Δοκιμή κίνησης: Škoda Kamiq 1.5 TSI DSG

Αντιμετωπίζοντας το Kamiq, το μικρότερο μοντέλο στη σειρά crossover της Skoda, ίσως να το θεωρήσετε μια άλλη παραλλαγή του ΚΑΘΙΣΜΑ Arona και Volkswagen T-Cross με τα σήματα της τσεχικής εταιρείας. Με τις σωστές επιλογές σε βασικούς τομείς που πρέπει να τοποθετηθούν ανάμεσά τους, με τρόπο που η ομάδα γνωρίζει και εφαρμόζει πολύ καλά. Αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος. Το Kamiq είναι πολύ περισσότερο από αυτό.

Πρώτα απ ‘όλα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα μοντέλα της κατηγορίας B-SUV. Με μήκος 4.241 mm, είναι τουλάχιστον δέκα σημεία περισσότερα από τα αδέλφια του, ενώ είναι επίσης ένα σημείο ευρύτερο: 1.793 mm. Οι διαστάσεις του θυμίζουν περισσότερο το αγαπημένο Οντακάδα Γέτι που ήταν 20 mm μικρότερο και το ίδιο πλάτος. Ωστόσο, η διάσταση στην οποία το Kamiq δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο είναι το μεταξόνιο των 2.651 mm. Είναι σχεδόν εννέα βαθμοί υψηλότερο από αυτό των άμεσων ανταγωνιστών του Arona / T-Cross, επτά φορές του Yeti, ενώ είναι ένα σημείο υψηλότερο από το μεγαλύτερο Οδάκοδα Καρόκ. Αυτός ο αριθμός αφήνει υποσχέσεις τεράστιου χώρου για το πίσω μέρος, οπότε σας προκαλεί να ανοίξετε πρώτα τις πίσω πόρτες.

Έτσι στο πίσω κάθισμα, ο αναμενόμενος μεγάλος χώρος κεφαλής συνδυάζεται με το ανώτερο χώρο για τα πόδια στην κατηγορία. Ένας επιβάτης ύψους 1,90 m μπορεί να καθίσει πίσω από έναν οδηγό του ίδιου ύψους χωρίς τα γόνατά του να πλησιάσουν το μπροστινό κάθισμα. Το κουμπί του δαπέδου είναι σχετικά στενό και δεν εμποδίζει τα πόδια του μεσαίου επιβάτη, αλλά σε επίπεδο ώμου το πλάτος είναι περιορισμένο, όπως σε οποιοδήποτε άλλο μοντέλο της κατηγορίας. Αξίζει να σημειωθεί το μεγάλο άνοιγμα της πόρτας που επιτρέπει την εύκολη είσοδο / έξοδο ή τοποθέτηση παιδικού καθίσματος.

Skoda Kamiq 1.5 TSI DSG

Το πίσω κάθισμα δεν ολισθαίνει, όπως στο T-Cross, οπότε ο κορμός έχει σταθερή χωρητικότητα 400 lt. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει φυσικά το χώρο του κανονικού αποθεματικού, κάτω από το πάτωμα. Ο κύριος χώρος αποσκευών έχει κανονικό σχήμα, πλαϊνές τσέπες και πολλά σημεία στήριξης, ενώ η αναδίπλωση της πλάτης του καθίσματος (60:40) δημιουργεί μια επίπεδη επιφάνεια. Μόλις διαπιστώσετε ότι οι χώροι Kamiq καθορίζουν το άνω άκρο της τάξης, ήρθε η ώρα να προχωρήσετε στο κάθισμα του οδηγού.

Το απλό ταμπλό φαίνεται οικείο, καθώς προέρχεται από Σκάλα. Η κορυφή καλύπτεται με μαλακό υλικό που ικανοποιεί το χέρι σας πολύ περισσότερο από τη σκληρή επιφάνεια του T-Cross και καθορίζει την κορυφή της κατηγορίας. Το ίδιο ισχύει και για τις πόρτες. Αλλά και τα σκληρά πλαστικά που υπάρχουν χαμηλότερα έχουν προσεκτικό φινίρισμα και καλή εφαρμογή, συνθέτοντας μια γενικά ποιοτική και ευχάριστη καμπίνα.

Στην πλούσια έκδοση Style, η κεντρική οθόνη αφής 8 “συμπληρώνεται από τον ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25”. Και οι δύο ικανοποιούν την ευκρίνεια και την ευκολία χρήσης, με το μόνο λόγο για παράπονα να είναι η ευκρίνεια της κάμερας οπισθοπορείας τη νύχτα. Η κονσόλα διαθέτει δύο θύρες USB-C, οπότε χρειάζεστε έναν προσαρμογέα για να χρησιμοποιήσετε ένα memory stick ή να φορτίσετε μια συσκευή με συμβατική υποδοχή USB.

Skoda Kamiq 1.5 TSI DSG

Η θέση οδήγησης είναι συμβατική, όχι πολύ όρθια, με καλή ορατότητα γύρω από την περίμετρο, αν και το βλέμμα σας είναι χαμηλότερο από το T-Cross. Ο χώρος για το κεφάλι και τους αγκώνες είναι περισσότερο από αρκετός και το μόνο που θα μπορούσατε να ζητήσετε είναι το τιμόνι να βγει πιο μακριά, αν είστε ψηλοί. Το κάθισμα του συνοδηγού έχει ρύθμιση ύψους και στήριξη μέσης από την έκδοση Ambition μεσαίου μεγέθους, κάτι που δεν είναι καθόλου κοινό στην κατηγορία. Οι τσέπες της πόρτας κρατούν φιάλες 1,5 lt, ενώ ο επιπλέον αποθηκευτικός χώρος κάτω από τα καθίσματα, στο υποβραχιόνιο και στα αριστερά του τιμονιού, εξασφαλίζει καλό βαθμό πρακτικότητας. Οι λύσεις Skoda “Simply Clever” δεν λείπουν, όπως η ομπρέλα που κρύβεται στην πόρτα του οδηγού, το αποσπώμενο φως του χώρου αποσκευών που γίνεται φακός κ.λπ.

Κάτω από την κουκούλα του Kamiq είναι το γνωστό, 4-κύλινδρο 1.5 TSI, με 150 PS και 250 Nm, το οποίο λειτουργεί αποτελεσματικά και αθόρυβα. Συνδυάζεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο DSG 7 ταχυτήτων, το οποίο λειτουργεί με την οικεία ομαλότητα και ταχύτητα. Απλώς δεν πρέπει να πιέσετε το γκάζι πολύ δυνατά στην αρχή, γιατί τότε στέλνει πολλή δύναμη στους τροχούς, προκαλώντας περιστροφή. Η λειτουργία δύο κυλίνδρων απενεργοποίησης σε χαμηλό φορτίο δεν γίνεται αισθητή με κάποια δόνηση, αλλά συμβάλλει επίσης στη μείωση της κατανάλωσης. Με τον κινητήρα σχεδόν μη ασφαλτοστρωμένο, καθώς το Kamiq μας είχε λιγότερο από 400 km στο τέλος της δοκιμής, μετρήσαμε 7,9 lt / 100 km. Και σαφώς θα είναι σε θέση να προσεγγίσει εύκολα το 7.5 που είδαμε αντίστοιχη Scala.

Στην απόδοση, το Kamiq κάνει ακόμα καλύτερα από το αδερφό του hatchback. Με οριακή διαφορά από τη στάση, γράφοντας 8,5 “για 0-100 km / h και 29,3” για 0-1,000 m, αντί για 8,6 “και 29,5”, και με λίγο μεγαλύτερο στις επαναλήψεις, με 3,7 “για 80-110 km / h και 16,4 “για 60-160 km / h, αντί για 4” και 17,4 “, αντίστοιχα. Γίνεται έτσι ένα από τα ταχύτερα μικρά crossover τέτοιας ισχύος που έχουμε μετρήσει, που επικρατεί σε κάθε μέτρηση πάνω από το Suzuki Vitara 1.4 BoosterJet και χάνει κατά ΤΠΔ SEAT Arona 1.5 μόνο σε σταθερές μετρήσεις: Οι αντίστοιχοι αριθμοί του ισπανικού μοντέλου είναι 7,9 “, 29”, 3,8 “και 16,9”.

Skoda Kamiq 1.5 TSI DSG

Στην πόλη, αισθάνεστε το Kamiq λίγο πιο σφιχτό από το Scala και η ανάρτησή του ακούγεται σε εγκάρσιες σέλες, όπως αυτή. Έτσι, κάποιος μπορεί να μην επιτύχει το επίπεδο άνεσης ενός Citroën C3 Aircross, αλλά σας ανταμείβει με αυξημένη σταθερότητα όταν αυξάνεται η ταχύτητα. Σε τελική ανάλυση, ο θόρυβος στην εθνική οδό είναι χαμηλότερος από ό, τι στα περισσότερα ανταγωνιστικά μοντέλα, καθιστώντας τον ιδανικό για ταξίδια. Σε έναν άνεμο δρόμο, παρά το επιπλέον 3,9 cm από το έδαφος σε σύγκριση με το Scala, το Kamiq μπορεί να αντέξει καλύτερα την πίεση. Κυρίως λόγω της μεγαλύτερης αμεσότητας που δίνει η σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησης στις κινήσεις της. Και όχι τόσο λόγω του μπροστινού συστήματος, αφού το τιμόνι δεν είναι αρκετά πειστικό στην είσοδο ότι δεν θα γυρίσει. Για όσους αναζητούν το πιο ευχάριστο μικρό crossover οδήγησης, το SEAT Arona είναι ακόμα πιο κατάλληλο, ειδικά στην έκδοση FR.

Το μεσαίου μεγέθους Ambition, το πιο προσιτό στην περίπτωση του Kamiq 1.5 TSI DSG, κοστίζει 21.600 €. Διαθέτει αρκετά πλούσιο εξοπλισμό που περιλαμβάνει κλιματισμό διπλής ζώνης, ψυχαγωγία με οθόνη 8 “και κάμερα οπισθοπορείας, αυτόματο φώτα και υαλοκαθαριστήρες, μπροστινά καθίσματα με ρύθμιση ύψους και στήριξη μέσης, κουμπί έναρξης, δερμάτινο τιμόνι και τροχούς 16”. Το Front Assist και το Lane Assist είναι στάνταρ, όπως σε κάθε Kamiq. Η έκδοση Style, ωστόσο, κοστίζει μόνο 370 € επιπλέον και προσθέτει ένα ψηφιακό ταμπλό οργάνων, σκούρα πίσω παράθυρα, είσοδο χωρίς κλειδί, τροχούς 17 “κ.λπ., άρα αξίζει τη διαφορά.

Το Kamiq 1.5 TSI είναι ένα πολύ πλήρες μοντέλο που μπορεί να αντέξει τις αξιώσεις σε αυτό το επίπεδο τιμών. Αλλά το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον θα είναι σαφώς το πιο προσιτές εκδόσεις του, με 1.0 TSI και 95 ή 116 PS. Ανυπομονούμε να τα δοκιμάσουμε, καθώς έχουν τη δυνατότητα να μην είναι μόνο η πιο προσοδοφόρα επιλογή στη σειρά Kamiq, αλλά ίσως και ολόκληρη η κατηγορία.

Τι λέει το DRIVE
Ευρύχωρο, πρακτικό και απροσδόκητα υψηλής ποιότητας, το Kamiq κατατάσσεται στην κορυφή. Ειδικά στην έκδοση 1.5 TSI DSG που προσφέρει ικανοποιητική απόδοση και ευκολία οδήγησης.
Τιμή Από 21.600 € (1,5 ΤΠΔ DSG)
Τεχνολογία 1.498 cc, i4, 16v, 2 EEK,
άμεση έγχυση, turbo, απενεργοποίηση κυλίνδρου
150 PS / 5.000-6.000 rpm, 250 Nm / 1.500-3.500 rpm, αυτόματο κιβώτιο επτά ταχυτήτων
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 χλμ / ώρα 8,6 “
0-160 km / h 20,6 “
0-400 μ 16,2 “@ 143,6 χλμ / ώρα
0-1.000 μ 29,3 “@ 180,5 km / h
60-160 χλμ / ώρα 16,4 “
50-80 χλμ / ώρα 2,8 “
80-110 χλμ / ώρα 3.7 “
110-140 χλμ / ώρα 5.7 “
Φρένα 100-0 km / h 38,6 μ
Μέγιστη ταχύτητα 212 χλμ / ώρα
Μέση κατανάλωση 7,9 lt / 100 χλμ
Εκπομπές CO2120 g / χλμ
Διαστάσεις 4,241 x 1,793 x 1,553 mm
Χώρου αποσκευών 400 λίτρα
Βάρος 1.250 κιλά
DRIVE μετρήσεις με το κιβώτιο ταχυτήτων σε αυτόματη λειτουργία

Φωτογραφίες: Θανάσης Κουτσογιάννης

Source