Η Honda και η μάχη της πρώτης θέσης για αυτόνομη οδήγηση

Η Honda ανακοίνωσε ότι το νέο Legend θα είναι το πρώτο μοντέλο μαζικής παραγωγής που υποστηρίζει αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 και θα είναι νόμιμο στο δρόμο. Στην Ιαπωνία μπορεί, αλλά στον υπόλοιπο κόσμο;

Η αυτόνομη οδήγηση είναι ένας από τους κύριους πυλώνες του αυτοκινήτου του μέλλοντος με αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες τεχνολογίας να επενδύουν πολλά χρήματα κυνηγώντας το πρώτο. Το ζήτημα, ωστόσο, δεν έχει δοκιμαστεί τόσο πολύ με την τεχνολογία που υπάρχει, αναπτύσσεται, αλλά με το νομικό πλαίσιο που πρέπει να καθοριστεί και να καθορίσει κανόνες και ευθύνες, καθώς και την υποδομή που πρέπει να δημιουργηθεί για να υποστηρίξει όλα αυτά τα νέα οικοσύστημα.

Η πρώτη Honda

την Τετάρτη 11/11, η Honda ανακοίνωσε ότι θα γίνει η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που θα παράγει μαζικά αυτοκίνητα με συστήματα που θα υποστηρίξει αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 και θα μπορεί να κινείται νόμιμα στο δρόμο.

Συγκεκριμένα, η ιαπωνική εταιρεία δηλώνει ότι μέχρι στο τέλος Μαρτίου 2021 θα ξεκινήσει τις πωλήσεις του πολυτελούς sedan Honda Legend, το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με νέο, πρόσφατα εγκεκριμένο αυτοματοποιημένο εξοπλισμό οδήγησης επιπέδου 3, το οποίο επιτρέπει στο όχημα να ελέγχει την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τον οδηγό να μπορεί να αφαιρεί τα μάτια του από το δρόμο. Το σύστημα που ανέπτυξε η Honda ονομάζεται “Πιλότος κυκλοφοριακής συμφόρησης»Και πρόσφατα έλαβε τη σχετική έγκριση ασφάλειας από την ιαπωνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

«Είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που ένας κατασκευαστής αυτοκινήτων έχει λάβει έγκριση τύπου για αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3Είπε ένας εκπρόσωπος της ιαπωνικής μάρκας στο AFP.

«Τα αυτόνομα αυτοκίνητα αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, στην παροχή λύσεων μεταφοράς για τους ηλικιωμένους και στη βελτίωση της αλυσίδας εφοδιασμού.“Σημειώνει το Υπουργείο Γης, Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού της Ιαπωνίας.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι οδηγοί Legend θα μπορούν να χρησιμοποιούν το σύστημα νόμιμα σε άλλες χώρες, εάν δεν υπάρχει σχετικό νομικό πλαίσιο.

Τι σημαίνει το επίπεδο αυτόνομης οδήγησης 3

Τα αυτοκίνητα που υποστηρίζουν αυτό το επίπεδο μπορούν να κινηθούν εντελώς ανεξάρτητα και να πάρουν τον έλεγχο όταν υπάρχει ένα νησί στη μέση, όπως σε αυτοκινητόδρομους ή αυτοκινητόδρομους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο οδηγός μπορεί να ξεκουραστεί ή να συμμετάσχει σε άλλες δραστηριότητες (τα μάτια μακριά)Ωστόσο, σε πολύπλοκες καταστάσεις, πρέπει να είναι σε θέση να πάρει τον έλεγχο του οχήματος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μετά από έκκληση του συστήματος. Για παράδειγμα, σε μια νέα σειρά οδικών έργων με σύγχυση σημάδια και περίπλοκη διάταξη λωρίδας.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτό το επίπεδο ο οδηγός χρειάζεται άδεια οδήγησης και πρέπει να είναι σε θέση να πάρει τον πλήρη έλεγχο ανά πάσα στιγμή, εάν το ζητήσει το σύστημα.

Τα επίπεδα της αυτόνομης οδήγησης

Υπάρχουν συνολικά 5 επίπεδα αυτόνομης οδήγησης, χωρίς να υπολογίζεται το Επίπεδο 0 όπου το όχημα δεν έχει απολύτως κανένα έλεγχο. Σήμερα, τα μοντέλα παραγωγής είναι εξοπλισμένα με συστήματα υποστήριξης οδηγού (ADAS) που πληρούν τις προδιαγραφές επιπέδου 2 της αυτόνομης οδήγησης.

Υπάρχουν άλλοι κατασκευαστές

Τα συστήματα που υποστηρίζουν αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 έχουν άλλα μοντέλα, αλλά το θέμα είναι ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το νόμο. Η Audi, για παράδειγμα, ήταν έτοιμη να λανσάρει παρόμοια τεχνολογία στο A8, αλλά λόγω νομικών εμποδίων που αντιμετώπισε, υποχώρησε. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, εάν ένα όχημα με αυτόνομο σύστημα οδήγησης επιπέδου 3 έχει ενεργοποιηθεί σε ατύχημα, η ευθύνη θα βαρύνει την αυτοκινητοβιομηχανία. Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να θεσπιστούν συγκεκριμένοι κανόνες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι πελάτες θα πρέπει να είναι υπομονετικοί.

Audi A8
Audi A8

Πιο πρόσφατα, η Mercedes-Benz ανακοίνωσε ότι το νέο S-Class sedan που αναμένεται το καλοκαίρι του 2021 θα είναι εξοπλισμένο με το σύστημα Οδηγός πιλότου, το οποίο θα υποστηρίζει αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες συνθήκες (μποτιλιαρίσματα και ταχύτητες κάτω των 60 km / h) και σε συγκεκριμένους δρόμους στη Γερμανία.

Η υπόθεση του Τέσλα

Και φυσικά υπάρχουν μοντέλα Tesla, τα οποία διαθέτουν το υλικό που υποστηρίζει αυτόνομη οδήγηση ακόμη και στο επίπεδο 5. Πρόσφατα η εταιρεία άρχισε ακόμη και να δοκιμάζει την έκδοση beta του συστήματος FSD (Full Self-Driving) σε περιορισμένο αριθμό οχημάτων στις ΗΠΑ. Αυτό το σύστημα είναι διαθέσιμο έως 10.000 $ (7.500 ευρώ είναι η τιμή του στην Ελλάδα) και αναβαθμίζεται μέσω ενημερώσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι αποκτούν αυτό το σύστημα με τον υπερυπολογιστή που έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία μπορούν να κάνουν πλήρη χρήση των δυνατοτήτων του σε δημόσιους δρόμους, καθώς δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία.

Tesla FSD
Tesla FSD

Πηγή

.Source