Lada Samara EVA: Το φτερωτό τέρας από την ΕΣΣΔ

Με την παράνοια του Ομάδα Β οι περισσότεροι ρομαντικοί αυτοκινήτων είναι εξοικειωμένοι. Αγωνιστικές υπερκατασκευές στα μέσα της δεκαετίας του ’80, σχεδιασμένες για ράλι που όταν τρέχουν σε κομμάτια F1, μερικές φορές συγκρούστηκαν με τα αυτοκίνητα της εποχής. Αυτοκίνητα που απαιτούσαν οδηγούς με όπλα, καρδιές και άλλα μέρη του αμαξώματος από σίδερο, προσέλκυσαν πρωτοφανή (και μέχρι σήμερα, μη επαναλαμβανόμενα) πλήθη, αλλά στο τέλος έπεσαν θύματα της δικής τους επιτυχίας, όταν μετά από μερικά θανατηφόρα ατυχήματα η χρέωση αποσύρθηκε . Πού κρέμεται Λάδα Σαμάρα σε όλα αυτά;

Διαβάστε επίσης: Η Lada Samara φροντίστηκε από την Porsche!

Εκείνη την εποχή, όλοι οι κατασκευαστές έψαχναν για εκπροσώπηση στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Όχι απαραίτητα με φόντο νίκες, πρωταθλήματα και δόξα. Η παρουσία μόνο στα πάρκα εξυπηρέτησης, δίπλα στα Audi Quattro S1, τα Lancia Delta S4 και Peugeot 205 T16 ήταν αρκετά για να βγάλουν την εικόνα μιας εταιρείας. Η Λάντα αρχικά δεν είχε τέτοια πρόθεση. Μια ομάδα μηχανικών από ένα εργοστάσιο φορτηγών στην Εσθονία βρήκε την ιδέα για τους Ρώσους.

ο 1984, το έργο “άρχισε να εφαρμόζεται στο Ταλίν”Lada Turbo». Ένα αυτοκίνητο με φανάρια, ο πόρτες και παρμπρίζ της Σαμάρα, στο φυγοκεντρική και πίσω κίνηση! Ένα σώμα κατασκευασμένο από υαλοβάμβακα και γεμάτο αεροδυναμικά βοηθήματα τοποθετήθηκε σε ένα σωληνοειδές πλαίσιο, στο κέντρο του οποίου ένθεσε μια μεταλλαγμένη έκδοση των 1.600 ίππων από το Lada 2106. Η μετατόπιση έφτασε 1,9 λίτρα, όλα άλλαξαν, το κεφάλι έγινε 16val (από 8 βαλβίδες), πραγματοποιήθηκαν turbo και intercooler, ενώ εφαρμόστηκε μέχρι ηλεκτρονική έγχυση. Ενδεικτικά, η παραγωγή Samara δεν παρουσίασε την ένεση μέχρι το 1996. Το τελικό αποτέλεσμα εκτιμήθηκε σε 300 ίππους και ροπή 382 Nm, για ένα απόβαρο βάρος 952 κιλά!

Δείτε επίσης: Όταν το Skoda Target εφοδιάστηκε με το Audi Quattro (+ βίντεο)

Το πρωτότυπο όχι μόνο δεν είχε την έγκριση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και την έδρα του AvtoVAZ δεν ήξεραν καν ότι υπήρχε. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να το συνειδητοποιήσουν και, προς έκπληξη των Εσθονών, ενθουσιάστηκαν. Το έλαβε αμέσως κρατική επιχορήγηση και η εξέλιξή της μεταφέρθηκε στη Λιθουανία, με επικεφαλής τον τοπικό ήρωα ράλι Stasys Brundza. Το εργοστάσιο του Βίλνιους είχε επίσης κατασκευάσει το 2105 VFTS, λοιπόν, υπήρχε η απαραίτητη τεχνογνωσία για πειραματισμό στη Λάντα. Από τη στιγμή που το έργο τέθηκε υπό την επίβλεψη της ΕΣΣΔ, η ροή πληροφοριών σχετικά με αυτό σχεδόν εξαφανίστηκε. Ο αριθμός αυτοκινήτων έκανε είναι αλλού 3 και στο οι υπολοιποι Αναφορές 30. Η απαιτούμενη έξοδος για τη διασφάλιση της αναγνώρισης ήταν 200 αντίγραφα. Τα χρήματα ήταν εκεί, αλλά το ΕΒΑ (Το Experimental Vilnius Auto-plant) δεν κατάφερε να πετύχει, καθώς οι εξελίξεις το ξεπέρασαν (βλ. Τέλος της Ομάδας Β).

Διαβάστε επίσης: Τι σχέση είχε το Lada 110 με την Porsche 959;

Μια παρόμοια κατάσταση για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του τέρατος Σαμάρα S-Proto. Σύμφωνα με ορισμένους, η απόδοση έφτασε τα 450 άλογα – κάτι που έπραξε και ο πίσω τροχός Lancia 037. Ο διαγωνισμός τετρακίνησης δεν θα είχε τίποτα να φοβηθεί από το Samara EVA, αλλά θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε τη σοβιετική επιχείρηση σε συνθήκες αγώνων. Δυστυχώς, οι μόνες λήψεις στο αυτοκίνητο είναι δοκιμές και προωθήσεις.

Σήμερα λέγεται ότι η Brundza διαθέτει 2 Samara EVA / S-Proto. Πόσα ήταν και πού βρίσκονται τα υπόλοιπα σήμερα, κανείς δεν ξέρει.

Δείτε επίσης: Το τερατώδες Toyota Corolla είναι έτοιμο για το Group B.

Lada Samara EVA: Το φτερωτό τέρας από την ΕΣΣΔ

Source