Οι δήμοι προωθούν την ηλεκτρονική κινητικότητα

Ιδιαίτερα θετική ήταν η ανταπόκριση των Δήμων ολόκληρης της χώρας στο πρόγραμμα επεξεργασίας σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα που προωθείται μέσω του λογαριασμού για την ηλεκτρική ενέργεια.

ELECTRIC MOTION & Professional: Νέα μοντέλα, τιμές, δίκτυο φόρτισης με 1 κλικ!

Ενθαρρυντική ήταν η απάντηση των Δήμων ολόκληρης της χώρας στην πρόσκληση του ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Ελλήνων Δήμων) για την προώθηση και της ηλεκτρικής πρόωσης, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των σχετικών αιτήσεων για την επεξεργασία της Σημείωσης Φόρτισης Ηλεκτρικού Οχήματος (SFHO), προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 11,5 εκατομμυρίων ευρώ υποβλήθηκαν από 225 Δήμους.
Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας, Ορυκτής Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, κ. Alex. Στούκου, με σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο του ΚΕΔΕ, κ. Δημ. Παπαστεργίου, συγχαίρει όλους τους Δημάρχους που συντονίζουν τη διαδικασία “Ώντας προώθηση μιας πράσινης πολιτικής για την αστική κινητικότητα, προκειμένου να μειωθεί η ρύπανση και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του KEDE, κ. Dim. Παπαστεργίου, δήλωσε ότι: “… Οι δήμοι της χώρας απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι μπορούν να είναι πρωτοπόροι στην υιοθέτηση πράσινων, φιλικών προς το περιβάλλον, πολιτικών…Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη συνεργασία όλων θα γίνει πλήρως κατανοητό ότι η ηλεκτρονική κινητικότητα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική και είναι μια συντονισμένη προσπάθεια μείωσης των ρύπων και προστασίας του περιβάλλοντος.
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δηλώνει ότι: “… Με εντυπωσιακό 93,4%, οι Δήμοι ολόκληρης της χώρας (252 από το σύνολο των 270 που αφορούσαν την πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου), είναι ΝΑΙ στο ηλεκτρικό κίνημα, στέλνοντας το μήνυμα ότι αυτός ο νέος πράσινος τρόπος κίνησης έχει δυναμική και μέλλον».
Συμπερασματικά, αξίζει να σημειωθεί ότι οι 10 μεγαλύτεροι Δήμοι που μπορούν να εντοπίσουν – αναλογικά – τα περισσότερα SFHO εντός του 2022 είναι τα εξής:

  • Δήμος Αθηναίων: 664 βαθμοί
  • Δήμος Θεσσαλονίκης: 325 βαθμοί
  • Δήμος Πατρών: 214 βαθμοί
  • Δήμος Ηρακλείου: 174 βαθμοί
  • Δήμος Πειραιά: 164 βαθμοί
  • Δήμος Λάρισας: 163 βαθμοί
  • Δήμος Βόλου: 144 βαθμοί
  • Δήμος Περιστερίου: 139 βαθμοί
  • Δήμος Ρόδου: 115 βαθμοί
  • Δήμος Ιωαννίνων: 112 βαθμοί

Τέλος, σημειώστε ότι στο 2ο 6 μήνες του 2021 θα ακολουθήσει μια νέα πρόσκληση, προκειμένου οι μικρότεροι Δήμοι να διεκδικήσουν το σχετικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την υποχρεωτική προετοιμασία του SFHO Συνολικά, για το 2021, το Πράσινο Ταμείο αναμένεται να προσφέρει χρηματοδότηση 11,5 εκατομμυρίων ευρώ για το δημιουργία 10.291 SFHO σε ολόκληρη τη χώρα.

Source