Η Skoda γιορτάζει 125 χρόνια από την ίδρυσή της

Τον Δεκέμβριο του 1895, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, δύο οραματιστές της εποχής και φίλοι, ο μηχανικός Vaclav Laurin και ο πωλητής βιβλίου Vaclav Klement, δημιούργησαν ένα εργαστήριο ποδηλάτων στη Mlada Boleslav, μια πόλη περίπου 70 χλμ. Από την Πράγα.

Λίγα χρόνια αργότερα, εισήγαγαν μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα στην γκάμα της εταιρείας, με τα τελευταία να κυκλοφόρησαν το 1925 με τη μάρκα Skoda.

1

Η ατομική κινητικότητα ήταν μια ταχέως εξελισσόμενη ιδέα εκείνη την εποχή και οι δύο ιδρυτές διακρίθηκαν από το πάθος τους για ποδηλασία. Ήθελαν να προσφέρουν στους πελάτες τους προσιτά ποδήλατα, κατασκευασμένα από τα καλύτερα διαθέσιμα υλικά. Αρχικά, στο μικρό εργαστήριό τους, τρία άτομα απασχολούνταν στην παραγωγή ποδηλάτων που μπορούσαν να μετακινηθούν είτε με τα πόδια είτε με το χέρι.

Η επιτυχία ήρθε πολύ γρήγορα και ένα χρόνο αργότερα, 21 εργαζόμενοι δημιούργησαν πέντε διαφορετικά μοντέλα ποδηλάτων, με το όνομα Slavia. Η γκάμα επεκτάθηκε σύντομα ώστε να περιλαμβάνει ποδήλατα για παιδιά, γυναικεία μοντέλα και ποδήλατα για δύο αναβάτες, δίτροχα με αλυσίδα ή άξονα και τρίκυκλα για τη μεταφορά αγαθών ή ανθρώπων.

2

Στις 18 Νοεμβρίου 1899, οι Laurin και Klement παρουσίασαν τις δύο πρώτες μοτοσικλέτες L&K, τα μοντέλα Slavia A και B. Για να είναι ευκολότερη η λειτουργία τους και πιο σταθερή, ο κινητήρας τοποθετήθηκε στο κάτω μέρος του πλαισίου. Αυτή η εγκατάσταση αργότερα έγινε το διεθνές πρότυπο στην κατασκευή μοτοσικλετών και θεωρείται ιστορικό επίτευγμα από τον διαισθητικό μηχανικό Vaclav Laurin.

3

Και αν η Λόριν είχε μια έκκληση στη μηχανική, η ραγδαία ανάπτυξη της εταιρείας οφείλεται στο όραμα του Klement και στο επιχειρηματικό ταλέντο. Κατάφερε να κερδίσει μεγάλες παραγγελίες τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και σε βιομηχανικές χώρες όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία. Ταυτόχρονα, οι εξαιρετικές ιδιότητες των μοτοσικλετών της Mlada Boleslav επιβεβαιώθηκαν από την επιτυχία τους σε απαιτητικούς αγώνες της εποχής.

Η παρουσία αυτής της παρουσίας έγινε στον αγώνα Παρισιού-Βερολίνου το 1901, όταν ο Narcis Podsednicek ήρθε πρώτος με μεγάλη διαφορά μετά από 1.196 χιλιόμετρα, μια επιτυχία που καθιέρωσε τη φήμη της εταιρείας. Το αποκορύφωμα της εποχής της μοτοσικλέτας ήταν η νίκη ενός L&K CCR στο ανεπίσημο παγκόσμιο πρωτάθλημα μοτοσικλετών στο Dourdan, κοντά στο Παρίσι, στις 25 Ιουνίου 1905.

4

Στα τέλη του 1905, η εταιρεία της Mlada Boleslav παρουσίασε το πρώτο της αυτοκίνητο: το Laurin & Klement Voiturette A. Είχε έναν δίκύλινδρο κινητήρα ενός λίτρου που ταξίδευε με ταχύτητες έως και 40 km / h.

Και καθώς η γκάμα μεγάλωνε, η L&K ενίσχυσε το κύρος της με το πρώτο οκτακύλινδρο όχημα που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ευρώπη, το 1907 Type FF. Η L&K έγινε η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Αυστρία, εξάγοντας σε πολλές αγορές σε όλες τις ηπείρους, λίγο πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

5

Τρεις δεκαετίες μετά την ίδρυσή του το 1925, η Laurin & Klement συγχωνεύτηκε με έναν ισχυρό στρατηγικό εταίρο, τον μηχανικό όμιλο Skoda, με έδρα το Pilsen. Αυτή η αμοιβαία επωφελής συγχώνευση έθεσε τα θεμέλια για τη συνεχή επιτυχία της εταιρείας. Από τότε, το φτερωτό βέλος στο λογότυπο της μάρκας έχει γίνει σύμβολο ταχύτητας και προόδου. Η Skoda Auto σύντομα μετέτρεψε τη μονάδα Mlada Boleslav σε μια αποτελεσματική γραμμή παραγωγής.

Η επιτυχία των ακόλουθων μοντέλων, Popula, Rapid, Favorit και Superb, καθιέρωσε τη Skoda ως τον κορυφαίο κατασκευαστή αυτοκινήτων στην Ανατολική Ευρώπη, από το 1936.

6

Μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, η εταιρεία εθνικοποιήθηκε. Η παραγωγική ικανότητα επεκτάθηκε στα εργοστάσια Kvasiny και Vrchlabi. Η παρουσίαση του πρώτου Octavia το 1959 και του Felicia cabrio που ακολούθησε, έδειξε το τεχνολογικό δυναμικό της μάρκας. Το 1964 κυκλοφόρησε το Skoda 1000 MB πίσω τροχό, το οποίο σύντομα αναγνωρίστηκε ως ένα από τα πιο προηγμένα μοντέλα ενός λίτρου στον κόσμο.

7

Άλλα εμβληματικά μοντέλα ήταν το σπορ κουπέ coupe Skoda 110 R του 1970 και το Skoda 130 RS, ένα από τα πιο επιτυχημένα αυτοκίνητα ράλι στην κατηγορία του από το 1975, γνωστό ως “Porsche of the East”.

8

Το 1989 ήταν μια χρονιά παγκόσμιας πολιτικής αναταραχής. Το βασικό μοντέλο της μάρκας εκείνη την εποχή ήταν το Skoda Favorit, το οποίο κυκλοφόρησε το 1987. Σχεδιασμένο με ιταλικές γραμμές, είχε μοντέρνα διάταξη με εγκάρσια τοποθετημένο εμπρός και μπροστινό κινητήρα. Η Skoda προκάλεσε το ενδιαφέρον του Volkswagen Group, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης, και στις 16 Απριλίου 1991, η Skoda έγινε η τέταρτη μάρκα που εντάχθηκε στον Όμιλο.

Η ιστορία επαναλήφθηκε και, όπως το 1925, η συμμετοχή ενός ισχυρού στρατηγικού εταίρου επέτρεψε την περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη της μάρκας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το επίπεδο ποιότητας αυξήθηκε, η Skoda επέκτεινε το χαρτοφυλάκιό της για να συμπεριλάβει μοντέλα υψηλών προδιαγραφών και, μακροπρόθεσμα, επεκτάθηκε και σε άλλα ελκυστικά τμήματα της αγοράς, όπως τα SUV.

9

Με το plug-in υβριδικό Superb iV και το ηλεκτρικό Citigoe iV, η Skoda μπήκε στην εποχή της ηλεκτροκινητικότητας, το 2019. Η πρεμιέρα του 2020 του Skoda Enyaq iV σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο σε αυτό το ταξίδι. Εκτός από τα τρία εργοστάσια της στην Τσεχική Δημοκρατία, η Skoda Auto παράγει σήμερα στην Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Σλοβακία και την Ουκρανία και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 αγορές παγκοσμίως.

10

Μέσα στον Όμιλο Volkswagen, η Skoda διαχειρίζεται τις δραστηριότητες του Ομίλου και τις μάρκες της στη Ρωσία, την Ινδία και τη Βόρεια Αφρική. Σταδιακά και με ορίζοντα το 2025, το Skoda Auto μεταμορφώνεται από έναν κατασκευαστή αυτοκινήτων σε μια “Simply Clever εταιρεία για τις καλύτερες λύσεις κινητικότητας”. Το όραμα των ιδρυτών, Laurin και Klement πριν από 125 χρόνια, συνεχίζεται στη νέα εποχή του αυτοκινήτου.

.Source