Γιατί το νέο Skoda έχει τιμόνι;

Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του αυτοκινήτου, το τιμόνι απλώς χρησίμευσε για να καθοδηγήσει τον οδηγό προς την κατεύθυνση του αυτοκινήτου. Τα τελευταία χρόνια έχει συμβεί πολυλειτουργικό, φιλοξενία αριθμός ελέγχων και φυσικά αυτόν αερόσακος. Το σχήμα του είναι λίγο πολύ προκαθορισμένο, με συνήθως τρεις ή τέσσερις ακτίνες, με οποιεσδήποτε παραλλαγές σχετικά με το δομικό υλικό ή την επένδυση, τη διάμετρο ή το πάχος, μερικές φορές το κάτω μέρος του χείλους, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά σε πιο σπορ εκδόσεις, είναι ισοπεδωμένο.

Δείτε επίσης: Φθηνότερο Skoda Octavia 1.4 TSI 204 PS 5.000 €

Ο Σκόντα με τα νέα Οκταβία διέφυγε από τα ασήμαντα και παρουσίασε ένα ακτινικό τιμόνι που ξεχωρίζει με τη διακριτική και ασυνήθιστη αισθητική του.

“Ένα από τα κίνητρά μας για ένα τιμόνι δύο ακτίνων ήταν το τίποτα Το ακτινικό τιμόνι είναι πιο βολικό και πρακτικό“, ενώ η τοποθέτηση των ακτίνων οριζόντια συνδέεται οπτικά με τις άλλες γραμμές του εσωτερικού”, λέει ο Peter Olah, Επικεφαλής Σχεδιασμού Εσωτερικών στο Skoda Auto.

“Ονειρευόμαστε ένα τιμόνι δύο ακτίνων για πολύ καιρό, και τώρα οι μηχανικοί μας έχουν δημιουργήσει ένα όμορφο ισχυρή δομή κατασκευής για αυτό “, λέει Marwan Khiat, έργο διευθυντής για το εσωτερικό του νέου Octavia. “Θέλαμε το κέντρο του τιμονιού να είναι όσο το δυνατόν καθαρότερο στο σχεδιασμό, τόσο για να κάνει το λογότυπο να ξεχωρίζει όσο και για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αίσθηση ακαταστασίας”, συνεχίζει ο Khiat.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σχεδιαστές πέτυχαν τον στόχο τους: το τιμόνι δύο ακτίνων μοιάζει να πλέει στο διάστημα. “Εκτός από το λογότυπο, έχει ένα σύνολο 14 κουμπιά “για τον έλεγχο των λειτουργιών του αυτοκινήτου και δύο περιστροφικά χειριστήρια που μοιάζουν σχεδόν με κοσμήματα”, εξηγεί ο Khiat. Καταλήγει: «Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε επιφάνειες αφής, αλλά για εμάς είναι σημαντικό να έχουμε έλεγχο με απτή απόκριση, η οποία συμβάλλει στην εξαιρετική εργονομία του τιμονιού».

Δείτε επίσης: SKODA KAROQ πιο προσιτό από ποτέ

Η συνολική διάταξη των διαφόρων στοιχείων και άλλων «ευρημάτων» σχεδιασμού εγγυάται ότι ο οδηγός γνωρίζει πάντα τη γωνία με την οποία γύρισε το τιμόνι. Αυτός είναι ο λόγος, το κάτω μέρος του τιμονιού έχει ένα είδος μινιμαλιστικής τρίτης δοκού, που προσφέρει μια καθαρή αίσθηση στον οδηγό ανά πάσα στιγμή σχετικά με τη θέση του τιμονιού.

Επιπλέον, αυτός ο σχεδιασμός σας επιτρέπει να προετοιμάσετε μια έκδοση του τιμονιού με μια κανονική τρίτη ακτίνα, που προορίζεται για αθλητικά μοντέλα Skoda, δηλαδή RS και Εκδόσεις Sportline και Monte Carlo.

Το νέο τιμόνι δύο ακτίνων κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην τέταρτη γενιά του Skoda Octavia αλλά σταδιακά ταιριάζει και σε άλλα μοντέλα Skoda. Οι σχεδιαστές της είναι δικαιολογημένα υπερήφανοι γι ‘αυτό: Είναι εργονομικό, έχει φρέσκια εμφάνιση και επιτρέπει μια ποικιλία παραλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης τριών ακτίνων. Η SKODA χρειάστηκε περίπου τρία χρόνια για να αναπτυχθεί. Η διαδικασία από τα πρώτα σκίτσα έως τα πρώτα φυσικά πρωτότυπα χρειάστηκε περίπου ενάμιση χρόνο, ενώ περίπου την ίδια ώρα αφιερώθηκε στις δοκιμές. Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, δημιουργήθηκαν περίπου δέκα διαφορετικές παραλλαγές, οι οποίες μελετήθηκαν για να αποκτήσουν το ιδανικό σχήμα και την ιδανική θέση των χειριστηρίων, έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα από τα δάχτυλα του οδηγού.

Δείτε επίσης: Φθηνότερο Skoda Octavia που καίει 2,8 ευρώ

Το νέο τιμόνι έχει ήδη ληφθεί με πολύ θετικές κριτικές από τους οδηγούς του νέου Skoda Octavia, κάτι που αντικατοπτρίζεται σε σχετικές έρευνες ικανοποίησης πελατών, στις οποίες “βαθμολογεί” μεταξύ των πιο ελκυστικών χαρακτηριστικών του νέου μοντέλου.

Source