Το ηλεκτρικό SAV με αυτονομία 500 ίππων και 600 χλμ

Η BMW παρουσίασε το iX, το οποίο είναι η νέα ηλεκτρική ναυαρχίδα της. Το νέο SAV θα κυκλοφορήσει στην αγορά στα τέλη του 2021.

Η BMW iX είναι το πρώτο μοντέλο που βασίζεται σε μια νέα, αρθρωτή, επεκτάσιμη εργαλειοθήκη του μέλλοντος που δημιουργήθηκε από το BMW Group και ενσωματώνει μια νέα φιλοσοφία σχεδιασμού, βιωσιμότητας, οδηγικής απόλαυσης, ευελιξίας και πολυτέλειας.

Σχεδιασμένο από το μηδέν ως καθαρά ηλεκτρικό μοντέλο, το iX ουσιαστικά προσαρμόζει την επιτυχημένη φιλοσοφία Sports Activity Vehicle (SAV) της BMW. Με μια νέα μινιμαλιστική σχεδίαση, η BMW iX είναι ο πρώτος εκπρόσωπος μιας πρωτοποριακής γενιάς αυτοκινήτων που επαναπροσδιορίζει την οδηγική εμπειρία, την αίσθηση ευρυχωρίας και τη σχέση μεταξύ οχήματος και επιβατών.

Η BMW iX εκμεταλλεύεται τις τελευταίες καινοτομίες στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, της αυτοματοποιημένης οδήγησης και της συνδεσιμότητας για να προσφέρει μια πιο ανθρώπινη εμπειρία από ποτέ. Για το σκοπό αυτό, έχει σχεδιαστεί από μέσα προς τα έξω. Η BMW iX δημιουργήθηκε με βάση την ποιότητα ζωής και την ευημερία των οδηγών και των επιβατών. Η καθαρή, μινιμαλιστική, εξωτερική σχεδίαση αποτυπώνει μια νέα μορφή κινητικότητας, ακριβώς προσαρμοσμένη στις ανάγκες των επιβατών. Το εσωτερικό περιλαμβάνει καινοτόμες λύσεις για τη χρήση του χρόνου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού – προσφέροντας χαλάρωση, ασφάλεια, προστασία και ένα νέο είδος πολυτέλειας.

Η νέα τεχνολογική ναυαρχίδα του BMW Group

Ο σχεδιασμός και η τεχνολογία της BMW iX συνδυάζονται σε ένα πακέτο που υποστηρίζει ένα νέο είδος οδηγικής εμπειρίας. Επομένως, ενσωματώνει τέλεια τον χαρακτήρα της μάρκας BMW i, της οποίας η αποστολή είναι να μεταμορφώσει την προσωπική κινητικότητα. Το BMW i διαδραματίζει κεντρικό ρόλο για το BMW Group ως «εργαστήριο του μέλλοντος» και είναι το λίκνο της καινοτομίας για ολόκληρη την εταιρεία.

«Το BMW Group εξελίσσεται συνεχώς και επαναπροσδιορίζεται. Είναι κάτι που αποτελεί βασικό στοιχείο της εταιρικής μας στρατηγικήςΣχόλια o Oliver Zipse, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της BMW AG. «Η BMW iX εκφράζει αυτήν τη φιλοσοφία σε μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη μορφή».

BMW iX
BMW iX

Η BMW iX θα παραχθεί στο εργοστάσιο Dingolfing από το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ενσωματώνει τις τελευταίες εξελίξεις της εταιρείας σε τομείς στρατηγικής καινοτομίας – σχεδιασμός, αυτοματοποιημένη οδήγηση, συνδεσιμότητα, ηλεκτρισμός και υπηρεσίες. Επιπλέον, η φιλοσοφία και ο σχεδιασμός της BMW iX βασίζονται σε μια ολιστική προσέγγιση της αειφορίας. Αυτό αντανακλάται, μεταξύ άλλων, στη βελτιστοποιημένη αεροδυναμική, τον έξυπνο σχεδιασμό και την εκτεταμένη χρήση φυσικών και ανακυκλωμένων υλικών που συμβάλλουν στη δημιουργία μιας προηγμένης αίσθησης πολυτέλειας και ευεξίας στην καμπίνα.

Η 5η γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive

Η τεχνολογία BMW eDrive 5ης γενιάς – με τους δύο ηλεκτρικούς κινητήρες της, ηλεκτρονικά ισχύος, τεχνολογία φόρτισης και μπαταρία υψηλής τάσης – εγγυάται εξαιρετική απόδοση. Το σύστημα κίνησης υπογραφής BMW Group είναι βιώσιμο, χωρίς τη χρήση κρίσιμων πρώτων υλών, επίσης γνωστών ως σπάνιων γαιών, και σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, θα παρέχει μέγιστη ισχύ πάνω από 370 kW / 500 hp, ικανό να επιταχύνει την BMW iX από 0 στα 100 km / h σε λιγότερο από 5,0 δευτερόλεπτα.

Ταυτόχρονα, ένας σαφής στόχος του οχήματος είναι η ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ισχύος για την κατηγορία του και συγκεκριμένα κάτω από 21 kWh / 100 km σύμφωνα με το πρότυπο WLTP. Με ακαθάριστη ενεργειακή περιεκτικότητα άνω των 100 kWh, η μπαταρία υψηλής τάσης τελευταίας γενιάς εκτιμάται ότι παρέχει αυτονομία πάνω από 600 km σύμφωνα με το πρωτόκολλο WLTP. Αυτό ισοδυναμεί με πάνω από 300 μίλια σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμής του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) FTP-75.

Γρήγορη φόρτιση DC

Η νέα τεχνολογία φόρτισης της BMW iX επιτρέπει γρήγορη φόρτιση με ισχύ συνεχούς ρεύματος (DC) έως 200 kW. Με αυτόν τον τρόπο, η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί από 10 έως 80% της συνολικής χωρητικότητας σε λιγότερο από 40 λεπτά. Επιπλέον, μέσα σε δέκα λεπτά η ενέργεια που τροφοδοτείται από την μπαταρία μπορεί να αυξήσει την εμβέλεια του αυτοκινήτου πάνω από 120 km. Χρειάζονται λιγότερο από 11 ώρες για τη φόρτιση μιας μπαταρίας υψηλής τάσης στο 100% της χωρητικότητάς της με 11 kW ισχύος από ένα Wallbox.

Οι μπαταρίες της BMW iX έχουν σχεδιαστεί στο πλαίσιο ενός μεγάλου κύκλου φυσικών πόρων και με υψηλό βαθμό ανακύκλωσης. Η ισχύς που χρησιμοποιείται για την κατασκευή στοιχείων μπαταρίας και της μπαταρίας υψηλής τάσης στο σύνολό της προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές.

BMW iX
BMW iX
Νέα εργαλειοθήκη

Το κιτ εργαλείων νέας τεχνολογίας που κάνει το ντεμπούτο του στη BMW iX προάγει σημαντικά τους τομείς της αυτοματοποιημένης οδήγησης και των ψηφιακών υπηρεσιών. Για παράδειγμα, το επίπεδο υπολογιστικής ισχύος έχει αυξηθεί για να επεξεργαστεί 20 φορές περισσότερα δεδομένα από ό, τι πριν. Ως αποτέλεσμα, ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου μπορεί να επεξεργαστεί διπλάσια δεδομένα από τους αισθητήρες του οχήματος από ό, τι σε προηγούμενες εκδόσεις.

«Θέσαμε νέα πρότυπα στη βιομηχανία με την τεχνολογία BMW iX. Η IX έχει περισσότερη υπολογιστική ισχύ για την επεξεργασία δεδομένων και πιο ισχυρή τεχνολογία αισθητήρων από τα νεότερα μοντέλα στην τρέχουσα γκάμα μας, είναι συμβατή με 5G, θα έχει νέες και βελτιωμένες αυτοματοποιημένες λειτουργίες οδήγησης και στάθμευσης και χρησιμοποιεί την υψηλής απόδοσης πέμπτη γενιά του ηλεκτρικού μας συστήματος κίνησης“, Είπε ο Φρανκ Γουέμπερ, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της BMW AG, Evolution.

Φρέσκος σχεδιασμός, νέα εμπειρία οδήγησης

Η BMW iX ανοίγει το δρόμο για μια μελλοντική γενιά αυτοκινήτων, με την οποία η εταιρεία επαναπροσδιορίζει τη βιωσιμότητα, την οδηγική απόλαυση και την έννοια της πολυτέλειας. Αυτός ο πρωτοποριακός χαρακτήρας εκφράζεται με σαφήνεια στο σχεδιασμό του αυτοκινήτου, το οποίο αποτελεί τη βάση για ένα νέο είδος οδηγικής εμπειρίας με τα κύρια χαρακτηριστικά της οικειότητας, της φροντίδας και της ελευθερίας της έκφρασης.

Το εξωτερικό της BMW iX επαναπροσδιορίζει ουσιαστικά τις δυναμικές αναλογίες μιας μεγάλης BMW SAV. Το BMW iX είναι παρόμοιο με το BMW X5 σε μήκος και πλάτος και είναι σχεδόν το ίδιο ύψος με το BMW X6 λόγω της εκτεταμένης οροφής. Από την άλλη πλευρά, η διάσταση των τροχών του θυμίζει τη BMW X7.

BMW iX
BMW iX

Η ελάχιστη χρήση χαρακτηριστικών γραμμών και υπερβολικών επιφανειών δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Οι ζωηρές γραμμές, η ανεπιτήδευτη δομή και οι σχεδόν «ορθογώνιες» καμπύλες γύρω από τις καμάρες των τόξων των τροχών σχηματίζουν μια επιβλητική εικόνα. Και η μινιμαλιστική σχεδιαστική γλώσσα οδηγεί σε εξειδικευμένες λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τον προηγμένο χαρακτήρα, την ταυτότητα της μάρκας και τη βελτιστοποιημένη αεροδυναμική της BMW iX. Ένα προϊόν της ανάπτυξης και παραγωγής του BMW Group LuTZ ελαφρού κέντρου σχεδίασης και τεχνολογίας στο Landshut, η μάσκα BMW iX είναι μια διαφήμιση για έξυπνη κίνηση με υψηλό τεχνολογικό υπόβαθρο.

Η “αόρατη” τεχνολογία

Η μάσκα BMW δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα της τεχνολογίας «ντροπαλής τεχνολογίας» που ενσωματώνεται στη σχεδίαση της BMW iX: μια σειρά φωτογραφικών μηχανών και αισθητήρων είναι τοποθετημένες διακριτικά, οι λαβές των θυρών δεν προεξέχουν, η πλήρωση του πλυντηρίου παρμπρίζ κρύβεται κάτω από τη BMW το λογότυπο στην κουκούλα και η κάμερα οπισθοπορείας ενσωματώνονται στο λογότυπο BMW στην πίσω πόρτα. Η τεχνολογία παραμένει στο παρασκήνιο και εμφανίζεται μόνο όταν ενεργοποιούνται οι σχετικές λειτουργίες.

«Η BMW iX αποδεικνύει πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε νέες τεχνολογίες στο μοντέρνο και συναρπαστικό στυλ του αυτοκινήτου, το οποίο αν και εξαιρετικά τεχνολογικά περίπλοκο, φαίνεται απλό και απλόΛέει χαρακτηριστικά Adrian van Hooydonk, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Σχεδίασης, BMW Group. «Η BMW iX προσφέρει ένα κινητό σαλόνι στο οποίο όλοι θα αισθάνονται άνετα και η ευφυΐα του αυτοκινήτου είναι πάντα διαθέσιμη χωρίς να είναι ενοχλητική».

BMW iX
BMW iX
Ανθρωποκεντρικό εσωτερικό

Ένα υψηλό επίπεδο ευρυχωρίας, ένας συνδυασμός υλικών υψηλής ποιότητας, επανασχεδιασμένων καθισμάτων με ενσωματωμένα προσκέφαλα και μια τεράστια πανοραμική κρυστάλλινη οροφή σχηματίζουν ένα πολυτελές περιβάλλον σαλόνι στην καμπίνα της BMW iX για πέντε άτομα. Η νέα αρχιτεκτονική καμπίνας της BMW iX χαρακτηρίζεται από σαφήνεια και φιλική προς τον χρήστη λειτουργικότητα που περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από τις ανάγκες και τα συναισθήματα του οδηγού και των επιβατών. Λόγω της φιλοσοφίας του συστήματος κίνησης δεν υπάρχει κεντρική σήραγγα, η οποία εντείνει την αίσθηση της ευρυχωρίας και της ελευθερίας, ενώ οι επιβάτες επωφελούνται από τον επιπλέον χώρο για μπροστινά και πίσω πόδια και άφθονο χώρο αποθήκευσης, ενώ η κεντρική κονσόλα αναφέρεται σε έπιπλα υψηλής ποιότητας. Η μινιμαλιστική σχεδιαστική γλώσσα και η απλή δομή των επιφανειών προωθούν την αίσθηση ευρυχωρίας στο αυτοκίνητο.

BMW iX
BMW iX

Οι ενδείξεις και τα χειριστήρια μειώθηκαν στο απολύτως απαραίτητο, ενισχύοντας περαιτέρω την εντύπωση μιας απλής καμπίνας που χαλαρώνει τον επιβάτη. Η τεχνολογία BMW iX χρησιμοποιείται έξυπνα και εμφανίζεται μόνο όταν χρειάζεται. Αυτό το καθιστά διαισθητικό στη χρήση και όχι υπερβολικά περίπλοκο. Ο εσωτερικός σχεδιασμός αποπνέει αίσθηση ασφάλειας και οικειότητας και δημιουργεί ένα νέο είδος σχέσης μεταξύ επιβατών και οχημάτων. Η φιλοσοφία της αόρατης τεχνολογίας για το εσωτερικό αντικατοπτρίζεται σε πολλά πράγματα, όπως κρυφά ηχεία, ειδικά σχεδιασμένοι αγωγοί αέρα, θερμαινόμενες επιφάνειες και η διακριτική αναδίπλωση του προβολέα BMW Head-Up Display στον πίνακα οργάνων για να το κάνει σχεδόν αόρατο. Το εξαγωνικό τιμόνι, ένας αμφίδρομος επιλογέας ταχυτήτων στο κιβώτιο ταχυτήτων και η BMW Curved Display – μέρος της επόμενης γενιάς του λειτουργικού συστήματος BMW – αποτυπώνουν το μέλλον της οδηγικής απόλαυσης.

Ελαφρύς σχεδιασμός και βελτιστοποιημένη αεροδυναμική

Η ενέργεια και η αυτονομία της BMW iX επωφελούνται από καινοτόμες λύσεις στους τομείς του ελαφρού σχεδιασμού και της αεροδυναμικής. Η δομή του αμαξώματος με πλαίσιο πλέγματος αλουμινίου και καινοτόμο κλωβό ινών άνθρακα, προσφέρει εξαιρετικά υψηλή στρεπτική ακαμψία, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει την ευελιξία και μεγιστοποιεί την προστασία των επιβατών, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα το βάρος. Ο έξυπνος συνδυασμός υλικών, με πολλά από αυτά να χρησιμοποιούνται ακριβώς όπου οι ιδιότητές τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο έπακρο, είναι κάτι μοναδικό στην κατηγορία. Μαζί με την εξαιρετική αεροδυναμική, ο έξυπνος συνδυασμός υλικών δίνει στο iX άνετη και εξαιρετικά ασφαλή συμπεριφορά, σε συνδυασμό με άμεση και ακριβή απόκριση σε κάθε κίνηση του γκαζιού και περιστροφή του τιμονιού.

Αξιοποιώντας πλήρως τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης και σχολαστικά δοκιμασμένα μέτρα στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, στο πάτωμα, στους τροχούς και στο πίσω μέρος, η BMW iX χαρακτηρίζεται από βελτιστοποιημένη αεροδυναμική με θετική επίδραση και στις δύο επιδόσεις και αυτονομία του καθαρά ηλεκτρικού SAV. Η BMW iX διαθέτει εξαιρετική αεροδυναμική για την κατηγορία της, με συντελεστή οπισθέλκουσας (Cd) μόλις 0,25.

BMW iX
Η νέα ηλεκτρική ναυαρχίδα της BMW
BMW iX
Η νέα ηλεκτρική ναυαρχίδα της BMW
BMW iX
Η νέα ηλεκτρική ναυαρχίδα της BMW
BMW iX
Η νέα ηλεκτρική ναυαρχίδα της BMW
BMW iX
Η νέα ηλεκτρική ναυαρχίδα της BMW
BMW iX
Η νέα ηλεκτρική ναυαρχίδα της BMW

Πηγή

.Source