν το περιστατικό, θα πρέπει να εφαρμόσουν το νόμο και να επιβάλουν το πρόστιμο 100 ευρώ που έθεσε το ΚΟΚ στον παραβάτη οδηγό.

Ντίζελ: Τα διόδια έρχονται με ρύπους;

Ο ΟΟΣΑ προτείνει την πληρωμή διοδίων ανάλογα με τους ρύπους των αυτοκινήτων, αλλά και την αύξηση τόσο της τιμής όσο και του φόρου των ντίζελ αυτοκινήτων με την έκθεσή του.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προτείνει μια σειρά νέων μέτρων για να κάνει την Ελλάδα να κάνει περισσότερα βήματα προς μια ταχύτερη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία αναγνωρίζει ότι η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το autotriti.gr, ο ΟΟΣΑ προτείνει, μεταξύ άλλων:

Αναθεώρηση της φορολογικής διαφοροποίησης των καυσίμων, κάτι που συνεπάγεται το σταδιακό κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των φόρων βενζίνης και ντίζελ.

Εναρμόνιση της φορολογίας νέων και παλαιών οχημάτων. Διαφοροποίηση του οδικού φόρου σύμφωνα με τα όρια εκπομπών εκτός του διοξειδίου του άνθρακα έως ότου το κόστος διοδίων συνδεθεί με τα επίπεδα εκπομπών του οχήματος.

Ο ΟΟΣΑ προτείνει τα παραπάνω μέτρα διότι σύμφωνα με τη μελέτη του, το ντίζελ φορολογείται λιγότερο από τη βενζίνη, αν και είναι πιο ρυπογόνο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την άρση της απαγόρευσης των οχημάτων ντίζελ στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και την εισαγωγή κριτηρίων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον οδικό φόρο, ενθάρρυνε την πώληση ντίζελ. Ένας άλλος λόγος είναι επειδή ο στόλος των οχημάτων στην Ελλάδα είναι ένας από τους παλαιότερους στην Ευρώπη (Η μέση ηλικία των επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι 15 χρόνια και τα φορτηγά 20 χρόνια). Η οικονομική κρίση και οι μειωμένοι φόροι για τα παλαιότερα οχήματα ήταν αντικίνητρα για την ανανέωσή του.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (κυρίως αιολική και ηλιακή χρήση φωτοβολταϊκών). Το 2018, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αντιπροσώπευαν το 13% της συνολικής παραγωγής πρωτογενούς ενέργειας και το 31% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (10% και 26% αντίστοιχα). Η χώρα πέτυχε τον στόχο του 2020 που τέθηκε από την οδηγία της ΕΕ για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο, εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και τον άνθρακα, ενώ οι κουδούνι συναγερμού χτυπούν επειδή οι ατμοσφαιρικοί ρύποι εξακολουθούν να καταγράφονται σε αστικές περιοχές που υπερβαίνουν τα όρια που ορίζει η νομοθεσία της ΕΕ, με σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Η Ελλάδα υστερεί στην ανάπτυξη εθνικού προγράμματος για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topic.gr

Source