Δοκιμή κίνησης: Audi Q3 Sportback 35 TDI S tronic

Η κατηγορία SUV είναι αυτή που κυριαρχεί όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά, και τα SUV coupes παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η αρχή έγινε από την BMW X6 και τώρα όλο και περισσότεροι κατασκευαστές προσθέτουν στη σειρά τους ένα SUV coupe, το οποίο θα πρέπει να είναι πιο όμορφο από την αντίστοιχη συμβατική έκδοση.

Ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής, η Audi παρουσίασε την έκδοση Sportback του μικρού και μεσαίου Q3, την οποία δοκιμάζουμε με τον κινητήρα TDI των δύο λίτρων των 150 hp. Ως μέρος της νέας ονομασίας των μοντέλων Audi, αυτό το Q3 φέρει το σήμα “35”.

Οι διαφορές στο σώμα σε σύγκριση με το πρότυπο Q3 είναι προφανείς, με την οροφή να είναι κατά τρία σημεία χαμηλότερη και με μια σαφώς κεκλιμένη γραμμή. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι επιτυχές, με το αυτοκίνητο όχι μόνο πιο εντυπωσιακό αλλά και πιο φαρδύ, ενώ το μήκος έχει επίσης αυξηθεί οριακά (+1,6 βαθμοί).

Audi Q3 Sportback 35 TDI S tronic - Φωτογραφία Θανάσης Κουτσογιάννης
Το Q3 Sportback κλίνει λιγότερο από το κλασικό Q3, ενώ τα ηλεκτρονικά βοηθήματα ελέγχουν αποτελεσματικά την πορεία του.

Υπάρχουν όμως και ορατά στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο: Η τρισδιάστατη τρισδιάστατη μάσκα του προφυλακτήρα με μεγάλους, επιθετικούς αεραγωγούς, καθώς και έντονα φτερά.

Το σετ με τα πρόσθετα της έκδοσης S line που είχαμε στη διάθεσή μας, φαίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό. Αυτές οι αλλαγές δεν επηρέασαν το εσωτερικό και έτσι πέντε ενήλικες μπορούν να φιλοξενηθούν άνετα, με την υποσημείωση ότι οι πλάτες αν είναι ψηλές θα έχουν δυσκολία λόγω της κεκλιμένης οροφής.

Δοκιμαστική κατάδυση: Audi Q3 Sportback 35 TDI S tronic - Φωτογραφία Θανάσης Κουτσογιάννης
Ο τυπικός πίνακας οργάνων 10,25 ιντσών είναι ευανάγνωστος και το σύστημα ψυχαγωγίας MMI Radio Plus 10.1 “εύχρηστο και προηγμένο, με κορυφαίες δυνατότητες συνδεσιμότητας.

Ο χώρος αποσκευών (με διπλό πυθμένα), ξεκινά από το 530 και φτάνει τα 1.400 lt με το δίπλωμα του πίσω καθίσματος, θεωρείται ικανοποιητικός για την κατηγορία.

Δοκιμαστική κατάδυση: Audi Q3 Sportback 35 TDI S tronic - Φωτογραφία Θανάσης Κουτσογιάννης

Η θέση οδήγησης είναι υψηλή και το σπορ κάθισμα της έκδοσης S line παρέχει πολύ καλή πλευρική υποστήριξη. Μελετάται η εργονομία του ταμπλό, ο σχεδιασμός του είναι μοντέρνος και η ποιότητα του εσωτερικού είναι στο υψηλότερο επίπεδο Audi, με ακριβά υλικά, συμπαγή εφαρμογή και καλαίσθητη διακόσμηση.

Ο τυπικός πίνακας οργάνων 10,25 “είναι ευανάγνωστος και το σύστημα ψυχαγωγίας MMI Radio Plus με οθόνη 10.1” είναι εύκολο στη χρήση και προηγμένο, με κορυφαίες δυνατότητες σύνδεσης. Ο οδηγός μπορεί να μεταφέρει περιεχόμενο και να χειριστεί την έξυπνη συσκευή του από την οθόνη του αυτοκινήτου, ενώ μια νέα συνεργασία με την Amazon φέρνει τις υπηρεσίες της Alexa στη διάθεσή του.

Δοκιμαστική κατάδυση: Audi Q3 Sportback 35 TDI S tronic - Φωτογραφία Θανάσης Κουτσογιάννης
Η ποιότητα των υλικών και η συναρμολόγηση μέσα στο αυτοκίνητο, παραμένουν πιστά στο DNA της μάρκας και σφραγίζουν την ονομασία “premium”.

Η έκδοση 35 TDI διαθέτει κινητήρα diesel δύο λίτρων 150 ίππων. Η ισχύς μπορεί να μην είναι εντυπωσιακή, αλλά οι 340 Nm / 1.750-3.000 rpm, αναλαμβάνουν να καλύψουν τα κενά σε χαμηλές και μεσαίες ταχύτητες.

Η ισχύς των 150 ίππων δεν είναι προφανώς πολύ για το βάρος του αυτοκινήτου (1.655 kg), οπότε ούτε το 9,3 “για το 0-100 ούτε το 205 km / h στην ευθεία είναι μια έκπληξη. Φυσικά, η άμεσα ανταγωνιστική BMW X2 sDrive18d επιτυγχάνει ακριβώς την ίδια απόδοση για 0-100 km / h, επομένως δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πρόβλημα.

Δοκιμαστική κατάδυση: Audi Q3 Sportback 35 TDI S tronic - Φωτογραφία Θανάσης Κουτσογιάννης

Ο κινητήρας συνδυάζεται με ένα επτάχυτο αυτόματο κιβώτιο S tronic, με το σύστημα Progressive Steering με ανάρτηση μεταβλητής αναλογίας, σπορ ανάρτηση με ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα αμορτισέρ και το ηλεκτρονικό σύστημα Audi Drive Select, μέσω του οποίου ο οδηγός μπορεί να μεταβάλλει την απόκριση. κινητήρας, τιμόνι, κιβώτιο ταχυτήτων και ανάρτηση.

Παρά την επιθετική εμφάνιση, η συνολική συμπεριφορά δεν είναι τόσο σπορ. Ακόμα και στο πρόγραμμα με το ίδιο όνομα, η απόκριση του γκαζιού δεν είναι στιγμιαία, με τις αλλαγές του κιβωτίου ταχυτήτων να είναι μάλλον αργές, κάτι που βελτιώνεται εάν μεταβείτε στη χειροκίνητη λειτουργία.

Δοκιμαστική κατάδυση: Audi Q3 Sportback 35 TDI S tronic - Φωτογραφία Θανάσης Κουτσογιάννης
Στον αυτοκινητόδρομο, η εκλεπτυσμένη λειτουργία του θα κλέψει την παράσταση, όπου θα ταξιδέψει με άνεση και οικονομία.

Το αυτοκίνητο φαίνεται να είναι στο στοιχείο του στον αυτοκινητόδρομο, όπου ταξιδεύει με εκλεπτυσμένη λειτουργία. Το επίπεδο άνεσης παρά τα ελαστικά 225/40 στους τροχούς 20 ιντσών είναι υψηλό χάρη στην υποδειγματική λειτουργία της ανάρτησης. Μέχρι να συναντήσετε εγκάρσιες ανωμαλίες, όπου το χαμηλό προφίλ τους ξεκινά από προφανές έως καταλήγει ενοχλητικό στις πιο έντονες από αυτές.

Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο είναι ένας από τους πιο στιβαρούς και μπορεί να ανυψώσει πολύ πιο ισχυρούς κινητήρες, ενώ τα φρένα αποδεικνύονται ισχυρά και αποδοτικά.

Δοκιμαστική κατάδυση: Audi Q3 Sportback 35 TDI S tronic - Φωτογραφία Θανάσης Κουτσογιάννης

Το Sportback, λόγω του χαμηλότερου κέντρου βάρους, γέρνει σημαντικά λιγότερο από το κανονικό Q3 όταν στρίβει και τα ηλεκτρονικά φρενάρουν σωστά τον μπροστινό τροχό (σε κίνηση σε όλους τους τροχούς και στις πίσω εκδόσεις) για να ελαχιστοποιηθεί η αντιστροφή. Το τιμόνι μπορεί να είναι ελαφρύ και διακριτικό γύρω από την ευθεία, αλλά η μεταβλητή αναλογία του δίνει ζωντάνια κατά τη στροφή, καθιστώντας το αυτοκίνητο ελαφρύτερο και πιο ζωντανό σε αλλαγές κατεύθυνσης.

Σημειώστε ότι η συγκεκριμένη έκδοση που είχαμε στη διάθεσή μας είναι η κίνηση στους εμπρός τροχούς. Όλα αυτά με μια κατανάλωση που κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας έφτασε τα 8,6 lt / 100km, αλλά με ένα “βαρύ” πόδι στον επιταχυντή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να πέσει κάτω από 8 lt / 100km.

Συμπερασματικά, το Audi Q3 Sportback ξεχωρίζει όχι μόνο για το σχεδιασμό του, αλλά και για τον τρόπο που στέκεται στο δρόμο, καθώς και για τον τρόπο που αντέχει στον ανταγωνισμό. Ένας συνδυασμός που αναγκάζει τους μελλοντικούς αγοραστές premium αυτοκινήτων του είδους να το έχουν στις επιλογές τους.

Δοκιμαστική κατάδυση: Audi Q3 Sportback 35 TDI S tronic - Φωτογραφία Θανάσης Κουτσογιάννης

Τι λέει το DRIVE
Το ξεχωριστό στυλ και τυχόν (μικρές) αλλαγές στη ρύθμιση κάνουν το Sportback μια πιο ενδιαφέρουσα έκδοση του Q3 για όσους επιλέγουν ένα αυτοκίνητο με συναίσθημα.
Τιμή Από 44.820 € (γραμμή S: 47.960 €)
Τεχνολογία 1.968 cc, i4, 16v, 2 VET, common rail, turbo, 150 PS / 3.000-4.500 rpm, 340 Nm / 1.750-3.000 rpm, αυτόματο κιβώτιο επτά ταχυτήτων
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 χλμ / ώρα 9,3 “
Μέγιστη ταχύτητα 205 χλμ / ώρα
Μέση κατανάλωση 8,6 lt / 100 χλμ
Εκπομπές CO2124 g / km (WLTP: 153)
Διαστάσεις 4.500 x 1.843 x 1.567 mm
Χώρου αποσκευών 530 λίτρα
Βάρος 1.655 κιλά
Μετρήσεις κατασκευαστή, φωτογραφίες Θανάσης Κουτσογιάννης

Source