Dakar 2021 – Προεπισκόπηση: Η περιπέτεια ξεκινά (+ βίντεο)

Όλα είναι έτοιμα για το 43ο Ντακάρ, το οποίο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί σε ασιατικό έδαφος και συγκεκριμένα, αποκλειστικά στη Σαουδική Αραβία, στις 3-15 Ιανουαρίου.

Με την παγκόσμια ιστορία

Εκτός από τον σημαντικότερο αγώνα αντοχής στον κόσμο, το Ντακάρ συμβολίζει επίσης την έναρξη της νέας χρονιάς για το μηχανοκίνητο αθλητισμό, καθώς είναι παραδοσιακά ο πρώτος αγώνας κάθε έτους.

Ντακάρ

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’70, όταν ο Γάλλος Thierry Sabine εμπνεύστηκε από έναν αγώνα αντοχής που θα ξεκινούσε στο Παρίσι και, περνώντας από αρκετές αφρικανικές χώρες, θα έληγε στο Ντακάρ της Σενεγάλης. Το 1979, το παρθενικό Ράλλυ Παρίσι-Ντακάρ, όπως ονομάστηκε στις πρώτες δεκαετίες, έγινε πραγματικότητα. Από τότε έως σήμερα, απέκτησε το καθεστώς μιας απόλυτης περιπέτειας και περίφημης δυσκολίας, με πολλές ανθρώπινες απώλειες, δυστυχώς για να το επιβεβαιώσει.

Μια ματιά πίσω στο Ντακάρ

Ο κόσμος άλλαξε με το Ντακάρ, με την πρώτη σημαντική αλλαγή να πραγματοποιείται στο τέλος της τελευταίας δεκαετίας, όταν ο αγώνας δεν μπορούσε πλέον να διεξαχθεί στην Αφρική και βρέθηκε στη Λατινική Αμερική. Μετά από σχεδόν μια δεκαετία στην Αργεντινή, τη Χιλή, την Παραγουάη και το Περού, μετακόμισε στην Ασία πέρυσι για την πρώτη της εκδήλωση στη Σαουδική Αραβία.

Ντακάρ 2021

Ντακάρ 2021

Παρά τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, το Ντακάρ παραμένει στις προμαχώνες. Το επίκεντρο θα δοθεί ξανά στην Τζέντα φέτος, όπου θα ξεκινήσει η έναρξη και το τέλος.

Η εκκίνηση θα γίνει το Σάββατο 2 Ιανουαρίου με το “Πρόλογο” μήκους 11 χλμ. Μετά από αυτό, ανάλογα με τις ώρες, η αρχική σειρά της πρώτης ειδικής διαδρομής θα διαμορφωθεί, την Κυριακή 3 Ιανουαρίου.

Το φετινό Ντακάρ περιλαμβάνει 12 ειδικά στάδια με συνολικό μήκος 4.734 χιλιόμετρα. Η πιο σύντομη ειδική φάση του αγώνα θα είναι η τελική, Yanbu> Jeddah, μήκους 225 km, ενώ η προτελευταία, Al ‘Ula> Yanbu, μήκους 511 km, θα είναι μεγαλύτερη. Ημέρα ανάπαυσης θα είναι το Σάββατο 9 Ιανουαρίου, στο Ha’Il.

Χάρτης Ντακάρ 2021

Πρόγραμμα

Σάββατο 2 Ιανουαρίου: Πρόλογος Τζέντα> Τζέντα, 11 χλμ.

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου: ED 1 Τζέντα> Μπέσα, 277 χλμ.

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου: ED 2 Bisha> Wadi Ad-Dawasir, 457 χλμ.

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου: ED 3 Wadi Ad-Dawasir> Wadi Ad-Dawasir, 403 χλμ.

Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου: ED 4 Wadi Ad-Dawasir> Ριάντ, 337 χλμ.

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου: ED 5 Ριάντ> Buraydah, 419 χλμ.

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου: ED 6 Buraydah> Ha’il, 485 χλμ.

Σάββατο 9 Ιανουαρίου: Ημέρα ανάπαυσης – Χαϊλ

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου: ED 7 Hail> Sakaka, 471 χλμ.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου: ED 8 Sakaka> Neom, 375 χλμ.

Τρίτη 12 Ιανουαρίου: ED 9 Neom> Neom, 465 χλμ.

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου: ED 10 Neom> AlUla, 342 χλμ.

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου: ED 11 AlUla> Yanbu, 511 χλμ.

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου: ED 12 Yanbu> Τζέντα, 225 χλμ.

Η διαδρομή του 2021 σε ένα βίντεο

Οι πρωταγωνιστές

Είναι λογικό να επηρεαστεί ο αγώνας από την πανδημία, οπότε ο Ντακάρ φέτος είχε 328 συμμετοχές, ένας αριθμός που έχει μειωθεί.

Στιγμιότυπα από τον περασμένο αγώνα αγώνων

Αυτοκίνητα

Από τη φύση μας, η εστίασή μας είναι στα αυτοκίνητα. Οι νικητές του περασμένου έτους, ο Carlos Sainz-Lucas Cruz θα προσπαθήσουν να επαναλάβουν την επιτυχία τους, έτσι ώστε ο Sainz να φτάσει 4 νίκες στο Ντακάρ. Για έναν ακόμη χρόνο, οι Ισπανοί θα μοιραστούν ένα Mini John Cooper Works Buggy της Γερμανικής X-Raid, το οποίο ανέλαβε επίσης τη συμμετοχή της Audi στο Ντακάρ από το 2022. Ένα παρόμοιο αυτοκίνητο θα μοιραστεί ο Stephane Peterhansel-Edouard Boulanger, με τους Γάλλους για να παραμείνει ο αδιαμφισβήτητος κάτοχος ρεκόρ στο Ντακάρ, έχοντας 13 νίκες (6 με μοτοσικλέτα και 7 με αυτοκίνητο).

Νικητές του Ντακάρ 2020

Ο αντίπαλος δέος, τα δεδομένα περιλαμβάνουν μια ομάδα, την Toyota και πιθανώς μια άλλη, το νεοσύστατο Bahrain Raid Xtreme. Στην πρώτη περίπτωση, η ομάδα που εδρεύει στη Νότια Αφρική και οι ευλογίες της μητρικής εταιρείας, θα εκπροσωπηθούν από 4 πληρώματα με την Toyota Hilux.

Al Attiyah-Baumel

Στην κορυφή όλων αυτών είναι δικαίως ο 3-νικητής στο Ντακάρ, ο Nasser Al Attiyah, ο οποίος με τον συν-οδηγό Matthieu Baumel θέλει να επιστρέψει στην κορυφή. Μια άλλη ισχυρή συμμετοχή είναι αυτή του νικητή το 2009, ο Giniel De Villiers, που συνδιοργανώθηκε από τον Alex Haro, ενώ οι Νοτιοαφρικανοί Henk Lategan-Brett Cummings και Shameer Variawa – Dennis Murphy, θα επικεντρωθούν στην απόκτηση εμπειρίας.

BRX

Από εκεί, αναμένεται η πρώτη εμφάνιση του νεοσυσταθέντος Bahrain Raid Xtreme με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με ισχυρή χρηματοδότηση στο Μπαχρέιν και ένα πρωτότυπο Buggy που δημιουργήθηκε από τον David Richards ‘Prodrive. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το δίδυμο του πληρώματος BRX Hunter, το οποίο περιλαμβάνει τον Sebastien Loeb-Daniel Elena, ο οποίος επιστρέφει στο Ντακάρ με στόχο να κερδίσει μετά από 2 τερματισμούς στο βάθρο σε 4 εμφανίσεις και τους Ισπανούς Nani Roma- Alex Wincocq. Ο βρετανός συν-οδηγός είναι μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής, καθώς ο Ισπανός Ντάνιελ Όλιβερς έδειξε θετικό για τον κοροναϊό.

Ο Loeb, ο οποίος δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στο Ντακάρ για να συμμετάσχει, τερμάτισε 2ος το 2017 και 3ος το 2019 με ένα Peugeot 3008 DKR, πάντα με την Έλενα δίπλα του, ενώ η Ρόμα επικράτησε το 2004 με μοτοσικλέτα και το 2014 με μίνι, σε αυτοκίνητα.

Toyota Hilux

Επίσης, μεταξύ των 67 συμμετοχών του αυτοκινήτου είναι οι Yazeed Al Rajhi-Dirk von Zizewitz και Jakub Przygonski-Timo Gottschalk με την Toyota Hilux του “δορυφόρου” Overdrive, Khalid Al Qassimi-Xavier Panseri (Peugeot 3008 DKR) και Cyril Despres – Michael Horn με ένα Peugeot 3008 από το PH Sport, καθώς και τον Romain Dumas με ένα πρωτότυπο Rebellion DXX.

Βίντεο με τους πρωταγωνιστές στα αυτοκίνητα

Μοτοσικλέτες-φορτηγά-τετράγωνα-SSV

Σε κάθε Ντακάρ, οι μοτοσικλέτες δίνουν το δικό τους χρώμα και για άλλη μια φορά, ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι έντονος. Μετά από 18 συνεχόμενες νίκες της KTM, πέρυσι η Honda ήταν στην κορυφή μέσω του Ricky Brabec. Ο Αμερικανός έχει σημαντικές ελπίδες για νίκη και φέτος, ενώ οι πρωταγωνιστές αναμένονται από τη Honda και τον Ignacio Cornejo, Kevin Benavides, Joan Barreda.

Ρίκι Μπραμπέκ

Από την άλλη πλευρά, η KTM θα επιδιώξει να επιστρέψει στην κορυφή, με αναβάτες όπως οι Toby Price, Matthias Walkner και Sam Sunderland να αποδεικνύουν ότι μπορούν να το κάνουν. Η συμμετοχή των Husqvarna και Yamaha θα είναι σημαντική, με τον Pablo Quintanilla, που τερμάτισε δεύτερος πέρυσι, και τον Adrien Van Beveren, να ηγείται των προσπαθειών κάθε μάρκας, αντίστοιχα.

Οι πρωταγωνιστές στις μοτοσικλέτες

Όπως και με το KTM στις μοτοσικλέτες, όπως και στα φορτηγά, μια άλλη εντυπωσιακή κατηγορία, υπάρχει ένας σαφής κυρίαρχος, το Kamaz. Η ρωσική ομάδα θα παραταχθεί με 4 οδηγούς, καθένας από τους οποίους έχει ένα εξαιρετικό “βιογραφικό”. Οι προσπάθειες θα οδηγηθούν από τον νικητή δύο φορές Andrey Karginov (2014, 2020), ακολουθούμενο από τον νικητή του 2015 Ayrat Mardeev και τον Anton Shibalov, τον Ντμίτρι Σότνικοφ, που τερμάτισαν στη 2η θέση το 2020 και το 2017, 2019, αντίστοιχα. Η αντίσταση αναμένεται από τον Λευκορωσικό Siarhei Viazovich, ο οποίος τερμάτισε 3ος πέρυσι με τον MAZ, καθώς και από τσεχικά πληρώματα με επικεφαλής τον Martin Macik και τον Ales Loprais.

Οι πρωταγωνιστές στα φορτηγά

Επιπλέον, οι οπαδοί των αγώνων ενδιαφέρονται για την πρώτη εμφάνιση των Mattias Ekstrom και Kris Meeke στο Ντακάρ, οι οποίοι θα αγωνιστούν σε ελαφριά πρωτότυπα, ενώ οι προσπάθειες των συμμετεχόντων σε τετράγωνα, γνωστές και ως “χοίροι” και SSV, είναι εντυπωσιακές .

Σημειώστε ότι το φετινό Dakar περιλαμβάνει επίσης το παρθενικό “Classic Edition”, για αυτοκίνητα που αγωνίστηκαν τη δεκαετία του ’80 και του ’90. Το πρόγραμμα Classic, που σχεδιάστηκε από τον Ευρωπαϊκό Πρωταθλητή του 1989 και τον πρώην οδηγό εργοστασίων της Lancia, Yves Loubet, θα είναι ελαφρύτερο καθώς αποτελείται από 12 ειδικές σκηνές, μήκους 200-300 χιλιομέτρων.

Βίντεο για το Dakar Classic

Κάθε βράδυ, μια αναθεώρηση του τι συνέβη την ημέρα του Ντακάρ θα μεταδίδεται από το Eurosport.

Λεπτομερές πρόγραμμα, συμμετοχές κάθε κατηγορίας και αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του αγώνα, θα μπορείτε να βρείτε στον επίσημο ιστότοπο του Ντακάρ.

Photo Credits: Dakar-ASO, Red Bull Content Pool, Toyota Gazoo Racing

Παρακολουθήστε σε ένα βίντεο, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Dakar 2021

Source