Το Mazda MX-5 με την πάροδο του χρόνου Το Mazda MX-5 με την πάροδο του χρόνου

1.593 Επισκέψεις στο άρθρο – Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/10/2020

Η Mazda έκανε το ντεμπούτο της στο MX-5 το 1989 και έκτοτε το ιαπωνικό roadster έχει κερδίσει εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Δείτε την εξέλιξή του.Ford: ΝΕΑ εποχή σέρβις & ανέπαφων σέρβις. Και με μπόνους αφοσίωσης!

Από την πρώτη ημέρα του Mazda MX-5 μέχρι σήμερα έχουν περάσει περίπου 31 χρόνια στα οποία το ελκυστικό σπορ αυτοκίνητο έχει γεννηθεί τέσσερις φορές, δηλαδή, οι γενιές που η ιαπωνική μάρκα έχει παρουσιάσει στο παγκόσμιο κοινό.

Σε πολλές αγορές γνωστές ως MX-5 στις ΗΠΑ ως Miata, είδαμε για πρώτη φορά το ιαπωνικό roadster το 1989 μέσω της πρώτης γενιάς που έκανε το ντεμπούτο του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Σικάγου. Ο φυσικός αναρροφημένος τετρακύλινδρος κινητήρας 1,6 λίτρων ήταν ο πρώτος που τοποθετήθηκε κάτω από την κουκούλα, προσφέροντας 117 ίππους, αρκετό για το διθέσιο μικρότερο από 1.000 κιλά.

Η δεύτερη γενιά του MX-5 έφτασε το 1998, παίρνοντας τον κινητήρα 1,8 λίτρων που είχε αναπτυχθεί νωρίτερα και πρόσφερε 141 ίππους, ενώ αργότερα το roasdter έλαβε ένα μικρό λίφτινγκ, πριν δώσει τη θέση στην τρίτη γενιά το 2005. Σε αυτήν την περίπτωση, επίσης, το MX-5 δεν άλλαξε τον χαρακτήρα του, συνεχίζοντας να διατηρεί την ίδια θεμελιώδη φόρμουλα που το είχε ήδη κάνει δημοφιλές στο κοινό. Ωστόσο εξωτερικά πήρε μια πιο επιθετική εικόνα, αλλά και μερικά επιπλέον κιλά (1.134 κιλά). Φυσικά, υπήρξε μια αλλαγή στον κινητήρα όπου ένας ισχυρότερος κινητήρας 2 λίτρων 177 ίππων ήταν πλέον πηγή ισχύος.

Η τέταρτη και τελευταία γενιά του MX-5 είναι παρούσα από το 2015 έως σήμερα. Η ισχύς από τον κινητήρα 2 λίτρων μειώθηκε ελαφρώς στα 158 ίππους, ενώ το βάρος ακολουθείται από βάρος περίπου 200 κιλά. Κλείσιμο για να σημειωθεί πώς τον Απρίλιο του 2016 ολοκλήρωσε ένα εκατομμύριο MX-5 που κατασκευάζονται και πωλούνται παγκοσμίως.

Source