Δοκιμή κίνησης: Hyundai Tucson 1.6 CRDi Hybrid 48V 7-DCT 4WD

Με τη νέα μάσκα “waterfall”, τα μπροστινά και τα πίσω φώτα LED και τους επανασχεδιασμένους προφυλακτήρες, το ανανεωμένο Tucson μπορεί να μην ξεχωρίζει αμέσως από το μοντέλο του 2015, αλλά φαίνεται πιο φρέσκο.

Η πραγματική ανανέωση, ωστόσο, έγινε κάτω από το σώμα. Ο νέος κινητήρας 1.6 SmartStream diesel ενσωματώνει όλες τις νέες τεχνολογίες και έχει σχεδιαστεί με σκοπό τη μείωση των διαστάσεων και του βάρους. Διατίθεται επίσης σε απλή μορφή, με 115 PS και χειροκίνητο κιβώτιο, αλλά σε όλες τις άλλες περιπτώσεις – και ειδικά στην έκδοση 136 PS – διαθέτει το ήπιο υβριδικό σύστημα MHSG 48V που το βοηθά να είναι πιο ευέλικτο και αποδοτικό, και πάνω απ ‘όλα να εκπέμπουν λιγότερους ρύπους.

Υβριδικό για τις μάζες
Το απλό και οικονομικό ήπιο υβριδικό σύστημα αποτελείται από έναν εκκινητή / γεννήτρια (MHSG), μια μπαταρία ιόντων λιθίου-πολυμερούς 48V / 0,44 kWh και έναν μετασχηματιστή DC / DC. Το MHSG είναι τοποθετημένο στον θερμικό κινητήρα και συνδέεται με τον στροφαλοφόρο άξονα μέσω ιμάντα. Τροφοδοτείται από την μπαταρία, η οποία βρίσκεται κάτω από το δάπεδο εκκίνησης και φορτίζεται από τον κινητήρα και με ανάκτηση κινητικής ενέργειας από το MHSG κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης. Το κύκλωμα 48V συνδέεται με το συμβατικό 12V μέσω του μετασχηματιστή.

Hyundai Tucson 48V Υβριδικό σύστημα

Το MHSG βοηθά τον κινητήρα ντίζελ σε επιτάχυνση, προσφέροντας ισχύ από 4 έως 12 kW (16,3 PS) και ροπή έως και 55 Nm, ενώ κατά την επιβράδυνση ανακτά 10-12 kW για φόρτιση της μπαταρίας. Χάρη στο σύστημα, επιτυγχάνεται μείωση έως και 11% στην κατανάλωση και τις εκπομπές CO2. Επιπλέον, το MHSG επανεκκινεί τον κινητήρα αμέσως και ομαλά κατά τη λειτουργία διακοπής / έναρξης.

Στη δοκιμή Tucson, ο ήπιος υβριδικός κινητήρας συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 ταχυτήτων, καθώς και το αυτόματο σύστημα τετρακίνησης HTRAC. Αυτό, υπό κανονικές συνθήκες, μεταδίδει την κίνηση στους μπροστινούς τροχούς και μόνο σε περίπτωση απώλειας πρόσφυσης στέλνει μέρος της ροπής εμπρός και πίσω. Για ακραίες ολισθηρές συνθήκες, μπορείτε επίσης να κλειδώσετε τον κεντρικό συμπλέκτη πολλαπλών δίσκων για κατανομή ροπής 50:50.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε μια αναβάθμιση στο πακέτο ασφαλείας του SmartSense, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα υποστήριξης οδηγού: Αποφυγή σύγκρουσης με αυτόματο φρενάρισμα, διατήρηση λωρίδων, ειδοποίηση απόσπασης της προσοχής, έξυπνο περιορισμό ταχύτητας και αυτόματη εναλλαγή προβολέων. Νέες προσθήκες είναι οι κάμερες περιμέτρου και ο ενεργός κρουζ κοντρόλ με λειτουργία Stop & Go για ημιαυτόνομη οδήγηση σε κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Premium χώρο
Η ανύψωση στο εσωτερικό του Tucson δεν είναι αποτελεσματική, αλλά είναι αποτελεσματική. Η πιο προφανής διαφορά είναι η νέα οθόνη πολυμέσων, η οποία δεν είναι πλέον ενσωματωμένη, αλλά στέκεται μόνη της στην κορυφή της κονσόλας. Αυτή η νέα διάταξη επέτρεψε στο ταμπλό να χαμηλώσει υπέρ της ορατότητας, αλλά και μια αίσθηση ευρυχωρίας. Επιπλέον, το πάνω μέρος του ταμπλό είναι κατασκευασμένο από πλαστικό μαλακής ποιότητας με εξωτερικές ραφές, το οποίο δίνει εξαιρετική αίσθηση.

Ταμπλό Hyundai Tucson 2019

Η θέση οδήγησης είναι υψηλή και εποπτική, αν και ο μεγάλος στύλος οροφής σε συνδυασμό με τον καθρέφτη δημιουργούν ένα τυφλό σημείο. Το τιμόνι και το κάθισμα είναι ρυθμιζόμενα με πολλούς τρόπους για να ταιριάζουν σε όλους. Το κάθισμα στηρίζει το σώμα πολύ καλά και υπάρχει περισσότερος χώρος ακόμη και για έναν ψηλό οδηγό, παρά την ύπαρξη ηλιοροφής στο “μας” Tucson.

Υπάρχει αρκετός χώρος στο πίσω κάθισμα. Στην πραγματικότητα, το πλάτος είναι αρκετό για να χωρέσει τρεις ενήλικες και το μεσαίο δεν κάθεται τόσο άβολα όσο και σε άλλα αυτοκίνητα, καθώς η κεντρική σήραγγα στο πάτωμα δεν είναι υψηλή. Τα δύο άκρα, ωστόσο, έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα του αναδιπλούμενου υποβραχιόνιου και του ανακλινόμενου (σε 7 θέσεις) πλάτης.

Οι θήκες για μικρά πράγματα στην καμπίνα είναι αρκετές, συμπεριλαμβανομένης μιας επαγωγικής θέσης φόρτισης για το τηλέφωνο. Για τις αποσκευές, ο κορμός είναι μεγάλος, με χωρητικότητα έως και 513 lt στις απλές εκδόσεις. Αλλά στο υβρίδιο ο χώρος μειώνεται στα 459 lt λόγω της ύπαρξης της μπαταρίας 48V. Σε κάθε περίπτωση, το δάπεδο έρχεται “πρόσωπο” με το κατώφλι και τα διπλωμένα καθίσματα, έτσι ώστε ο χώρος φόρτωσης να είναι ομοιόμορφος, χωρίς σκάλες.

Ολιγαρχική ζωντάνια
Η αυτόματη τετράτροχη κίνηση Tucson δεν είναι ελαφριά. Καθώς το μετρήσαμε, ήταν 1.690 κιλά – λιγότερο από τα τετράτροχα τετράτροχα Skoda Kodiaq και VW Tiguan με το κιβώτιο DSG.

Η Hyundai δεν αναμένεται να έρθει κοντά στα παραπάνω δύο αυτοκίνητα σε απόδοση, αλλά είναι λίγο πιο γρήγορη συνολικά από ένα Jeep Compass 2.0 MTJ AT9 AWD 140 PS και σαφώς ταχύτερο από ό, τι η μπροστινή κίνηση, αυτόματο crossover / SUV ντίζελ 1,5-1,6 λίτρα έχουμε μετρήσει.

Πέρα από τους αριθμούς, το Tucson φαίνεται ζωντανό και λογικό, δίνοντας την εντύπωση ενός δύο λίτρων παρά του 1.6. Στην αρχή δεν καταλαβαίνετε καν ότι είναι υβριδικό, καθώς δεν κινείται ηλεκτρικά σε χαμηλές ταχύτητες ούτε κυλά ελεύθερα όταν απελευθερώνετε το γκάζι. Τελικά, αυτό που προδίδει την ύπαρξη του συστήματος MHSG 48V είναι η άμεση εκκίνηση με το stop / start, την ισχυρότερη επιβράδυνση όταν σηκώνετε το πόδι σας από τον επιταχυντή και την πιο ζωντανή και πλήρη απόκριση του κινητήρα σε πολύ χαμηλές στροφές, όπου τα περισσότερα diesel είναι αργή ή εντελώς ανενεργή. Σημειώστε επίσης ότι το σύστημα σχεδόν ποτέ δεν εξαντλείται από την μπαταρία και συνεχίζει να βοηθά ακόμη και μετά από πολλές ώρες γρήγορης οδήγησης με πλήρες γκάζι.

Hyundai Tucson πλαϊνό panning

Το 7-τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη λειτουργεί επίσης τέλεια, αλλάζοντας ταχύτητες γρήγορα και σχεδόν ανεπαίσθητα, και πρόθυμα να κλωτσήσει ακόμα κι αν δεν έχετε επιλέξει το πρόγραμμα οδήγησης Sport. Εξασφαλίζει πάντα ότι βρίσκεστε στη σωστή σχέση, ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης, και ανταποκρίνεται καλά στην γρήγορη οδήγηση και τη χειροκίνητη αλλαγή με το μοχλό ή “αυτιά” στο τιμόνι.

Όσον αφορά την οικονομία, δεν έχει νόημα να περιμένουμε δραματικά μειωμένη κατανάλωση από ένα ήπιο, βοηθητικό σύστημα 48V. Το ήπιο υβριδικό Tucson 1.6, με μέση κατανάλωση 8,1 lt / 100km στη δοκιμή μας, καίει τόσο πολύ όσο κάποιο SUV δύο λίτρων – είναι φυσικά πολύ πιο οικονομικό από οποιοδήποτε παρόμοιο βενζινο SUV 4×4.

Ευκολία και ασφάλεια
Το Tucson είναι εξαιρετικά εύκολο στην οδήγηση και έχει πολύ καλή ποιότητα οδήγησης, αν και η ανάρτηση δεν είναι τόσο απορροφητική όσο θα περίμενε κανείς, ειδικά με τα (επιπλέον) ελαστικά 245 / 45-19 του δοκιμαστικού μας αυτοκινήτου.

Ωστόσο, η σχετικά σφιχτή ανάρτηση ελέγχει τις κινήσεις του σώματος πιο σωστά, δίνοντας μεγαλύτερη σταθερότητα σε όλες τις συνθήκες. Στο ταξίδι, το Tucson είναι σταθερό και πολύ χαλαρό, με χαμηλό θόρυβο από όλες τις πηγές. Αλλά και στην γρήγορη οδήγηση συμπεριφέρεται καλύτερα από ό, τι περιμένατε, κλίνει μετρημένος και προοδευτικός, και πεισματάρης κρατώντας τη γραμμή του. Μόνο όταν το πιέζετε πολύ σκληρά, το VSC υποχωρεί και παρεμβαίνει. Ο ενθουσιώδης οδηγός θα βρει το τιμόνι ακριβό, αλλά χωρίς την αίσθηση που τον εμπνέει να κινηθεί με σπορ ρυθμό. Αλλά ένα οικογενειακό SUV δεν είναι κατασκευασμένο για τέτοια χρήση.

Η Hyundai Tucson στρέφεται προς τα εμπρός

Είναι για χρήση εκτός δρόμου; Εξαρτάται. Το σύστημα HTRAC αντιδρά αρκετά γρήγορα στέλνοντας ροπή στον πίσω άξονα και μπορείτε να κλειδώσετε τον κεντρικό συμπλέκτη για πρόσφυση σε δύσκολες διόδους. Ωστόσο, η απόσταση μόλις 17,2 cm από το έδαφος, οι μέτριες γωνίες υπέρβασης των εμποδίων και φυσικά τα ελαστικά δρόμου 18-gauge ή 19-gauge δεν είναι για πολλές περιπέτειες και σας περιορίζουν σε περαστικούς χωματόδρομους ή χιονισμένη άσφαλτο.

Ωστόσο, δεν θα έχετε κανένα παράπονο από τα φρένα πουθενά. Ανταποκρίνονται άμεσα στο πεντάλ, έχουν ισχυρή βοήθεια αλλά προοδευτική λειτουργία, αντέχουν σε εντατική χρήση και έδωσαν καλές αποστάσεις ακινητοποίησης στις μετρήσεις μας.

Μια έκδοση για όλους
Το ενημερωμένο Tucson προσφέρεται σε 17 διαφορετικές εκδόσεις. Οι τιμές ξεκινούν από 20.590 € για τον εμπρόσθιο τροχό με τον φυσικό βενζινοκινητήρα 1.6 βενζίνης 132 PS, ενώ για το αντίστοιχο turbodiesel 115 PS πρέπει να εξοφλήσετε 22.370 € – ή 24.990 € εάν διαθέτει επίσης το υβριδικό σύστημα 48V. Η αντίστοιχη έκδοση των 136 PS ξεκινά από 26.190 € και με το αυτόματο κιβώτιο 7-DCT φτάνει τα 28.890 €. Η τετρακίνητη έκδοση ξεκινά από 29.090 € με χειροκίνητο κιβώτιο και φτάνει τα 31,990 € με το αυτόματο DCT, διαθέσιμο μόνο με τον κορυφαίο εξοπλισμό Premium.

Οι εκδόσεις εξοπλισμού είναι τέσσερις, με το βασικό Comfort να έχει πολλά τυπικά στοιχεία άνεσης, αλλά κανένα από τα πακέτα ασφαλείας του SmartSense. Το στυλ είναι πιο πλούσιο και έχει έναν τυπικό περιοριστή ταχύτητας, ενώ τα στατικά φώτα ομίχλης / στροφής προστίθενται στο Exclusive. Τέλος, η premium έκδοση διαθέτει όλα όσα μπορείτε να φανταστείτε από τον εξοπλισμό άνεσης, καθώς και το πλήρες πακέτο βοήθειας SmartSense.

Όλες οι τιμές της Tucson είναι ανταγωνιστικές και η 5ετής εργοστασιακή εγγύηση για μηχανικά ανταλλακτικά είναι μια από τις καλύτερες στην αγορά – καλύπτοντας την μπαταρία 48V.

Η σειρά Hyundai Tucson

Τι λέει το DRIVE
Η επιτομή του οικογενειακού SUV: ευρύχωρο, πρακτικό, καλά κατασκευασμένο, εύκολο και ασφαλές στην οδήγηση. Στην αυτόματη, τετρακίνητη, ντίζελ έκδοση είναι μια πολύ καλή και πολύ φθηνότερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα δύο λίτρα μοντέλα του διαγωνισμού, αν και δεν υπερέχει στην οικονομία καυσίμου παρά το υβριδικό σύστημα. Μόνο οι λάτρεις της σπορ οδήγησης και της περιπέτειας εκτός δρόμου μπορεί να μην είναι απόλυτα ικανοποιημένοι.
Τιμή Από 31,990 € (29.090 € με χειροκίνητο κιβώτιο)
Τεχνολογία 1.598 cc, i4, 16v, 2 VET, common-rail direct injection, μεταβλητής γεωμετρίας turbo, 136 PS @ 4.000 rpm, 320 Nm @ 2.000-2.250 rpm, αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 ταχυτήτων, τετρακίνηση.
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 χλμ / ώρα 10,8 “
0-160 km / h 32,0 “
0-400 μ 17,7 “@ 127,9 km / ώρα
0-1.000 μ 32,4 “@ 160,9 km / h
60-160 χλμ / ώρα 27.1 “
50-80 χλμ / ώρα 3.6 “
80-110 χλμ / ώρα 5.5 “
110-140 χλμ / ώρα 9,2 “
Φρένα 100-0 km / h 37,8 μ
Μέγιστη ταχύτητα 180 χλμ / ώρα
Μέση κατανάλωση 8,1 lt / 100 χλμ
Εκπομπές CO2 127 g / χλμ
Διαστάσεις 4.480 x 1.850 x 1.660 mm
Χώρου αποσκευών 459 λίτρα
Βάρος 1.690 κιλά
DRIVE μετρήσεις με το κιβώτιο ταχυτήτων σε αυτόματη λειτουργία

Φωτογραφίες: Bright Pimp

Source