Δοκιμάζουμε το νέο Toyota Yaris Hybrid

Μετά την πρώτη επαφή με την έκπληξη της χρονιάς που ονομάζεται GR Yaris, η σειρά έχει τώρα ένα πρωτότυπο της υβριδικής έκδοσης της τέταρτης γενιάς Toyota Yaris, πολύ κοντά στην έκδοση παραγωγής. Θα είναι επίσης αυτός που θα κερδίσει το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων.

Με αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες να υστερούν στο ηλεκτρικό τρένο, η Toyota πρέπει να αισθάνεται πολύ σίγουρη, καθώς διαθέτει κορυφαία υβριδική τεχνογνωσία συνολικά και προσφέρει υβριδικές εκδόσεις του Yaris από το 2012.

Νέα εποχή
Η νέα γενιά του μοντέλου δεν είναι ένα εκτεταμένο λίφτινγκ του προηγούμενου, αλλά ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο σχεδιασμένο από λευκό χαρτί. Βασίζεται στη νέα πλατφόρμα GA-B που είναι η μικρότερη έκδοση του TNGA (Toyota New Global Architecture) και δίνει 37% περισσότερη στρεπτική ακαμψία.

Το πλάτος έχει αυξηθεί κατά πέντε σημεία, όπως και το μεταξόνιο, αλλά το συνολικό μήκος έχει μειωθεί κατά μισό εκατοστό. Το ύψος μειώνεται κατά 40 mm, ενώ αντίστοιχα η θέση οδήγησης έχει μειωθεί κατά 2,1 cm και το κέντρο βάρους κατά 1,2 cm.

Με όλες αυτές τις αλλαγές να βοηθούν στη βελτίωση του χειρισμού, το Yaris χρειαζόταν επίσης ένα νέο, πιο ισχυρό υβριδικό σύστημα. Κάτω από την κουκούλα υπάρχει ένας νέος τρικύλινδρος κινητήρας 1,5 λίτρων που λειτουργεί στον κύκλο Atkinson. Ο θερμικός κινητήρας λειτουργεί με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες και μια μπαταρία ιόντων λιθίου που είναι ελαφρύτερη από την προηγούμενη αλλά με μεγαλύτερη χωρητικότητα, οπότε αποδίδει 16% περισσότερη ισχύ και δίνει μείωση 20% στις εκπομπές CO.2.

Toyota Yaris Hybrid

Η συνδυασμένη ισχύς φτάνει τα 116 PS, προσφέροντας επιτάχυνση από 0-100 km / h έως 10,5 “, που είναι περίπου 2” λιγότερο από το τρέχον Yaris. Μεγαλύτερη ισχύς σημαίνει ότι ο κινητήρας δεν χρειάζεται να λειτουργεί με κόκκινο χρώμα, με αποτέλεσμα σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο θορύβου κατά την επιτάχυνση.

Βασικά το νέο Yaris είναι πολύ αθόρυβο και ο θόρυβος από τον κινητήρα είναι πιο διακριτικός σε σύγκριση με πολλούς από τους ανταγωνιστές του. Μπορεί μερικές φορές να παρατηρήσετε ότι οι στροφές ανεβαίνουν και παραμένουν ψηλές – ένα τυπικό χαρακτηριστικό του CVT – αλλά ο κινητήρας δεν ακούγεται υπό πίεση όταν συμβαίνει αυτό.

Χάρη στην αναβαθμισμένη διαχείριση του υβριδικού συστήματος, στον αστικό τομέα ειδικά ο θερμικός κινητήρας παραμένει εκτός λειτουργίας για αξιοσέβαστο χρονικό διάστημα. Η Toyota ισχυρίζεται ότι το νέο υβριδικό Yaris μπορεί να λειτουργήσει ως ηλεκτρικό για το 80% της χρήσης του, το οποίο ακούγεται ρεαλιστικό.

Η εναλλαγή μεταξύ ηλεκτρικών κινητήρων και θερμικών κινητήρων είναι σχεδόν ανεπαίσθητη – μόνο ο ελάχιστος θόρυβος από τον κινητήρα θερμότητας και μια μικρή δόνηση στη κολόνα τιμονιού υποδεικνύουν ότι το Yaris καταναλώνει επίσης βενζίνη για κίνηση. Και με μέτρο, όπως κατά τη διάρκεια της δίωρης δοκιμής που περιλάμβανε οδήγηση στην πόλη, στον αυτοκινητόδρομο και σε πιο απαιτητικούς δρόμους της περιοχής, ο υπολογιστής ταξιδιού κατέγραψε μέση τιμή 4,6 lt / 100 km.

Toyota Yaris Hybrid

Εκτός από το ότι είναι πολύ οικονομικό, το νέο Yaris φαίνεται επίσης πιο πρόθυμο να οδηγήσει ομαλά σε έναν άνεμο δρόμο. Το τιμόνι μπορεί να μην στέλνει στον οδηγό πολύ πλούσιες πληροφορίες, αλλά έχει μια φυσική αίσθηση, το σωστό βάρος και είναι άμεσο, καθιστώντας ευκολότερο για τον οδηγό να τοποθετήσει το αυτοκίνητο όπου θέλει. Ταυτόχρονα, η κλίση στις στροφές δεν είναι πολύ αισθητή, ενώ η πρόσφυση είναι καλή και η πρόσφυση εμπνέει εμπιστοσύνη.

Είναι σαφές ότι ένα Ford Fiesta είναι πιο ευχάριστο να πιέζεις, αλλά με το νέο Yaris απολαμβάνεις επιτέλους τις στροφές. Το μόνο μειονέκτημα είναι οι τροχοί 17 ιντσών του μοντέλου που οδηγήσαμε – η μεγαλύτερη διαθέσιμη για αυτήν την έκδοση – και οι οποίες επιβαρύνουν τη διαδρομή. Το τελευταίο είναι πολύ υψηλής ποιότητας σε δρόμους με καλή άσφαλτο, αλλά οι μεγαλύτερες λακκούβες και ατέλειες περνούν στην καμπίνα.

Ελπίζουμε ότι η άνεση θα βελτιωθεί στις εκδόσεις με ζάντες μικρότερης διαμέτρου και ελαστικά υψηλότερου προφίλ, αλλά πρέπει πρώτα απ ‘όλα να σημειώσουμε ότι αυτό δεν είναι το τελικό προϊόν. Γι ‘αυτό, εξάλλου, δεν έχει νόημα να παραμείνουμε σε μερικά από τα πλαστικά καμπίνας που δεν ήταν σε παραγωγή.

Παρόλα αυτά, τα μαλακά πλαστικά στο ταμπλό, η μεγάλη υφασμάτινη ταπετσαρία στις πόρτες και η αίσθηση των διακοπτών και των κουμπιών μας εντυπωσίασαν. Από την άλλη πλευρά, η ψυχαγωγία με ξεπερασμένα γραφικά και αργή απόκριση δεν ήταν τόσο ευχάριστη στη χρήση, ειδικά όταν πρόκειται για πλοήγηση.

Toyota Yaris Hybrid

Όσον αφορά τον χώρο, αυτό για τις αποσκευές με 286 lt δεν διακρίνεται για τα τρέχοντα δεδομένα της κατηγορίας, αν και στις περισσότερες εκδόσεις θα έχει πρακτικό, διπλό όροφο. Στην καμπίνα, τα πράγματα είναι καλύτερα, με αρκετό χώρο για επιβάτες με ύψος μεγαλύτερο από 1,85 πίσω από οδηγό παρόμοιου ύψους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Yaris έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, βελτιώνοντας την ήδη χαμηλή κατανάλωση και εκπομπές, ενώ ταυτόχρονα βελτιώθηκε σημαντικά από την άποψη της οδήγησης. Μπορεί να μην έχει το σπινθήρα του Fiesta όταν στρίβει, αλλά έχει βελτιώσει σημαντικά τη λαβή του, ενώ ο κινητήρας είναι λιγότερο ενοχλητικός.

Πόσο ανταγωνιστικό θα έχει να κάνει με την τελική τιμή και τον εξοπλισμό, αλλά και πόσο ισχυρά θα εφαρμόσει η Toyota τις τελευταίες διορθώσεις μέχρι την τελική έκδοση παραγωγής. Παρόλο που είναι ακόμη νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα, περιμένουμε οι Yaris να ανέβουν στην κορυφή του supermini.

Τι λέει η Autocar
Το πρωτότυπο του νέου υβριδικού Yaris απεικονίζει ένα supermini που είναι καλύτερο από ποτέ όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στη δυναμική συμπεριφορά.
Τιμή Από 16.800 € (εκτιμώμενο)
Τεχνολογία 1.490 cc, i3, 12v, χρονισμός μεταβλητής βαλβίδας, δύο ηλεκτρικοί κινητήρες, συνδυασμένη ισχύς 116 PS, θερμική ροπή κινητήρα 120 Nm, αυτόματο κιβώτιο CVT
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 χλμ / ώρα 10,5 “
Μέγιστη ταχύτητα 175 χλμ / ώρα
Μέση κατανάλωση δ.α.
Εκπομπές CO2 64 g / km NEDC – 86 g / km WLTP
Διαστάσεις 3.940 x 1.745 x 1.470 mm
Χώρου αποσκευών 286 λίτρα
Βάρος δ.α.
Μετρήσεις κατασκευαστή, φωτογραφίες Toyota

Source