Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το λογότυπο της Mazda

Η εξέλιξη μιας μάρκας αντικατοπτρίζει επίσης την εξέλιξη της ιστορίας μιας μάρκας με την πάροδο του χρόνου – αποτυπώνοντας το πνεύμα και τις φιλοδοξίες της για το μέλλον. Στα 100 χρόνια ύπαρξής της, η Mazda έχει εξελιχθεί, όπως και το λογότυπό της.

Η Mazda Motor Corporation ιδρύθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1920, ως Toyo Cork Kogyo, κατασκευαστής φελλού για στεγανοποίηση, μονωτικά και απορροφητικά υλικά. Το 1931 το πρώτο όχημα ξεκίνησε από τη γραμμή παραγωγής – ήταν το τρίτροχο φορτηγό Mazda-Go και χρειάστηκε 29 χρόνια για την Mazda να κατασκευάσει το πρώτο επιβατικό της αυτοκίνητο, το R360 coupe το 1960.

Μια εταιρεία με διεθνείς φιλοδοξίες και εξαγωγές στην Ευρώπη, ξεκίνησε μόλις επτά χρόνια αργότερα. Η Mazda κατάφερε να γίνει η πρώτη ιαπωνική μάρκα που κέρδισε τον 24ωρο αγώνα Le Mans, και ήταν η πρώτη που παράγει και εμπορεύεται τον περιστροφικό κινητήρα στο εμβληματικό Cosmo Sport 110S, το οποίο δημιούργησε το best-seller 2θέσιο roadster στον κόσμο : το Mazda MX-5 και η εταιρεία που με την τεχνολογία Skyactiv-X παρουσίασαν τον πρώτο βενζινοκινητήρα στον κόσμο με μπουζί και αυτοανάφλεξη λόγω συμπίεσης.

1Διαβάστε επίσης

12 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τη Mazda

Καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτού του 100ετούς ταξιδιού, η εταιρεία, η οποία ξεκίνησε ως κατασκευαστής βιομηχανικών προϊόντων φελλού έως ότου έγινε παγκόσμια ανεξάρτητη αυτοκινητοβιομηχανία, μάρκα Mazda και εταιρικό λογότυπο, εξελίχθηκε παράλληλα με την εταιρεία. Οι εκδόσεις 100ης επετείου των Mazda3, Mazda CX-30 και Mazda MX-5 φέρουν ένα μοναδικό λογότυπο που επικαλύπτει την τρέχουσα μάρκα Mazda, πάνω από το αρχικό στρογγυλό λογότυπο της Toyo Kogyo Company.

2

Ιδρύθηκε το 1920 όταν ο Jujiro Matsuda επέστρεψε στην πατρίδα του στη Χιροσίμα μετά από μια επιτυχημένη καριέρα ως μηχανικός στην Οζάκα – Toyo Cork Kogyo, το οποίο μετονομάστηκε σε Toyo Kogyo το 1927 καθώς η εταιρεία μετακόμισε στην κατασκευή μηχανημάτων.

Η απλή αλλά αποτελεσματική μάρκα της εταιρείας ήταν ένας κόκκινος κύκλος με μικρές οριζόντιες κόκκινες γραμμές και χαρακτηρίστηκε από τον Matsuda ότι αντικατοπτρίζει την επιθυμία του Toyo Kogyo να συμβάλει στον κόσμο μέσω της μηχανικής και της αποφασιστικότητας να εξελίσσεται συνεχώς.

Η πρώτη εμφάνιση του ονόματος Mazda ήρθε το 1934, όταν ξεκίνησε η παραγωγή τρίκυκλων και η εταιρεία χρειαζόταν μια μάρκα για να αποδεσμευτεί από εργαλεία και βαριά μηχανήματα.

3

Το όνομα Mazda επιλέχθηκε από τον Ahura Mazda, τον θεό της αρμονίας, της νοημοσύνης και της σοφίας. Βοήθησε επίσης το όνομα της οικογένειας Matsuda, καθώς η προφορά του ήταν πολύ κοντά στο “Mazda”.

Το λογότυπο ήταν μια απλή στυλιζαρισμένη έκδοση του ονόματος Mazda και τοποθετήθηκε στις πλευρικές δεξαμενές του Mazda Go και ήταν στην ολοένα αυξανόμενη γκάμα τρίκυκλων Mazda μέχρι το 1954.

4

Από το 1936 η Mazda είχε επίσης ένα νέο λογότυπο εμπνευσμένο από το έμβλημα της πόλης της Χιροσίμα. Το έμβλημα της πόλης με έδρα το Mazda αποτελούνταν από τρεις κυματιστές λευκές γραμμές σε πράσινο φόντο που αντιπροσωπεύουν τις τρεις κοίλες του Δέλτα του ποταμού Ota στη Χιροσίμα.

Το έμβλημα Mazda αποτελείται από ευθείες λευκές γραμμές που τελειώνουν με το γράμμα M στη μέση κάθε γραμμής. Τα τρία “M” αντιστοιχούσαν στην Mazda Motor Corporation, ενώ οι μακρές πλευρικές επεκτάσεις αντιπροσώπευαν φτερά και ευελιξία, ταχύτητα και ικανότητα να κατακτήσουν νέες κορυφές.

Αυτό το σύμβολο της αεροπορίας βρισκόταν στο μπροστινό μέρος πολλών από τις νεότερες εκδόσεις του Mazda Go και διήρκεσε μέχρι το 1959.

5

Ταυτόχρονα με τη μάρκα πτέρυγας, η Mazda έπρεπε να χρησιμοποιήσει μια μάρκα, καθώς από το 1949 είχε αρχίσει να εξάγει τρίτροχα φορτηγά στο εξωτερικό. Αυτό το απλό λογότυπο καταχωρήθηκε για πρώτη φορά στην Ταϊβάν το 1954, αντικαθιστώντας το προηγούμενο καλλιγραφικό λογότυπο Mazda, που εισήχθη το 1934 και το 1959 ήταν το λογότυπο της εταιρείας σε 21 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, μέχρι το 1959, η Mazda ήταν έτοιμη να παρουσιάσει το πρώτο επιβατικό της αυτοκίνητο και αναζητούσε μια μάρκα που θα ταιριάζει στο κύρος μιας αυτοκινητοβιομηχανίας και που θα μπορούσε να τοποθετηθεί σωστά στην κουκούλα του Mazda R360.

Το πρώτο επιβατικό αυτοκίνητο της Mazda κυκλοφόρησε το 1960 και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τους περιορισμούς της ιαπωνικής νομοθεσίας για τα αυτοκίνητα kei, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους μηχανικούς της Mazda να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό όχημα που να εστιάζει στην αισθητική, την αξιοπιστία και την άνεση, όπως θα περίμενε κανείς μόνο από ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο, και είχε επίσης το νέο όμορφο σήμα τοποθετημένο στην κουκούλα.

6

Στο Mazda R360 το σήμα είχε έναν απλό χρώμιο κύκλο με ασημί “m” στο κέντρο με τις δύο εξωτερικές πλευρές του να εκτείνονται πάνω-κάτω για να συναντήσουν τον εξωτερικό κύκλο. Αν και το μήκος του Mazda R360 Coupe είναι μικρότερο από τρία μέτρα, το αυτοκίνητο μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερις ενήλικες, ανεβάζοντας έτσι τη μπάρα πολύ ψηλά στην κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων στην Ιαπωνία. Το αυτοκίνητο είχε ελκυστικό στιλ, ελαφριά κατασκευή και έξυπνη τεχνολογία κινητήρα.

7

Οικονομικό αλλά και ευχάριστο στην οδήγηση, το αυτοκίνητο κατάφερε να κυριαρχήσει στην κατηγορία του από την εισαγωγή του, πουλώντας 4.500 μονάδες την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του, τον Μάιο του 1960. Στη συνέχεια, την ίδια χρονιά ήρθε η κατάκτηση του 15% του ιαπωνικού αυτοκινήτου αγορά, η οποία βοήθησε τη Mazda και το νέο έμβλημά της να γίνουν γνωστά σε ολόκληρη την Ιαπωνία. Η νέα μάρκα εμφανίστηκε επίσης στο Mazda P360 Carol, το οποίο επρόκειτο να γίνει ακόμη πιο επιτυχημένο, ενώ η διάσημη μάρκα της εταιρείας συνέχισε να διακοσμεί τα αυτοκίνητα της μάρκας μέχρι το 1975.

Καθώς η Mazda άρχισε να εξάγει τα αυτοκίνητά της σε όλο τον κόσμο, αυτό το διακριτικό M στον κύκλο ήταν το σήμα κατατεθέν όλων των αυτοκινήτων της μάρκας. Όταν η Mazda παρουσίασε το πρωτότυπο Cosmo στο κοινό το 1964, εισήγαγε το ίδιο Mazda M μέσα σε ένα καμπύλο τρίγωνο που αντιπροσωπεύει το σχήμα των στροφείων στον μοναδικό περιστροφικό κινητήρα του αυτοκινήτου.

8

Η έντονη αντίθεση του σκούρου κόκκινου με ανοιχτό πράσινο μεταλλικό ήταν αναμφίβολα ένα από τα χαρακτηριστικά αυτού του σπορ πρωτότυπου. Τότε υπήρχε η σειρά Cosmo Sport το 1967, η οποία είχε την ίδια μάρκα, αλλά αυτή τη φορά ο συνδυασμός μπλε φόντου με ασημένιες λεπτομέρειες ξεχώριζε από το λευκό σώμα του Cosmo.

Το σήμα τοποθετήθηκε στο ρύγχος, τους τροχούς και το τιμόνι της Cosmo, ενώ η έκδοση “ρότορα” αυτού του σήματος τοποθετήθηκε στα επόμενα μοντέλα με περιστροφικό κινητήρα, όπως τα R130 Luce, RX-2 και RX-3. Τα μοντέλα με πιστόνια μέχρι το 1975 φορούσαν τη στρογγυλή έκδοση, καθιστώντας αυτή τη μάρκα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στην ιστορία της Mazda.

9

Ωστόσο, σύμφωνα με την τάση της δεκαετίας του ’70 και του ’80, η Mazda άφησε στην άκρη το μονογραμμικό σήμα και για μια περίοδο που κυκλοφόρησαν μερικά από τα πιο εμβληματικά μοντέλα της, όπως τα RX-7, 323 και 626, η μάρκα που χρησιμοποιείται ένας πολύ απλός τύπος λογότυπου με έντονη γραμματοσειρά με το κεντρικό στοιχείο Z.

Η μάρκα τοποθετήθηκε σε αυτοκίνητα, φορτηγά και φορτηγά σε μια περίοδο έντονης ανάπτυξης της Mazda, αυτή η απλή μάρκα κοσμεί το σώμα, τους τροχούς και τους εσωτερικούς χώρους ενός τεράστιου αριθμού μοντέλων Mazda και εμφανίστηκε σε όλες τις διαφημιστικές καμπάνιες, σε κτίρια, σε δίκτυο αντιπροσώπων και σε κάθε έκφραση της εταιρικής του ταυτότητας. Χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1997, είναι ακόμα άμεσα αναγνωρίσιμο και πολύ παρόμοιο με το εμπορικό σήμα Mazda που χρησιμοποιείται σήμερα.

10

Η επιθυμία για ένα έμβλημα επέστρεψε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και το 1991 η Mazda εισήγαγε ένα σχήμα διαμαντιού μέσα σε έναν κύκλο, σχεδιασμένο να αντιπροσωπεύει την εικόνα των φτερών και του ήλιου σε έναν φωτεινό κύκλο.

Ωστόσο, μόλις ένα χρόνο αργότερα, το λογότυπο άλλαξε με στρογγυλοποίηση των άκρων του διαμαντιού για να το διαφοροποιήσει από μια παρόμοια μάρκα Renault και έγινε γνωστή σε πολλούς ιδιοκτήτες της Mazda, ειδικά καθώς κοσμούσε μεταγενέστερες εκδόσεις των μοντέλων MX πρώτης γενιάς. -5.

11

Το 1997 υιοθετήθηκε η γραμματοσειρά του εμπορικού σήματος μαζί με το σήμα, με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα. Η γραμματοσειρά του ονόματος Mazda, που εισήχθη στη δεκαετία του 1970, έγινε μπλε για να αντιπροσωπεύει το νέο εταιρικό χρώμα της Mazda, ενώ η νέα μάρκα είχε φτερά σχήματος V που αντιπροσωπεύουν τη “ανάπτυξη” και τη “βελτίωση” στη θέση της. διαμάντι του προηγούμενου σήματος.

Το σχήμα του ζεύγους φτερών, που αναφέρεται στο γράμμα Μ, σχεδιάστηκε για να αντιπροσωπεύει την επιθυμία της Mazda να επιδιώκει συνεχή βελτίωση μέσω συνεχούς ανάπτυξης με ευέλικτη σκέψη και δημιουργικότητα.

12

Στις αρχές του 21ου αιώνα, αυτή η μάρκα Mazda κυκλοφόρησε παγκοσμίως και το 2015 κυκλοφόρησε μια αναβαθμισμένη έκδοση σε ασημί και μπλε γραμματοσειρά με μεγαλύτερο βάθος, ενώ σήμερα η αναθεωρημένη ασημένια έκδοση (που χρησιμοποιείται κυρίως σε μαύρο φόντο) είναι το κεντρικό της θέμα. αισθητική ταυτότητα που υπάρχει σε εταιρείες και συνεργάτες της Mazda σε όλο τον κόσμο.

13

Η τρέχουσα μάρκα Mazda αναγνωρίζεται παγκοσμίως και κοσμεί τα μοντέρνα μοντέλα της γκάμας.

.Source