6 αυτοκίνητα, 30 σκούτερ 60 ποδήλατα

32.939 Επισκέψεις στο άρθρο – Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/10/2020

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε 4 ενέργειες για την επιστροφή των χρημάτων στους πολίτες από το τέλος μιας πλαστικής σακούλας. Μεταξύ άλλων, προτείνεται να σχεδιάσετε 6 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, 30 ηλεκτρικά σκούτερ και 60 ποδήλατα / πατίνια για εκείνους τους πολίτες που δεν χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες στις αγορές τους!Ford: ΝΕΑ εποχή σέρβις & ανέπαφων σέρβις. Και με μπόνους αφοσίωσης!

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΤΗΤΑ: Βρείτε ΕΔΩ τιμές, νέα μοντέλα, κόστος χρήσης και ό, τι πρέπει να γνωρίζετε

Ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση ενίσχυση των «πράσινων» κινήσεων και η μετάβαση στην ηλεκτροδότηση κάνει η ελληνική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας τέσσερις βασικές δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από το τέλος για τη χρήση μιας πλαστικής σακούλας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (AADE), αυτά τα τέλη για τα έτη 2018, 2019 και το πρώτο τρίμηνο του 2020 ανέρχεται συνολικά σε 27 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί 19,7 εκατομμύρια ευρώ στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (EOAN). Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του EOAN, κ. Νίκος Χιωτάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Γιάννης Σιδέρης, μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, φέρνουν πρόταση στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του EOAN για αξιοποίηση των τελών πλαστικής σακούλας.

Οι δράσεις που θα προταθούν για χρηματοδότηση περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κλήρωση για 6 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, 30 ηλεκτρικά σκούτερ και 60 ποδήλατα / πατίνια! Αλλά ας δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες τις 4 προτάσεις:

 1. Διανομή επαναχρησιμοποιήσιμων αντικειμένων στους πολίτες. Περίπου το 60% του τέλους θα διατεθεί για διανομή:
  • 3.500.000 τσάντες καμβά για ψώνια που θα φτάσουν σε κάθε νοικοκυριό της χώρας.
  • 1.000.000 επαναχρησιμοποιήσιμα γυαλιά. Με τη δωρεάν διανομή αυτών των επαναχρησιμοποιήσιμων αντικειμένων, οι πολίτες ενθαρρύνονται να αλλάξουν τις συνήθειές τους. Να εγκαταλείψουμε τη χρήση καθημερινών πλαστικών μίας χρήσης και να εξοικειωθούμε με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.
 2. Λαχεία με πλούσια δώρα για όσους δεν χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες με τις αγορές τους. Στην πρώτη φάση θα σχεδιαστούν 6 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, 30 ηλεκτρικά σκούτερ και 60 ποδήλατα / πατίνια Για εκείνους τους πολίτες με τις αγορές τους δεν χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες. Οι πολίτες θα υποβάλουν τις αποδείξεις αγοράς τους σε μια ειδική πλατφόρμα EOAN και θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην κλήρωση.
 3. Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την ανακύκλωση και τη μείωση της χρήσης πλαστικών μίας χρήσης. Περίπου το 30% του αμοιβαίου τέλους θα διατεθεί σε αυτήν τη σημαντική ενημερωτική εκστρατεία:
  • διαλογή απορριμμάτων σε 4 ροές
  • τη χρήση κάδου καφέ για απορρίμματα τροφίμων
  • Περιορίζοντας περαιτέρω την πλαστική σακούλα
  • την αφαίρεση κάποιων καθημερινών αναλώσιμων πλαστικών.
 4. Χρηματοδότηση περιβαλλοντικών δράσεων. Περίπου το 10% του αμοιβαίου τέλους θα διατεθεί σε πιλοτικά έργα ανακύκλωσης και άλλες βασικές περιβαλλοντικές δράσεις, όπως η δενδροφύτευση.

Ειδικά για την τσάντα καμβά που θα διανεμηθεί σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας, σημειώνεται ότι θα χρησιμοποιηθεί το σχέδιο που έγινε το 2018 από τη διεθνούς φήμης Έλληνα σχεδιαστή μόδας κυρία Σίλια Κρυθαριώτη. Γι ‘αυτό το λόγο, ο Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε με την κ. Κριθαριώτη και την ευχαρίστησε για την προσφορά της.

Source