Δοκιμή κίνησης: Toyota Yaris Hybrid

Όταν ο πρόεδρος της Toyota Akio Toyoda είπε πριν από περίπου τρία χρόνια “Όχι περισσότερα βαρετά αυτοκίνητα”, πιθανώς κανείς δεν περίμενε να είναι τόσο ακριβής στα όσα είπε. Ωστόσο μετά C-HR και την τελευταία γενιά του RAV4 και Στεφάνη άνθους, τώρα το ολοκαίνουργιο Yaris ήρθε για να το επαληθεύσει. Και για να είμαι ακριβής, το έκλεισε.

Πηγαίνετε παρακάτω
Η τέταρτη γενιά της «πιο σημαντικής Toyota στην Ευρώπη» είχε ως κύριο μέλημά της την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό, εστιάζοντας στην οικονομία, την ασφάλεια, την ευρυχωρία, την πρακτικότητα και τις υψηλές επιδόσεις.

Οι γραμμές του σχεδιάστηκαν με ένα τολμηρό στυλό, οπότε στέκεται επιθετικός και φρέσκος, ουσιαστικά εξελίσσεται η σπίθα της ριζοσπαστικής πρώτης γενιάς του 1999 με έναν ισχυρό χαρακτήρα που όλοι αρέσουν. Το μήκος είναι 3,94 m, δηλαδή 5 mm μικρότερο από την προηγούμενη γενιά, οπότε παραμένει σαφώς συμπαγές για τα δεδομένα της κατηγορίας. Ωστόσο, το μεταξόνιο αυξήθηκε κατά 5 cm και το πλάτος κατά πολύ, ενώ το ύψος μειώθηκε κατά 4 cm.

Η νέα πλατφόρμα GA-B, η οποία έδωσε την ελευθερία στους σχεδιαστές, έπαιξε μεγάλο ρόλο στη μετατροπή του μοντέλου. Η καμπίνα ακολουθεί τη λογική “λιγότερο είναι περισσότερο” και το ελάχιστο είναι η βασική αρχή. Οι γραμμές του ταμπλό είναι έντονες και ανάλογα με το επίπεδο του εξοπλισμού τα όργανα είναι είτε αναλογικά είτε ψηφιακά. Η πιο σημαντική βελτίωση αφορά τη θέση οδήγησης και είναι κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτο. Τώρα ο οδηγός κάθεται 60 mm πίσω από το αυτοκίνητο και οι γοφοί του είναι 21 mm χαμηλότεροι, κάνοντάς τον να νιώθει άνετα και να νιώσει για πρώτη φορά μέσα και όχι στο Yaris.

Toyota Yaris Hybrid

Το τιμόνι έχει ρύθμιση ύψους και απόστασης, με το τελευταίο να διευρύνεται κατά 77 mm για να πλησιάσει όσο θέλει ο καθένας. Η εργονομία έχει σχεδιαστεί με βάση τη λογική “τα χέρια στο τιμόνι, τα μάτια στο δρόμο” και είναι βεβαίως σωστό. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο μοντέρνο αλλά και εύκολο στη χρήση, με την οθόνη αφής 8 ιντσών του συστήματος πολυμέσων που υποστηρίζει την εύκολη λειτουργία. Έχει τη σωστή απόκριση αφής, συμβατότητα με το Apple CarPlay και το Android Auto, καλή σαφήνεια και απλή πλοήγηση στο μενού.

Το τιμόνι έχει πολλά κουμπιά, ωστόσο στο τέλος εκτελείτε τις περισσότερες λειτουργίες σχεδόν τυφλά και λαμβάνετε πλούσιες πληροφορίες από ψηφιακά όργανα. Στην κορυφή του ταμπλό υπάρχει μαλακό πλαστικό υψηλής ποιότητας, ωστόσο το υπόλοιπο είναι από σκληρή μάλλον οικονομική επιλογή και το συγκρότημα δεν είναι κορυφαίο παντού. Το συνολικό αίσθημα, αντίθετα, είναι εντυπωσιακά συμπαγές και δεν ακούγεται τσίμπημα.

Με βάση το μακρύτερο μεταξόνιο, θα περιμένατε κορυφαίες θέσεις στην καμπίνα. Όμως, καθώς τα μπροστινά καθίσματα είναι επίσης στραμμένα προς τα πίσω, ο διαθέσιμος χώρος για τα γόνατα είναι εντάξει. Το ίδιο ισχύει και για το κεφάλι, οπότε τελικά τέσσερις ενήλικες κανονικού ύψους θα χωρέσουν χωρίς πρόβλημα. Υπάρχει άφθονος αποθηκευτικός χώρος για μικρά αντικείμενα, αλλά οι περισσότεροι δεν διαθέτουν αντιολισθητική επένδυση. Τα 286 lt για τις αποσκευές δεν εντυπωσιάζουν ως αριθμός και το άνοιγμα φόρτωσης δεν είναι πολύ ευρύ, ενώ η αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων δημιουργεί ένα βήμα στο χώρο. Ωστόσο, για την κατηγορία είναι αποδεκτή και θα καλύψει τις ανάγκες του αγοραστή supermini.

Επόμενη γενιά
Η ριζική ανάπτυξη για το Yaris, εκτός από την πλατφόρμα, αφορά επίσης τα μηχανικά μέρη, με εξαίρεση τον βασικό κινητήρα 1.000 ίππων. Για την υβριδική έκδοση, αυτό σημαίνει ένα σχεδόν εντελώς νέο και παγκοσμίως βελτιωμένο σύστημα κίνησης που χρησιμοποιεί το νέο 1.500 hp της οικογένειας TGNA για το θερμικό του συστατικό.

Είναι ουσιαστικά τα 2 λίτρα τους Στεφάνη άνθους και C-HR υλοποιείται με έναν λιγότερο κύλινδρο, αλλά όλες τις υψηλής τεχνολογίας, όπως η λειτουργία κύκλου Atkinson, ο λόγος συμπίεσης 14: 1, ο ισχυρός κύλινδρος υπο-τετραγωνικών και η πιο σύγχρονη Toyota έχει όσον αφορά τη διαχείριση θερμότητας και ενέργειας συνολικά Οι βαλβίδες έχουν μεταβλητό χρονισμό που στις εισόδους ενεργοποιείται ηλεκτρικά, ενώ ο βαθμός απόδοσης φτάνει το 40%.

Η μπαταρία του συστήματος είναι μια νέα μπαταρία ιόντων λιθίου που έχει 48 αντί 120 κυψέλες αλλά υψηλότερη τάση (177,6 V από 144) και σημαντικά υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα. Αυτό σημαίνει περισσότερη χωρητικότητα μαζί με πιο συμπαγείς διαστάσεις και 12 kg χαμηλότερο βάρος από την προηγούμενη γενιά.

Toyota Yaris Hybrid

Η διάταξη του συστήματος των δύο ηλεκτρικών κινητήρων είναι επίσης νέα, για μια πιο συμπαγή και ελαφριά κατασκευή, ενώ η διαχείριση της ενέργειας είναι ασύγκριτα βελτιωμένη. Ως αποτέλεσμα, σε όλη τη δοκιμή το υβρίδιο Yaris έκαψε κατά μέσο όρο μόλις 4,3 lt / 100 km, ενώ με μόλις 64 g CO2/ km σύμφωνα με το NEDC είναι περιττό να αναφέρουμε ότι εξαιρείται από τον οδικό φόρο. Στην πραγματικότητα, στην πόλη μπορείτε να δείτε άνετα κάτω από 4 lt / 100 km και στο ταξίδι με 130 km / h και 5, ενώ πρακτικά μόνο σε έναν ανηφορικό επαρχιακό δρόμο θα φτάσετε στο 6ari. Εκτός από το ότι είναι οικονομικά οικονομικό, το υβριδικό σύστημα κάνει το Yaris Hybrid εξαιρετικά αθόρυβο, παρόλο που η ηχομόνωση δεν είναι κορυφαία.

Ένας σημαντικός ρόλος σε αυτό διαδραματίζεται από την ικανότητα οδήγησης μόνο με ρεύμα έως και 130 km / h, κάτι που συνδέεται τέλεια με την κορυφαία ευκολία οδήγησης. Τα ελαφριά και ακριβή χειριστήρια σας βοηθούν να συντονιστείτε πολύ γρήγορα σε ένα Yaris που είναι τόσο εύκολο στη χρήση όσο ποτέ και όσο πιο απολαυστικό από ποτέ, με το αναβαθμισμένο σύστημα μετάδοσης αλλαγής βήματος που εξασφαλίζει λιγότερο πατινάζ από ποτέ. Τώρα το υβριδικό Yaris μπορεί να επιταχυνθεί αξιοπρεπώς ακόμη και σε υψηλές ταχύτητες, οπότε η αίσθηση της επιτάχυνσης είναι έντονη και συμφωνεί με τα 0-100 km / h στα 9,7 “που ανακοίνωσε η Toyota. Επίσης, ο τελικός των 175 km / h έρχεται αβίαστα και χωρίς το θερμικό κινητήρα με την ευχάριστη 3-κύλινδρο απόχρωση για να πάρετε τα αυτιά σας.

Σχεδόν μόνο με πολύ κομψό ρυθμό είναι αισθητό, δείχνοντας ουσιαστικά ότι για τέτοιες απαιτήσεις ο ιδιαίτερα ζωηρός 1.500 hp θερμικός κινητήρας των 125 PS είναι πιο κατάλληλος.

Μεταμόρφωση
Το μόνο που χρειάζεται να οδηγήσετε το νέο Yaris είναι να καταλάβετε ότι δεν έχει καμία σχέση με το προηγούμενο. Με 37% περισσότερη στρεπτική δυσκαμψία και χαμηλότερο κέντρο βάρους 12 mm, έχει γίνει σούπερ μίνι που απολαμβάνετε την οδήγηση παντού και πάντα.

Το γόνατο MacPherson μπροστά και ο ημι-άκαμπτος πίσω άξονας, ο οποίος έχει ενισχυθεί κατά 80% ως προς τη στρέψη, εξασφαλίζουν άνεση στις λακκούβες της πόλης, καθώς η νέα λογική της εγκατάστασης επέτρεψε την εγκατάσταση μαλακών ελατηρίων. Μόνο όταν και οι δύο πίσω τροχοί πέφτουν ταυτόχρονα σε κάποια βαθιά διατομή της ασφάλτου μπορεί να υπάρξει ξηρή αντίδραση, χωρίς, ωστόσο, να χαλάσει την πολύ ποιοτική λειτουργία.

Toyota Yaris Hybrid

Το τιμόνι είναι ελαφρύ και κάπως θολό στην ευθεία γραμμή, αλλά κατευθύνει άμεσα το μπροστινό σύστημα. Το καλά ισορροπημένο πλαίσιο συμπεριφέρεται ουσιαστικά ουδέτερο και δεν δείχνει ότι ένα σημαντικό μέρος του βάρους συγκεντρώνεται στην μπαταρία κάτω από το πίσω κάθισμα.

Στον ανοιχτό δρόμο, το Yaris περπατά σταθερά και με αυτοπεποίθηση, καλύπτοντας αποστάσεις χωρίς να κουράζεστε. Ποτέ άλλοτε ένα Yaris δεν ήταν τόσο πολιτισμένο ανεξάρτητα από την ταχύτητά του, και παρόλο που η κλίση δεν είναι αμελητέα, δεν ενοχλεί τον οδηγό και μόνο με γρήγορο ρυθμό σε έναν κυματοειδή δρόμο θα παρατηρήσετε μια ελαφρώς έντονη κατακόρυφη ταλάντωση στο πίσω μέρος. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν αποσυνδέει το αυτοκίνητο για να ενεργοποιήσει έντονα τον έλεγχο ευστάθειας, ενώ ακόμη και το δυνατό φρενάρισμα δεν αποσυνδέει τον έλεγχο. Το πεντάλ από την άλλη πλευρά χωρίς να έχει την τέλεια αίσθηση είναι πολύ ακριβές και προοδευτικό για υβριδικά δεδομένα.

Στόχοι από τα αποδυτήρια
Η Toyota παραδέχεται ότι πολύ λίγα Yaris θα πωλούνται στο βασικό επίπεδο του Active εξοπλισμού, το οποίο για την υβριδική έκδοση σημαίνει 17.340 €. Διαθέτει στάνταρ αυτόματο κλιματισμό, οθόνη αφής 7 ιντσών και ηλεκτρικό χειρόφρενο, αλλά όχι περισσότερα στοιχεία άνεσης. Από την άλλη πλευρά, ο βασικός εξοπλισμός ασφαλείας είναι απλά κορυφαίας ποιότητας, με ενεργό έλεγχο ταχύτητας, αυτόματη πέδηση με αναγνώριση πεζών-ποδηλάτων-ζώων, αερόσακος ακόμη και μεταξύ των μπροστινών καθισμάτων, σύστημα αποφυγής σύγκρουσης, αναγνώριση σήματος KOK, σύστημα διατήρησης λωρίδας κ.λπ. . ένα.

Το Active Plus στα 18.920 € προσθέτει, μεταξύ άλλων, ένα δερμάτινο τιμόνι, τροχούς 16 “, μια μεγαλύτερη οθόνη 8”, ηλεκτρικά πίσω παράθυρα και μια κάμερα οπισθοπορείας και είναι πιθανώς η ιδανική επιλογή. Ωστόσο, η πραγματικά πλούσια έκδοση είναι το Chic με 20.790 €, με επιπλέον φώτα LED, ψηφιακά όργανα, σπορ μπροστινά καθίσματα, τροχούς 17 ιντσών και σχεδόν όλες τις ηλεκτρικές ανέσεις. Η τιμή όλων των εκδόσεων υπολογίζεται κατάλληλα, ενώ αφενός υπάρχουν πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης, αφετέρου μια εξαετή εγγύηση ή 180.000 χλμ για όλα τα μηχανικά μέρη και 11 για την μπαταρία του υβριδικού συστήματος.

Σχεδιάστε το δικό σας Toyota Yaris εδώ.

Τι λέει το DRIVE
Με μια μοναδική φρεσκάδα στην εικόνα και την οδηγική εμπειρία, ένα απίστευτα οικονομικό σύστημα οδήγησης και καλά στοχευμένες τιμές, η νέα γενιά του υβριδικού Yaris είναι μια αντικειμενικά κορυφαία επιλογή στο supermini.
Τιμή από 17.340 €
Τεχνολογία HEV, βενζινοκινητήρας 1.490 cc, i3, 12v, 2 VEC, μεταβλητός χρονισμός (VVT-i) στις ηλεκτρικά βαλβίδες εισαγωγής (VVT-iE), άμεση και έμμεση έγχυση, 91 PS, 120 Nm, ηλεκτροκινητήρας 80 PS, 141 Nm, μπαταρία 4,3 kWh (μικτή), κίνηση προς τα εμπρός, ηλεκτρονικά ελεγχόμενη και μεταβλητή αναλογία μετάδοσης
Συνδυασμένη απόδοση 116 PS
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 χλμ / ώρα 9,7 “
Μέγιστη ταχύτητα 175 χλμ / ώρα
Μέση κατανάλωση * 4,3 λίτρα / 100 χλμ
Εκπομπές CO264 g / km (WLTP: 85 g / km)
Διαστάσεις 3.940 x 1.745 x 1.500 mm
Χώρου αποσκευών 286 λίτρα
Βάρος 1.140 κιλά
Μετρήσεις κατασκευαστή, * DRIVE μετρήσεις

Φωτογραφίες: Θανάσης Κουτσογιάννης

Source