Δοκιμαστική μονάδα δίσκου: Audi A1 Sportback 40 TFSI

Ο τρόπος με τον οποίο αυτό το Α1 προσελκύει τα μάτια και οι θαυμασμοί του θαυμασμού είναι απίστευτος. Όπου και αν βρίσκεται. Το ρωτούν, το φωτογραφίζουν με τα κινητά τους τηλέφωνα σε σχεδόν κάθε φανό.

Βεβαίως, αυτό το ιδιαίτερο γκρι χρώμα σε συνδυασμό με τη μαύρη οροφή και τις μαύρες λεπτομέρειες στα λογότυπα και τη μάσκα μονής κάσας δίνει ένα σπορ, άγριο ψάρεμα. Σας κάνει να μαντέψετε ότι είναι γρήγορο, ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε ότι είναι στην πραγματικότητα ένα μικρό 200 PS GTi.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
Ποιο μικρό GTi, εκφράζει ελεύθερα την εξωστρέφεια και το δυναμισμό που ήθελε η Audi για τη δεύτερη γενιά του μικρού της. Αυτά είναι δύο χαρακτηριστικά που ταιριάζουν απόλυτα με τη διακριτική απόχρωση μπάσου που εκπέμπεται από το διπλό επιστόμιο στα αριστερά στον πίσω προφυλακτήρα του αποκλειστικά 5θυρου αμαξώματος. Η έντασή του είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να περιμένετε κάτι καλό μόλις πατήσετε τον επιταχυντή γενναία.

Η Audi επέλεξε τον αριθμό “40” για την κορυφαία έκδοση του νέου A1 Sportback που διατίθεται μόνο ως γραμμή S και το επιθετικό πακέτο εμφάνισης. Τα μηχανικά εξαρτήματα είναι κοινά για το Volkswagen Polo GTI, εξ ου και το TFSI δύο λίτρων που διαθέτει πολλά προηγμένα εξαρτήματα: Πολύ υψηλή αναλογία συμπίεσης 11,7: 1, μεταβλητή εισαγωγή στις βαλβίδες εισαγωγής και διπλή έγχυση καυσίμου.

Δηλαδή, υπάρχουν ακροφύσια τόσο στις πολλαπλές εισαγωγής όσο και στο θάλαμο καύσης, με το πρώτο να βοηθά το δεύτερο σε μερικό φορτίο για καλύτερη καύση. Σε πλήρες φορτίο, η άμεση έγχυση αναλαμβάνει μόνη της.

Ακόμα κι αν τα 320 Nm και ειδικά τα 200 PS δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά με τα σημερινά δεδομένα δύο λίτρων, οι πληροφορίες που παρέχει ο πρώτος κυμαίνονται μεταξύ 1.500-4.400 σ.α.λ. και η τελευταία μεταξύ 4.400-6.000 σ.α.λ. Το συνειδητοποιείτε αμέσως όταν οδηγείτε, με έλξη από πολύ χαμηλή και γραμμική απόδοση έως 6.200 σ.α.λ.

Audi A1 SB 40 TFSI

Η ροπή είναι πάντα ομαλή, το γκάζι ανταποκρίνεται άμεσα στην πίεση και η συνεργασία του κινητήρα με το 6-τάχυτο κιβώτιο d-συμπλέκτη S tronic είναι τέλεια αν αποκλείσετε την κάπως απότομη εκκίνηση. Δεν υπάρχει επιλογή για εγχειρίδιο, κάτι μάλλον αναμενόμενο. Το κοινό ενός μικρού premium GTi εκτιμά σαφώς την άνεση στην καθημερινή ζωή.

Σε αυτόν τον τομέα το A1 40 TFSI υπερέχει: Είναι εντυπωσιακά πολιτισμένο, με τη σφιχτή ανάρτηση να έχει μια καλά επιλεγμένη δύναμη συμπίεσης και επιστροφής έτσι ώστε να μην αντιδρά ποτέ αδέξια. Σε ένα αυτοκίνητο με μπροστινό γόνατο MacPherson και ημι-άκαμπτο πίσω άξονα, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Ακόμα κι αν έχει ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ, όπως το δοκιμαστικό αυτοκίνητο.

Ταυτόχρονα, το S tronic χειρίζεται τα σκαμπανεβάσματα γρήγορα και ανεπαίσθητα, ενώ η ηχομόνωση είναι κορυφαία για τη μικρή κατηγορία. Έτσι η βόλτα με τη σειρά της είναι αρκετά καλή για οδήγηση για ώρες χωρίς να κουραστεί καθόλου και να απολαύσετε την φιλόξενη καμπίνα.

Υπάρχουν σημεία με σκληρό πλαστικό (όπως πάνελ πόρτας) που θα πρέπει να έχουν πιο υψηλή υφή. Αλλά το αφράτο πλαστικό στο πάνω μέρος του ταμπλό και η προσοχή στη συναρμολόγηση και το φινίρισμα δίνουν μια αίσθηση υψηλής απτής ποιότητας. Και ο σχεδιασμός του ταμπλό μετράει σίγουρα στα πλεονεκτήματα, με εικόνα υψηλής τεχνολογίας και σπορ, νεανικό στυλ.

Υπάρχει αρκετός χώρος για τέσσερις ενήλικες, το πεντάθυρο αμάξωμα είναι πολύ πρακτικό και οι αποσκευές 335 lt για ένα μικρό αυτοκίνητο. Ωστόσο, είναι σαφές ότι ο οδηγός είναι το τιμημένο άτομο. Που βρίσκεται σε μια όχι πολύ χαμηλή αλλά σίγουρα σωστή και άνετη θέση οδήγησης, με άψογη υποστήριξη, καλή ορατότητα και εξαιρετική εργονομία – για όλα εκτός από το σύστημα πολυμέσων.

Το άλλο άτομο
Σε ένα τόσο φιλικό, εύχρηστο και πολιτισμένο περιβάλλον, ίσως να μην συνειδητοποιήσετε ποτέ ότι αυτό το αυτοκίνητο είναι σπορ. Αλλά πατήστε το γκάζι βαθιά και στη συνέχεια θα δείτε την άλλη όψη του A1 40 TFSI. Το οποίο εκφράζεται ακόμα πιο ανοιχτά επιλέγοντας Dynamic in drive select. Σημαίνει πιο έντονη απόκριση στο γκάζι και το κιβώτιο ταχυτήτων, ένα ελαφρώς βαρύτερο τιμόνι και αυστηρότερη ρύθμιση στα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ.

Και πιο σπορ ήχος στην καμπίνα (από τα ηχεία) εάν υπάρχει πακέτο Performance. Σε κάθε περίπτωση, η κατώτατη γραμμή είναι ότι το κορυφαίο Α1 ζυγίσαμε στα 1.290 kg -6.45 kg / PS σημαίνει ότι – επιταχύνεται σαν τρελό. Στην ευθεία γραμμή των μετρήσεων πέτυχε 0-100 km / h σε 6,4 “, 0-400 m σε 14,6” και 0-1,000 m σε 26,6 “βγήκαν με 157,1 και 196,2 km / h αντίστοιχα. Όσο για τα 80-110 και 110-140 km / h, χρειάστηκαν 3,0 “και 4,2”, με την επιλογή στο drive να μην κάνει καμία διαφορά.

Τα παραπάνω είναι αριθμοί που δεν φοβούνται τον ανταγωνισμό που ονομάζεται Ford Fiesta ST, Peugeot 208 GTi by PS, DS 3 Performance, MINI Cooper S (οι μετρήσεις μας προέρχονται από την έκδοση με το παλαιότερο αυτόματο κιβώτιο 6 ταχυτήτων) και το Volkswagen Polo GTI. Εν ολίγοις, το A1 (το οποίο ουσιαστικά έχει την ίδια απόδοση με το Polo) είναι ισοδύναμο με το MINI, ενώ οι δύο μοιράζονται την κορυφή με το Fiesta ST που ξεκινά λίγο μούδιασμα, αλλά στις αντιδράσεις είναι το καλύτερο.

Audi A1 SB 40 TFSI

Εκτός από τις συγκρίσεις, το βάθος στο δεξί πεντάλ του A1 40 TFSI είναι αντικειμενικά μεγάλο και σαφώς επαρκές για να απολαύσετε σπορ ρυθμό παντού και πάντα. Η προσαρμογή μετά ακολουθεί την ίδια κατεύθυνση. Η βασική επιλογή εξασφαλίζει την άνεση που χρειάζεστε σε κάθε δρόμο.

Το άθλημα ελέγχει το σώμα ακόμα καλύτερα, χωρίς να χάνει την ικανότητά του να διαβάζει σωστά ακόμη και τον κατσαρωμένο δρόμο. Οι τροχοί ακολουθούν σωστά το δρόμο χωρίς να αισθάνονται την ανθεκτική δομή που εξασφαλίζει ότι το δάπεδο MQB A0 υποφέρει.

Εύκολο αποτέλεσμα
Στις στροφές, το γρήγορο Α1 γέρνει ελαφρώς, δεν υποκύπτει σε αδράνεια και κρατά εντυπωσιακά. Εξ ορισμού με ουδέτερη διάθεση και ικανότητα προσαρμογής σε οποιονδήποτε δρόμο, ίσως λίγο καλύτερα από το Polo GTI. Ωστόσο, σε κλειστά μέρη, η ευελιξία του βασίζεται περισσότερο στις συμπαγείς διαστάσεις και λιγότερο στη ρύθμιση. Η πλάτη θα γυρίσει μόνο αν το χρειάζεστε και έχετε απενεργοποιήσει προηγουμένως τον έλεγχο σταθερότητας, ο οποίος κάνει πάντα τη δουλειά του διακριτικά. Τόσο πολύ ώστε να καταλαβαίνετε κυρίως τη λειτουργία του όταν τον απενεργοποιείτε, για να συνειδητοποιήσετε ότι μέχρι τότε ήταν αυτός που δεν άφησε την ουρά να πάρει μια γωνία. Φυσικά, δεδομένου ότι οι υπερβολές δεν επιτρέπονται ούτως ή άλλως.

Αυτό που θα ψάχνετε συχνά όταν οδηγείτε γρήγορα είναι τα κιβώτια ταχυτήτων στο τιμόνι. Εάν θέλετε χειροκίνητες αλλαγές πρέπει να καταφύγετε στο μοχλό. Να θυμάστε πάντα ότι το να πιέζετε το κιβώτιο προς τα κάτω μειώνει το γρανάζι και στις 6.200 σ.α.λ. αυξάνει το πολύ. Σε σύγκριση με το Polo GTI, εδώ φαίνεται λίγο πιο δεκτικό στις μη αυτόματες λήψεις. Ωστόσο, αν και η 6η είναι αρκετά μακριά για τον αυτοκινητόδρομο, δεν θα λέγαμε όχι στην έβδομη ταχύτητα για μια πιο κλειστή κλιμάκωση.

Audi A1 SB 40 TFSI

Στη λειτουργία Sport υποστηρίζει τη σπορ οδήγηση σωστά και χαμηλώνει αρκετά νωρίς για να βοηθήσει τα φρένα που είναι ήδη εξαιρετικά ισχυρά και ανθεκτικά. Με αεριζόμενους δίσκους διαμέτρου 312 mm μπροστά και συμπαγείς 272 mm στο πίσω μέρος, κατάφερε αρκετές φορές 100-0 km / h σε μόλις 35,1 m, με το πεντάλ να είναι καλά ισορροπημένο για να φρενάρει βαθιά στη στροφή.

Και αμέσως μετά, συνεχίστε με το ακριβές γκάζι, αφήνοντας τους μπροστινούς τροχούς να κάνουν ό, τι γνωρίζουν καλά: Βρείτε έλξη που μεταφράζεται σε ισχυρή επιτάχυνση, χωρίς να διαταράσσεται η ηρεμία που χαρακτηρίζει το μπροστινό σύστημα.

Ένα Fiesta ST επικοινωνεί σαφώς πιο ταλαντούχα με τον οδηγό. Ωστόσο, το μικρό Audi έχει επαρκή ακρίβεια στο τιμόνι και απόλυτη σταθερότητα στο πλαίσιο για να πιέσει ακριβώς εκεί που θέλετε, ενώ μεταφέρει πολύ χρόνο και ακόμη περισσότερη αίσθηση ασφάλειας.

Αυτό είναι επίσης το κύριο χαρακτηριστικό του στην οριακή οδήγηση: Νιώθετε ότι πιέζεται, αλλά δεν ιδρώνει. Έτσι σας εμπνέει με την ίδια ακριβώς διάθεση, ενώ είστε έτοιμοι να γίνετε σε μια στιγμή ένα καθημερινό supermini που είναι πολύ εύκολο στην οδήγηση και δεν καίει πολύ.

Premium GTi
Με 9,4 lt / 100 km ως μέσο όρο δοκιμής, το οποίο μειώνεται άνετα στα 8,5 lt / 100 km με πιο λογική προσέγγιση, το κορυφαίο A1 δεν θα βλάψει τον προϋπολογισμό ενός ατόμου που σκοπεύει να πάρει αυτοκίνητο με μήκος 4,03 m και τιμή ξεκινώντας από 33.230 €. Το Thorny, το λιγότερο, ακόμη και με τα δεδομένα της υποκατηγορίας premium του supermini. Ωστόσο, διαθέτει καλό εξοπλισμό που περιλαμβάνει έως και φώτα LED, καθώς και συστήματα βοήθειας οδηγού που κάνουν τη ζωή ευκολότερη και ασφαλέστερη.

Εκτός από την τιμή, ωστόσο, ψάχνοντας για μειονεκτήματα σε αυτό το A1, θα διαπιστώσετε ότι είναι πλήρως σχεδιασμένο για το κοινό-στόχο: Μέσα σε ένα ακαταμάχητο περιτύλιγμα, υπάρχει ένα μικρό GTi ικανό να οδηγεί πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα, χωρίς καμία επίπτωση στο την ανώτερη άνεση στην καθημερινή ζωή και με μια ευχάριστη καμπίνα υψηλής τεχνολογίας.

Τι λέει το DRIVE
Μέσα σε ένα εντυπωσιακό περιτύλιγμα, υπάρχει ένα μικρό GTi ικανό να οδηγεί τόσο γρήγορα και πολύ εύκολα, χωρίς να επηρεάζει το επίπεδο άνεσης στην καθημερινή ζωή και με καμπίνα υψηλής τεχνολογίας, ποιότητας και ευκολίας χρήσης.
Τιμή Από 33.230 €
Τεχνολογία 1.984 cc, i4, 16v, 2 VET, άμεσος και έμμεσος ψεκασμός, μεταβλητός χρονισμός βαλβίδας, μεταβλητή βαλβίδα εισαγωγής (AVS), turbo, 200 PS / 4.400-6.000 rpm, 320 Nm / 1.500-4.400 rpm, αυτόματο κιβώτιο έξι ταχυτήτων
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 χλμ / ώρα 6,4 “
0-160 km / h 15,1 “
0-400 μ 14,6 “@ 157,1 χλμ / ώρα
0-1.000 μ 26,6 “@ 196,2 km / ώρα
60-160 χλμ / ώρα 12.0 “
50-80 χλμ / ώρα 2.2 “
80-110 χλμ / ώρα 3.0 “
110-140 χλμ / ώρα 4.2 “
Φρένα 100-0 km / h 35,1 μ
Μέγιστη ταχύτητα 235 χλμ / ώρα
Μέση κατανάλωση 9,4 lt / 100 χλμ
Εκπομπές CO2 136 g / χλμ
Διαστάσεις 4.029 x 1.740 x 1.433 mm
Χώρου αποσκευών 335 λίτρα
Βάρος 1.290 κιλά
DRIVE μετρήσεις με το κιβώτιο ταχυτήτων σε αυτόματη λειτουργία

Φωτογραφίες: Θανάσης Κουτσογιάννης

Source