Οι κατασκευαστές χαιρετίζουν την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΒ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις μελλοντικές εμπορικές τους σχέσεις.

Αυτή η συμφωνία είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων, επιτρέποντας σε αυτόν τον τομέα της παλιάς ηπείρου να αποφύγει τον καταστροφικό αντίκτυπο ενός άτακτου Brexit χωρίς συμφωνία, δήλωσε η ACEA σε επίσημη δήλωση.

«“Δεν υπάρχει άλλη βιομηχανία στην παλιά ήπειρο που να είναι πιο στενά συνδεδεμένη από την αυτοκινητοβιομηχανία, με πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού σε ολόκληρη την περιοχή.”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ACEA Eric-Mark Huitema.

Ωστόσο, η ACEA σημειώνει ότι δεν μπορεί να αξιολογήσει πλήρως τον αντίκτυπο της συμφωνίας έως ότου δημοσιοποιηθούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες.

“Ο αντίκτυπος ενός Brexit χωρίς συμφωνία για την αυτοκινητοβιομηχανία της ΕΕ θα ήταν καταστροφικός, οπότε είμαστε πρώτοι και πρώτοι εξαιρετικά ανακουφισμένοι που επιτεύχθηκε συμφωνία πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

“Ωστόσο, παραμένουν μεγάλες προκλήσεις, καθώς το εμπόριο αγαθών θα επηρεαστεί σημαντικά με τη μορφή νέων τελωνειακών διαδικασιών που θα εισαχθούν την 1η Ιανουαρίου 2021”., είπε ο Eric-Mark Huitema.

Πράγματι, με περίπου 30.000 ανταλλακτικά και εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ενός αυτοκινήτου – και πολλά άλλα στην κατασκευή επαγγελματικών οχημάτων – η αυτοκινητοβιομηχανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ομαλή και έγκαιρη παράδοσή τους στα εργοστάσια.

Οι έγκυροι αναλυτές εκτιμούν ότι σε σύγκριση με την τρέχουσα κατάσταση, η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών θα εισαγάγει πολύ περισσότερη γραφειοκρατία για τη βιομηχανία.

Κάθε χρόνο, σχεδόν 3 εκατομμύρια οχήματα αξίας 54 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ταυτόχρονα, το διασυνοριακό εμπόριο ανταλλακτικών και ανταλλακτικών αυτοκινήτων αξίζει σχεδόν 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Source