Ξέρετε τι κάνει το κουμπί Αυτόματη αναμονή;

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν πολλά συστήματα που βοηθούν τον οδηγό και κάνουν την οδήγηση ευκολότερη και ασφαλέστερη, από αυτόνομο φρενάρισμα έως ηλεκτρικό χειρόφρενο. Το τελευταίο είναι εγκατεστημένο σε όλο και περισσότερα αυτοκίνητα και τείνει να εξαφανίσει το κλασικό χειρόφρενο με το μοχλό. Ένα κουμπί, το οποίο συνυπάρχει συνήθως με τον ηλεκτρικό διακόπτη χειρόφρενου, είναι το Αυτόματη αναμονή. Ας δούμε λεπτομερώς παρακάτω ποια είναι η χρήση του και πώς λειτουργεί.

Δείτε επίσης: Πόσο λάδι καίει ένας κινητήρας κανονικά;

Πρώτα απ ‘όλα, το Το Auto Hold κρατά το αυτοκίνητο σε ακινησία, ακόμη και αν το πεντάλ φρένου δεν είναι πατημένο. Βασική προϋπόθεση είναι ότι ο οδηγός σταμάτησε εντελώς το αυτοκίνητο πατώντας το πεντάλ φρένου. Για παράδειγμα, όταν το όχημα βρίσκεται σε ακινησία και υπάρχει φανάρι, ο οδηγός δεν χρειάζεται να πατήσει το φρένο, καθώς με το Auto Hold ενεργοποιημένο το όχημα δεν θα κυλήσει προς τα πίσω.

Ο την ενεργοποίησή του είναι πολύ απλό. Μόλις ο οδηγός εισέλθει στο αυτοκίνητο και πιέσει το πεντάλ φρένου, μπορεί να πατήσει το διακόπτη Auto Hold. Ένα φως θα ανάψει αμέσως, υποδεικνύοντας ότι το σύστημα θα βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.

Δείτε επίσης: Πώς φράζει το φίλτρο σωματιδίων βενζίνης GPF;

Όταν σταματάτε το αυτοκίνητο εντελώς πατώντας το πεντάλ φρένου, το Auto Hold διατηρεί την πίεση φρένου για να κρατήσει το αυτοκίνητο σταματημένο. Η οθόνη μπορεί να αλλάξει από λευκό σε πράσινο (ανάλογα με το μοντέλο). Το αυτοκίνητο θα παραμείνει σταθερό ακόμα και αν αφήσετε το πεντάλ φρένου.

ο Η αυτόματη αναμονή απελευθερώνεται αυτόματα όταν πατάτε το πεντάλ γκαζιού για να ξεκινήσετε το αυτοκίνητο. Ο οδηγός μπορεί αρχικά να αισθανθεί ότι το αυτοκίνητο είναι “κολλημένο”, οπότε η εκκίνηση πρέπει να γίνει με ομαλή πίεση στον επιταχυντή.

ο Η αυτόματη αναμονή ενδέχεται να μην λειτουργεί όταν η ζώνη ασφαλείας του οδηγού δεν είναι στερεωμένη ή εάν η πόρτα είναι ανοιχτή. Επίσης, στις ίδιες περιπτώσεις, το Auto Hold μεταβαίνει αυτόματα σε ηλεκτρονική λειτουργία χειρόφρενου ή όταν το αυτοκίνητο είναι απότομο και ακινητοποιημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δείτε επίσης: Πότε δεν λειτουργεί η εκκίνηση / διακοπή του κινητήρα;

Source