Τι δείχνουν αυτά τα σημάδια στα ελαστικά;

Το σημείο επαφής κάθε αυτοκινήτου (και γενικά του οχήματος) με το δρόμο, δεν είναι άλλο από ελαστικά, που περνούν από χιλιάδες χιλιάδες δοκιμές κάθε μέρα και πρέπει να συνδυάζουν πολλά πράγματα μαζί. Ωστόσο, προκειμένου ένα ελαστικό να έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση, πρέπει να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Δείτε επίσης: Δοκιμή: Ποια είναι τα καλύτερα και χειρότερα ελαστικά;

Σε πλευρές των ελαστικών υπάρχουν πολλά κωδικοί και αριθμοί, όπως διαστάσεις, ημερομηνία κατασκευής, τύπος ελαστικού, εργοστασιακή κατασκευή κ.λπ. Ανάμεσά τους υπάρχει μια άλλη ένδειξη, η οποία συνήθως γίνεται απαρατήρητη, καθώς και μερικές άλλες που βρίσκονται μεταξύ των αυλακώσεων των ελαστικών.

Αυτά είναι τα πολύ σημαντικά δείκτες φθοράς ελαστικών. Μια ένδειξη στο προφίλ των ελαστικών ΔΥΟ (Δείκτης φθοράς πέλματος), συνοδευόμενος από την ίδια ευθεία από μικρά κομμάτια καουτσούκ στις αυλακώσεις της σόλας. Καθώς το ελαστικό εξαντλείται, αυτά τα κομμάτια πλησιάζουν και πλησιάζουν στην επιφάνεια και ευθυγραμμίζονται σταδιακά με την επιφάνεια του πέλματος. Όταν συμβεί αυτό, τότε το ελαστικό είναι επίσημα ακατάλληλο για χρήση και πρέπει να αντικατασταθεί αμέσως.

Δείτε επίσης: Πρέπει να αλλάξετε το μπροστινό και το πίσω ελαστικό;

Εάν ένα αυτοκίνητο δεν κινείται, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του θα περιμένει το ελαστικό να φτάσει σε αυτές τις πινακίδες για να τα αλλάξει. Για παράδειγμα, εάν έχουν περάσει 10 χρόνια και το μόνο που φαίνεται οπτικά σε καλή κατάσταση, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι στεγνό και θα είναι ουσιαστικά άχρηστο. Κάθε οδηγός πρέπει να το κάνει τακτικά ελέγξτε τα ελαστικά του αυτοκινήτου του για να δει σε ποια κατάσταση βρίσκονται, τόσο οπτικά όσο και υπό πίεση. Επίσης, κάτι που πολλοί παραμελούν είναι η αλλαγή εμπρός και πίσω ελαστικών, καθώς στα περισσότερα αυτοκίνητα τα μπροστινά ελαστικά φθάνουν γρηγορότερα από τα πίσω.

Source